Új hozzászólás Aktív témák

  • Professzore

    csendes tag

    válasz mutyi #13374 üzenetére

    Szia!
    A még meg nem válaszolt kérdésekre.
    Igen, a fejtisztító kefe direkt ilyen rohadt kemény.
    A tersonet komplexebb, mint egy zsíroldó. Az összes kávéval érintkező cuccot beáztathatod a leírás szerint, de arra figyelj, hogy műanyag alkatrészek simán összeugorhatnak benne, nem a Tersonet, hanem a hő miatt (én megjártam).

    Ami az espresso vs. ristretto vs. lungo viszonylatot illeti. A topiktársamat engedtessék meg annyiban kijavítani, hogy itt nincs játék az őrlemény mennyiségével, kizárólag a kivonatolási idővel és ebből következően a mennyiséggel.
    Ha az espresso a „tankönyvi” 30 ml (javaslom inkább a 20 g-ot, mert azt összehasonlíthatatlanul egyszerűbb pontosan és konzisztensen mérni), akkor a ristretto kb. 20-25 ml (13-17 g), a lungo 35-40 ml (23-27 g). A ristrettot gyakorlatilag lehetetlen elrontani (hacsak nem nagyon-nagyon rövidre akarja valaki), a lungot viszont nagyon könnyű, simán túlkivonatolt lesz a kávé akár már 35 ml környékén is.

    Egy jól beállított espresso-t bármikor lehet ristrettosítani, határozottan változó élményt fog adni, ellenben a lungo rendszerint a legjobban beállított espressot is szét tudja csapni.

    Ha „tankönyvi” értékeket akarunk nézni, akkor az espresso 1:2 alapanyag:ital aránnyal megy (grammra természetesen, vagyis 7 gramm őrleményből 14 gramm ital készül), ehhez képest a ristretto 1:1, a lungo 1:3. Amit Ronin S8 írt, a Café Crema 1:7 aránnyal megy. Persze ettől azért lehetnek eltérések. Hogy egy igen nagy tudású embert idézzek: „azt kell nézni, hogy mit »kér« a kávé”.

Új hozzászólás Aktív témák