Új hozzászólás Aktív témák

  • .tnm

    addikt

    válasz Nordik #13814 üzenetére

    a szerződésben fogjátok rögzíteni, hogy mennyi idővel azután, hogy az eladó megkapta a teljes vételárat (azaz miután a bank [vagy az állam is {pl. csok}] utalt, merthogy ő[k] kell, hogy a végén legyenek a kifizetésnek), szóval, ha az eladó megkapott mindent, ami neki jár, akkor mennyi időn belül kell megtörténnie a birtokba adásnak. a birtokbaadástól kezdve a tied a lakás abban a tekintetben, hogy innentől te élvezed a javait és te állod a terheit, azaz, ettől a naptól kezdve fizeted a közös költséget, a közművek alapdíját. ugyanezen a napon fogjátok felírni a mérőórák állását (és gyári számát is érdemes!!) a birtokbaadási jegyzőkönyvbe, már ha vannak mérőórák (legalább villany lesz) és ezt a jegyzőkönyvet kell majd a közműveknek adni (érdemes emiatt eleve több példányban készíteni, plusz még nálad is legyen.)

    persze megteheted, hogy csak akkor csináljátok a birtokbaadást, amikor be is költözöl, addig meg fizessenek ők, de az fontos, hogy a 0-s igazolásokat (nincs közmű/közöskötlségtartozás a lakáson) a szerződéskötéskor fogja hozni az eladó. 3 hónap alatt azért jó kis tartozást lehet összehozni, szóval az egyik megoldás, hogy minél előbb birtokbaadás, és utána egy külön bérleti szerződés, de
    - a közműveket mindenképp Te fizesd, mert ha nem fizetnek, akkor az már biztosan a te tartozásod
    - a bérbeadásból származó jövedelem adóköteles.

    A másik megoldás, hogy annyival alacsonyabb a vételár, amennyi ideig visszabérlik, és a birtokbaadás napja egy olyan, amikorra biztosan kiköltöznek.
    Ebben az esetben viszont
    - folyamatosan kérd az igazolást a közművek befizetéséről a 0-s igazolások után is.
    - vegyél fel egy olyan záradékot, hogy napi sok ezer ft-ot fizessenek, ha miattuk csúszik a birtokbaadás napja (jóval több legyen, mint egy albérlet ára). ez talán nem adóköteles, de mindegy is, mert ha kellően magas összeg, akkor biztosan kiköltöznek inkább, minthogy fizessék.

    It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

Új hozzászólás Aktív témák