Aktív témák

  • Zola007

    veterán

    válasz edem1986 #27133 üzenetére

    Attól is függ, milyen obit akarsz venni. A következőkben nem axiómát kívánok felállítani, csak a saját kialakult véleményem.

    Általánosságban talán elmondható, hogy a legtöbb gond a ~100.000 Ft alatti obikkal van.

    ad1: Tudom, hogy ez Mo-n nagy pénz, de az általuk megcélzott nyugati piacon egy középiskolás havi zsebpénze. S bizony ebben az árkategóriába a felhasznált anyagokon és a minőség-ellenőrzésen lehet nagyon spórolni. Az ár <--> minőség-ellenőrzés valamelyest arányban áll, csak ezt nem vagyunk hajlandóak elfogadni.

    Egy 90%-os QC-hez képest a 99% nem 10%-al kerül többe, hanem 100%-al. Éppen ezért sok gyártó inkább bevállalja gyakori gyári hibás darab cseréjét, ezzel effektíve a vevőre terhelve a minőség-ellenőrzést. Ugyanis sokkal kisebb veszteséggel jár, mintha a ezen javítanának. Így tudnak viszonylag olcsók maradni az árversenyben. Többek között ezt is fizeted meg egy gyári Nikon/Canon/Sony/Oly objektív árában, ott sokkal kevesebb a eleve hibás darab és konstans a minőség, tehát a tesztekre is jobban lehet alapozni.
    Természetesen joggal várhatjuk el, hogy új termék bármennyibe is kerül az valóban új és a gyári specifikációknak megfelelően tökéletes legyen, de érdemes szem előtt tartani, hogy ez kőkemény üzlet, nem a máltai szeretetszolgálat és mocskosul nem a mi érdekeink számítanak.

    ad2: Vannak mindkét gyártónak nagyon beteges és jól sikerült modelljei.
    Szerintem a 3rd party gyártók az építési és minőség-ellenőrzés tekintetében valahogy így következnek: Tokina -> Sigma -> Tamron

    Első kettő inkább felváltva, de a Tamron mindenféleképpen mögöttük. Ez sem ökölszabály, de ha már általánosítanom kell, akkor ilyesmi jönne ki.

    A Sigma<->Tamron kérdésben érdemes számításba venni, hogy a Sigma eleve rendelkezik magasabb szintű obikkal a repertoárjában. A tamron gyárt ~20 féle obit, a Sigma közel 50-et.
    A tamron legdrágább obija ~300e ft, a Sigmának 300.000 és 5.000.000 ft között van még legalább 10 típusa, tehát eleve egy magasabbra pozicionált termékskálával rendelkezik és oly bár tűnik, hogy a célközönség tekintetében inkább a 150-200e ft felett kategóriára koncentrálnak, míg a Tamron ez alattira.

    Szóval nem kell félni a dologtól, keress egy hozzáértő ismerőst, laptopot a hónod alá és menjetek be a te vázaddal (ez fontos) a kiszemelt boltba és próbáljátok ki a megcélzott darabot. Ha minden jónak tűnik, akkor meg kell venni, mert lehet, hogy 2 óra múlva elviszi valaki más.

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

Aktív témák