-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz Elekellek #56674 üzenetére
Ha ezen múlik, és van vállalkozó szellemű egyén, aki ezt leszervezi, akkor velem is lehet számolni, ki tudja mit hoz még a jövő, enni nem kér.
Amúgy meg nem beteg dolog ez, mindenki próbálja kihozni a maximumot a gépparkból. Nekem speciel kell a vas, meg az örök élet meg egy nap érzés. Ha már az autómból nem ez sugárzik.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz Ferdzsoo #56731 üzenetére
Kijavítanak ha tévedek, de 1 évre tippelem a lejárati dátumot, így pedig ez tavaly novemberi pörkölés, ami már egy olaszos blendnél sem lenne friss. Ezen pedig sajnos a hőfok emelés sem segít. Az ajánlóban találsz ajánlott pörkölőket, onnan legfeljebb pár hetes csomagot kapsz. PY Columbiát és Yirgát nagyon tudom ajánlani.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56741 üzenetére
Ezzel nem tudok egyet érteni. Igaz a drágábbak közül való, ellenben nagyon nehéz elrontani. Magasan a legtoleránsabb kávé, amivel eddig dolgom volt.
-
Bazsee71
őstag
Danny Moreno?
Egyébként ha alacsony, ha magas volt a hő, akkor sem volt rossz a végeredmény. Illetve volt, hogy átzubogott, mert elfelejtettem darálót állítani, és még úgy is teljesen jó volt. A többi kávénál sokkal jobban húzom a szám, ha elszúrom, legrosszabb esetben felöntöm tejjel. Yirgával még soha nem jártam így. De ha a többség leszavaz, akkor elfogadom hogy mázlista vagyok.
soldier2: Sajnos a gyors döglés igaz, ezt tapasztalom a Columbiánál is. Ellenben voltam olyan galád, és két kezdő ismerősömnek is ajánlottam már próbára, és mindkettő azt jelezte vissza, hogy tényleg egyből jót sikerült húzni belőle.
Egyébként tényleg nem kellene általánosítanom, mert én meg a Black LXR-rel nem tudtam dűlőre jutni többszöri nekifutásra sem, hiába van abban is Yirga. Az előbb említett ismerősök közül az egyik is ugyanebben a cipőben jár.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Általánosságban igaz amit írtok, én egy kicsit másképp éltem meg. A Yirga hozta meg az áttörést, odáig sokszor tejeztem is, azóta teljesen elhagytam. Persze biztos kellett az a fél év, hogy kiismerjem a gépet, de csak hébe-hóba akadt valami jó, elmaradt az aztamindenit érzés. Nálam pl. a Malabar volt az egyik legnagyobb csalódás.
-
Bazsee71
őstag
Úgy sejtem ez géppark függő lesz, mert a GC-Major pároson tényleg nehéz elrontani a jelenlegi PY Yirgát. És nem magamból indulok ki, mint írtam, két kezdő ismerősömet is ráuszítottam, bevált. Egyik helyen alap GC-Compak K6, a másiknál tuning RS-CM702 páros van szolgálatban.
Szerk.: nem célom senkire ráerőszakolni az igazam, ellenben szívesen boncolgatnám a témát, mert érdekel, hogy miből fakad a teljesen eltérő vélemény.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56796 üzenetére
Az én gépemen is mértük a Macskakőben, hogy bizony a PID 95-nél a műszer csak 85-öt mért, aztán rámértünk a tieddel, az is. Azóta is tipródok rajta, mert adp-vel szoktuk egyeztetni a hőfokokat, és a Red Baggies kávénál egymástól függetlenül is kottára ugyanazt lőttük be. Pedig az övén annyi lett mérve kilépőnek, amennyit a PID mutat. A boldog tudatlanság helyett azóta agyalok, hogy ez mi lehet.
Ezek alapján én is annyit javaslok, hogy ha keserű, akkor lejjebb, ha savanyú, akkor feljebb a hővel. Aztán lesz ahol ez nem igaz, de ha belövi a tartományt, akkor aztán tényleg mindegy is.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56799 üzenetére
Éppen ez az. Ott mindkettővel 8-10 körül mértünk. Még a kávé is rácáfol a mért értékekre.
-
Bazsee71
őstag
válasz Csápájev #56816 üzenetére
Ezt pedzegettem én is a Darálóban, és állítólag azért, mert ez egy üzleti rendezvény, nem a nagyközönségnek szól. Budapestről még beleférhet munka után kiugrani, a vidéki meg nyelhet egy nagyot.
Szerk.: Bár csak nem fájt volna senkinek, ha legalább egy napot hétvégére toltak volna. Közben meg megy a duma, hogy hogyan kellene népszerűsíteni az újhullámos kávét.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56821 üzenetére
Szerencsés helyzetben vagy. Én mostanában örülök, ha a hétvégén egy napot szabaddá tudok tenni. De azt ne mondja senki, hogy egy hétköznapot egyszerűbb megoldani, mint mondjuk egy szombatot.
-
Bazsee71
őstag
Szép munka!
Ma megejtettem az első pörköléseket a Gene-nel, a maradék Brando zöldekkel kezdtem. Pringles dobozból csináltam egy hallgatózó készüléket, pont jó méret, passzol a fülemre.
A Brasil Santos nagyon halkan recsegett, de ha nagyon füleltem akkor azért fellelhető volt. Az első adag elég sötét lett (bár szerintem ez sem lesz olajos), mikor kiborítottam a tálcára akkor eresztett egy jó adag füstöt. Gyári hűtést nem használtam, elég harmatosnak tűnt, így paljoc javaslatára maradt a tálca+venti.
Az első három próbálkozás után Brando Columbiát próbáltam, azt szerettem pörkölni a popcorn géppel, mert egy elég "hangos kávé". Nem csalódtam benne, a hallókészülék nélkül is hallható volt a recsegés. Ez a pöri szemre igen jól sikerült, 1-2 hét múlva bontom, kíváncsi leszek. Brando kávék közül ez tűnt a legminőségibb zöldnek, mind szép, egyenletes, nagy, hibás alig-alig akadt.
Végül a Rohkaffeetól érkezett zöldekre is rápróbáltam, a Hondurasnál ahogy mondtad is, semmit nem hallottam. Én csúnyának mondanám a pörkölt szemeket, színük sem szép egyenletes, nem igazán voltam vele megelégedve. Legalább nem égett meg, majd 2-3 hét múlva próba.
A Burundi már teljesen más tészta, nagyon halk, de hallható recsegés, ez is egy egész tetszetős végeredményt adott. Illata talán ennek a legkellemesebb így frissen.
Utóbbi kettőnél igencsak nehezen jött le a pelyva a szemekről, illetve még így is elég sok maradt benne. Erre van megoldás, vagy ez pörkölési hiba?
Telefonos alkalmazással rögzítem a pörköléseket, azt hittem elmentette amit fényképeztem vele, de nem. Majd ha bontom a zacsikat, teszek fel képeket.
A popcorn géphez viszonyítva az érdekes, hogy 3-4 óra levegőzés után zárva a zacsikat, már most látszik egy kis gázképződés. Korábban 4-5 nap után is alig duzzadt kicsit a csomag.
Egyébként pár szempontból egyszerűbb a kis popcorn gépet használni. A betöltés is zökkenőmentesebb, illetve nagyon jól hűt, simán megoldható készüléken belül. További előnye, hogy olyankor egyből le is tolja a pelyvát (egyáltalán így van magyarul a chaff?) a szemekről. PID-del én már nem vacakoltam, de ha azt használtam volna az Ikeás húshőmérő helyett, akkor a hőfokot még jobban is szabályozta volna, mint a Gene.
Persze nem váltanék vissza, mert így 3x annyi kávé készül egyszerre, de ez most adott egy lökést, hogy valahogy megoldjam a rákötést Artisanra, ezzel együtt megoldva egy korrekt hőmérséklet mérést. -
Bazsee71
őstag
FB Baristák csoportjában van egy - kép alapján - szép állapotú, tuning Gaggia Baby. Kiegészítőkkel 75e.
-
Bazsee71
őstag
Ha kimondottan filterre kell, akkor a Wilfa Svart őrlőt szokták ajánlani. Azt tudni kell, hogy espressora alkalmatlan.
-
Bazsee71
őstag
Ő lenne az überbrutál mindenes daráló.
Elég összetett ez a szemcse dolog, senki nem tudja a tökéletes eloszlást, ettől izgalmas.
Szerk.: az a Hario korábban már volt itt téma, egy átcímkézett Graef, nem szabad érte annyit adni. Inkább itthon kell venni egy garis CM702-est, az 30k.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz kozsy18 #56895 üzenetére
PY Columbia nagyon jó, de ahogy soldier2 is írja, elég gyorsan döglik. Mézesüvegbe szétszórva már nem volt gond.
Közepes hőtartomány (saját GC-n 92-93), 1:2 arány. Így nálam a Yirga után a 2. helyezett.
Az utóbbi idők másik kedvence nálam a Beanlight Progress Espresso blendje volt, a pláne a dologban, hogy ajándékba kaptam, nem fanatikus ismerőstől.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
A legelső pörkölésem a Gene-nel szüleimnél landolt, egy Brando Brasil Santos, éppen nem olajosra sütve. Ma mentem hozzájuk, és mondták, hogy már az automatában van, nagyon bejön nekik. Kétkedve fogadtam, úgyhogy megkóstoltam, és meglepően jó volt a szokásos kávéikhoz képest (Omnia, sárga Bellarom). Meg tudtam volna inni cukor nélkül, de azért inkább tejes kávéként végezte be.
Ennyit számít a friss pöri, mert egyébként se az alapanyag, se a mesteri pörkölési profil alapján nem gondoltam volna, hogy ilyet dob belőle a gép.
-
Bazsee71
őstag
Nem bírtam magammal, és rányitottam a Brando Columbiára. Ettől vártam a legkevesebbet, a Burundit hétfőig, a Hondurast meg vagy még két hétig azért hagyom pihenni.
Hát ilyen, amikor a buzgóság hozzá nem értéssel párosul. Egy tökéletesen alulpörkölt kávé. Már liszt finomságúra őröltem, akkor is csak úgy tolta át rajta a vizet a GC. Amúgy már az illata sem volt jó, mint ha egy gyógyszeres dobozba szagoltam volna bele, amiben még egy marék frissen vágott fű is volt. Álljon itt elrettentő példának.
Szerencsére a Rohkaffés Burundi és Honduras sokkal jobb illatokat ereget. Azért ezt sem dobtam ki, majd a ZM kést sorjátlanítom vele.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz Ferdzsoo #56980 üzenetére
Teljesen normális minden, amit leírsz. Másképp öregszik a kávé egy lezárt zacskóban, mint az őrlő tartályában. Ez ilyen sajnos, időnként után kell állítani az őrlőt.
A lefolyás nagyban függ a kávétól, illetve annak pörkölési szintjétől, valamint a mennyiségtől is. Inkább az a ritka, ha betöltesz egy új kávét, és jól sikerül ugyanazon a beállításon. Általában a világosabb pöriket finomabbra kell őrölni.
-
Bazsee71
őstag
Ha gyári a kés benne, akkor szerintem egész jó vétel 35e forintért ez az SM90/A.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #57001 üzenetére
Tartsuk magunkat a magyaros kifejezésekhez, kéretik a kávé neve magyarul is!
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #57008 üzenetére
Egyre mérgesebb vagyok, hogy képtelenek voltak akár csak 1 napot is hétvégére tenni...
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #57072 üzenetére
Reggeli torna megoldva. Kinukat meg tudtad nézni?
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #57074 üzenetére
Tudtommal német, de hogy ott is szerelik-e össze...mindenesetre a minősége kifogástalan.
-
Bazsee71
őstag
válasz Csápájev #57132 üzenetére
Van, csak azt kapszulásnak hívják, amit első körben kizárt. Egyébként nem értem a logikát. Bejön neki a Colonna kapszula, és otthon is szeretne kávézni. De ne legyen kapszulás, viszont szöszmötölni sem akar vele.
sz.zs.: én azért a mai napig szívesen befogadnék egy F4E nanot.
leKri: Azzal a szettel el leszel egy darabig, sok jó kávét vele!
Koffeinrandi érdekelne, ha nem a következő 30 napban lenne. Addigra talán én is oda-vissza megvallatom a Majort.
-
Bazsee71
őstag
válasz Kávé Kálmán #57198 üzenetére
Mennyiért mentek WOC-on a Lido őrlők?
Eléggé elszabadult az őrlő téma, de én csak abban látom a hibát, mint sokszor máskor, hogy egyszerűen nem ment át a vélemény. Hányszor volt, hogy oldalakon keresztül ajánlgattunk kávét, majd a delikvens bevásárolt a teszkóban.
pacuha69 fórumtárs jóvoltából vendégeskedik nálam egy frekvenciaváltó, majd beszámolok róla, hogy mire jutottam. Bonyolítja a helyzetet, hogy ha minden igaz, akkor jövő héten már ZM kés is lesz nálam.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #57203 üzenetére
Az nem semmi, még jó hogy lehetőségem sem volt rá, kiürült már az idei kávés kassza.
vTamas35: Neked eddig mi a tapasztalatod? Én a magam egyszerű módján tudok majd csak beszámolni róla, nem vagyok egy szenzor bajnok. A tejeskávézó párom is lenyom, ha néha kóstoltatok vele.
-
Bazsee71
őstag
válasz vTamas35 #57208 üzenetére
Muszáj volt még este gyorsan beüzemelnem a frekvenciaváltót. Pacuha69 már előre mondta, hogy kicsit finomabbra kell venni az őrlést ha lejjebb megyek a fordulatszámmal, ezt meg is tettem, egy ricnivel.
Párom kávéját 25Hz-en toltam le, az olyan 700-as fordulat körül lehet. Egyből mondta, hogy ez most más, olyan letisztult, lágy (tejjel itta).
Utána egyet akartam magamnak is, de 25Hz-en nem indult a gép. Aztán felvittem 30-ra (~890 f/perc), de még ott sem. Akkor egy pillanatra megemeltem a garatban lévő tampert, és következőre indult. Szerintem befogom az 58.6-os tampert, csak nem lesz baja. A lényeg: már elsőre is megvolt a hűha érzés, teljesen más a kávé. Előtérbe kerültek az ízek, viszont kicsit keserű is lett 92 °C-on, reggel 90-en lesz a következő próbálkozás. Attól tartok, hogy ez bizony jó lesz...Ma voltunk az EE-ban is, ittam egy brazil filtert, és egy espressót Bulizából. Mindkettő ütős volt, utóbbi olyan édes, hogy csak pislogtam. Ide még biztos visszatérünk, ha Budapesten járunk. A kiszolgálás is első osztályú.
Szerk.: az esti tesztkávé a PY Yirga volt, mert ezt már jól ismerem, és - úgy érzem - már konstans igen jókat húzok belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Nem akartam ilyen gyorsan írni róla, óvatos szoktam lenni, de ezt nem lehetett nem észrevenni. Mélyebben majd úgyis 1-2 hónap múlva tudok nyilatkozni (ezúton is köszönet pacuha69-nek, hogy egy hosszabb tesztelést végezhetek vele), illetve szeretnék nekifutni majd ismét CasMo kávéknak, azokba eddig rendre beletört a bicskám.
Szerk.: Mi ez az aláírás? Értem én az iróniát, de honnan van?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ha minden igaz, akkor már otthon van a ZM kés. A régi Major kést mellé fogom tenni, lövök róla fotót, de ha bárkinek egyéb kérése van akkor még most jelezheti.
Parci: Ezzel a mondattal teljesen objektíven cáfoltad is a kijelentést. Valószínűleg ez már mérési hibahatáron belüli eltérés, arról nem beszélve, hogy a kijelzett érték is átlagolt (vagy akár valamilyen tényezővel korrigált is).
-
Bazsee71
őstag
Ezek bizony mind tervben vannak. A gyári kés, gyári fordulat megvolt. Illetve lesz még egy ZM kés, Major fordulat. A tegnapi gyorsközlöny után most kampánycsend következik, a fotókat felteszem, és ennyi. A végső nyilatkozatomat sem fogom túlcizellálni, ilyenek nem lesznek benne, hogy előjött a mangó, meg a licsi.
Egyébként a fordulatszámokat sem fogom nagyon túlzásba vinni, 2-300 ford./perc lépésekben fogom variálni, legfeljebb.
A tesztkávé éppen fogyóban, de majd rendelek Paljoctól Yirgát, nálam most az az origó. Illetve ha több CasMo kávéból tudnék számomra értékelhetőt húzni, az egyértelmű jel lenne (mert a kezdő indikátor érték 0 ).
Egyébként ha úgy alakul, akkor pár hónap múlva lehet meg tudom oldani, hogy felvigyem az egész Bp-re, mielőtt visszaadom a frekvenciaváltót.
Szerk.: hétvégén pörkölök megint, agyaltam rajta sokat, ritkítom a lépcsőket, de a kíméletes emelést, szintre hozást tartom. Most úgy gondolom, hogy az egyik lépcső 170-en, a másik 200-on lesz, talán így tudom kicsit homogenizálni a szemek hőmérsékletét a reccs előtt.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #57248 üzenetére
Én ugye csak a darálóval tudok rendelkezni, annyi biztos, hogy legalább 2 hétig Parcinál lesz, ő már a frekvenciaváltót is leegyeztette. Egyébként a logisztika miatt lesz ez 3-4 hét is, én célszerűnek tartanám, ha valamilyen formában ő mutatná meg a többieknek. Felőlem akár a Macskakőbe is mehet, csak nincs olyan profi fórumtárs, aki egy ilyen monstrumban kárt tudna tenni.
Szerencsére fényezést még nem kapott, így azt sem lehet hazavágni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- DIGI kábel TV
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elden Ring
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Konteó topic
- További aktív témák...