Új hozzászólás Aktív témák
-
Surranó
aktív tag
válasz
IRON STORM
üzenetére
hi!
eltűnt a site? megnéztem a nec honlapján (Europe->Germany) is, de ott még csak 2.19 van. Mi ez a 2.1A? valami kiszivárogtatott cucc? vagy a nec van lemaradva?
szerk ok usában megvan.
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
válasz
IRON STORM
üzenetére
hivatalos? mit tud? ha a mellékelt linken le van írva, akkor megtalálom, köfi

(szerk) hm. dvd+r és -r stratégia is új verzió. Nemtom, nekem +rw kéne inkább...
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
válasz
szeva000
üzenetére
Első kísérlet: lehetőleg legyen a drive sec master, sec slave nélkül.
Második kísérlet: lemez típusa milyen? nem értek hozzá, de itt mások igen, és valami DVD Identifier vagy mi nevű cumóval a nyersanyagról is pontos infót tudsz adni az itteni okosoknak.
Egyébként nekem meg fordított tapasztalataim vannak. A +RW-imet (TDK 4x, Verbatim 2.4x) rendszeresen rontja, de azért általában 4-ből 3x jól megírja (kivéve ha már úgy 6-8 órája folyamatosan használom a drive-ot írásra-olvasásra...), eddigi egy +R-emnek (TDK 8x) a közepébe rontott bele (egy fájl sérült meg, a többi jó). A -R-jeimet (SKC 4x, TDK 8x) eddig hiba nélkül írta, csak ellenőrzéskor ijesztget a Nero, hogy elrontotta (de Total Commander szerint a fájlok bitre ugyanazok)
A többletköltséget, ha típuscserével is vállalják a garanciát, lehet h levásárolhatod, de lehet, hogy aktuális áron számolják az árkülönbözetet, és akkor még neked kell fizetned. -
-
Surranó
aktív tag
Nekem is 8x sebesség úgy 10perc alatt megy le. Szerintem azért van, mert nem konstans 8 az a 8, és tapasztalataim szerint a végét nagyon lassan írja (és nagyon lassan olvassa vissza!) Erről is biztos volt itt szó a fórumban, de ha valakinek kevesebb energia lenne leírni v kulcsszavakat mondani legalább, akkor nem keresem meg

-
Surranó
aktív tag
nem kell uppolni, ha jó topikba írod

asszem a RockRidge valami nem-vindózos hókuszpókusz, vad tippem h valami VAX/VMS-hez v ilyesmihez van köze (pontosvesszős fájlnevek, ha ez mond valamit).
Tudtommal nem ütközik a Joliettel, úgyhogy nyugodtan pipáld be, de ha vindóz-kompatibilis lemez neked már elég, akkor szabad a döntés.
Azért én először kipróbálnám rw-n (figyeld, h változik-e az image-méret (akár századmp-eket), hátha abból rájössz vmire) -
Surranó
aktív tag
Bővebben: link
szerintem a MadDog féle a 2F8, de abból már van 2F9 is.
Ha meg nem, akkor arra tippelek, h egyikkel mondjuk TDK-nak ismeri föl a NEC drájvot (is), a másikkal meg NEC-nek a TDK-t (is). (úgymint: a TDK belseje NEC, ha jól tudom, csak a márkajelzés más) -
Surranó
aktív tag
Kicsit hihetetlenül hangzik nekem is, de nem lehet attól, h mind2 néró max prioritással fut? és esetleg azt is hiszik, hogy ők a király, oszt közbe csak az egyik. Ha mondjuk többféleképp tudnád tesztelni (ami ugye költséges, hacsak nem Test módban v rw-vel (sebesség?) is hozza ugyanezt), akkor javasolnám, h előbb egyik néróval egyik drájv indít, aztán másik néróval másik drájv, majd fordítva... ha mindig a 2.-nak (vagy épp 1.-nek) indított néró (vagy írás) romlik el, akkor szerintem a néró (v a taskman) a ludas.
Egyébként a sig-edben található 2 író az áldozat? esetleg a lemez ugyanolyan?
Szóval próbáld kombinálni a következőket:
2 néró indítási sorrendje (N1 és N2)
2 írás indítási sorrendje (I1 és I2)
4 kombót tudok elképzelni:
N1+I1+Nec vs N2+I2+Pio (első néróval nec-et választasz, másodikkal piót, aztán elindítod az első nérót, majd a másodikat)
N1+I2+Nec vs N2+I1+Pio
N1+I1+Pio vs N2+I2+Nec
N1+I2+Pio vs N2+I1+Nec
és nézd meg, melyik esetben melyik hibázik.
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
na amennyire tudom, pont az nem jó. de ha vigasztal, én is ezt hittem

Úgy tanultam itten, hogy az UDMAvalahány (legyen monnyuk 66) azt jelenti, h 66MB/s száguldhat végig a dróton. Igen ám, de eljön az olvasótól és visszamegy az íróhoz, így egy kanócon max 33MB/s-t érhetsz el. Persze szerintem ez is bőven sok, mert a 16x sebesség az olyan 22MB/s, ugye?
De (majd jól kiröhöghettek, ha ez sem igaz) a SCSI tudtommal tényleg így műx: az adat a sínen belül megtalálja a helyét, nem kell hozzá a gépnek semmi közreműködése. tán még a vezérlőnek se. Így ha van egy scsi csatornán 2 160MB/s-es vinyóm és annyit tud a csatorna is, akkor kb olyan sebességgel is fog másolni, nem a felével. Közben a cpu zavartalanul szoftveresen rendereli a világegyetemet (mondjuk egy másik scsi csatornán lévő vinyóval), a mi scsi vezérlőnk meg alszik.
Szóval azt tanultam itt, hogy gyorsabb (lehet), ha 2 külön vezérlőn van a source és a dest. De ez inkább gyors vinyóknál jön ki, nem optikai drájvoknál.
Azért ha teheted, hagyd szingliként az írót, hátha.
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
Igazából fogalmam sincs. Szerintem az a kulcs, h valamiért a drive szeret egyedül lenni (v a néró/vindóz szereti, ha egyedül van), és akkor már master legyen. Szóval nem is csak master, hanem slave nélküli master nálam mindig. A Teac cd-írómmal pl mindig azt mondta a néró, hogy rakjak be írható lemezt. A NEC-kel már ki se próbáltam.
A másik: valamiért a fw-flesseléssel kapcsolatban is mondják, tán van valami progi, ami default oda ír v mittomén. -
Surranó
aktív tag
Kis helpet kérek szépen.
Eddig kb 5 DVD+RW-t és 2 DVD-R-t írtam. Elrontott:
* egy újraírhatót (TDK +4x, 4x-esen írva). Újraírva jó lett.
* egy írhatót (SKC -4x, 4x-esen írva). Legalábbis néró szerint. A Total Commander szerint jól megírta.
szerk fw: gyári 2.18
Kérdés:
1. Normális, hogy TDK +RW-t elrontson?
2. Normális, hogy a néró félreellenőriz?
3. szerintetek milyen hardverhiba lehet a gépemben?
Ha ez infó, itt az SKC médiablokkja á la dvd identifier v3.5:
** WARNING : Some Drives Do Not Return The Entire 'Media Code'-Block
When Dealing with Discs That Are Rated 6x And Higher.
** INFO : Hex Dump Of 'Media Code'-Block Listed Below
** INFO : 4-Byte Header Preceding 'Media Code'-Block Discarded
** INFO : Format 0Eh - Pre-Recorded Information In Lead-In
0000 : 01 40 c1 fd 9e d8 52 00 02 86 0d 13 66 78 80 00 .@....R.....fx..
0010 : 03 53 4b 43 20 43 6f 00 04 2e 2c 4c 74 64 2e 00 .SKC Co...,Ltd..
0020 : 05 88 80 00 00 00 01 00 06 08 0f 11 87 78 80 00 .............x..
0030 : 07 88 80 00 00 00 00 00 08 06 17 0d 0f 0b 0b 00 ................
0040 : 09 98 08 0f 0b 00 00 00 0a 00 00 00 00 00 10 00 ................
0050 : 0b 06 1c 13 a8 88 65 00 0c 98 9a 88 80 00 00 00 ......e.........
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
Vegyük sorra.
1. Van ám más írásjel is!Nemcsak a felkiáltójel!
2. Kukacoskodásnak tűnhet, de ha olvasol egy kicsit, rájössz, hogy szinte mindig, szinte minden (IDE-vezérlőre kerülő) íróhoz a secondary master pozíciót ajánlják.
3. Asus16x-nál dvd helyett biztos cd-t akartál írni, csak nem látsz a dühtől. Elhiszem, de próbálj meg lecsillapodni
4. Az ASUS bele is Pioneer, úgyhogy nyugodj meg. Jelenleg (tudtommal) a NEC és a Pio fej-fej mellett vannak a legkorrektebb író kategóriában, bár a Plextor PX-716 is igen erősre sikerült (ugye, PPéter?
)
5. Igen, van ilyen, hogy kiadnak egy szoftvert, és nem ismeri fel a kiadása után megjelent hardvert. Szerintem ez az optikai írósdi túl bonyolult, hogy egy általános drivert lehessen hozzá csinálni (mint anno a DOS-os Oak CD driver, ami minden (IDE-s) cdrommal ment)
6. a ''túl nagy tároló'' dologról is írtak alább, nemtom, van-e megoldása.
7. A 40 perc ismételgetése helyett: megnézted a PIO vs UDMA beállítást? A fórumban legalább 3x benne van, hogy miért és hogyan.. -
Surranó
aktív tag
CLV: Constant Linear Velocity (konstans írási sebesség)
CAV: Constant Angular Velocity (konstans szögsebesség, kb egyenletesen növő sebesség)
Z-CLV: Zone-CLV (lépcsőzetes)
P-CAV: Partial-CAV (részben CAV)
ez utóbbi nemtom mi lehet, de pl ha a lemez belsején 6x tud az író, és ''8x'' írod, akkor lehet, h elején 6-8 egyenletesen emelkedik, onnan meg CLV lesz; de ugyanígy lehet az is, hogy egy darabig fix 6x ír, aztán meg fix 8x a végéig (így lesz Z-CLV). Szerintem írója válogatja, de lehet, hogy még írón belül is variálódik. PPéter biztos jobban tudja. (most télleg.)
Egyébként előző hsz-dban szerintem nem 8x írásról írtál, mert tudtommal a Néró 16x írásra hazudja a 6 percet (és 6 percről írtál). Olvasd vissza a fórumot, mert én is innen tudom, sose próbáltam még. -
-
Surranó
aktív tag
Még nem próbáltam (összesen 1 db 4x írhatót írtam + 4xRW-ket), de nem néró-butaság? Nem lehet, hogy a 8x-t esetleg már nem CLV írja, vagyis az elején lassabb?
A 8x-t nem írja, de:
Transfer Rate Write +R (DVD): 16x CAV (max 22000 kByte/s)
Bővebben: link -
Surranó
aktív tag
Biztos hülyén hangzik, de a NEC seggéről nézted le azt is, hogyan kell a vinyót slave-re állítani? mert az a két kép mintha egy drive-ra vonatkozna, mégpedig az optikaiakon szokott ilyen lenni. A vinyókra többnyire bőségesebb rajzot tesznek, tapasztalataim szerint.
Vagyis nézd meg a NEC-en, hogy őt hogy kell masterre állítani (vsz ez a felső kép), és nézd meg a vinyón, hogyan kell a vinyót slave-re állítani (vsz ez nem lesz ugyanaz, mint az alsó kép)
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
válasz
TommyGun
üzenetére
Nehogymán a 2x AGP alaplapomban ne menjen a 8x AGP kártya, legalább 2x sebességen! elvégre belemegy a slotba...
Sajnos van olyan, hogy ''belemegy a slotba'', oszt mégse. Mi van, ha teljesen más a -DL szabvány, mint az összes többi? (akár a +DL, akár -R/RW)
Másik oldalról nézve: az, hogy hivatalosan tud +DL-t, azzal semmivel sincs közelebb a -DL-hez, mintha nem tudna. A 2500 se tudott semmilyen DL-t, oszt mégis tud +DL-t.
Szerintem ha kicserélsz egy-két vackot (lézerdióda pl), akkor egy cdromból is lehet DVD-írót csinálni. Ez nem jelenti azt, hogy FW-frissítéssel elérheted ugyanazt.
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
válasz
zsigiface
üzenetére
nem valami engedély gubanc van? Valami blőd dolog, pl logolni akar a cé gyökerébe nemrendszergazdaként vagy ilyenek.
Legutóbb az volt a szívásunk az SP2-vel, hogy a programunkból kért explorer nem indult el. Ha már futott, akkor abba bele tudott mászni... rencergazdaként meg semmi gond.
Szóval próbáld meg rencergazdaként, hátha... ;) -
-
Surranó
aktív tag
Na megnéztem, immáron via4.50-nel és hamut szórok a fejemre. Bár most sem értem egészen...
1. Verbatim +RW 2.4:
-- NEC 3.3-8.1, stabil emelkedés, 11-17-23-91%
-- PX 3.9-8.x, stabil emelkedés, x-x-23-35%
1.b Traxdata +RW 4: kb ugyanaz, csak az elejét néztem.
2. Verbatim -R 8x:
-- NEC 6.6-14 úgy 3.5gigánál, aztán kis tüskék, végül drasztikus esés 4-8 közé. Proc 8x nem mérhető. (gondolom, a végén akarta nézni)
-- PX kb ugyanez, csak kicsit lassabb az elején is.
Szóval:
1. Ezexerint az RW-t lassabban lehet olvasni?
2. Az a -R-es lemez hanyagul lehet megírva? egyelőre más nem akadt a kezembe. -
Surranó
aktív tag
Köszi a számokat! Annyira jó volt, hogy szemmel láthatóan nem a néró hülye, hanem valami gubanc van a lapommal. Nálad nagyjából lineárisan skálázódik, sőt lefelé konyul. Egyszeresre vetítve: 8, 7, 6.25, 5.875
Nálam a 4-7-22-91 sorozat egyszeresre vetítve: 4, 3.5, 5.5(!), 11.375(!!!)
Lehet, h csipsz. Nem tudtam tennap megnézni a viás driverekkel, ma megpróbálom...
(szerk: ja, nem mondtam, hogy ez egy verbatim 2.4x +rw volt. Film dvd-vel vagy írttal tudom megpróbálni.)
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
Köszi, bored!
RÖVIDEN:
A viás driverrel nem próbáltam még (attól eltekintve, h a win2k-ban levő driverről is azt írja, h Via gyártmány);
Az UDMA, amennyire látom, rendben van
A proci azért kicsit gyanúsnak tűnik.
HOSSZAN:
Bővebben: link-ben megadott módon néztem én is (win2kban is ugyanez van), és azt írja, h UDMA-ban megy. Számot nem ír. (asszem
) hmmm... most nézek egy inteles gépet, és azon nincs ilyen. Ez valami olyan vívmány lenne, ami csak viás ide-vezérlőnek van? 
Felraktam a viát, holnap talán lesz időm tesztelni...
A NEC szerintem igenis hangos
legalábbis ami a tegnapi 1 db cédé-olvasásomat illeti. Legalább úgy süvített, mint bármely korábbi olvasóm ezen a sebességen. de a hang miatt nem fogom lejjebb venni.
A procit kicsit furcsálnám azért. Még ha MMX-et nem számolok, akkor is 32bites move-okkal 10 megát arrébb rakni az 2.5mill művelet. Namármost nem tartom túl valószínűnek, hogy
* 32-bites move-ok mennek
* egy művelet úgy 530 órajelig tart (2.5MHz*530 < 1466MHz*91%)
* ha a proci lenne a gond, akkor az elején 3.3x-osan olvasna és kb lineárisan skálázódna
* ha 4x-esen 22%-ot visz, akkor csak a processzor miatt visz dupla átvitelnél több mint négyszeres cpu-t.
Másrészt ki is írta, h ilyen íróval úgy 300MHz körül alkot? (tfh 4-szeresen) Egy AXP 1466 _pusztán_ a cpu erejét tekintve nem lenne 4-szer (sőt alig kétszer) olyan gyors, mint egy K6-2, ami szintén AMD?
Harmadrészt: szerintem valami biztos az UDMA körül sántíthat, mert tudtommal a DMA jelentése kb az, h a cpu gyakorlatilag csak vár az eszközökre és nem vesz részt aktívan a kommunikációban. (ebben nagyon kevéssé vagyok biztos)
Neked egyébként mennyit eszik kisebb szorzóknál? Ha a 8x 49%, akkor a 4x az 11-12% körül van? Ja, és szerinted a 2500 Barton 2x olyan jól abszolveálja a feladatot, mint egy 1700 Palomino? (télleg nemtom, de gyanús)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
Na első megmérettetés utáni eredmények... problémáim vannak a szpíddel.
2.4x Verbatim +RW (MCC A01) írás 2.4x sebességgel ok.
ellenőrzés 3.3x-ról indult és kb 8x-ig pörgött föl (4.2G volt a lemezen, tehát majdnem tele)
Ez a végén úgy 10M/s átvitel.
Nero CDSpeed: start 3.3x, end 8.1x, cpu terheltség valahogy így:
1x 4%, 2x 7%, 4x 22%, 8x 91% (!!!)
Burst speed tán 26M/s (ez a mértékegysége? a szám biztos 26 volt)
Nero DriveSpeed vagy mi: ez meg aszonta, h a drájvom max 8x-os olvasó. De lehet, hogy ezt elnéztem... mindenesetre gyanús.
Sandra 2002: Drive index 29xx (duplája az 5x dvd-nek ;) ) Erre mondta a sandra azt, h drive index túl alacsony, ellenőrizzem a bus mastert...
nemtom, mennyire korrekt; szerintetek mi lehet a gány? Pl Sandra mondta, h ellenőrizzem a Bus Mastert, de szerintem van. Mivel lehet azt igazán ellenőrizni? Valahol láttam olyat is, h UDMA2-3-4-5-6; ezt mi mondja meg (ha megmondja), hogy épp min fut? DevMgr aszonta, h UDMA-n fut az eszköz. A burst speedből tényleg UDMA-nak tűnik, elvileg benne van a pówer.
De az a 91% nagyon zavar. Mi lehetett az? Vinyóra várt volna? De a cdspeed mit keresne a vinyón?
ECS K7VTA3v3.1 (KT333)
AXP 1700+ Palomino (266 FSB)
Seitec 256/333@266MHz
PM: Maxtor 30G/7200rpm
PS: Plextor PX-116A
SM: Nec ND3500AG 2.16 (mán 2.18, de azzal még nem próbáltam végig... )
Mindkét kábel 80-eres. A Pri kábelt úgy adták, h ''ATA133-as''. Mondtam, h szerintem ez marhaság, és valahol olvastam is itt a ph-n, h ilyen nincs, de tény, h keményebb, mint a másik kábel
Win2k SP4
Nero 6.6.0.1, CDSpeed 3.4 (3.55-tel elkezdtem, de ugyanezt mondta)
Fejből nem vágom, de biztos, h Viás ide driver van fönn. Az lehet probléma? Nekem úgy tűnt, h az jobb, mint a windózé (kb 2x olyan gyors a vinyó, ha jól emlékszem).
[Szerkesztve] -
Surranó
aktív tag
Köszi a binflash-t!!
A cdrinfo fórumlinkekre gondolsz? megnézem, de nekem nem ''nec'' infó kéne, hanem az, hogy ''mi a fene az a bitsetting és mér jó az nekem''. Jól látom, h ez olyasmi, mint a régiókód, h előbb-utóbb elfogy a váltás (ha nem hackelt a fw)? És váltanom kell mindig, ha rw-t, r-t vagy dl-t írok? -
Surranó
aktív tag
Ciactok!
Nem találtam ebben a topikban, hátha...
Ma vettem egy ilyen szépséget, és 2.16-os fw van rajta. Mennyire veszélyes feltenni rá a gyári 2.18-at?
Úgy értem, előtte azért elmenteném a régit... hol találok ilyen eszközt? Első körben a nec-nél nem találtam... meg a Bővebben: link ódalon se olyat, ami a 35xx-hez való lenne...
Egyébként van egy RPC1-ített óvasóm; amellett kellhet valamiért tört változat? A +R meg +RW bitsettingről hol olvashatok többet? (úgy néztem, a 218btrpc1 tud legtöbbet, de megbízható is?)
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gumi és felni topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- E-roller topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fűnyíró topik
- Villanyszerelés
- Kész rémálom lesz Linuxot használni jövőre az USA egyes államaiban
- További aktív témák...
- AKCIÓS ! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB RAM 512GB SSD! 1 év garancia!
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen2 munkaállomás - i7 11800H 64GB DDR4 1TB SSD RTX A2000 4GB W
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Huawei Nova 9 SE 128GB, Kártytafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
legalábbis ami a tegnapi 1 db cédé-olvasásomat illeti. Legalább úgy süvített, mint bármely korábbi olvasóm ezen a sebességen. de a hang miatt nem fogom lejjebb venni.