Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz TeeJay #14531 üzenetére

    Az előttem szóló hozzászólását kiegészíteném azért, tegyük helyre ezt a képstabi dolgot. (MOD: közben kettővel előttem szóló lett belőle)

    Egyrészt van egy irányadó szabály, ami azt mondja ki, hogy a kitartható leghosszabb záridő másodpercekben mérve megegyezik a használt miliméterekben mért kisfilm-ekvivalens gyújtótávolság reciprokával. Vegyük Alvin utolsó képét. 55mm fizikai gyújtótávolság, 1,6x-os crop szórzó, tehát a kisfilm-ekvivalens gyújtótáv 88mm. Ekkor az előbb leírt, ún. reciprokszabály értelmében a leghosszabb kitartható záridő 1/88sec. Én azért kis költői szabadsággal élve 1/80 secnek vettem. Egy fényértéknyi változás a záridőben ugye megduplázza, vagy megfelezi a megvilágítási időtartamot. A kép 1/20-ad másodperces záridővel készült. Ha egy FÉ-vel (azaz fényértékkel, az angol irodalomban FÉ helyett az EV rövidítés használatos) növeljük meg az 1/80-ad secet, akkor 1/40-edet kapunk. Ha két FÉ-vel, akkor megkapjuk a használt 1/20-adot. Ezért mondtam, hogy két FÉ-vel azért megnyújtotta az időt Alvin kollega.
    Itt jön viszont az ottkar által említett dolog. A reciprokszabály csak és kizárólag egy nagyon körülbelüli irányadó szabály, jelentősen függ a használójától, pontosabban attól, hogy mennyire stabil a keze úgy általában, mennyire stabil a fényképezés idején (fáradság, idegesség, egyéb dolgok ezen ronthatnak ugye, akkor is, ha egyébként stabil az ember keze), valamint mennyire stabilan (úgymond mennyire jól) fogja a gépet. (Pl liveviewet használva, testtől eltartott kezekkel tuti nehezebb kitartani adott záridőt, mint szemhez szorítva, a keresőt használva) (A "jelentősen függ" tényleg jelentősent jelent, igen szép eltérések mutatkozhatnak egyes "esetek" között.) Ezen kívül a reciprokszabály olyan 28 és 300mm kisfilm-ekvivalens gyújtótávok közötti tartományra lehet leginkább iránymutatónak alkalmazni. 28mm alatt az 1/gyújtótáv egyre inkább 3/2gyújtótáv, 2/gyújtótáv felé mászik, 300mm felett pedig 2/3gyújtótáv, 1/2gyújtótáv felé, szóval igen, a "pontossága" és használhatósága nem csak az egyéni adottságoktól függ erősen, de a használt gyújtótáv is befolyásolja.
    A legegyszerűbb dolog az, hogy mindenki kitapasztalja, hogy számára kb mi az, ami adott gyújtótávon kitartható (képstabi nélkül, majd képstabival - hopp ezzel le is lehet tesztelni, hogy egyes embereknek hány Fé segítség is a képstabi valójában) az ő géptartási szokásaival, így nagyjából be tudja lőni mennyire tudja, vagy nem tudja alkalmazni a reciprokszabályt, illetve mennyire kell eltérnie tőle, hogy saját magára megfelelő szabályt kapjon. Persze, mint említettem, ugyanazon személynél is erősen függ a pillanatnyi állapotától az általa kitartható záridő hossza, így még ez is erősen szórhat és csak iránymutatónak vehető.

    A képstabilizátorok hány FÉ-t tudnak megfogni? Nem tudom hogy tesztelik, talán ráteszik valami felfüggesztésre, ami enyhén vibrál, valamilyen, talán akár időben változó amplitúdóval és megnézik, hogy kikapcsolt, valamint bekapcsolt képstabival mekkora záridő kell ahhoz, hogy éles kép készüljön. Legalábbis ez egy ésszerű módszer lenne. Aztán lehet csak ráírnak valamit és jólvan az úgy :D Mindenesetre a fentebb említett metódussal könnyedén megnézhető, hogy nektek hány FÉ-t segít az adott képstabi.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák