-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
be kell kapcsolni, húzni egy espressot, utána meg megnyomni a gőzgombot, és várni amig elalszik a fütés lámpája. utána ki kell nyitni a gőzcsapot, és jön a gőz. a müvelet végeztével vissza kell tölteni a bojlert(és egyben visszahüteni).
ha ennyire nem vagy képben, legjobb lenne ha valaki megmutatná. ha jól látom a google-s képeken, a felső gomb a gőzgomb (azon van a gőz jelecske)
edény nélkül nem érzed a hőfokot a kezeddel, és úgy elég nehéz eltalálni...[ Szerkesztve ]
-
cekkk
veterán
Én is így jártam
Amikor a felső részt levetted, abba volt a daráló mások része amit nem mozgat a gép, és ilyen kallantyú van rajta.
Vedd le megint ezt a felső részt, vedd ki azt belőle, te vissza majd forgasd el, úgy hogy ne tudd kihúzni belőle, mert ha kitudod akkor felnyomódik amikor vissza teszed a helyére és ilyen durván fog darálni.Remélem érthető voltam
Ha nem jelezd és próbálóm újra leírni.
-
And06
aktív tag
ha jött ki kávé a karból akkor nem fulladt be. befulladás az, amikor egyáltalán nem jön kávé, vagy csak nagyon soká, pl 30 sec után indul meg 2 csepp. nem fogja a befulladás sem kárositani a rendszert, ugyanis az OPV elvezeti a nyomást.
sajnos nem ugyanaz az őrlési beállitás kell a szimplához és a duplához, ilyen simán lehet. nem is nagyon érdemes oda vissza váltogatni, egyiket be kell lőni, és azt húzni.ui: használati +1. DVD játékos, ha még emlékszik valaki
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
-
-
ronin s8
senior tag
-
-
ronin s8
senior tag
Az OPV kiereszti a felesleget. /Mint említettük párszor / Nem csak a felső szűrőt tisztítod a vakszűrőzéssel, hanem a kartömítést és a háromjáratú szelepet is. Elengedhetetlen.
Kicsit visszaolvasol, le vannak írva részletesen a tudnivalók. Ami nincs, azt Neked kell kitapasztalnod.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Nagyjából. Én háromszor szoktam vakszűrőzni, mert még a másodiknál is van zaccmaradék a szűrőben, amire semmi szükség, hogy ott legyen. Két-három naponta elég tersonetezni, és kéthavonta vízkőoldózni.
A túlnyomást a Gaggiák OPV-je a tartályba vezeti vissza, nem a csepptálcába.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
jolti
senior tag
Nincs otthon egy 3centes poharad, amiből a páleszt iszod? Vagy feles?
Amíg nem lesz mérce poharad fogod a 3 cenest, felöntöd vízzel a jelig, átöntöd egy nagyobb feles pohárba ( hogy a crema elférjen majd, ha csapolsz bele ) a szintjénél húzol egy vonalat alkoholos filccel és kész! Esetleg egy cellux szalaggal húzhatsz egy kört rá , hogy ne mosogasd le a jelölést.
Amíg nem veszel normálisat ez is megteszi, de legalább tudni fogod mennyi a 30 ml. Én is így csináltam anno.
A kávétejszín helyett meg használj tejet. Elbassza a kávé ízét a tejszín.[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
Az változó szerintem. Nézni kell a lefolyást.
Amelyik kávé cremasabb annál túl engeded, mert, ha vársz 3-4 mp-et akkor leül egy kicsit a crema és pont a jelölésnél lesz a szintje. Amelyik kevésbé habzik', annál meg a jelig engeded.
Amúgy meg nem kell ennyire ragaszkodni a 30ml-hez! Ha hamarabb elkezd szokulni, akkor hamarabb allitod le, ha meg bírja, akor lehet akár 35ml is... -
And06
aktív tag
ehhez nem PID kell hanem nyitott kar.
alapvetően a nyitott kar arra van, hogy lásd megfelelő-e a lefolyás, egyenletesen indul-e meg, csatornásodás nincs-e, stb. aztán van aki mindig nyitott kart használ. hátránya biztosan nincs. Előnye, hogy nem folyik végig a kávé egy fém karon mielőtt a csészébe ér. Crema biztosan több marad, mint kifolyóval. -
peu407
senior tag
Ez sem rossz Gaggia Classic PID mod - espresso extraction
-
jolti
senior tag
Köszönöm szépen!
Azért nem szabadna kiengedni, mert kicsi a bojlere és egy kis vízveszteség is felborítja hőmérsékletet benne. Ha kiengedsz belőle, egyből tölti fel a szivattyú, ami ugye hideg víz. Az lehűti egy kicsit a már felmelegített vizet.
De nekem muszáj volt kiengedni, mert valamiért túl forró volt és az első 2 másodpercben mindig csak gőz jött ki, aztán a víz. ( Sárkányos volt. :-) ) Ami megégette a kávét. -
tariattila
veterán
az egynapos víznek mi baja lehet??
én még a kannában se cserélgetem soha... csak utántöltök és kész...
szerintem a vízhálózatban nagyobb pufferelés van mintsem ezzel foglalkozni kelljen...
ha csak nem egy alpesi patak mentén laksz és onnan kapod a friss vizet s abból is csak a frisset szeretnéd -
ronin s8
senior tag
Az olaszos stílusú kávék szinte ihatatlanok lungo-nak készítve. (Egyébként ez inkább az americano-nak felel meg, tehát egy espresso és ugyanannyi víz.) Én legalábbis jó lungo-t még nem ittam olaszos kávéból. Általában kesernyés, lapos lesz. Lungo-nak azok a kávék állnak jól, amik kicsit "franciásak", tehát gyorsabbra engedve is jók. ha a szokásos 30mp/30ml helyett hosszabra veszed, az a café créme, a franciák reggeli kávéja, amit croissant-hoz szoktak inni egy pohár frissen facsart naracslével.
Tersonet: Teljesen valszeg nem tudod eltűntetni. Jó sokszor kell öblíteni.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Professzore
csendes tag
Szia!
A még meg nem válaszolt kérdésekre.
Igen, a fejtisztító kefe direkt ilyen rohadt kemény.
A tersonet komplexebb, mint egy zsíroldó. Az összes kávéval érintkező cuccot beáztathatod a leírás szerint, de arra figyelj, hogy műanyag alkatrészek simán összeugorhatnak benne, nem a Tersonet, hanem a hő miatt (én megjártam).Ami az espresso vs. ristretto vs. lungo viszonylatot illeti. A topiktársamat engedtessék meg annyiban kijavítani, hogy itt nincs játék az őrlemény mennyiségével, kizárólag a kivonatolási idővel és ebből következően a mennyiséggel.
Ha az espresso a „tankönyvi” 30 ml (javaslom inkább a 20 g-ot, mert azt összehasonlíthatatlanul egyszerűbb pontosan és konzisztensen mérni), akkor a ristretto kb. 20-25 ml (13-17 g), a lungo 35-40 ml (23-27 g). A ristrettot gyakorlatilag lehetetlen elrontani (hacsak nem nagyon-nagyon rövidre akarja valaki), a lungot viszont nagyon könnyű, simán túlkivonatolt lesz a kávé akár már 35 ml környékén is.Egy jól beállított espresso-t bármikor lehet ristrettosítani, határozottan változó élményt fog adni, ellenben a lungo rendszerint a legjobban beállított espressot is szét tudja csapni.
Ha „tankönyvi” értékeket akarunk nézni, akkor az espresso 1:2 alapanyag:ital aránnyal megy (grammra természetesen, vagyis 7 gramm őrleményből 14 gramm ital készül), ehhez képest a ristretto 1:1, a lungo 1:3. Amit Ronin S8 írt, a Café Crema 1:7 aránnyal megy. Persze ettől azért lehetnek eltérések. Hogy egy igen nagy tudású embert idézzek: „azt kell nézni, hogy mit »kér« a kávé”.
-
_MrB_
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nyaralás topik
- Computex 2024: látogatóban a Chieftecnél (videóval!)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Tombol az AI-láz: az NVIDIA már értékesebb, mint az Apple
- Battlefield 2042
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Projektor topic
- Motoros topic
- Megpróbálják a spanyolok: megvédenék a gyerekeket a közösségi médiától
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs