Új hozzászólás Aktív témák

  • Zsianett

    tag

    Sziasztok!

    Kis tervezgetés és nem kevés munka után végre elkészült a saját építésű fejhallgató erősítőm, amivel úgy érzem, jó darabig elleszek.

    A végfok AB osztályban üzemel, 2x160 mW teljesítmény tud adni 600 ohmra, és akár 4 ohm-ig is le lehet menni minimális impedanciával. Ki is próbáltam, jelenlegi "natúr", hűtőborda nélküli felállásban is képes tartósan akár 1W kimenőteljesítménnyel meghajtani egy szobai hangfalat :) Mivel az ilyen felállás nem igazán üzemszerű, ezért nem is tervezem hűtőborda beépítést, persze megoldható, meghökkentő tud lenni egy fejhallgató erősítő hangfalakra kötve.

    A végfok felépítése a táptól kezdve egészen a kimenetekig teljesen szimmetrikus felépítésű a minél tökéletesebb sztereo színpadkép érdekében. A kimeneten helyet kapott egy profi, integrált áramkörös hangszóróvédelem relével, így elkerülve a fejhallgató károsodását bármilyen üzemzavar esetén. Általában nem szokás használni, kevés gyártó tesz bele, de mivel a hangzást egyáltalán nem befolyásolja (csak egy pár réz morse-n megy át a jel), ezért jobb érzés így a fejemre rakni egy nagy hangnyomásra képes eszközt.

    Mivel minden kellék egy dobozban van, így külső eszközök nem kellenek (táp, dc kábel, stb..), csak egy darab két pólusú 230V-os kábel ( "magnókábel" ). Most sokan felkapják a fejüket, hogy ez biztosan zavart kelt, de bizton állíthatom, hogy semmiféle gondot nem jelent, tökéletes a szűrés és a nyákkialakítás, a 230V kellően elszeparált a többi résztől.

    A hangjáról azt tudom mondani, hogy számomra tökéletes. Eddig egy SMSL sApII-t használtam, ez TPA6120A2-re épül, az is egy kiváló szerkezet, de ezt letisztultabbnak, világosabbnak érzem. Nagyon steril, precíz hangja van, mint egy stúdiós erősítőnek, nagyon lineáris átvitellel, így nem optimális azoknak, akik kompenzálni szeretnék a fejhallgatójuk valamiféle erőteljes átviteli hibáját (túlzott magas, mély, stb..) mert ez csak egy erősítő szerkezet, színezés és adott tartományban dúsulások nélküli hanggal. Viszont nekem pont ez a tökéletes, a minél természetesebb hangzás.

    Itt van néhány kép a készülékről:

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák