-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ferdzsoo
addikt
válasz Bazsee71 #57319 üzenetére
A cm900-am is ilyen, akkor ezért van az alján az a kis fülecske.
Ez lenne akkor az "alap" hogy minden kávé előtt a zacsiból kiveszem a kávét, lemérem mennyit szeretnék majd közvetlen őrlés előtt belerakom a tartályba, beindítom a darálót, kinyitom a tartály alját, és ledaráltatom vele a komplett mennyiséget."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
pacuha69
csendes tag
válasz Bazsee71 #57310 üzenetére
Most kezdek még egy-két dologra visszaemlékezni a frekiváltóval kapcsolatban, amit a használatával kapcsolatban tudni érdemes. Anno persze minden részletét leírtam itt is, de most, hogy írtad a "nem indult el" állapotot, ugrott be, hogy erről konkrétan nem beszéltünk. Vissza kerestem az írásaimat és abban én is erről írtam, hogy 22 Hz alatt nem indult be a motor. Viszont kicsit felette, ha már beindult, akkor lehetett tovább csökkenteni. Érdekes, hogy ezt Nálad már 30 Hz-en csinálja. Régebben felbukkant ha jól emlékszem egy 500W-os! major. Lehet, hogy ez van nálad?
Illetve arra már nem találtam rá, de volt 22 Hz alatt egy frekvencia pont ami alatt már n-em lehet egyben a például 20 gramm adagot bele zuttyantani a garatba, mert lefogta a motort. Viszont kb. 8-10 szemenként megküzdött vele.Késprofilokat nézve az "F"-es kés profilja nagyon hasonlít a három fázisú major "B" jelű késére. Persze kép alapján nehéz belőni, de régebben gondolkodtam a három fázisú késben, hogy kicserélem az enyémben, de ez már értelmét vesztette.
Egyébként ha ilyen nagy rá az érdeklődés, akkor egy tapasztalat szerzés céljából lehet, hogy tényleg egy "koffein randi"-n lehetne mindenkinek megmutatni a fordulatszám változtatás előnyeit. De nyilván ezt Parci majd eldönti.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57329 üzenetére
az sem rossz ötlet. mivel a major lesz hamarosan az új gaggiaklasszik , ezért biztos kb. mindenkit érdekel. lehetne egyébként tovább tematizálni is, például egy kör presszózás ezekkel a hekkelt "ek-verő" izékkel, máskor megy egy filter kör. ez utóbbihoz mondjuk kéne legalább egy ember, aki penge filterből
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mutyi
őstag
válasz Bazsee71 #57336 üzenetére
A tároláson nem változtattam, a szűrők ugyanazok.
Ami változott, hogy elé sok bajom volt a gaggia-val, pl kilyukadt a gőztartály, amit cseréltek is, de nem lett jól megcsinálva és eresztett, emiatt meg is rázott és tönkrement benne valamelyik relé.
Végül az egyik fórumtársunkhoz vittem, aki rögzítette normálisan a gőztartályt és a hibás modult is kicserélte.
De őszintén szólva én régóta érzem,hogy nem olyan a lefolyás,mint anno volt és szerintem ennek köszönhetően a crema sem olyan.Régen szó szerint gyönyörűen és telten csepegett vagy vékonyan folyt a kávé. Később pedig egyre ritkábban tudtam ilyen szép lefolyással hozni a kötelezőt. Most ha csepeg, akkor is olyan kis vérszegényen, ha vékonyan folyik, akkor is látszik, hogy nincs benne kellő teltség, ami aztán megmutatkozik a végeredményben is.
Régen láthatóan úgy kezdett el csepegni, mint valami "ragacsos méz".Az eredménynél régen gyönyörű tigriscsíkos cremát kaptam, most pedig általában túl világos vagy ha jó is a színe, akkor sem tigrismintás, csak simán homogén a felülete.
A pogácsát annyira nem vizslattam régen, de szerintem anno az is sokkal szebb volt és szépen kijött. Mostanában miután lecsepeg a kávé, majd elkészítem a tejhabot és utána leveszem a kart, szinte mindig jó vizes a pogácsa teteje, ami szerintem régen nem volt ennyire vizes.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57367 üzenetére
ha jól rémlik, eltér a menetemelkedés a san marco javára, fragola írta múltkor.
érdekes, amit írsz, pacuha (ő volt?) is hasonlóról számolt be legutóbb. egyre gyanúsabb, hogy ez egy filterkávéhoz való szemcsenagysághoz profilozott kés lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #57369 üzenetére
Igen, az a K30 késes HeyCafe volt.
Vettem én is 2 pár ZM kést. Bele is teszem a San Marcoba.
Azért óvva intek itt mindenkit, hogy elkezdjen San Marcot vásárolni. Rohadt pontatlan is tud lenni, az enyém legalábbis az volt. Egy párszor fel kellett tenni az esztergára, ami nem egyszerű, mert a San marconál "zseniális" módon nem a tengely végén van a késtartó, hanem külön őrlőmű van egy rövid tengellyel, ami nem lehet sehogy befogni az esztergába, hogy jó is legyen. Szóval a lényeg, hogy Mazzeren kívül én nem vállalok daráló felszabályozást.
Másrészt a ZM-nek teljesen más az állítása, mint a hagyományos darálóknak, talán nem véletlenül. Esélyes, hogy úgy viselkedik, mint a Super Jolly a K30 késsel, nem lehet elég finoman állítani presszóra. De filterre szerintem jó lesz.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #57367 üzenetére
Tegnap viccelodtem azzal, hogy dontsetek meg a daralot, de talan a behuzas hianyaban lehet tenyleg meg lehetne probalni, hatha rasegit a gravitacio a centrifugalisra.
Nyilvan ez nem megoldas a problemara, de alatamasztana a jelenseg magyarazatat."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
senior tag
válasz Bazsee71 #57392 üzenetére
Én is újat vettem és sztem símán él a garancia, ezt bármikor visszacsinálom. Nem vettem ki a lemezkét, csak feltoltam, hogy ne fogja meg az őrleményt.
Sinisi: nem kell sztem azt a Gondolást pihentetni!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
-
Deer76
aktív tag
válasz Bazsee71 #57490 üzenetére
Tudsz ajánlani olyan kávékat, amik kotyogósban is nyugodtan elkészíthetők?
Kapuczíner:
- Velencei gondolások kedvence (ez van most)
- Palermo aranya
- Jubileum blendAz utóbbi 2-őt még ki akarom próbálni.
AVX kávépörkölő is ajánlott blendeket (pl.: AVX KV Mix Premium Silver Pörkölt Kávé 700 g), de mind 700g-os csomag vagy 1 kg-os és az nálunk soká tart. Max 500g-ost vennék. De alapesetben 250g-os kávékat veszek.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57486 üzenetére
szerintem ez egy elég jó módszer. pontatlan és fapados, de miután a pid vezérlő logikája úgy is pontos, ez csak a dolog szépészeti része (de én amúgy még ezzel sem foglalkoztam soha, mutatott, amennyit mutatott, csak arra kellett, hogy megtanuljam, hogy "x" az sok, "x-5" kevés). arra meg elég.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57518 üzenetére
ja tényleg, azt nem is mondtam, hogy ma fater csapra vert a "slow motion" módon pörkölt sidamómból némi babot. nagyon krémes (nem úgy értem, hogy cremás), jó értelemben savas, finom kávé lett. a pörkölés szemre egyébként nem lett homogénebb, mint amikor simán berakom a gépet a célhőmérsékletre és kész, de az íze jóval lágyabb. mint egy cognac kontra karcos skót whisky
honnan volt a tipp, hogy érdemes nyújtani a felfűtési szakaszt? darálópodkeszt?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #57518 üzenetére
Mindenkepp, par hetig ki akarom probalni. Meg addig a sajat porijeimmel szorakozok.
A keseket meg megkoszonom . ugysem tudom mit veszek bele veglegesen, kettot meg nem vennek hogy csak ott alljonJol megutaztatjak a daralot. Romabol indult aztan Bologna, azta mostmar nemetorszag es Nurnberg
Ezert mondjak hogy minden ut Romaba vezet?
Nem talaljak a jo utat[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57790 üzenetére
annyit késeztek, hogy levettem a robur felső kését körülnézni.
üdvözítő, hogy tényleg marha kevés kávé taknyolódik fel a késtartó házba, nem mértem le, de esküszöm, hogy a miniben többször ennyi volt. persze nem szép látvány ez a kevés sem, de összességében megnyugtató.
kevésbé üdvözítő, hogy a kés azért nem vágja fel az ereim. nyilván illene cserélni. nincsenek olyan "ütések" rajta, mint adp fotóin, inkább teljesen egyenletesen nem új
robbantott ábrákat keressek cikkszámokkal, ha egy füst alatt szeretnék 83 mm-re felfejlődni, ugye? megnézem a mazzer oldalát. bár egyébként ez a 71 mm-es kés sem kicsi.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #57798 üzenetére
Minden cella 2 századon belül volt, tehát tökéletes állapotban vannak gép szerint is, meg a napi használat szerint is Bontott cellák darabja 10.000 Ft, komplett, használt, de helyererakott akupakk garanciával, beszereléssel 150.000 Ft (Toycar), a gyári új meg 460.000 Ft körül rémlik, de ezt csak egy autónavigátoros cikkben olvastam, nem tudom, hogy mennyire igaz. Sajna minden esetben leadós a régi pakk, pedig ha cellánként ki lehetne árulni, akkor simán kaphatna egy új csomagot egy normálisabb, használt E61 áráért. Hát, nem volt zökkenőmentes amúgy, mert mint kiderült durván bázott és oxidálódott a venti csati, ezért tiltotta a hibrid rendszert, de egyébként benzinnel ment ugyanúgy, 4,2-es fogyival Szóval végül 2x kellett szétszedni, de most már oké a kicsike. Sokkal hatékonyabban tud visszatölteni a beavatkozás után. Belvárosban sajna még a Prius sem olyan nagy truváj, oda tényleg valami plug-in kell.
