Új hozzászólás Aktív témák

  • samujózsi

    tag

    válasz #30610944 #69954 üzenetére

    Neked, mint kezdőnek mi a célod a linux-szal?

    Eleve nem mindegy, hogy ingyenes alternatívát keresel a Windows helyett és/vagy azért akarsz linuxot, mert kisebb a rizikófaktor kártevők terén, vagy tanulni akarsz és sokat olvasni.
    Ha csak egy ingyenes, grafikus felületű rendszert akarsz, akkor olyat válassz, amihez könnyen mapsz segítséget az általad elérhető nyelveken! Nincs igazán olyan, hogy "kezdőknek való linux". Inkább olyan van, ami nem való kezdőnek (lásd gentoo).
    Windows-os ismeretek birtokában egy Ubuntu-t vagy származékait vagy épp egy Fedora-t, esetleg OpenSuSE-t viszonylag könnyű felrakni és használatba venni.

    Ha hajlandó vagy tanulni, sokat olvasni, tudsz angolul annyira, hogy a doksikat megértsd és szeretnéd mélyebben megismerni a linuxot, akkor leginkább azt javasolnám, hogy virtualbox vagy valami más virtuális gép és abban arch linux. Ehhez viszont tényleg rengeteget kell olvasni, mert semmit sem automatizáltak rajta, viszont a dokumentációja közel ötcsillagos. Viszont hogy ezen mennyi idő, mire sikerül egy működő ÉS használható GUI-t előállítani... azt nem tudom. Szervernek úgy tűnik, egész jó lesz. De ezt még én sem tenném másik rendszer mellé fizikai vasra. Virtuális gépben kisebb az esélye, hogy sikerül tönkretenni a fontosabb rendszert.

    Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

Új hozzászólás Aktív témák