Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Chosen #63858 üzenetére

    Vízszintes merőlegesség: Megméred a vászon bal-felső sarka és a projektor lencséje közötti távolságot, majd megméred a vászon jobb-felső sarka és a projektor lencséje közötti távolságot. Ha a két sarok eltérő távolságban van a lencsétől, akkor a gép nincs középen.

    Függőleges merőlegesség: Ha a projektorod nem alkalmaz függőleges lencse eltolást (ez szerintem manapság ritka) azaz a lencse pontosan a vászon közepére néz, akkor a fenti módszert megismétled a vászon alsó sarkaira is, a távolságoknak egyeznie kell a fent mért távolságokkal.

    Ha a projektorod alkalmaz függőleges lencse eltolást (ez a gyakoribb), azaz a lencse a vászon fölé/alá néz és onnan vetíti a képet lefelé/felfelé, akkor a dolog kicsit nyűgösebb. Fogsz egy lézer pointert vagy egy zseblámpát és a vászon síkjából megvilágítod a projektort. Addig változtatod a fényforrás magasságát, amíg a projektor első és hátsó talpai (talpán álló projektor esetén az a talapzat, amin áll a gép) épp surlófénybe nem kerül, azaz a fényforrás pontosan a gép talpai által meghatározott síkba nem kerül. Ezt a pozíciót a gép talp-lencse távolságával függőleges irányban eltolva megkapod a vászon síkjában a lencsével pontosan szemben lévő "optikai vízszintest". Megméred a lencse és az optikai vízszintes vászon síkjában kijelölt vetülete közötti távolságot, ami legyen a. A vászon síkjában (!) a padló (fentről vetítő gép esetén) vagy a mennyezet (lentről vetítő gép esetén) közelében felveszel egy másik pontot, ami legyen b távolságra az előbbi pontunktól. Ha a vászon merőleges az "optikai vízszintesre", akkor ezek oldalról nézve egy derékszögű háromszög befogói. Pitagorasz-tétel segítségével kiszámolod mennyi lenne e háromszög átfogója, azaz a második pont és a lencse közötti távolsága (c). Ezt mérd is le! Ha a távolság a valóságban nem stimmel, akkor a vászon a gép síkjára nem merőleges.

    Ha pedig ezen átrágtad magad, íme a legpraktikusabb/legegyszerűbb megoldás: :D Kikapcsolsz minden trapéz korrekciót és megméred a vetített kép 4 oldalát. Ha az alsó és felső él hossza nem azonos, akkor a gépet függőleges irányban kell áthelyezni. Ha a jobb- és baloldali él nem azonos, akkor a gépet vízszintes irányban kell áthelyezni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák