Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz aginor #100750 üzenetére

    Komolyabb makróhoz mindig sok fény kell mert minél nagyobb a nagyítás (kisebb a tárgy) annál kevesebb fény oszlik el ugyanazon a szenzor felületen. Ez szimpla fizika, semmi Raynox specifikus dolog nincs benne (hobbi mikroszkóp + nem annyira hobbi kamerából kb. képben vagyok).

    Mivel sok obi ebben a rendszerben egész jó makró közeli képességekkel rendelkezik (jelesül számomra a 12-40), ennél azért lényegesen tovább mennék ami azt jelenti 1:1-től a kb. négyszeres nagyításig. Mivel a nagyítás ilyen fordítós rendszerben erősen a gyutávtól függ, több obit is tervezek kipróbálni (mármint túl azon amit kézből kb. megnéztem). Aztán ha bejön akkor esetleg veszek még valami bajonettre tehető szűrő átalakítót mert a hátsó lencsét megkarcolva már nem az a kategória ami "nem befolyásolja a képalkotást" (és itt szinte minden esetben kicsi a munkatáv). (Bár itt is láttam volt aki kifúrt egy vázsapkát, ebből nekem is van pár extra, aztán lehet rá pl. szűrő adaptert ragasztani stb...)

    De tényleg ez számomra inkább bohóckodás mint valami amit komolyan tervezek (vagy szeretnék). LED-es lámpa mindig van nálam (egyébként is), gyakran kettő is. Ez a max. amíg most elmegyek, semmi körvaku meg hasonló LED-es nyalánkságok.

Új hozzászólás Aktív témák