-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz
mézespálinka
#115061
üzenetére
Egyikbe se, csak ne csapvizet hígíts föl az RO vízzel hanem az RO-ból keverd ki a kávésvizet.
-
Zen42
tag
válasz
qvik27
#114863
üzenetére
Igazad van ezzel a hústűs dologgal. Sok éve használok WDT-ként egy pezsgősdugót amiben egy rakás fogpiszkáló van. Néha pedig hűstűvel piszkálom Nem túl jó a rögtelenítés terén egyik sem, belátom. Amíg nem volt OCD-m addig jó hasznát vettem mert viszonylag jól el tudom vele rendezni a kávét. De azóta is használom mióta megvan az OCD, pedig az már inkább csak megszokás.
Csinálok majd egy tűset is, hogy megnézzem mire jutok vele. Az újévi Asti pezsgő dugója tökéletes alap lesz.
Csak nem szeretném összekarcolni a kosár alját. Árultak régen egy fémből készült rögtelenítő edénykét is (blind shaker) lásd lent, de mára teljesen eltűnt a beszélgetésekből, vélhetően nem vált be annyira. Egy gyári "sün" biztos jó, de nem ismerem ezeket.
Ami egyébként a disztribúciót illeti, eltekintve a rögöktől, volt egy videó amiben sorra vettek néhány technikát lemérve a TDS-t, de kiderült, hogy a hosszabb lefolyásoknál volt rosszabb a kivonatolás és más ellentmondások pl. az OCD-re vonatkozóan. Meg, hogy a magasabb TDS nem feltétlenül jobb. Ember legyen a talpán aki kiigazodik ezeken, de komolyan.
Megkerestem, ez volt az. -
Zen42
tag
válasz
qvik27
#114837
üzenetére
Nem tudom ki hogy van vele, de én kizárólag nyitott kart használok és mindig nézem a lefolyást. Ez valami nünüke nálam, szeretek benne gyönyörködni.
Néhány rög nem érdekes, de ha túl rögös az őrlemény és úgy tamperolok akkor több szálon indul meg a lefolyás meg mászkál és egyebek, szóval nem szép. (És ezen az OCD sem segít mert az csak a felső réteget rendezi el.) Akit ez nem idegesít annak biztosan nem lényeg.
A fizikáját nem értem, talán a rögök más alakú vagy méretű szemcsékből állnak és azért van ez... valaki biztos jobban tudja.
Azt volna jó megfejteni, hogy mi okoz kezelhetetlen rögösödést. Csak két őrlőhöz van viszonyítási alapom. Az SM90-hez és a CM702-höz. Az előbbi rögösebb volt mint a CM, de nem volt vészes soha. Ilyennel még nem találkoztam mint a Specialitánál, hogy egy külön pohárkában kalimpálok percekig egy hústűvel míg nagy nehezen úgy ahogy szétválnak a rögök. A végén már egy vékony vajazókéssel csináltam, azzal jobban ment. A vizes megoldással sem lett kevésbé rögös az őrlemény egyébként, de legalább kezelhetővé vált extra harc nélkül. -
Zen42
tag
válasz
JózsefK
#114381
üzenetére
A borzasztó rögösödést végül vizes technikával küzdöttem le. A lényeg, hogy bizonyos kávékkal annyira rögösödött, hogy nem lehetett szétverni sem a rögöket. Másokkal átlagosan viselkedett, wdt-vel kezelhető volt, míg voltak olyan kávék is melyekkel alig rögösödött. Sajnos holnap visszakerül a tulajdonoshoz így nem tudtam rendesen kitesztelni.
Abból, hogy nálad sosem rögösödik arra következtetek, hogy a lakásodban határozottan magasabb a relatív páratartalom, vagy inkább sötét pörikkel nyomod. Eltaláltam? -
Zen42
tag
válasz
bluesfan
#114772
üzenetére
A Victoria kinyitja előáztatás végén a háromjáratút? Te jó ég.
Az elég durva mert ha egy kicsivel is kevesebb kávé van a szűrőben simán megrántja a pogácsát a hirtelen nyomáscsökkenés és cseszheted a kávédat. (Egyszer régen próbálkoztam előáztatással olyan módon, hogy lekapcsoltam néhány másodperc után, onnan tudom.)
Biztos hülyeséget kérdezek, de nem lehet ez valami javítható firmware hiba? -
Zen42
tag
válasz
mutyi
#114551
üzenetére
Hiába a jó gép ha a végeredmény nem jó. Elhiszem, hogy Michael de Renouard érti a szakmáját és ő tanít be, de ahogy végigkövettem a hazai pörkölők pályafutását, a pörkölés nem egy "betanított munka". Ahhoz mániákus elkötelezettség, kávéimádat szükséges és kellő érzék. Ha valaki pusztán munkának, a pénzszerzés egy formájának fogja fel akkor olyan is lesz és ezen a a világ legjobb gépe sem segít.
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#114492
üzenetére
Nem használtam eddig semmi ilyesmit, de egy problémás kávé miatt rákényszerültem, hogy a filteres kávé papírjából köröket vagdossak a pogácsára és leesett az állam, olyan durva volt a különbség a lefolyásban. Nyilván ez egy egyedi eset, csak felmerült bennem, hogy szívesen kipróbálnám inkább a puck screent a papír helyett mert nem akarok vagdosással tökölni. Először tartottam attól, hogy elvesz valamennyi hőt az elején, de nem lehet annyira számottevő, legalábbis nem olvastam ilyen problémáról. Az általad említett konzisztencia az ami engem érdekel inkább a takarítási rutin eddig is belefért.
Melyik gépen használod? Kivonatolás tekintetében és ízre is van különbség?
Jut eszembe, próbáltad már esetleg a kosár aljára helyezett szűrőpapírral is? Nem a konzisztencia végett csak úgy.
@hyperspace és billyjoe köszönöm szépen! -
Zen42
tag
Árul itthon valaki puck screen-t? Esetleg használ ilyet valamelyikőtök napi szinten? Emlékszem, hogy rendeltek ilyet páran, de utána valahogy nem került szóba, hogy mennyire vált be a dolog.
-
Zen42
tag
válasz
JózsefK
#114440
üzenetére
Én sem vizeztem soha, nem volt rá szükség. Kipróbálni egyszer kipróbáltam, de sok változást nem hozott így hagytam a csudába.
Most direkt felbontottam egy rakás kávét és egyikkel sem volt ilyen összecementálódott rög probléma, csak azzal a Honduras La Torrerával amivel szenvedtem. November 18-i pörkölés volt ugyan, de az még nem idő, ráadásul a kiskúpossal őrölve nem volt vele probléma, azért nem értem. -
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#114383
üzenetére
Igen, erre emlékszem is. Félreértés ne essék, akár Major akár Niche, én bármelyiknek nagyon örülnék csak végre hozzá tudnék jutni valamelyikhez.
Viszont kíváncsi vagyok és élmény volna egyszer ezt a kettőt szerteszét kóstolni. Az eddigi tapasztalataim alapján az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy én a Niche-t tartanám meg, ha volna alkalmam egymás mellett nyúzni őket. -
Zen42
tag
Két kérdés.
Az egyik, hogy valami gond van a FAG-okkal? Csak mert egyre-másra tűnnek fel alig használt darabok, pedig már épp kezdtem rajta gondolkodni, legalább ideiglenes jelleggel.A másik, hogy van nálam egy Eureka Mignon Specialitá. Szimpi kis őrlő, de nem bírok megküzdeni a rögösödéssel. Míg a régi SM90-em saját késsel vagy a mostani Graef CM702 ha időnként volt is némi rögösödés (utóbbi őrlőnél kevésbé), azokat könnyű volt kezelni. De amit ez a Specialitá produkál ahhoz minden erőfeszítésre szükség van, hogy a rögöket szétverjem. Ez normális?
Aki ilyet használ mivel rögtelenít? Csak mert rohadtul csatornásodik ha nem szánok rá kellő időt, de még akkor sem olyan a lefolyás mint az olcsó kis CM702-ből.
A tulaja arra panaszkodott, hogy nála szerteszét szórja az őrleményt. Szerintem a lakásában nagyon száraz a levegő, meg eleve sötét/sötétebb pöröket is iszik mint én, mindenesetre én azt egyltalán nem tapasztaltam csak ezeket az összecementálódott rögöket. -
Zen42
tag
válasz
kzoltann
#113990
üzenetére
Hosszú éveken át rendszeresen bepróbálkoztam náluk, kizárólag világosabb, espresso pörikkel. Nem is tudom miért, merthogy minden alkalommal csalódás volt a vége. Az utolsó tétel az egyik szarrá hirdetett Pacamarája volt már nem tudom melyik, de fel van írva. Azt már az új Loringgal pörkölte. Volt ott minden, de az átható kátrányszag volt az igazán bántó. Akkor eldöntöttem, hogy az életben nem veszek onnan többé kávét.
A kávébabokat elég volt csak megérinteni és büdös lett a kezem a babokra rakódott kátránytól. Ezt nem lehet kimagyarázni és nincs mit rajta "rosszul érezni". -
Zen42
tag
válasz
soldier2
#113924
üzenetére
Június elején kaptam új szemüveget, akkor még nem találtak semmit. Júniusban megkaptam a két Pfizert. Rendszeresen kisebb-nagyobb véraláfutásaim keletkeztek utána a legkülönbözőbb rejtett helyeken. (Sajnos nem vagyok ezzel egyedül a Pfizeresek között.) Fél év telt el a második oltás óta és most, hogy a jogosítványom miatt szemészetre kellett mennem megint, valami lenyomatot találtak a retinán ami a magas vérnyomásra utal - mondták. És valóban.Szedtem vérnyomáscsökkentőt régebben is, de a kávézástól csak a pulzusszámom ment föl egy picit, a vérnyomásom alig de inkább nem. Most a doki azt mondta, hogy duplázzam meg a vérnyomáscsökkentő adagját és kivizsgálás. Hát kb. tömören ennyi a sztori. OFF lezárva mert nem hinném, hogy ez érdekli a többieket. Azért nagyon remélem, hogy valahogy megoldódik, különben annyi a kávézásnak.
-
Zen42
tag
válasz
bbuffy
#113903
üzenetére
Ha ez valami újkeletű dolog nálad, lehet, hogy ugyanaz a bajunk? A második Pfizer óta többek közt felviszi a vérnyomásomat a kávé. Annyira, hogy egy hete mint kiderült már a szemfenék viszgálat is kimutatta. Soha eddig nem volt ilyen problémám és olyan pipa vagyok miatta, hogy ne tudd meg!
-
Zen42
tag
A facebookon láttam, hogy valaki szegény 35-ért árulja a Catler ES 8013-ját alkatrésznek mert a szerviz elmondása szerint főpanel hibás és nem tudnak hozzá beszerezni alkatrészt.
Ha igaz amire gondolok, hogy a Sage ES875 egy és ugyanaz a gép, akkor a gyártó üzletpolitikája finoman szólva sajátos, mondhatni űberpofátlanság amit művelnek.
De ha más is a panelje akkor is: az ES 8013-at 2 és fél éve még árulták. 220 ezerért.
Megérne egy fogyasztóvédelmi cikket még akkor is ha ezt törvényesen meg lehet csinálni az EU-ban.
-
Zen42
tag
válasz
#85578752
#113481
üzenetére
Egyelőre nincs tapasztalatom szűkítőkkel. A régi gépemen nem volt szűkítő az újra meg nem raktam/rakattam mert mások voltak a terveim a szabályozásra. Aztán egy kedves fórumtársunk belevágott egy projektbe amire számítva bevallom teljesen leálltam a témával, csak a gép zaja az amitől égnek állna a hajam ha volna, azért jött elő ez a pumpacsere téma is.
Az EX5-re rakott szűkítőnek épp az volna lényege, hogy azon túl, hogy a csatornásodás esélyét csökkenti, kiváltja az előáztatást is. Abban reménykedtem, hogy az EX4-nek az alacsonyabb vízhozam miatt eleve nem is volna szüksége még egy plusz szűkítőre, de valamiért arra jutott a konszenzus, hogy az EX4 nem való kávégépbe legalábbis olyanba nem amiben EX5 van. -
Zen42
tag
válasz
zolnagy
#113419
üzenetére
Nem tudom jól gondolom-e, de valami olyasmit tudok elképzelni, hogy az EX4-nél az alacsonyabb flow miatt a pogácsa másképp duzzad, más időintervallum alatt telítődik és más szerkezetű pogi alakul ki. Az EX5 jobb szabályozhatóságára pedig az lehet a magyarázat, hogy amint egyébként azt a hangjából is sejteni lehet, a szerkezet rezgési amplitúdója nagyobb, ami kedvez a szabályozhatóságnak.
Kíváncsi lennék egy időbeni, nyomásfelépülési grafikonra valós körülmények között.
A pogácsa duzzadásának különbsége azért jutott eszembe mert amikor az EX5-nél kicsit finomabbra veszem az őrleményt mert hosszabb lefolyást akarok, elég gyakori, hogy a kávé pici pöttyökben hirtelen megjelenik a kosár alján, de utána megtorpan és még akár 4-5 másodpercig is eltart míg végül beindul a csöpögés majd még annyi vagy több míg normalizálódik a lefolyás. -
Zen42
tag
válasz
zolnagy
#113331
üzenetére
Az általad hozott görbének a meredeksége nem számít, hiszen ennek nincsen idővetülete, pusztán azt mutatja, hogy különböző nyomáson mennyi a flow. Mivel jóval kisebb flow-val indul és végig kisebb is marad az espresso tartományban, annál nehezebben épül fel a nyomás, de nem ezzel van a baj.
Elolvastam viszont a régi bejegyzéseket ezzel kapcsolatban. Az, hogy a megszokotthoz képest jóval később jelenik meg az első csepp, nem volna probléma, a szabályozhatóság pedig egyedi igény, bár bevallom én is örülnék neki ha tudnám szabályozni.
A fő probléma valószínűleg a vízterítés, Parci is ezzel szenvedett.Elvileg az EX4 hozama bőven elegendő volna az espresso-hoz, azonban a gépek vízterítője egyszerűen nem arra van kitalálva. Azaz pont az előáztatási, felfutási időszakban nem jut elég víz a vízterítőre így a felső szűrőn nem jelenik meg a víz teljes keresztmetszetben. Biztos meg lehet oldani ezt is, de a Silviánál ez már fémmunkás meló, házilag nem kivitelezhető, úgyhogy letettem a kísérletezésről.
Egyes gépek, főleg kisebb portafilter esetében persze működhet, de még abban az esetben is újra kell gondolni a hőmérsékleteket és a lefolyási hosszt a megváltozott profil miatt és még azzal együtt is előfordulhat, hogy bizonyos kávéknak az új felállás nem annyira fekszik. No meg aki már ezek éve nyomja rutinból, annak elhiszem, hogy nem kicsit frusztráló ha újra kell tanulnia kedvenc kávéinak "sweet spotját".
-
Zen42
tag
Hát srácok, a Silviámban a hangjából itélve EX5 (esetleg EP5) pumpa van, nem tudom. Már régóta szét akarom szedni mert olyan hangos, de még nem volt rá érkezésem.
Ez alapján viszont kedvem támadt nemcsak sürgősen berakni egy QM pulsort, de a szivattyút is kicserélni EX4-re. A kisebb flow rate miatt lassabban építi fel a nyomást ami eleve nem hátrány azon túl, hogy sokkkkkkkkal halkabb! Csinált esetleg már ilyet valaki? -
Zen42
tag
válasz
pető bá'
#113294
üzenetére
(Előrebocsátom, hogy nem GC-m van.)
Volt szó itt is már arról, hogy ez a 9 Bar nem feltétlenül hozza a legjobb eredményt. Sokan akik kipróbálják 6 Bar-ra állítva ott is hagyják. De vannak a "klubban" akik Mini Gaggia-t használnak ami még ennél is alacsonyabb nyomáson készíti a kávét és meg vannak vele elégedve, sőt!
Ha van pumpaszabályozód azt próbáld meg, hogy kb 5 másodpercig növeled a nyomást, kitartod megint 5-ig majd széééépen lassssan csökkented egészen a végéig.
Kíváncsi vagyok a véleményedre.
-
Zen42
tag
A változó minőség miatt én is gyakran szívok sajnos. Van pár pörkölő akik rendben szoktak lenni, de mivel kedvelem a változatosságot, állandóan elcsábulok valamire amiben aztán vagy csalódom vagy nem, nem az a probléma hanem az, hogy van hogy őrült finom valami, aztán rendelek ugyanabból két hét vagy egy hónap múlva és már nem olyan. Sőt, nem csak hogy "nem olyan" hanem egészen más!
És ez kra idegesítő.
Örök hálám üldözne ha megírnád nekem privben, hogy szerinted melyek azok a pörkölők amik stabil minőség tekintetében nálad megütik a mércét. -
Zen42
tag
válasz
bbuffy
#113187
üzenetére
Olvastam ribarszki hozzászólását és épp azon voltam, hogy vele közösen megvegyük a cuccost mikor láttam, hogy archiváltad a hirdetést. Azt hittem eladtad, de látom nem ez történt. Ha nem titok, megkérdezhetem mi volt az dolog amibe bele akartad tolni a pénzt? Persze csak akkor ha kávés a projekt.
Nyilván nem a 9B miatt akartad eladni a Rocket-et. -
Zen42
tag
válasz
Gravity1234
#112909
üzenetére
Nem vagyok "szaki", de volt nekem is Annám. Nem arra a zajra gondolsz véletlenül amit a bojler ad amikor kezd vízkövesedni? Mert ha a gép egyébként működik, ahhoz nem kell szakember csak ki kell citromsavazni és megszűnik az a hang amit említettél.
-
Zen42
tag
válasz
cotagg
#112908
üzenetére
Köszi szépen, ez nem jutott volna eszembe. Elmondom neki, sőt holnap úgyis pont beurom hozzá, kipróbáljuk. Ő csak egyszer próbálta az biztos. Kínjában megragasztotta pillanatragasztóval a régit, de szerintem nem fog sokáig tartani. Nekem legalábbis sosem vált be a pillanatragasztó olyan helyeken ahol komolyabb terhelés alatt volt a ragasztás. (Az új sapkán valóban nincs rajta a tömítés, ez a kép még anélkül készült.)
-
Zen42
tag
Sziasztok, egy kedves régi ismerősömnek eltört az Europiccola kazán tetején a zárócsavarja.
A gond az, hogy ez egy 90 előtti darab és a mostani az másmilyen. Lásd a képen. Rövidebb a menete. Olyan mintha jó lenne bele, de mégsem. Szivárog.
Tud esetleg valaki egy beszerzési forrást a régi Europiccolákhoz?
-
Zen42
tag
válasz
lszlfrng
#112101
üzenetére
Folyton csak a rejtélyek.
Belegondolva lehet, hogy a dolog magyarázata csak annyi, hogy mivel hidegebb az őrlemény, nem éri el azt a hőmérsékletet a folyamat során, hogy keserű legyen a végeredmény. Igen esélyes, hogy ha visszább vennél a PID-en, akkor ugyanazt kapnád "kiolvadt" kávéval is mint amit az előző beállítással, fagyóból őrölve. -
Zen42
tag
válasz
kozsy18
#111938
üzenetére
Legnagyobb bánatomra sajnos végül nem derült ki akárhogy is próbáltam, hogy milyen kávé volt. De biz' Isten nem a karácsony fűszerkeveréket főztem le kávénak.

Annyit sikerült csak kideríteni, hogy nem kommersz kávé volt amire eredetileg tippeltem hanem valahonnan külföldről hozták, de a lényeg már titok marad. -
Zen42
tag
Családi ügyek miatt el vagyok maradva az olvasással.
Most csak egy kérdésem volna, hátha tud valaki támponttal szolgálni.
Egy hónapok óta(!) ott álló kerámia kávéstartóban találtam valami - egész biztosan olcsó - sötét pörkölésű téglakávét. A legnagyobb meglepetésemre kva jó italt csináltam belőle kotyogóssal. Szegfűszeg és szerecsendió, pörkölt mogyoró.
Mi lehet ez szerintetek? -
Zen42
tag
-
Zen42
tag
válasz
qvik27
#110882
üzenetére
Bocs, az előbb nem jól olvastalak. Nekem csak az szokott lenni, hogy lassan ürül ki a nyomás, nem egy szuszra. De nem telik el a kezdetig 3-4 másodperc mint írtad. Ettől függetlenül lehet, hogy az olajos szennyeződés miatt szorul a belső rész nálad. Érdemes volna megpróbálnod egy kis Puly Caff-al visszamosni.
-
Zen42
tag
válasz
Alvarez81
#110135
üzenetére
Engem mindenféle fénykép érdekelne az őrleményekről, késbejáratás előtt és után is, esetleg némi infóval, hogy mi változott az ízekben, bármi. Előre is köszi.
Mert az nem állapot, hogy azért akarjak inkább otthonról dolgozni, mert ott rendes kávé van
. Hát pedig nálunk is ugyanez a helyzet. Egy Philips Automata Segafredo Intermezzo-val. Alternatívaként egy nagy ingyenes Lavazza italautomata aminek jobb ízű az instantja mint amit frissből csinál. Azt hiszem ez mindent elmond. Home office forever! 
-
Zen42
tag
válasz
Ludovicus
#110118
üzenetére
Alapvetően nem a költségvetés a probléma, és már nem térnék vissza az SM90-hez.
Az elsődleges gond, hogy oda ahová tenni tudnám, nem fér el akármi mert nem elég mély a hely. Olyat meg amilyen jó volna és el is férne (újabb házas Major) időtlen idő óta nem hirdet senki.
-
Zen42
tag
válasz
Alvarez81
#110107
üzenetére
Ezt érdekes volt olvasni, köszi!
Azóta jár az agyam, hogy meg kéne vizsgálni az őrleményeket mikroszkóp alatt mióta világossá vált, hogy tulajdonképpen a kés a lényeg az egészben. Azt már régóta tudott, hogy ahogy a texasiak mondják "a nagyobb jobb", de utóbb kiderült, hogy ez sem egyértelmű, a kések profilja a leginkább meghatározó, lásd a SJ vs. K30 témát vagy a 151A, B vs. C kések közötti különbséget és ehhez képest egy Mythos One-ból milyen csodakávé készül, pedig annak kisebb a kése. Mind a mai napig csak néhány olyan kávézót tudok ahol az adott kávéhoz leírt ízjegyeket külön-külön is képes vagyok kiérezni, de az mindig hatalmas élmény. Baromira izgat, hogy mi ennek az oka.
Én is a Graef-fel szenvedek most jobb híján egyébként (én bajom, túl magasra tettem a mércét) és ennek az őrlőnek a kávék egy szűkebb köre fekszik csak, úgy értem, hogy kávés szemmel az elmegy és az egész jó közötti tartományban mozog, míg a világosabb pörik többsége nem üti meg a mércét espressoként tök mindegy mit csinálok. Első őrlőnek jó volt, de egy átlagos 64-es síkkéses (SM90) után hatalmasnak éreztem a visszalépést anno. Aztán rájöttem, hogy nem vészes, csak nem mindegy mit őrlök le vele. -
Zen42
tag
válasz
home.barista
#109756
üzenetére
Akkor én is lezárom. A paleolit kritikájának amit belinkeltél az eredeti témához, a vízhez és a kálciumhoz semmi köze. Amilyen cikkekre utaltam lent azok a kálciumpótlásról és általában a túlzott kálcium fogasztásról szóltak. Külföldi publikációk fordításai. Arra gondoltam, hogy úgy hamarabb elolvassa valaki mintha idegen nyelvű anyagot linkelek be. Csak annyi közük van Szendihez, hogy ő vagy Mezei Elmira fordította le őket és az ő honlapján olvashatóak.
-
Zen42
tag
Pörköléshez értőkhöz egy kérdés:
Hogyan lehetséges, hogy friss pörkölésű kévék zacsija nem kezd el dagadni?
Aug 3-i pörkölések, nem akarom felbontani mert elmegyek itthonról egy hétre, de most néztem rájuk az előbb és nem puffadnak a zacsik és semmi jele annak, hogy "dolgoznának" bennük a babok. Három különböző fajtáról van szó ráadásul és mind így viselkedik. Minek lehet ez a jele? Aggódjak? -
Zen42
tag
válasz
home.barista
#109710
üzenetére
Ok, szóval azt úgy nem írtam, hogy "mindig" igaza van, de talán tényleg kissé túltoltam.
Csak abból indultam ki, hogy azokban a témák amik engem érintettek vagy érdekeltek konkrétan mind beigazolódtak idővel, pedig támadták ezerrel.
Én ennyit látok belőle, a teljes munkásságát nem ismerem.
Viszont te konkrétumok nélkül írtál róla és ex cathedra, alapjaiban vitatod el tőle a tudományosságot csak mert nincs élelmiszeripari vagy biokémiai végzettsége? Ezt sem nevezném épp tudományosnak. Lehetnek valakinek remek és stabilan álló metaanalízisei egy témában anélkül, hogy képesítése volna róla. (Sőt feltalálók és szobatudósok sokasága jutott a múltban úgy komoly eredményre, hogy nem kötötték meg őket a képzettségből származó bilincsek, azok melyek miatt elfelejtettek kételkedni, ami pedig a tudományos munka elengedhetetlen feltétele) Szendi úgyan nem talál ki újat csak jól illeszti össze a részeket, ugyanakkor autodidakta módon is de folyamatosan képzi magát, hogy ne érhessék támadások.
Én sem akarom ezzel szennyezni a kávés fórumot, de legalább privben írd meg, hogy konkrétan mi(k)re gondolsz. Csak pár dolgot.
Vagy még jobb, ha ennyi hibát találsz az írásaiban, miért nem írod meg neki? Nekem mindig is olyannak tűnt aki megfelelő érveléssel meggyőzhető. -
Zen42
tag
válasz
home.barista
#109710
üzenetére
Erre holnap válaszolok. Elkezdtem, csak közben bealudtam.

-
Zen42
tag
válasz
#85578752
#109663
üzenetére
Igen, csak még nem jutottak el odáig, hogy ez hosszú távon nem jó.
Viszont víztisztasági értelemben a hazai csapvizekkel tényleg nincs gond. Kivéve azokon a területeken ahol arzénos a víz. Az ellen ráadásul a kancsós szűrő kutyagumit nem ér, sőt az RO sem szűri ki rendesen mert az arzén nagyjából pont akkora mint a vízmolekula, ezért átfér a membránon. Csökkenti a mennyiségét, de marad benne.
Arzén esetében csak a desztillálás marad mint megoldás.#109664 PeterAgos
Persze, nincs vele gond, csak én jobban szerettem volna ha kell rögtön legyen vizem és annyi amennyit akarok. Ráadásul ivóvízként is használom és akkor meg hűthettem volna vissza. Így azzal sem kell foglalkozzak. Kényelmesebb.#109665 KMT és koxx
Szendi cikkeit nem a vízzel hanem a kálciummal kapcsolatban hoztam fel.
Azért őt mert azóta olvasom amikor még messze nem volt ilyen felkapott. Többször előfordult, hogy megkérdőjeleztem valamit amit írt, de ha kicsit utánanéztem mindig kiderült, hogy igaza van. Lehet persze őt magát nem szeretni, de attól még igaza van.
És évekkel megelőzi a későbbi ajánlásokat mert teljesen hiteles kutatási anyagokat, hiteles kutatók tudományos cikkeit használja fel.
A WHO meg már tényleg számtalanszor csinált magából hülyét, elég csak a Covid-os kinyilatkoztatásaikat végignézni időben, közröhej. Az ENSZ egyébként is teljesen súlytalanná, komolytalanná vált, elvesztette a tekintélyét. Egyedül a BT-nek van még értelme, a többi szervezet gittegyletként működik. -
Zen42
tag
válasz
#85578752
#109658
üzenetére
Nekem is voltak kancsós szűrőim még az RO előtt nagyon régen. Emlékszem, hogy az egyiknek az első szűrletében mindig volt szénpor, most hogy mondod de azt ki kell önteni vagy szobanövényt locsolni vele. A második szűrlet már használható. Persze, hogy kávégéphez is jó-e az a víz az már nem olyan biztos.
Ha lágy, "nullás" vízzel főzöl, nem keletkezik hab a húslevesen és szép tiszta lesz.
A tea nem színeződik feketére, nem keletkezik rajta hártya és finomabb is lesz. Úgy általában véve finomabbak lesznek azok az ételek és italok ahol a víz oldószerként van jelen. Ezt a hatást szerintem egy kancsóssal is el lehet érni, próbáld ki egyszer ha eddig nem tetted volna meg!
Ha meg netán rászánod magad és veszel egy RO-t, nagy hiba azt kizárólag csak a kávésvíz termelésére kárhoztatni. -
Zen42
tag
válasz
Nertpaelg
#109644
üzenetére
Ez WHO ajánlás, ismerem. Tele van hibákkal. Az általuk felkapott eredmények a városi vezetékes vizek vizsgálatán alapulnak, és más tényezőket figyelmen kívül hagynak. A vízhálózatba kerülő lágy vizet mindenhol felkeményítik, hogy a víz ne oldja ki a vezetékekből az egészségre sokkal károsabb (pont a kardiovaszkuláris problémákat okozó) vasat, ólmot, rezet, stb. A gyermekekkel kapcsolatban említettek is mind a fenti anyagok rovására írhatóak. Nem a kálciumnak van tehát védőhatása hanem annak, hogy ha keményebb a csapvíz akkor nem old ki a vezetékekből annyi minden mást.
A Mg nem káros, sőt egészséges, de elenyésző az a mennyiség ami általában a vízben van. A vízben oldott szervetlen Ca ezzel szemben csak a kiválasztórendszert terheli. A kálciumról pedig kimutatták már régen, hogy a legtöbbet fogyasztók a legkülönbözőbb rákféléknek és egyéb problémáknak vannak kitéve. Mindegy, hogy sajt, tej, kemény víz vagy sima "kálciumpótlás", ez az eredmény. Ha érdekelnek további részletek keress meg privben.
Addig egy kis olvasnivaló.
-
Zen42
tag
válasz
gyapo11
#109627
üzenetére
A desztillált vízre kötelesek ráírni a magyar szabvány miatt, hogy nem ivóvíz, de az jó.
Láttam kávéfőző vizet is árulni, az is desztillált: https://www.vizbolt.hu/Kavefozo-viz-5l
Látom, hogy a DM-es vízhez amit belinkeltél odaírták, hogy desztillált víz, meg azt is, hogy ioncserélt. Ez nonszensz. Vagy egyik, vagy másik.
Alapjában véve az igazi ioncserélt vizet kávés célra vagy ivásra NE! Azt autók hűtőjébe szánják, meg vasalóba, stb. A lényege, hogy a változó keménységet okozó ionokat nátriummal vagy valami mással helyettesítik, de a TDS érték az továbbra is magas. Ráadásul eleve nem olyan körülmények között készítik, de ez már mellékes, szóval azt ne, az a lényeg. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#109600
üzenetére
Ezt az adagolástól megváltozik a kávé íze dolgot nem értem. Sosem jutott eszembe, hogy nagyobb vagy kisebb kosarat használjak egyes kávékhoz.
Mit értesz azon, hogy "az a 16-17 bemenő adag kevés volt ahhoz, hogy közeledjenek az ízek egymáshoz"? -
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
#109631
üzenetére
Ez a Zerowater jó kis dolog elvileg, de nagyon nem gazdaságos.
Míg egy tisztességes RO szűrőbe évente mondjuk 10e Ft a betét addig az ehhez szükséges betétből 6 db-ot adnak 21 ropiért. Ha a kancsós szűrőkből indulok ki, akkor ezt is ki kell dobni 100 l-enként, de legkésőbb egy hónap után. Az évente testvérek között is 42 ezer Ft. (Amazon áron)ir
Az én RO készülékem kb. 4-es TDS értékre szűri a Bp-i csapvizet ilyenkor melegben. Télen kevesebb. Ez tökéleseten elég, a nulla teljesen felesleges volna.
#109629 Krajcsi
Anno az RO előtt gondolkoztam desztillálón de irgalmatlan sokat fogyaszt 600-800 W és közben fűti a helyiséget is. Ráadásul a hosszú üzemi idő alatt nem nagyon van otthon az ember és egy ilyen eszközt én semmi esetre sem hagytam volna magára mikor elmegyek otthonról.
#109617 konzumpro
Az 5 évre vetített 266 Ft /l -es ár kissé durva lenne.
Ha veszel egy RO szűrőt azt nyilván nem csak kávésvíz készítésére fogod használni, azaz nem havi 120 litert, hanem annál jóval fogsz belőle elhasználni, tehát borul a számításod.
Otthonra egyébként sem számolsz amortizációt, én legalábbis nem. Annak akkor volna értelme ha a használati periódus végén kidobod, vagy maradványértéken eladod.
A 10 ropi per év betét egy nagycsalád teljes ivővíz és főzővíz készletét megtermeli ami több ezer liter is lehet. Ha így nézed akkor nagyságrendekkel csökken az egy literre vetített ár ami nyilván annál többre jön ki minél kevesebbet használod, de még mindig sokkal gazdaságosabb mint bármi más, ráadásul a környezetet is kíméled.
Egyedül azt kell még nézni, hogy mennyi a szűrlet/hulladékvíz arány. Amiben pumpa is van annál kisebb, ahol nincs ott nagyobb. Az a vízdíjban jelentkezik. Tehát mondjuk ha az arány 1:4 akkor Egy köbméter vízből 200 liter tiszta, szűrt víz lesz.
Az ásványi sókat pedig a táplálékodból és nem a vízből veszed magadhoz. Utóbbi egy tévhit ami csak itthon van a köztudatban, vélhetően az ásványvízipar hintette el valamikor régen és ez ment át magyar szabványba. Sehol a világon nem szabályozzák a víz minimális oldott anyag tartalmát Magyarországon kívül. Azaz csak felső érték van, alsó nincs. Az emberiség jelentős hányada pedig esővizet és gleccservizeket iszik és köszik szépen jól vannak. Jómagam közel két évtizede iszom egyébként "nullás" azaz olyan vizet ami egy visszasózó (puffer) patron nélküli RO készülék szolgáltat.
Hozzáteszem az oldott anyagok hiánya csak akkor jelenthet problémát ha nem veszel magadhoz táplálékot és semmi mást csak vizet. De akkor is elsősorban a nátrium fog hiányozni. Később talán a kálium. De nem a vízben oldott, teljesen hasznavehetetlen kálcium. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#109586
üzenetére
Köszi, értem már! Sosem figyeltem ezt meg, de belegondolva a fizikájába (a pogácsa kisebb felületen érintkezik a kosár falával és tömege is kisebb) pontosan úgy kell legyen ahogy írtad. Pluszban még az sem segít ha túl finom az őrlemény, mint ebben az esetben mert akkor még jobban lecsökken a kosár falánál a súrlódás. De az OPV beállítását azért majd megnézem.
Azért alakult így mert ez a kávé annyira megdagadt normál adagnál, hogy teljesen odafeszült a felsző szűrőhöz és csatornásodni kezdett. Azért kezdtem lejjebb menni az adagokkal.Már nem használod a Silviát? Robot "oszt" szevasz?
-
Zen42
tag
válasz
bbuffy
#109578
üzenetére
Persze, ha csak néha fordulna elő nem is volna érdekes. De ezzel a kávéval minden egyes alkalommal. Ilyet még nem pipáltam. Egészen finomra őrölve és 12.5g-os adaggal is felcuppan a 15-ös VST-t használva. Hihetetlen. Mondjuk könnyen lehetséges, hogy nem 9 Bar-ra van állítva az OPV hanem nagyobbra, esetlen jóval nagyobbra (meg kéne nézzem) és amikor elengedi a nyomást akkor túl nagy erővel jelentkezik a szívóerő, csak más kávékkal ez a jelenség ritkaságszámba ment.
-
Zen42
tag
Ha esetleg valaki akar cserélni egy 15-ös peremes VST-t perem nélkülire, keressen meg.
Nem eladó, csak cserélni szeretném.
Láttatok már olyat, hogy a pogácsa (amúgy sötét pörkölésű és nem nagy szám, de római kávéként elmegy) bármit is csináltok, fent marad a felső szűrőn a végén? Már messze a szokásos adag alatt vagyok, de akkor is felcuppan. Már nem sok van belőle szerencsére, csak kérdezem.
Más. Ma épp kávét rendeltem és mivel a céges gépről tettem és VPN-en lógtam, ez megtréfálta a pörkölő webshop motorját és azt hitte, hogy az USÁ-ból rendelek. Csak néztem ki a fejemből mikor az árakat megláttam. Persze, rájöttem, áfa nélküli árakkal számoltak azonnal. De azt nem tudom felfogni, hogy az USA-ba a szállítási költség 990Ft míg itthonra 1490Ft? Fura. A kosaramban kötel 26e Ft-nyi áru volt, szállítással együtt. Aztán mikor kiválasztottam Magyaroszágot, rögtön felment a vége 33e fölé. -
Zen42
tag
válasz
soldier2
#109477
üzenetére
Nem hatnak sem a kávéra, sem az őrleményre mert ebben a rendszerben csak a vektoriálisan definiálható erők érvényesülnek. Azaz ami nincs valamilyen módon rögzítve az űrállomás padlójához arra nem hatnak erők. Legalábbis azok melyekkel le lehetne darálni azt a kávét.

Az őrlőben lévő kávé a kamra falától kapott impuzusok miatt felgyorsul az őrlő kerületi sebességére, de soha nem kerül be a kések közé. -
Zen42
tag
válasz
lszlfrng
#109475
üzenetére
Úgy van ahogy Alvarez81 leírta. A lényeg, ha egy centrifugát bekapcsolsz a súlytalanság állapotában, a benne lévő bármi csak összevissza pattog. Gravitációhoz hasonlót csak a centrifuga falához közvetlenül rögzített tárgyon lehet érzékelni. De a tőle független rendszereken már nem. Azaz pl. ha abban a tárgyban van valami - Kinuban a kávé - akkor arra már nem hatnak az erők, a kávészemek úgyanúgy pattognak benne összevissza.
Egy egyre gyorsuló forgású, vagy spirális centrifugában tudnál csak kávét darálni így csak mire végeznél az adaggal félek kilapulnál magad is.
Summa summárum, nem véletlen, hogy a mesterséges gravitációt nem ezen a módon hanem az űrhajó folyamatos gyorsításával majd fékezésével képzelik megoldani. -
Zen42
tag
válasz
lszlfrng
#109454
üzenetére
Ne tévesszenek meg a fantasztikus és egyéb "tudományos" filmekben bemutatott forgó űrállomások és hasonlók. A centrifuga nem működik csak gravitációs térben.
A kézi őrlőknél a kúpos kések miatt működik a no retention. A sikkéses őrlőknél mivel oldalra csapódik ki az őrlemény, onnan azt el kell szállítani valahogy. Ezt nem egyszerű maradék nélkül megoldani. A vízszintes kialakítás ilyen szempontból a legrosszabb. Ha megdöntöd a késeket kevesebb pangó ragad be, de még mindig több mint nulla. -
Zen42
tag
válasz
iatti
#109451
üzenetére
Hát ja, nem eröltették meg magukat. Egy-adagos őrlő, de normál törcsérrel ami ráadásul így most ferdén áll rajta. Röhejes. Legalább egy függőleges felületre ültetett blow chambert (van ennek magyar neve?) rakhattak volna rá. Vagy egy egyébként általuk gyártott blow hoppert. Az Atomon láttam olyat. De így...
Egyébként ha ezzel így elő mertek huzakodni akkor könnyen lehet, hogy tök felesleges alá az az emelvény. Egy normális Eureka Mignonra egy blow chambert/hoppert szerelve, ugyanolyan jól működhet szerintem. -
Zen42
tag
válasz
lszlfrng
#109437
üzenetére
Mindenki próbálkozik, de nem sikerül. Pár hónapja láttam valahol - lehet, hogy épp itt - szétszedve. A műanyag fogaskerekek nem voltak túl bizalomgerjesztőek benne, de akárhogy is kerestem, egyelőre sehol nem találtam erre vonatkozó panaszt.
Viszont életemben először volt alkalmam megkóstolni a különbséget egy Major és egy Robur között, ugyanazzal az etióppal és ha amit éreztem a kúpos javára általánosnak mondható (nem tudom) akkor már kezdem kapisgálni, hogy miért szeretik annyira a Niche-t vagy hogy miért akkora durranás a HG-1 a világosabb, gyümis kávés esetében legalábbis.
.
Írtad, hogy szerinted nem nagy mérnöki kihívás kávédarálót készíteni. Hát úgy nem is ha van a piacon tengernyi másik őrlő melyekből ötleteket lehet meríteni.
De még így sem sikerül mindenkinek. Az Eureka Oro pl. olyan mint anno egy szocialista nagyvállalatnál született újítás. Még annyit sem dolgoztak rajta mint a srác ebben a régi indiai Peugeot reklámban. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#108819
üzenetére
Azt nem kérdeztem, hogy a PID értékei voltak-e manuálisan szabályozva vagy csak öntanulós állapotban volt. Az egy dolog, hogy ha kézzel kéne beállítani a PID-et ahhoz én brummogásnak is kevés vagyok. Mivel azonban gőzölés nélkül használva teljesen jól működik a gép, kérdéses, hogy változtatva az értékekeken nem változna -e meg a kávés szabályozás a hátrányára.
Override? Valahol olvastam még nagyon régen, hogy valaki már nem tudom miért, megcsinálta, hogy kikapcsolható legyen a PID aminek meg az lett az eredménye, hogy ha már működés közben kapcsolta be akkor "megőrült" a PID. Gondolom ez ugyanazért volt mint amit leírtál.
Egy barátom kért meg rá, hogy vegyek neki egy jó kis gépet. Végül neki lett egy, de a fiamnak így is megvettem volna. Ő az egyedüli a családban aki még időnként tejjel issza a kávét, de így ezzel nem lehetett tejes italt csinálni. Egyet még talán, ha azután gőzölsz miután megcsináltad a kávét, de utána már nem tudod visszahűteni. Ez szopacs.
Egyébként tök szép állapotban volt meg minden, pár apró karbantartási műveletre szorult volna mindössze amennyire észrevettem, de így nem mertem elhozni.
Meg volt benne egy kötési hiba is vagy a gőz termosztát volt hibás, nem tudom, mindenesetre gőzre kapcsolva a biztonsági termosztát oldott ki. Ez mondjuk könnyen orvosolható lett volna, hacsak ez is nem valami direkt beállítás valamiért. -
Zen42
tag
Ilyet még nem láttam. Adott egy PID-elt tuningolt gép. PID a gőzt nem babrálva normálisan tartja a hőmérsékletet. Az mitől lehet, hogy gőzölés után alig lehet visszahűteni mert közben a PID bekapcsolja a fűtést? Úgy értem, hogy már 150 foknál kezdte és fullba nyomta. Ha leállítottam a csapolást /vízkivételt akkor idővel abbahagyta, de ha megint tovább próbáltam hűteni, újra elkezdett fűteni, meg újra.
-
-
Zen42
tag
válasz
SoundON
#108553
üzenetére
Rámutattál egy olyan dologra amire eddig nem gondoltam. Az volt a szokásom porciózáskor, hogy ittam az adott kávéból és belőttem ízlésem szerint, értem ezalatt a hőmérséklet, szemcseméret/lefolyás hossz. A hőmérséklet emelése nem jött be önmagában, azt biztonsan kipróbáltam. De az nem jutott eszembe, hogy ha mélyhűtöttet őrlök ahhoz újra kéne gondolni mindent, úgyhogy majd nekifutok még egyszer, utoljára, köszi.
Nálam nem fordult még itthon meg Holistik kávé, nem tudtam, hogy ilyen zacsikat használnak (vagy használtak) Ha nekik bejött akkor úgy látszik, hogy abszorber és abszorber között is lehet különbség. Azt hittem, hogy mindegyik ilyen zacsi ugyanazt tartalmazza, finom vasport és sót. Az enyémben biztosan vas volt mert még ki is próbáltam egy mágnessel. Hogy a katalizátor mi volt benne azt nem tudom, nem kóstoltam meg. Alibabáról rendeltem, valami kínai vagy ki tudja. Egyet előbányásztam egy régi üvegcséből ami a pulton maradt, de nincs rajta semmilyen márkajelzés, csak az, hogy oxigen absorber, meg hogy ne mikrózd, meg ne edd meg.
A kérdésedre válaszolva, a jellemző aromák és ízek, édesség rohamosan eltűntek el míg végül egy fanyar borzalom lett belőle némi fura mellékízzel amit nem tudnék már ennyi idő távlatából leírni. Egyszer túlságosan sokáig tároltam száraz vörösbort, na az ugrott be nekem róla. Abból is minden eltűnt ami az adott borra jellemző, csak a savak maradtak érintetlenül.
Ugyanaz a kávé a negyedkilósra szétöntögetett "kontrollzacskókban" még tök finom volt, az abszorberes meg ihatatlan. Én nem ismerem Kiss Zolit, de ha meg tudnád kérdezni, hogy ő konkrétan milyet használ (ha még használ) az szuper jó volna. -
Zen42
tag
válasz
SoundON
#108540
üzenetére
És nem találsz különbséget a friss és a porciózva fagyasztott kávé között?
Én teljesen leszoktam a porciózásról mert egyszerűen jobb íze volt a kávénak ha az eredeti zacsiban fagyasztottam (biztonság kedvéért leragasztott szeleppel) és utána felbontás előtt hagytam kiengedni. De már ezt sem csinálom, csak kivételes esetben ha túl nagy mennyiségű kávét kapok ajándékba. A fagyasztós, vákuumos és egyéb extrém kísérletezésekkel is teljesen felhagytam. Friss kávét veszek és kész.
A legutolsó próbálkozásom, ha már az oxigént szóba hoztad, az oxigén abszorber volt. Azt hittem, hogy na, kitaláltam valami okosat. Na az volt a legeslegrosszabb. Igen durván elcseszte a kávé ízét. Hogy a keletkezett kőkemény vákuum vagy a kávéban lévő aromákkal történt kémiai reakció okozta-e nem tudom, de az eredmény szörnyű volt. Feladtam. -
Zen42
tag
válasz
KVfun
#108412
üzenetére
Vagy észreveszi, vagy nem, de nekem lelkiismeretfurdalásom lenne az biztos, főleg, hogy nem is tudom mennyire lehet szar citromlé ha átmelegedés nélkül csapolok. Talán valami szénből esetleg összejönne valami de olyat nem tartok itthon.
Aki türelmetlen annak inkább csinálok kotyogóval, esetleg V60-nal. -
Zen42
tag
válasz
Gery0505
#108201
üzenetére
"Nagyon gány lenne, egy 80mm-es Ditting kést beletenni?
"
Erre én nem tudok válaszolni sajnos, Próbálok az általam úgy-ahogy ismert térben maradni.
A 151C biztos jó, a K30 nagy valószínűséggel bejönne. A K30 kés belefér a SJ-ba, de mivel a Mazzer kések három helyen vannak felfogatva a K30 meg csak kettő, emiatt házilag nem megoldható a késcsere.100 EUR-val olcsóbban valóban nem éri meg használtat venni, de itthon időnként hirdettek annál jóval olcsóbban is csak azóta nincs mióta én keresem. Murphy törvénye maradéktalanul érvényesülni látszik.
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#108203
üzenetére
Megnéztem közelebbről ami eladó volt. A négy csavar ami a késeket tartja mind más. Brrrr.

De azért köszi akkor ezt is figyelni fogom hátha lesz egy másik.
A ZM késről szinte semmit nem tudok. De minden "harapós" késnél ha az nem az őrlő sajátja szükség van felszabályozásra? Ha igen akkor ez bonyolítja a dolgokat. -
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#108137
üzenetére
"Volt Major, gondolkodás nélkül az AllGround" Írtad még, hogy a K30 kitúrta a Majort.
A Majort milyen késsel használtad?
A K30 is fölmerült, de csak késileg. Viszont nem tudom mibe lehetne beletenni azokat a késeket ha egyáltalán. Valaki épp hirdet egy SJ-t K30 késekkel. Abban viszont vagy nem gyári a késtartó vagy megfúrta még egy ponton, az ilyesmit meg kihagynám. -
Zen42
tag
Mivel a (rövid elejű) Major + 151C kés téma nem jött össze nekem már több mint fél éve és az ideiglenes kiskúposból már nagyon elegem van, egy ideje elkezdtem nézegetni más felé. Kérdés, hogy van-e itt valaki aki próbálta már a Super Jolly-t háromfázisos késsel (33T) és hogy az ízprofilban mennyire hasonlít a 151C-hez.
Persze ha tud valaki egy eladó jó állapotú rövid elejű Major-t, ne tartsa magában... ;-) -
Zen42
tag
válasz
thomasrc
#108020
üzenetére
Sajnos igaz, az a táblázat egy kalapot nem ér. Mint írtam itt állomásozik egy nálam egy CM702. Kivettem belőle egy alátet, így most nagyjából 4-5-6 ig nyomja az espresso-t. Maxon tudok vele még filterezni (V60) de a cold brew-hoz amit főleg így nyáron szoktam gyártani ahhoz már nem jó, túl kicsik a szemcsék. Kaptam egy Mizudashit egy fórumtársunktól de néhány próbálkozás után kénytelen voltam visszatérni a befőttes üveg - brew-hoz, amit aztán leszűrök. (Legalábbis amíg nem szerzek egy normális őrlőt.)
Nem azt mondom, hogy maxra téve tele van zaccal vagy ilyesmi, de ködös kissé az ital és mivel nehezebben járja át a kávét a víz, folyton ráznom meg piszkálnom kell a megfelelő kivonatolás érdekében. Szóval olyan határeset. Próbáld ki. Még az is lehet, hogy mivel a french press amúgy is kissé zavaros, fel sem fog tűnni ez a köd amiről beszélek.
De hogy nem lesz elég durva az őrlemény az biztos. Akkor lehetne ha további alátétet szednék ki belőle de akkor meg már nem lehet vele espressozni. -
Zen42
tag
válasz
hyperspace
#107990
üzenetére
20 kiló kávé után nem nézhetne így ki. A családomban van egy ilyen és most épp itt állomásozik nálam egy ideje ideiglenesen. Most tart közel a duplájánál és teljesen szép a kés, nyoma sincs ilyesminek.
A képen a kés felső részén az a nagyobb kitörés nem volna gond, de amennyire ki tudom venni, az alsó részen ahol az őrlés történik is ki van pattogzva a kés éle. Szerintem ez kapott már 1+ objektumot, kavicsot, akármit már életében.
A pótkés pedig többe kerül mint az egész őrlő.
-
Zen42
tag
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107789
üzenetére
JH-nál jártál és épp giveaway volt?
-
Zen42
tag
válasz
verti1
#107757
üzenetére
Ez mind világos. Én is a "közepes-plusz" elméleti szintet jelöltem meg minimumként.
De lásd WarLock07222 IMS vs. VST példáját ahol +-10% eltérések adódnak ugyanazon kosár és ugyanazon körülmények használata mellett. Egyik esetben sem silány minőségű termékről beszélünk azaz kell itt még lennie valaminek.
Amit az utolsó mondatodban említettél az lényeges, de azért kételkedem, hogy egy Robot vagy egy Europiccola vízterítése jobb mint egy átlagos, hobbisták által használt kisgépé. Csak annyi a különbség, hogy a Robotnál olyan hosszú az előáztatás vagy pont olyan a flow, a nyomás fel és lefutása amilyet csak kitalál magának az ember. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107756
üzenetére
Ok, de nem értem, hogy egy kosár önmagában mitől produkálhatna ekkora eltérést két shot között ha a minden más tökéletesen változatlan.
Az illusztrációd csúcs.
-
Zen42
tag
válasz
Toobee
#107749
üzenetére
Nem beszélve arról, hogy ez ökológiailag mennyire átgondoltalan, mikor a patronok egyszer használatosak, utána fémhulladék lesz belőlük.
Nem csoda egyébként ha hőhiányosak lesznek a kávék. Se a kosarat, se a portafilternek nevezett tekerentyűt nem melegíti föl előtte, de az állvány maga is hőt von el.
Ráadásul forog ide-oda az állványon a cucc. A "bojlert" nehéz nem megfogni, megérinteni a workflow során ami ugyebár nem nyerő. Átgondolatlan az egész. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107746
üzenetére
Elolvastam a válaszodat de abból az következik, hogy szerinted a kosár miatt van a 10% időeltérés egy lefolyásban. Én annyi miatt nem is nyúlok az őrlőhöz, betudom annak, hogy épp nem úgy sikerült a tömörítés vagy ilyesmi.
A konziszteniáról szólva, nyilván az a cél , hogy a konzisztencia ne legyen egyben penitencia is.
Egy kosár lehet jó, közepes vagy rossz. Ugyanolyan beállítások mellett ugyanazzal a kávéval egy bizonyos kosár ugyanolyan jó, közepes vagy rossz kávét fog adni. Tehát a konzisztencia meglesz minden esetben egy adott kosárnál, viszont a kosarak eltérő ízeket sőt lefolyást fognak produkálni a minőségük függvényében.
Persze igaz, hogy a konzisztenciát keresi az ember, de azt pozitív értelemben. Ezért kérdeztem, amire nem válaszoltál végül, hogy nem lehetséges-e, hogy a flow/nyomás profilnak nagyobb hatása van az eredményre mint a kosárnak, mert a szóban forgó manuális gépek kosarai jók, de nem extrák. Nekem úgy tűnik, hogy egy közepes-plusz kosárral is jobb kávét lehet készíteni jól megválasztott hőmérséklet és flow mellett mint egy extra kosárral profilozás nélkül, standard beállításokkal. Utóbbinál a hőmérséklet és a lefolyás hossz mellett a szerencse is belép mint tényező. Értem ezalatt, hogy pont olyan és úgy van pörkölve a kávé hogy illeszkedik mindenhez. -
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#107740
üzenetére
Értem, köszi, nem tudtam, hogy az IMS gyártja. De ha ebből indulok ki akkor meg az kezd motoszkálni a fejemben, hogy nem lehetséges esetleg, hogy a flow / nyomásprofil többet számít az ital minőségében annál mint hogy milyen az a kosár? Már ha azért megüt egy szintet persze. Különben a Robot vagy egy Europiccola visszalépés volna mondjuk egy kisgép + VST felálláshoz képest, mégis vannak akik meglépik ezt. Vagy csak a manuális egyszerűség ennyire vonzó?
Régebben chateltem valakivel aki második gépnek vett egy Europiccolát. Azóta amikor egyedül van, csak azt használja. Azt írta, hogy így minden egyes kávé elkészítése egyedi, különleges élvezet. Lehet benne valami, de akkor megint csak oda jutok ki, hogy a szűrőkosár nem is annyira fontos.
Bizonyára hibádzik az okfejtésem, csak nem tudom hol.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 3 drón - új állapotban
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 1 akku, Goggles N3 szemüveg
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, Care Refresh, PL Filter
- DJI AVATA Dupla Fly More Combo drón szett - VADONATÚJ, aktiválatlan
- Vostok Europe Limitált 3000db Space Race automata
- Lenovo ThinkBook 16 G6 Ryzen 7 7730U 16GB 768GB SSD FHD+ 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3829, 94% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 12S 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck LCD 512GB + 256GB Ajándék Micro SD Kártya!
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Az elég durva mert ha egy kicsivel is kevesebb kávé van a szűrőben simán megrántja a pogácsát a hirtelen nyomáscsökkenés és cseszheted a kávédat. (Egyszer régen próbálkoztam előáztatással olyan módon, hogy lekapcsoltam néhány másodperc után, onnan tudom.)
És ez kra idegesítő.


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)


