Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz forceberg #40362 üzenetére

    Sajnos nem. Inkonzisztens AF.
    Ami a következőt jelenti:

    Pár méteres, portrézó vagy egészalakos távolságra és annál közelebb, egészen makróig, pontos az AF, miután finte tune-ban utánahúztad. Esetemben -16 (a -20-ig menő skálán, szóval ez már önmagában nem jó). Így tűéles, jó, és gyors az AF. Portrénál szemeken szoktam tesztelni, arra áll a középső fókuszpont (direkt most) és nézem utána, hogy látszanak-e a részletek, erek esetleg benne, mert az 50-essel simán.

    Cserébe a végtelenbe elfotózva, tájképnél pl. vagy a szemközti háztetőkre ellőve, a Tamron pontatlan. Látod az antennákon a tetőkön, hogy homályosak. Persze leméretezve web-re a kutyának nem tűnne fel, "kiélesedik", de azért csak nem oké és piszkálja az ember agyát.

    Utána nem kis ráfordítással belőttem a végtelenre, háztetőkön antennák tűélesek, faágak is.. végre minden oké.. és erre a stúdiós pár méteres távolságban, illetve alatta, egészen makróig, téveszt, persze fine tune léptékben, de ott erősen. A távoli beállítás ráadásul pont nulla, se fölötte, se alatta nincs olyan jó, tehát abszolút jó az üveg, fine tune kvázi off.

    A neten utánanéztem és vannak többen akiknek ilyen, szerintük (szerintem is) valszeg minőségellenőrzés nemstimmelhet valahol Tamronnál.

    Tamron.hu egy facebook oldal és a hivatalos kereskedő, rájuk írtam, még nem tudják szervizelni, illetve ha igen, akkor ott kell hagyni a vázat is az obival (idén kapnak kalibrációs eszközt az obikhoz amúgy).

    Írtam a jelenséget a német Tamron-nak, részletesen, hogy hogy viselkedik stb. és hogy szeretném bekalibráltatni, visszaírtak nagyon normálisan, kedvesen, 2 nap múlva, hogy adjam postára az obit és megcsinálják, mellékeljem a számlát és kész. :R

    Úgyhogy .. bár makróban úgyis MF-ezek és -16-on jó portrézni is (de ott nagyon jó), hiányolom azt belőle, hogy mindenhol éles. A Nikkor 50-es úgy karcol a +6-os beállítással mint az állat, a Tamron meg AF fine tune értéktől függően vagy csak végtelenre, vagy csak pár méteren belülre, de a kettőre együtt nem.

    Kiküldöm, ha ennyin múlik, egye fene, mert amúgy a bokeh-ja legendás és MF-ben LiveView-ban lőve fókuszt 10x nagyításban, az üveg is megmutatja magát, nagyon nagyon jó.

Aktív témák