Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #64905664

    törölt tag

    válasz kchris78 #7768 üzenetére

    Nekem van egy 4 és egy 2 személyes bialetti moka kávéfőzőm (indukciós), az elmúlt 2 évben ezekkel csináltam a nedűt. Előtte 40-50 éven át a régi, hagyományos kotyesszal.

    Nos, a mokákkal úgy főztem a kávét ahogyan azt a neten mutogatják különböző videókban különböző fószerek és ahogyan ezekben a topikokban olvastam. Az aljában előmelegített (forró) víz, a szűrőt rá a már belerakott kávéval és nagyon gyors lefolyás, égés kizárva. A hagyományossal évtizedeken át: hideg víz az aljába, szűrőt tele púposan őrölt kávéval (téglával) és utána a legkisebb lánggal lefőzve, hosszan. Ezek a régi kávék olyanok voltak, hogy a kanál megállt bennük és ivás után érezted, hogy kávét ittál mert igen igen megzavarta a közérzeted (tehát erős volt). Annak ellenére, hogy itt bizonygatják, hogy az mind megégett szerintem egyszer sem ittam égett kávét és a környezetemben lévők sem mert akkor ki lett volna öntve.

    És akkor a moka: az itt olvasottak szerint elkezdtem drága kávékat rendelni azért, hátha én is érezhetem azt amit itt leírtak sokan a karosokkal stb, tehát az "ízvilágot". Sőt vettem graef darálót is a téglát végleg elfelejtettem, a csapomra vízszürő szerelve. Végeredmény:

    Koffeint semmilyen kávéból nem éreztem tehát semmilyen kávéval nem zavart meg - mint régebben az omnia (az volt a kedvencünk) felpúpozva hideg vízzel indítva- ez szerintem köszönhető a nagyon gyors lefolyásnak, meg idő előtti lángról, indukcióról stb lekapásnak a tanultak szerint. És akkor az életérzés: ugyanaz mint 50 évig, ittam egy kávét gyerünk a dógunkra és el volt felejtve az "élmény". Semmilyen ízvilág nem volt amíg mokáztam, csak bármilyen kávéból akármilyen, de elfogadható sima kávécska!

    Ekkor már megfertőződtem "itt" de karost, automatát stb nem vennék semennyiért sem nyűgnek a hátamra. (óriási meló és pénzkiadással jár, itt 4 topikot olvastam végig!) Aki kávé és főző elhivatott azok szeretik és hobbisták és megértem őket, mindenki azt csinálja amit szeret, amihez ért. :)
    Ekkor megláttam a Flair 58-akat, különféle vállfajait. Nagyon megfogott de mivel én nem túrázhatom már soha nem vállaltam volna semmi pénzért mivel forró vízben kellett volna melegítgetni a fejet, stb stb stb.
    Ezután kiverte a szemem a Flair 58 elektric, amely kellően felmelegíti a vizet és mivel már 5 hete meg van vallom, hogy jobban, kellően mint amiket itt olvasgattam (sokan panaszkodnak a langyos kávéra) . Az egyszerűsége fogott meg!
    És a vége: van ízvilág nem kell 17 e/kg ft-os anyag hozzá (az is van most is!) de azért kis pörkölői kávét használok, tudok olyan ízt előcsalogatni egy 6.700 ft-os melitta decaffból amilyet eddig semmilyen drágábból (még tanuló vagyok!!!), tehát most már értem mi az a kávézás. A barátom miután megkóstolta ezt a dekaffot hamar elhozta a feleségét is mert annyira megfogta őt is, hogy érezze mi a különbség a kotyeszek meg a jó kávé között. :) :R

    Tehát kotyesz akármilyen válfajával iszok egy jó kávét és elfelejtve, presszó kávét tudó géppel meg iszok egy kávét amit még most is érzek a számban (40 percce).

    Bocsi a kotyeszosoktól én így jártam elhiszem, hogy főznek jó kávét mert lehet, hogy csak nekem nem jött a karamell, dió, cédrus, ét csoki, kakaó, stb stb mert lehet, hogy nem jól követtem le a főzési folyamatot. :)

Új hozzászólás Aktív témák