https://barbieripnk.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57801 üzenetére
sajnos a villanyautók li-ion aksijai messze nem az az örök élet, mint a toyota-féle - jó értelemben vett - buta hibrid. ott nagyon-nagyon rámentek a tartósságra, mind a benzinmotor, mind a villanyos rész szög egyszerű és örök élet +10 év. az a leaf meg nem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #57950 üzenetére
Mi kifizetjük (nem), de ahogy írtam, a filter kávé népszerűsítéséréért nem sokat tesz ez a hozzáálás Eleve nem közkedvelt itthon ez a fajta kávé. Nem fognak rákapni a népek, ha 900Ft. Sokba kerül, szar is. Illetve pont annyival kerül többe, hogy az ember keresgélje benne a hibát, hogy miért nem jó ez. Ilyenek az emberek.
Aki meg ért hozzá egy kicsit, tudja, hogy otthon megcsinálja 180Ft-ból, mert meg tudja csinálni, GC, Mazzer, bármi más profibb cucc nélkül is (!). Nem eszközigényes, na.
Ha ragaszkodunk a példákhoz, inkább olyan ez szerintem, mint a kondibérlet. Nem megy el az ember a drága helyre edzeni, hogy fekvőtámaszozzon, meg felülést csináljon, amit otthon is letud bármikor, hanem a 300.000 Ft-os spinning biciklit, vagy a 150.000 Ft-os olimpiai rudat használja, meg a darabja 30.000 Ft-os tárcsákat, amit nem vesz meg magának otthonra.
Mégegy példa: angoloknál mikor dolgoztam kávézóban, a teán mindíg ki voltak akadva, hogy azért kell 20-30 pennyvel többet fizetniük, mert 1dl forróvízzel több van a pohárban.
Ez hasonló.
De egyébként Bazsee, igazad van, annyi az ára, amennyit kifizetnek érte.
Mondjuk nem látom, hogy gyakran isszák az emberek
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #57954 üzenetére
Szeirntem mindenkinek érdeke, hogy többet adjon el abból, amit árul. Amíg a filterkávé drágább, kevesebben fogják venni. Ennyi. Nem hiszem, hogy direkt úgy lőtték be az árat, hogy azért fogyjon 3-4 /nap, de nehogy túl sokat kelljen csinálni belőle, mert akkor nem lesz idejük másra. Meg a kiszolgálás és a miliő megteremtése a presszóhoz is ugyanolyan fontos. Most nem makacsságból írom ezt
soldier2:
trendi. ez így van.
Valószínű ezzell van bajom amúgy, hogy emiatt (is) ha netán nincs időm hazamenni és otthon elkészíteni magamnak, fizethetek érte többet. Mert "menő". Szerintem a filter kávé ne menő legyen, hanem a egy természetes, mindennapi része a jólétnek. Kell a finom népnevelés. Persze nem úgy, hogy pl. a barista nem hajlandó a vevő kívánsága szerint elkészíteni a kávét (ilyen volt az egyik helyen, csak néztem, hogy mi a fene... )Egy másik példa: ezekben a kávézókban többnyire se kristálycukor, se édesítő nincs. Mert... miért is?
Viszont színezett kristálycukor (barnacukor) igen. Meg van nyírfacukor, xilit vagy eritrithol, amelyik közül a xilit ha jól emlékszem hasmenést is okoz.Ez pl. mennyire szervilis dolog, hogy követik az agyatlan trendet.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57992 üzenetére
túl vagyok két casmo duplán. nem működik rosszul kávéval sem, amikor eléri a beállított nyomást, eltűnik a pumpa hangja és ott van némi "holtjátéka" a rendszernek, de alapvetően elég jól tartja. meg lehet különböztetni a 2, 4, 5, 6 bart, úgy értem, ha az egyiket állítod, nem fogja a cucc a másikat nyomni. a skála legalja tűnik a legbizonytalanabbnak, érzésre, de két shot után ezek csak benyomások, nem tapasztalat.
a kávék viszont így is atom savanyúak lettek (a ruanda mondjuk emellett nagyon összetett, sokrétű is, de tuti nem ilyen savanyú ez, ha úgy kapom valahol, ahogy azt a pörkölőmesterek megálmodták)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
bajnokpityu
félisten
válasz Bazsee71 #58063 üzenetére
nekem több gondot okoz majorral, mint előtte SJvel. értsd havi egy szétszedés, de azt persze mindig rittig olyankor, amikor csak iszokegyetgyorsanrohanni kell.
skála finomságon nem múlik sok minden, mert ha egy porszemnyivel megdönti a késtartót, az finomságtól független.
finomságnak annyiban van szerepe, hogy a kés összeérési pont nem 2 számnyit, hanem 4-5számnyit megy odébb egy "porszemtől"
[ Szerkesztve ]
eladó Kawasaki j300 robogó
-
bajnokpityu
félisten
válasz Bazsee71 #58073 üzenetére
hogy oldod meg, h finom por ne hulljon a tárcsa tövébe?
parci: hány rugós mazzerrel próbálod?
de nem is értem miért igy próbálkozol. nem egyszerűbb egy szemcsét odarakni a tárcsák közé szándékosan, és nézni, mi történik?
elég sok minőségi kifogást megmagyaráz szerintem. nagy átmérős síktárcsának nem hiányzik 0.5mm ferde sík... nyilván őrlemény minőségét is befolyásolja.
zömmel olyankor hullhat be por, amikor "tesztelünk", és ide-oda állítgatjuk. ez pl simán lehet magyarázat arra, hogy tesztben szar a major, amúgy meg nagyon sokan szeretjük.
fragolát hivtam, amikor megérkezett, h hogy lehet, hogy ide-oda állítódik az összeérintési pont. Azóta tudom, h figyelni kell erre.
eladó Kawasaki j300 robogó
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58060 üzenetére
tényleg nem szabad. persze nekem is bántja a szépérzékem a hülye rugóperemen megülő őrlemény, de végleges tömörítés után csapkodni balgaság. áthidaló megoldás, ha:
A) leszarod a peremet
B) előtömörítés után finoman kocogtatsz, aztán határozottan tömöríteszdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58082 üzenetére
aha, akkor összeáll.
itt egy fotó a roburban pangó őrleményről. jó, ez tisztítás után a kb. ötödik dupla, de tisztítás előtt sem nézett ki nagyon másképp, mondjuk mindenhol kétszer annyi kávé volt, mint a képen. már bánom, hogy nem mértem le, szerintem az egész maximum 1 gramm.
a túl passzentos tamper meg megszorul. igazából a perem nélküli szűrő az igazi.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #58091 üzenetére
A gyári dózer kupak, ami éppen beleszorul Úgy veszem ki, hogy egyik oldalt belököm és kiemelem, de lehet egyik nap hajtogatok bele egy peremet, amit a csavarokra rögzítek és akkor arra szépen fel tud csücsülni.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #58126 üzenetére
jaja, eladom, mert egyszer ha használtam mióta megvan az sm97.
Amúgy az tuti, hogy egy nagyon jó kis daráló a cm702, és én senkinem nem ajánlanék mást kezdésnek ebben a kategóriában még a nagyobb testvéreit sem, mert rosszabb használni őket, és a fokozatok sem jobbak.
Megkockáztatom, hogy olaszosabb robisabb vonalra, nem is kell nagyon jobb.(kivéve ha az ember nem őrűl meg mint itt páran) Én semmivel nem érzem jobbnak a sötétebb pöriket az sm97-tel.SM97: Hát az tuti, hogy filterben így gyengébb, presszóban 2-3szor húztam a kocheréből nagyon jót amit a graeffel sehogy sem tudtam. amúgy filterre daráláskor mindent kidob magából, de durván még a pangó nagy részét is, ami nem tömődött be, szóval lehet ezt így kell majd takarítani.
Jelenleg fapados üzemmódban vagyok mert saját pöriket iszok. Illetve ürítem a fagyiban felhalmozott "nem annyira jön be dobjuk be a fagyasztóba kávékat"Ha majd egyszer megszánnál a zm késekkel pár napra akkor tanakodok, hogy major vagy zm kés legyen majd a továbbiaknak.
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #58091 üzenetére
Ápdét:
Bojlertömcit rá lehet húzni a gyári kupak peremére és akkor nagyon jóféle, nem esik bele.
Sajnos én előnyújtás közben eltéptem, ezért nem ér körbe, de jónak tűnik.Viszont ez a "gyári" motortakaró fedél nagyon ergya...
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Destiny 2 (Xbox One, PS4, PC)
- Politika
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Computex 2024: az ASUS nem viccel, ha felsőkategóriás billentyűzetről van szó
- USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen