Aktív témák

  • MaUser

    addikt

    válasz Aaron14 #27145 üzenetére

    A hobbit eszembe sincs sértésként írni, ismerek olyan hobbifotóst, aki 1000x-szer szebb képeket csinál, mint a céges hivatásos "fényképész". Egyszerűen a megélhetés miatt kérdeztem, mert ha hobbiként fényképezel, akkor a második váznak nem igen van előnye (úgysem túrázol két dslr-rel), ellenben ha megélhetésért megy, akkor nagyon nem mindegy, hogy ha behal a vázad, akkor van-e ott tartalék, amikor a gyűrűt húzza fel a vőlegény a menyasszony kezére vagy hogy obicserével kell-e időt vesztegetned, ahelyett, hogy simán gépet cserélsz. (Btw. megélni fotózásból a digitális technika terjedésével baromi nagy kihívás és akkor finoman fogalmaztam...)

    A 24-120/f4 árát én egy bő százassal többre látom itthon (290.000), annyit én biztos nem adnék érte, mert a) nem túl fényerős és ráadásul f4-en sem az igazi a tesztek szerint, b) hosszún lévő előnyét kb. hozná egy 16-85 a d7000-en (több mp miatt vághatod), lenne nagylátód is vele és árban is ugyanott vagy ha cseréled a d90-ed.

    Ha tényleg ennyiért van 24-120f4 itthon garanciával, akkor vedd meg, remek obi lesz ha később váltasz mondjuk d700-ra vagy bármi más full frame gépre. Egyébként meg azt mondanám, hogy ha nem plakátra akarsz fotózni (tehát nem baj ha vágni kell) akkor fogj egy "filléres" 35 vagy 50 fixet és azzal kezdj el dolgozni. Fényerőd, élességed meglesz és látni fogod milyen gyutáv hiányzik. De még egyszerűbb bérelsz néhány alkalomra egy másik vázat és a fenti két obit. Egyből kiderül mire is van szükséged és csak a bérlet árát bukod.

    Ha a 24-120mm f/3.5-5.6G VR-re gondolsz akkor én azt hanyagolnám. Dx-re jobb a 16-85, a végén úgysem számít az a pár mm.

    ''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

Aktív témák