Hozzászólok

 • kolopele

  addikt

  Na igen, az ember hajlamos az általa nem kedvelt lapnak, mediának, stb. nem elfogadni az írásait, te ezzel vagy most így, én meg a HVG - vel vagy a Népszavával szoktam. Ki miben hisz, nem igaz? :) Mondjuk a Hit gyülekezetéig már nem jutottam el, igazából őket én sem komálom, van itt a környéken egy ismerős aki benne van, és elég meredek dolgaik vannak.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog (1)

  A hvg-t és a 444et se fogadom fenntartások nélkül. Messze nem az a hazugságtenger, mint pl amivé az origo lett, de buktattam már le csúsztatásokat mind2nél.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Tikakukac

  félisten

  Az alternatív valóság megteremtéséhez TV meg szennylapok sem kellenek. Lassan az egész ország olyan, mintha nonstop kottig lenne rakva kábszival mindenki. Mert más magyarázat arra nincs, hogy ami ott történik az orra előtt azt hogyan tudja áttranszformálni valami egészen mássá.

  A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

 • Lord Myn

  senior tag

  Ne haragudj, de ez egy elég nagy hülyeség amit írsz, de szerencsére közben a többiek már megírták, hogy miért... :K

  "War does not determine who is right - only who is left."

 • Cathfaern

  nagyúr

  Egyetértek abban, hogy a tudományt és a vallást kár összevetni, semmi közük egymáshoz. Materializmust (vagy ateizmust) és vallást már össze lehetne vetni, de ugye a tudomány nem követeli meg a materializmust, nagyon sok tudós vallásos (volt), szóval azt meg azért kár idekeverni.
  De ugyanígy hiba kijelenteni a legtöbb tudományos területről, hogy ott semmit sem kell elfogadni és elhinni. Nem azért, mert nem lehetne bizonyítani, hanem mert praktikus okokból egy egyén nem fog tudni mindent végigbizonyítani.

  Igen pl., elméleti matematika ok. Ha valaki végigrágja magát rajta, akkor elejétől akár a végéig pontosan megbizonyosodhat mindenről. De mi a helyzet pl. orvostudománnyal? Amikor pár évtizedente változik, hogy mit tartanak jónak és helyesnek. Ami egyszer ajánlott gyógymód, az máskor tiltott. Visszanézhetsz régi kutatásokat, de a benne résztvevők már halottak, a kutatók már halottak, szóval max. arra alapozhatsz amit annó leírtak. Ami vagy a teljes igazság volt, vagy nem. Vagy csinálsz egy újabb kutatást, és ott mondjuk kijön egy teljesen ellentétes eredmény. És akkor jöhet a kérdés, hogy kinek hiszel? :)

  De mondhatnám fizikát is. Alapszintű dolgok egyértelműek... vagy annak tűnnek, lásd gravitáció is milyen jól működik a newtoni modellben, de kiderült, hogy mégse ilyen egyszerű. De a nem egyszerű részt már nem tudod egyszerűen kipróbálni, és megbizonyosodni, hogy jéé tényleg így van. Neki tudsz állni méregetni, nagyon távoli és nagyon megfoghatatlan dolgokat és különböző állítások alapján ki tudod hozni, hogy jéé tényleg. Csak hogy azokat az állításokat is úgy vezették le valamiből, és ha egyszer kiderül, hogy egy ilyen levezetés téves volt (történt már meg a fizika történelme során) akkor máris borulhat sok dolog. Arra meg embernek (szó szerint) nincs ideje, hogy minden levezetést a nulláról végignézzem és saját maga ellenőrizzen. Ehelyett elfogadod, hogy igaz, mert sokan mások is elfogadták, hogy igaz (nyilván egy részük azért, mert ellenőrizte és igaznak találta, de ugye attól hogy x ember ellenőriz valamit még nem jelenti azt, hogy x+1. ellenőrzésnél nem jön ki hiba).

 • quailstorm

  nagyúr

  Orvostudomány tapasztalati tudomány, jó hogy megbízhatatlan és folyton változik. Nem mellesleg nagy hatással van rá a mindenkori politika, a társadalmi elszigeteltség, alias vasfüggöny is.
  A társtudományok, mint a mikrobiológia, genetika, biokémia, azok már rendes tudományok.

  A fizikai modellek meg csak a megfelelő korlátok betartásával működnek a megfelelő nagyságrendű térben, ez most nagy egyszerűsítés, de a gyakorlati életben ez szintén elégséges.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog (1)

  "jó hogy megbízhatatlan és folyton változik" - éppen ez a tudomány lényege: se a fizika, se a kémia, biológia nincs egy "szent könybe leírva".

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • quailstorm

  nagyúr

  Oké, de az orvoslás egy kicsit másképpen változik. Amikor tekintélyelvűség miatt, elszigeteltségből, vagy külső nyomás hatására csinálnak hajmeresztő marhaságokat.
  Én még kaptam allergiára kalciuminjekciókat a combomba. Ez nem modell pontosodás-szintű probléma. Úgyhogy én megértem ha ezt valaki a valláshoz hasonlítja.

  Ugyanakkor fizikus tanárom, aki röntgensugarak különböző testrészekbe hatolásából doktorált maga mondta, hogy az orvostudomány tapasztalati tudomány, más mint a többi.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog (1)

  Amivel a hétköznapi beteg találkozik, az távolról sem orvostudomány. Az az illetékes biztosítószervek technikus-szintű kiszolgálói által nyújtott ilyen-olyan (kb autószerelő) szintű szolgáltatás, ahova 20évente egyszer lejutnak az orvostudomány eredményei.

  A fizika is tapasztalati tudomány, egy rakás dolgot mérnek "saját kezűleg" pl a CERN-ben:)). Persze, kiegészül egy masszív matematikai-elméleti háttérrel, de ettől függetlenül a legfontosabb része maga az észlelés/mérés.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Gabás

  őstag

  És tényleg, az ismeret és a hit között egyéni szinten nincs jelentős különbség, csak a valószínűség foka. A neurológusok szerint is a világról való ismereteinket valójában hisszük, a bizonyítékok és valószínűség erőssége alapján (én pl. nagyon erősen hiszem a naprendszerrel kapcsolatos alap ismereteimet). Csakhogy ezzel egyetlen vallás sem lesz kisegítve, sőt: a vallások fő állításaira nincs bizonyíték, és nagyon kevéssé valószínűek.

  [ Szerkesztve ]

 • Fred23

  veterán

  "a vallások fő állításaira nincs bizonyíték, és nagyon kevéssé valószínűek"

  Éppen ezért nagyon durva, mikor egy állam veszi valamelyiket, és tudásnak minősíti. Szerintem már az felháborító, ha történelmi hagyomány miatt egyértelműen kizárólag pozitív minősítést és állami támogatást kap valamelyik. Nem egy hívővel beszélgetve derült ki számomra -sokan el is ismerték-, hogy általában nem is hívőkről van szó személyükben, hanem "tudókról". :DDD :( Már az egy érdekes kérdés, hogy ha hasznosnak ismer el egy állam egy vallást -ami nagyon kevéssé valószínű tudományos szemmel nézve-, akkor ezzel felvállal egy olyan ideológiát, koncepciót, miszerint az állami hazugság, a valótlanság állítása simán lehet hasznos és kívánatos. Lehet, hogy igaza is van valamilyen mértékben az államnak ezzel a koncepciójával, lehet, hogy egy bizonyos hazugság tényleg lehet időnként és ideig-óráig nagyobb részt hasznos, építő, de szerintem egy normálisabb ember akkor is célként inkább egy korrektebb, igazabb felállást szeretne, aminek következménye egy sokkal szekulárisabb állam lenne. Ha valami csak hit, csak feltételezés, és nagyon kevés esély van az igazságára, akkor ne öljünk már bele milliárdokat az adófizetők pénzéből! Ha x vallás y épülete készül összedőlni, fizessék ki az x vallás hívei a felújítást! Valószínűtlen meséket pedig ne tanuljanak heti sehány órában azoknak a gyerekei, akiktől a valószínűtlen mesék távol állnak.

 • Agyturbina

  aktív tag

  LOGOUT blog (1)

  Ez érdekes, mert ugye ha minden honnan az folyik nehéz szembeszállni(Széllel szemben nem egyszerű mutatvány), és ahogy latom egyre többen esnek ennek áldozatul.
  Aki erre vállalkozik, és tudatosan meg tudja oldani az előtt az összes kalapom megemelem :R

  ,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog (1)

  Amennyire lehet ki kell szakadni a konzumidiotizmusból. Agyrákot kapok, amikor látom, hogy a 2évesnek már tabletje van (=szevasz térlátás), és persze minden játéka készre fröccsöntött "tökély", amihez már semmi képzelőerő nem kell.

  Az ipar 0éves kortól próbál fogyasztót nevelni az emberből, ha ebből ki akarsz törni, erőt kell befektetni. Nem lehetetlen, nem is túl nehéz, de plusz energiát igényel, hogy pl a tabletmese helyett te olvasol neki esténként, a dzsiájdzsófigura helyett faragsz neki valamit, stb-stb.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Cathfaern

  nagyúr

  "a vallások fő állításaira nincs bizonyíték, és nagyon kevéssé valószínűek"
  A vallás gyakorlatilag attól vallás, hogy a fő állításai nem bizonyíthatóak. Ha bizonyíthatóak lennének, akkor az nem vallás lenne, hanem tudomány.
  Szóval a vallásnak hibaként felróni, hogy a fő állításai nem bizonyíthatóak kb. olyan, mint azt mondani, hogy az emberi szabadságjogokat nem lehet kipanírozni.
  Az már nyilván felróható a vallásnak, hogy adott esetben miért akar a saját hatáskörén túllépni (pl. a tudomány útjába állni a saját állításai nyomán, vagy világi törvénykezésbe közvetlenül beleszólni), de ennek meg semmi köze ahhoz, hogy az állításai bizonyíthatóak-e vagy sem.

 • Agyturbina

  aktív tag

  LOGOUT blog (1)

  Hat ahogy latom nem ilyen egyszerű, mert az igaz amit írtál addig míg nem megy a többiek közé....

  De nem akarok erről vitázni mert embere/családja válogatja, így sok értelme nincs is, csak latom, hogy nem sok ember próbál ebből kiszakadni. SAJNOS

  ,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

 • Fred23

  veterán

  Már az elég szerintem, ha a gyerek idejének egy jelentős részét tölti pl. LEGO-val! :) Ehhez mondjuk nem elég néhány szett, hanem kell legalább 10 kiló LEGO alapanyag, hogy ki tudjon bontakozni a fantáziája. Én talán 16 évesen építgettem belőle utoljára, és azt sem zárnám ki, hogy ma is jó elfoglaltságnak tartanám, ha 200 kiló LEGO alapanyagom lett volna. 12 évesen építettem egy 1 méter 25 centis gőzhajót, aztán meg egy kábé ugyanekkora vitorlást, sosem felejtem el!

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  most az LMP is Széllel szemben pisil...

  bocs :)

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog (1)

  Jogos, a heti 30+órában, ami mondjuk az ébren töltött idejének frissebb fele, a szülőtől független környezet diktál. Ezért mászok sokszor a falra, amikor az oktatási rendszer hibáinak falazva az a kifogás, hogy "az iskola nem nevel". Egy FRÁSZT nem! Egy heti 2x1.5 órás zeneoktatás valóban nem nevel. De egy olyan masszív csomag, ami reggel fél 8tól du 4ig leköti, egész életére meghatározó lesz.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Lord Myn

  senior tag

  Egyetértek. Amikor apósomék - a kifejezett kérésünk ellenére! - tabletet vettek a nagyobbik gyerek 6. születésnapjára, úgy landolt a szekrény tetején dobozostúl, hogy öröm volt nézni. Volt is belőle sértődés...

  Amikor más szülők/gyerekek megtudják, hogy nálunk mekkora "szigor" van, teljesen elképednek, hogy a mai világban hogy lehet így nevelni... (heti 1-2 óra számítógépes játék és max. 2 film, szünidőben egy picivel több, de sokkal inkább kinti programok - úszás, bicaj, kirándulás - és sok könyvolvasás, pedig már mindkét gyerek tizenéves, én meg hardcore "kocka" vagyok :D ).

  "War does not determine who is right - only who is left."

 • Gabás

  őstag

  Ez elég érdekes meghatározása a vallásnak, ha nem írod oda, akkor az agyszüleményekre, koholmányokra, álhírekre illik tökéletesen. Érdemes máshonnan nézni: mivel mind a tudomány, mind a vallás ugyanarról a világról tesz kijelentéseket (és ne csak a fizika, biológia, történelem stb. területeire gondolj, amiket manapság már megpróbálnak kivágni belőle, hanem az erkölcsre is), csak az egyik lehet igaz, ha ütköznek.

  Lord Myn: Az elképedés valszeg a társadalmi nyomás miatt van. Nehéz rávenni egy gyereket az olvasásra, ha nem akar (a közös játékra azért könnyebb), és mit a társaitól lát, nagyon erős mintát ad.

  [ Szerkesztve ]

 • Agyturbina

  aktív tag

  LOGOUT blog (1)

  Imádtam én is, meg amikor otthagytam a szobába és éjszaka ráleptem, jaj azok a boldog pillanatok, mert mar úgy nem értem el a WC-ig, a nagy boldogság közepette :DDD

  Igen elég antiszociális vagyok, de nem bánom. Középsuliban is kb 1-2 pulóverbe meg nadrágba jártam évekig mert nem volt az a nagy vágyam villantani. De mindennek van előnye, nagyon sok hülyeségből kimaradtam, és inkább az igazi barátokkal sikerült elkövetni a legnagyobb hülyeségeket, de ok sosem hagytak szarban.

  A kérdés, a mostani felületkezelt kapcsolatok kepések lesznek igazi értékteremtó, virágzó barátságokat teremteni(Brazil, sosem felejtem el). Ehhez kell a LEGO is, mert ha hagynak neked teret(elfogadjak, hogy olyan vagy amilyen) akkor lehet 20 évesen is legózni, meg kocsmába járni mellette, csak akkor mar a Lego éppen egy számítógép, vagy autó, vagy ami befér a garázsba.

  Totalcar-on olvastam(nemtom kitol mert az nem volt érdekes), a 12 Éves lány tanulja, miként kell a motort begyömöszölni a vázba, mert azt mondja a jelenlegi generációból nem nagyon lat senkit aki erre képes lenne.
  Ide vezet a jelenlegi elgondolás, specializálódott részfeladat végrehajtó. Kb ez kell hogy alapja legyen a fogyasztói társadalomnak, hiszen nincs lehetősége semmit megjavítani, nem is érdekli, amit megkeres abból kifizeti és mindenki boldog pörög a gazdaság.
  De valaha elvezni/erezni fogja az alkotás örömet, a hibakeresés utáni felszabadult mámort, a javítás utáni eufóriát amit az újra működő szerkezet okoz, és a legfontosabb át fogja-e látni a rendszert és ezáltal képes lesz e jobba tenni azt? Megérti-e azt hogy a hibákat nem kihasználni kell hanem kijavítani mert azzal mindenkinek jobb?
  Ezek az áttétek amik hiányoznak, ami miatt nem képesek rendszerszinten gondolkozni. Nem kötelező, csak mechanikára gondolni, egy egyszerű program eseteben is mar fellép a probléma, de ugye aki csak programoz, az egyfajta célgép át kellene ültetni ezt valami másra is, és forditva is igaz, aki csak a mechanikus problémákkal foglalkozik nem érdekelt a programokban és ugyan olyan célgép(alkatrészcserélő kisiparos ahogy a szomszédom hívta őket, mert nem autószerelők voltak).

  Pont ma történt velem, az egyik kolléga számítógépe, úgy indul hogy felpörög, bevillantak a LED-ek aztán csend, utána ismétlés. Nekem szol először, mondom neki van az IT-s kolléga kérjen tőle egy újat mert most rakott rendbe 2-3 gépet. Mondja ott mar volt de nincs benn a helyen és nem találja. Mondom akkor megnézzük mi lehet. Odajön közbe az egyik mérnök, megállapítja a táp rossz. Mondom egye meg a fene van itt 3 másik táp igaz kinézetre nem hasonlít de ugyan azt tudja. Próba, persze egy kicsit más tünet de nagyon hasonló. Akkor majd EN, udvarra kivisz kompresszor beizzít(mert senkinek nem jut eszébe évente legalább kitakarítani a házikókat, csak nekem), memória kivesz, mert a hétvégén állasában miért döglött volna meg a táp(minden más oké és pont a legtávolabbi pontja a főkapcsolótól, szünetmentes minden a gyárban mert azokat gyártjuk :D ). Es láss csodát összerak és tökéletesen működik.

  Mindenki célfeladatot lat el és specializálódik mert így maximalizálható a bevétel, de ezzel a legnagyobb a kiszolgáltatottság is. Ez is egy válfaja a fogyasztói társadalomnak, és az általános logika hiánya a velejárója.

  A kérdés ha legóztak is miért nem érdeklődnek? Nincs megfizetve? Engem nem lehet lelőni, folyamatosan nyaggatom a NYAK-okat felügyelő/módosító kollégát, hogy ez miért és hogyan, elhoztam az összes PCB rajzot, és mar sacc per kb értem az mi hogyan miként.

  Ezt a kíváncsiságot latom kihalni, nem tartom magam valami igen kíváncsi lénynek, de szeretem érteni mi miért van úgy ahogy.
  Es nézz körbe, mit látsz, rengeteg embert aki tanult valamit a legóból, vagy rengeteget aki nem?
  Hogy lehet mást is építeni mint ami a képen van?

  Szerintem nem sokan hiszik el...(a LEGO MOVIE nagyon nagy volt ebből a szempontból) :R

  ,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

 • Cathfaern

  nagyúr

  Vallások fő állításai olyan dolgokról szólnak, amik az anyagi világban nem megtapasztalhatóak. Ezeket hogy akarnád bizonyítani? A materializmus meg az a vallás aminek a fő (és egyetlen) tétele, hogy csak az anyagi világ létezik. Ugye ezt se lehet bizonyítani. Az, hogy a vallások fő állításaiból létrehoznak az egyházak pl. törvényszerűen betartandó erkölcsi szabályokat, az megint egy más történet, erre írtam lentebb is, hogy ez felróható nekik. Bár megjegyzem nem teljesen tudom, hogy gondolsz az erkölcsre, mint olyan tudomány ágra, mint pl. az elméleti matematika.

 • Agyturbina

  aktív tag

  LOGOUT blog (1)

  Azt lehet nevelni aki arra fogékony is, és elő van készítve rá. pl engem nem lehetett, mert alapból irodalom nyelvtan az minek...nem is értettem minek pazaroljak az időt rá. Ének zene, hagyjuk megvesztegettem az énektanárt ;]

  Matek meg csukott szemmel, éjszakai almomban is.

  Most meg Feket Laszlo-val vitáztam a művészetekről irodalomról és zenéről, mert eddig tartott felfognom miért is kell(nem a nyelvtan :DDD )

  Vagyis igen ha sikerül lekötni a gyereket, olyan dolgokkal amiknek nem vonzata a fogyasztói viselkedés, vagy csak nagyon sok áttéten keresztül akkor az mar fel siker, de meg kell érteni a gyereknek is miért is történik ez, megértse, hogy igen is lehet a másik módon is, de annak hosszútávon sok negatív hatása lesz az életére, hogy elfogadja a tapasztalatot, és magáévá tegyen egy fontos önvédelmi mechanizmust amit magabiztosságnak hívnak. Egy olyan komplex "lényt" kell létrehozni, ami képes saját belső iránytűvel rendelkezni, ez alapján mérlegelni, és tekintettel a társaira, képes megnyilatkozni.
  Felfogni azt hogy a minden amit mások tesznek, főleg szülők egy olyan döntési mechanizmus mozgatja, amibe ha nem is tud egyenlőre belelátni, annak ellenére van valami logikája, ami mintakeresésre alapul, és ez az ő érdekeit szolgálja, amíg a saját rendszere ki nem alakul, és a megfelelő mintákkal fel nem lesz töltve.

  A baj hogy a minták a szülök többségénél is hiányoznak, vagy hibásak, így nincs meg a lehetőség ezek továbbadásara sem, így marad a külső "segítség" vagyis amit a társadalom/szomszéd elvár...sajnos

  ,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

 • UnA

  Korrektor

  Úgy vettem észre, egyedül Cathfaern volt az, akinek sikerült a szövegértés is.

  Mert amit írtam, az nem a tudományos-technikai fejlesztésről szólt, hanem az emberi gondolkodásról. Az pedig, hogy ilyen erővel ugrottatok rá egy kijelentésre, pontosan mutatja, hogy ez valóban hit, mert semmi sem képes olyan reakciókat kiváltani, mint egy állítás, ami a te világképedet próbálja megingatni. Mert mi az ember? Az ember a tudatban létezik, és ennek egy jól felépített gondolati struktúrában kell történnie. De amíg a világról való tudás nem teljes, addig bármelyik filozófia csak hit marad.

  @bambano: a matematika egy önálló rendszer, nincs közvetlen kapcsolata a valós világgal, ezért lehet tökéletes önmagában: axiómák, szabályok, levezetések. Nincs más ilyen tudomány, talán csak a filozófia ;)
  De azért nem hittem, hogy te belemész olyan típusú érvelésbe, ahol a személy vélt vagy valós tulajdonságai ("celebtörténész") alapján hozol ítéletet.

  @quailstorm: nem a technológia volt a kérdés.

  Azért a többieknek is egy gondolatkísérlet: 120 éve a fizika nagyon más volt, és sokan hittek benne, hogy az anyagi világ megismerése befejeződött. Ha most visszahelyezed magad oda, és kijelented, hogy ez tökéletesen igaz, mert ugye tudományos, akkor nem lenne mégis nevetséges?

 • Fred23

  veterán

  "A kérdés ha legóztak is miért nem érdeklődnek?"

  Sokszor akarata ellenére vinné ki az embert a komfortzónájából, ha érdeklődne, illetve szerintem leginkább személyiségbeli dolog, hogy kit mennyire vonz az egész kép megértése ebben vagy abban. Én se akarom mindenütt, mindenben megérteni az egész rendszert, nem is lennék rá képes. Szelektálunk. Viszont tény, hogy sokan meg mintha sehol sem akarnának örömet találni abban, hogy átlátnak egy rendszert, maximum a sors hozza úgy -pl. elvárás vagy hatalmas előny lehetősége-, hogy átélhetik az ilyen örömöt végül mégis.

  Jó volt, hogy felidézted a LEGO-ra rálépést, már el is felejtettem, pedig tényleg milyen gyakran megtörtént velem is! A szobám egész padlóját LEGO alkatrészek borították sokszor, és csak egy 15-20 centis út vezetett kifelé... -szép emlékek. :)

 • Gabás

  őstag

  Te ugye nem vagy keresztény?:) Az bizony olyan dolgokról próbál szólni, amelyek megtapasztalhatók a mi nyomorú átmeneti világunkban is, kezdve – még ha csak az újkort vesszük is –, az istenség megtestesülésétől és élő voltának hangsúlyozásától a csodákon és gondviselésen keresztül a visszajövetelig. A materializmus minden, csak nem vallás, és egyetlen materialista/fizikalista sem tesz bizonyíthatatlan vagy nem cáfolható állításokat.

  Az erkölcs és a tudomány vagy tények kapcsolata valószínűleg erősebb, mint gondolnánk, és a vallások morális ellentmondásai nélkül valószínűleg közelíteni lehetne egy racionálisabb alaphoz.

  [ Szerkesztve ]

 • Tikakukac

  félisten

  Ezt az emberi gondolkodás dolgot feljegyzem.

  Küldeném az előző tiszteletes úr/polgimesterünknek ezt a kifejezést, akinek ez nem ment. Mert nyilván senki sem fogja észrevenni, hogy a saját házán cserélődött le a tető, nem a parókián :DDD Ugyanígy küldöm minden baromnak, aki vadászházra meg panzióra veszi fel a támogatást majd beköltözik lakni. Találkozunk a pokolban.

  A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

 • quailstorm

  nagyúr

  Igen, ebből a szempontból a tudomány állításait is el kell hinni, ahhoz, hogy alkalmazni tudd a gyakorlatban.

  A különbség az, hogy a vallást a valós eseményekre csak ráhúzni, belemagyarázni lehet, amit a tudomány megállapított, az meg akkor is megtörténik, ha nem hisznek benne. Ez viszont emberi gondolkodástól független.

  A fizikás példát nem értem mit akarsz vele. Nem az addig lefektetetteket írták át, hanem új ága jött létre az atom- és részecskefizikával.
  Mi a nevetséges ebben? Az emberek tévednek, tesznek meredek kijelentéseket, és azt hiszik mindent tudnak. Ettől még a részecskefizikához kellett egy technikai fejlettség is.

 • Cathfaern

  nagyúr

  12 évig katolikus iskolákba jártam, pontosan tudom mit tanít a kereszténység részleteiben :) De most nem arról beszéltünk (legalábbis én biztos nem), hogy mi szerepel a Bibliában meg annak részletes magyarázataiban (meg mindenféle ember tanításaiban), hanem arról, hogy mi az adott vallás fő tanítása. Ez a kereszténységnél (bár nagyon nehéz a teljes kereszténységet egy kalap alá venni) gyakorlatilag összefoglalható abban, hogy Isten az eredendő létező, belőle származik minden, az ember is. Isten szereti az embert, továbbá azt akarja hogy az emberek egymást is szeressék, és ezért tégy úgy a többi emberrel, mint ahogy szeretnéd ha veled történne. És ha mindezt megteszed, akkor örök életed lesz.
  Aztán ebből jönnek mindenféle következtetések hozzárakódnak szabályok (amik egy jó része egyértelműen azért készült, mert akkoriban az állami törvényhozás és törvénykezés még nem létezett olyan formában, mint jelenleg), meg életmódbeli tanácsadás (pl. ne dolgozd hülyére magad, 7 naponta 1 napot tölts pihenéssel), stb. Aztán ugye amikor a kereszténység világi hatalom lett, akkor rárakódott még hat réteg dolog, ami alól már alig látni ki az eredeti tanítást.
  De az eredeti tanítás alapvetően az anyagi világon túli, vagy anyagi világgal nem megfogható dolgokról szól.

  "A materializmus minden, csak nem vallás, és egyetlen materialista/fizikalista sem tesz bizonyíthatatlan vagy nem cáfolható állításokat"
  Bizonyítsd be, hogy csak az anyagi világ létezik. Az nem bizonyíték, hogy senki se látta (érzékelte érzékszervekkel) még a nem anyagit.

 • Agyturbina

  aktív tag

  LOGOUT blog (1)

  Tudom ez egyfajta orom, de ahhoz hogy saját komplex létezésünket el tudjuk fogadni és örömünket leljük benne szükség van arra is hogy megértsük saját magunkat. Ez például a legjobb módja az agresszió kezelésének, hiszen ha tudjuk mi váltja ki maris tudunk tenni ellene, akar több szinten.

  Es latod mennyi idegbeteg rohangál, nem is tudja megindokolni miért ideges, mert nem érti a sajt problémait.
  Ez is része a problémának, nézz körbe a fórumukon, ugyan ez, aranyait tekintve itt is van 10-20 ember akinek nem gurul el a gyógyszer, és a többi? Bármely hírnél kb 2 lepésben politika meg ócsárolás, de minek?

  Es nézd meg azt a 10-20 embert, egyre kevesebb kommentár érkezik tőlük, mert beleunnak ebbe a monotonitásba, mert tudjak, értik mi miért történik, de mindenki más csak a felszínen evickél és mondja a mondókáját.
  Lehet en is monoton vagyok sokszor de ugyanazokra a hozzáaszólásokra nem nagyon tudok más választ adni.
  Ezert próbálok inkább humorizálni sokszor, de ez sem megy a végtelenségig, mert elkeserítő, de lassan beleunok önmagam ismétlésébe is, mert kb semmi eredménye.

  Nehanyatokkal igen jól lehet diskurálni és igen sok mindent tanultam, de lassan nem tudok fel jönni olyan témával ahol nagyot tudnék előre lepni, jelenlegi állapotomban

  ,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

 • Agyturbina

  aktív tag

  LOGOUT blog (1)

  Ez egy erdekes elgondolas a fizika alltal leirt tortenesek mibenleterol. Ha nem figyeljuk meg az elektront akkor hullamkent vislekedik, ha lekovetjuk akkor meg anyagkent. Testunk terfogatra kivetitve 99.9% ures ter.... De akkor a mi megfigyeleseink mit mutatnak kulonbozonek, mert ugye mi egy anyagbol allo testre tekintunk ha a testunket nezzuk, de mar tudjuk semmi koze hozza.
  A megfigyelon es a kiserlet tipusan mulik az mi lesz az eredmeny nem?
  Ahogy egyes modellek meghaladottak lesznek vagy csokken a hataskoruk, ugy valtozik a megfigyelesunk targya is, ami valojaban mindig is ugyan az volt de mi maskepp nezzuk... :R
  Ez nem azt jelenti, hogy a fizika hasztalan, hanem azt hogy mennyit fejlodott a gondolkadasmodunk ami leirja a korulottunk levo vilagot, es ezzel egyutt mi is valtoztunk es a megfigyeles modszerei is, igy a kapott erdmenyek is masok, es valtoznak.

  Minden meresnek mi vagyunk a kiindulo pontjai, es a mi ertzekelesunkhoz, felfogasunkhoz van igazitva az eredmeny. Ezert vagyunk bajban mert egyenlore elertuk a szelet annak, amit eddig kepesek voltunk osszelegozni, persze ez messze nem a vege a felfedezeseknek, csak most uj irany utan kell nezni sok teruleten. :R

  Az a baj, hogy a hit-re ellensegkent tekintenek, es dogmakat szajkoznak a kevésbé jartas emberek es forditva is igaz amit a tudomannyal tesznek.

  De egyik sem mukodik a masik nelkul, mert kell az elme ahhoz hogy elhiggyuk amit a fizika produkalt, es kell a fizika ahhoz, hogy elmenknek otthona legyen.

  De lehet meg ez sem kozeliti a valosagot, csak en igy hiszem :R

  ,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

 • Fred23

  veterán

  "Bármely hírnél kb 2 lepésben politika meg ócsárolás, de minek?"

  Leggyakrabban szerintem az van az emberekben, hogy szeretnének valamilyen konkrét hatást kiváltani, azzal változást elérni, csak időnként indulatból megtolják kicsit. Talán mindenkinek van néhány triggere, amire nem csak az esze mozdul, de a vérnyomása is. (Egyébként az önmegértés nem mindig vezet belső békéhez, ha a sarokba szorított patkány felismeri, hogy ő egy sarokba szorított patkány, talán arra fog gondolni, hogy utoljára még harap egy nagyot valakibe.) Illetve egyeseknél a cél talán nincs is megfogalmazva belül, csak kiadják magukból az indulatot stresszoldásként. :D Én a vízállóságot szoktam hangoztatni túl gyakran a telóknál, és elismerem, hogy néha túltolom, de az van bennem, hogy ha rengeteg hozzászólásban megjelenik a neten az IP68, mint elvárás, talán végül az összes nagyobb gyártónál alapkövetelmény lesz belőle.

  Többet itt már nem offolok, tényleg átmegy az egész politikába meg vallásba.

  [ Szerkesztve ]

 • Gabás

  őstag

  azt akarja, hogy az emberek egymást is szeressék, és ezért tégy úgy a többi emberrel, mint ahogy szeretnéd ha veled történne. És ha mindezt megteszed, akkor örök életed lesz
  Ezt követve biztosan elkárhozol, csak szólok:D
  Egyetlen vallás sem választja külön az anyagi és nem anyagi világot, hiszen ha nem lennének egymáshoz kapcsolva, sőt egymásból következők, akkor egyből következmények nélkülivé válna a „szellemi” világ. (Mondjuk így meg lényegtelenné válik az anyagi, de ezt már megszoktuk az elmúlt kétezer évben.) Ha végiggondolod az eredettörténeteket, csodákat, megtestesüléseket, feltámadásokat, megújulásokat, ítéleteket, akkor sztem te is erre jutsz.

  Negatív állításokat nem lehet bizonyítani (bizonyítsd be, hogy nem létezik láthatatlan rózsaszín egyszarvú). A materializmus is mindössze annyit állít, hogy a tapasztalható jelenségeket vissza lehet vezetni anyagi-fizikai okokra, és nem alaptalanul.

 • Cathfaern

  nagyúr

  Minden vallás külön beszél anyagi és nem anyagi világról, de persze a kettő között nyilván van kapcsolat. Vallások nagyon nagy része arról beszél, hogy az anyagi világban csinálj valamit azért, hogy elérj valamit a nem anyagiban, esetleg hogy egyáltalán elérd a nem anyagit.

  "Ha végiggondolod az eredettörténeteket, csodákat, megtestesüléseket, feltámadásokat, megújulásokat, ítéleteket, akkor sztem te is erre jutsz."
  Ezek mind szükségtelenek a vallások fő tanításaihoz. Csak egyszerűbb így leírni és megértetni őket (főleg azokban a korokban amikor ezek az irományok íródtak).

 • Ghoosty

  őstag

  Azért harapnak erre sokan, mert általában rossz szándékkal jön elő ez a kérdés. Mintha attól, hogy nem hiszek a tudományban nem vágna meg az áram. Mivel a vallások igazságtartalmáról csak a halál után győződhetünk meg, így igazából mindegy miben hiszünk, mert kicsi az esélye, hogy pont eltaláljuk, hogy miben kellett volna. (Krisna, Allah, Jehova, Solotl stb) Ráadásul a módja sem mindegy, mert ugyanazt az istent sokféle módon lehet tisztelni.

  Itt van a két hit állítása:

  -elhiszem, hogy istennek célja van velem
  -elhiszem, hogy a ha egy krumpliba cink és réz lapot dugok, akkor azzal áramot termelhetek

  Egy átlag ember sose fogja ellenőrizni egyiknek sem a valóságtartalmát, de legalább elméletben falszifikálható a második. Ezért alakilag mind a kettőre megfelel a hisz szó, de a mögöttes tartalomban nagy a különbség.
  Egy beszélgetés során is teljesen másként fogsz előadni egy tudományos kérdést és egy vallási kérdést. Vallás esetében megáll a dolog ott, hogy hidd el, hogy így van. Míg tudományos kérdés esetében meg felépül valahogy, el lehet kezdeni magyarázni, hogy a krumpliban savak vannak, azok marják a fémet, a krumpliban ez a folyadék valamilyen szinten áramlik...

  120 éve a fizika

  Ami 120 éve igaz volt az alapvetően ma is igaz. Szélsőséges helyzetekre nem működött. Nem ismertem, hogy annak idején milyen volt a tudományos közfelfogás, de manapság azt tapasztalom, hogy a nem légből kapott kétkedést pozitívan fogadják. Nincsen olyan, hogy most már mindent tudunk, kész vagyunk.
  Persze ha valaki állítja, hogy tud valami újat amit nem konzisztens az elméletekkel (mondjuk egy örökmozgó), de semmit nem hajlandó elárulni, hogy mégis hogyan, akkor nyilván csak a meglévő tudás alapján ismételgetik, hogy energiamegmaradás törvénye...

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok