Új hozzászólás Aktív témák

  • updog

    senior tag

    válasz .mf #27721 üzenetére

    Szvsz. a 25.000-es KATA alatt nem tudod megúszni, ha mindent szabályosan akarsz csinálni. Max amikor látod hogy nincs munka, szünetelteted. Én pont ugyanezt tervezem, nekem ugye a rendes főállás miatt belefér ez az opció.

    "Láttam már papírral rendelkezőket olyan munkákat letenni az asztalra, amit én hobbista szégyenlenék mutogatni [...] míg papír nélkül hiába lehet valakinek évtizedes tapasztalata" ami a legdurvább, és ez közvetlen tapasztalat az OKJ-ről, megkérdezték a mellettem vizsgázó zesküvőfotografit, hogy (ugye tétel alapján) meséljen a fehéregyensúlyról. Síri csend. Hát Bélám, azt mondtad hogy nem tudod mióta esküvőket fotózol és csak a papír miatt jöttél. - Na jó, mondja, de ő főleg auto módban fotózik, így nem igazán tud ilyenekről hogy WB. :Y
    Ha nem mellettem mondja ezt, nem hinném el én sem. Utána már csak megnéztem a portfólióját. Hááááááát.

    "De adják ki a követelményeket, és mehessek el csak a vizsgára, anélkül, hogy 0.5-1-2 évet be kéne járnom" Én valahol megértem az elképzelést a követelmények mögött. Sarkítsuk: ugye egy villanyszerelő OKJ-n sem lehet az, hogy kiadják az anyagot, olvasd el és gyere be majd vizsgázni. Ha a vizsgáztató látja a katalógusban, hogy nem jártál órára, teljesen jogosan a közelébe sem enged mondjuk a vizsgaként bekötendő kismegszakítónak, lehetsz te 15 éve villanyszerelő, ő annyit lát hogy téged nem érdekelt az egész, úgy meg nyilván nem enged áram közelébe (amúgy ezért van max. hiányzás is, nálunk ezen bukott is ki valaki). Nevezzük elkötelezettségnek, alázatnak, stb. Ez abból áll hogy x idő alatt y forintért megcsinálod ami ahhoz kell hogy legálisan dolgozhass.

    És persze nézzük a valóságot: te fizetsz, és lesz papírod, a fotózás szubjektív/művészet, aki elvégzi az OKJ-t, az is lehet tróger (sőt, ugye nagy arccal kiposztolja, hogy "most már fotós vagyok", és azonnal megy a piacra, valós gyakorlat/tapasztalat nélkül), és az egyéni vállalkozó fotósok néhanapján történő szívatásán kívül kb. senki nem foglalkozik igazán azzal, hogy most van-e papír vagy nincs, főleg az ügyfél, neki az fontos hogy ócsó. Aztán mikor az esküvő után sírnak hogy sz*rok a képek (ha egyáltalán észreveszik ezt), vagy egy rossz SD-kártya miatt elveszett a fele, vagy lelépett a fotós, akkor már igazából persze mindegy.

    --

    Az EVA is szép volt az elején, ment is át mindenki, aztán rájöttek hogy ez így túl jó. KATÁnál már kicsit előre gondolkoztak legalább.

    [ Szerkesztve ]

    "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

Új hozzászólás Aktív témák