Új hozzászólás Aktív témák

  • rob210

    nagyúr

    Bocsi urak, de mivel nemrég volt itt egy kis vita a bankok és banki dolgozók ügyében ezt be kell, hogy linkeljem.

    Nem is deviza a devizahitel?

    A Szegedi Ítélőtábla szerint tisztességtelen, hogy amikor a bank devizaalapú hitelt folyósít (forintban), akkor vételi árfolyamon számítja át a frankban nyilvántartott hitelt, amikor pedig a törlesztés történik (szintén forintban), akkor eladási árfolyamon történik az elszámolás. A bíróság szerint a kettő között indokolatlan nyereségre tesz szert a pénzintézet.

    A bíróság értelmezésében csak akkor lenne jogos eltérő árfolyamokat használni, ha valóban devizavásárlás történne az ügyfél számára. Az ítélőtábla véleménye szerint azonban deviza-adásvétel nem történik, az ügyfél olyan szolgáltatásért fizet, amelyet igénybe sem vesz. Az ítélet szerint ezért egyneműsíteni kell a folyósítást és a törlesztést, vagyis ugyanazon az árfolyamon kell a hitelügylet mindkét oldalát kiszámítani.

    "Jogi értelemben nem is devizaalapú hitel a Magyarországon szokásos devizahitel, a kölcsön mögött nem áll deviza, egy forinthitelről van szó" - így fordította le a bírósági ítéletet Kásler Árpád, aki szerint a különböző árfolyamok alkalmazása miatt az eredetileg igényelt összegnél többet kell visszafizetnie az adósnak.

    Ennyit akartam csak bocs az offért.
    Remélem a figura javára ítél a Kúria is, akkor nagy szarban lesznek Rócsildék:)

    Renault power

Új hozzászólás Aktív témák