Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz Mercutio_ #3072 üzenetére

    A % az egy nagyon is jó mutató, mert ugyanúgy működik lefelé, mint fölfelé. Írtam korábban, hogy 3 gyerekes német kollégámnak 72 % volt a bruttóból hazavitt pénze 2009-ben, amikor összehasonlítottuk, és a közszolgáltatások minőségét ne is említsük. Akkor se az volt a fő szempont, hogy mennyi az a 72 %, hanem hogy miért kell tőlem arányosan lényegesen többet elvenni, miközben a szolgáltatások (legalább) arányosan rosszabbak. A miértre persze nem volt nehéz megtalálni a választ, az inaktívak régiósan kiugró aránya, és az egy inaktívra költött arányosan magas pénz szinte teljesen meg is magyarázza. (Inaktív alatt értem a bújtatott munkanélküliséget is, mint az osztrákhoz viszonyított 2,5-szeres közszférás létszám, vagy a haszontalan szakon a felsőoktatásban tévelygő tízezrek.)
    Magasabb életszínvonal mellett egyébként az általad említett kiadások is gyakran magasabbak, mert a plazma TV, a kerámia főzőlap, a mosogatógép, vagy éppen a ruhaszárító mind olyan "luxus" dolgok, amik a kényelemért cserébe bizony enni kérnek. Kajából is (akár egészséges életmód megfontolásból) a drágábbakat veszed, még ha talán luxusnak az se számít, amit mi ettünk az elmúlt években.
    Egyéb problémákat is hoz magával az, hogy azt gondolod magadról, az átlagnál magasabb keresetű vagy:
    - A szépen hangzó bruttótól elbűvölve hajlamos vagy olyan életszínvonalat belőni, ami mellett ugyanúgy nem tudsz megtakarítani, mint az alacsonyabb keresetűek. Pedig luxusról még messze nincs szó.
    - A magas elvonás miatt úgy tervezel hosszú távra, hogy ennél rosszabb már nem lehet. Tehát felveszel egy (Ft) hitelt a 90-es évek végén vagy a következő évtized első felében 15-25 évre, gondolván azt kényelmesen bírod fizetni, hiszen a törlesztőrészlet kvázi fix, elvileg egyre kisebb terhet jelent az évek múlásával. Aztán pár év múlva azon veszed észre magad, hogy hiába léptél előre a munkádban, semmivel nem lett könnyebb, mert közben gazdagnak kiáltottak ki, és még 10 %-kal nőtt az elvonás.

    Re #3075
    Természetesen nem fekete-fehér a bérezés és a legalkalmasabb kérdésköre sem, de általánosságban megteszi, amit írtam. Én a részemről tiszta lelkiismerettel gondolok vissza a 13 évre, amit eddig ledolgoztam, mind a cégekhez kerülésemet, mind az ottani előmeneteleimet tekintve. Az egyetemen ellébecoltam kb. másfél évet, de nagyon nem bántam meg, olyan dolgokat csináltam (köztük dolgozgattam) közben, amire szívesen gondolok vissza. Ráadásul ennek az időszaknak a nagyobb részét sem az állam bácsi finanszírozta. :)

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák