-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agostino
addikt
válasz Bazsee71 #117100 üzenetére
sziasztok
kaptam egy tchibo cafissimo duo kávéfőzőt ingyen, mondván ha meg tudom szerelni az enyém. feleségemnek pont jó is lenne, de a gép nem akar sehogyan sem vizet felszívni. a pumpra rezeg, a csövek nem koszosak, ahol lehet belefújtam, átmegy a levegő. mostanra már csak annyi ötletem maradt, hogy a pumpa adta meg magát. ceme e505 van benne ami nem javítható, 47 wattos elvileg. arra gondoltam szerzek bele egy ulka ex 5-öt, az fele áron fut, cserébe 48 wattos. okozhat ez gondot? egyáltalán elbír a gép egy ilyen cserét? olvastam azt is, hogy talán megrekedt a levegő a pumpában, próbáltam nyomni bele vizet menet közben, de semmi.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
norkov84
tag
válasz Bazsee71 #117100 üzenetére
Nekem a videóból az jött le (de most beleolvastam a cikkbe is), hogy ők máshogy értelmezik a pangót. Igazából őrlés után amit ki tudsz belőle szedni, szétszerelés/ecsetelés segítségével. Pedig írja, hogy meg kell különböztetni a belső holttérben maradót (ami kiül a falra és "marad"), ill. a "folyamatosan cserélendőt". De mennyiség szintjén már nem bontja így ketté.
Ismételhetőség alatt pedig azt érti, hogy simán csak járatja a motort tovább, miután nincs már értelmezhető őrlési hang. Ergo semmi ráindítás/pofozás/mozgatás/ecsetelés. Így ha kicsit is sztatikus az őrlemény, akkor előfordul, hogy 1-1 nagyobb "gombóc" bent marad, majd egyszer csak kijön, ergo a kapott mennyiség +/- több grammal ingadozhat.
Nem tudom, hány kg-ot futtattak át rajta, mert az elején meg a sztatikusságról ír, hogy az majd kb. száz adag őrlése után csökkenni fog (ami még mindig csak~2kg). És a lényeg, hogy jövő időben fogalmaz, szóval nem tudom, lehet még nem járatta be. Bár az első próbákat még nyáron csinálták, szóval bő fél éve náluk volt az örlő...
Egyébként a mostanában nálad lévő őrlőkhöz képest (pl. Fio AG, Forte...) egyelőre hogyan muzsikál ízben?
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #117466 üzenetére
Sajnos tegnap nem volt. Így is örültem hogy Kálmán odaengedett a tényleg 0km-es géphez. Csoda hogy egyáltalán be tudtuk kapcsolni A szervizparákat persze nem tudom, a felsorolt gépeknél sem.
Talán a LM amit kb tudnék hogy mi várható tőle.Nekem ez azért is tetszik mert tudásban már azért kezd egy kicsit közelíteni egy Decenthez, de mégis csak egy 20-30kgos vas.
Sajnos ezt a tudás egy 10-15éve fejleszett GS3MP vagy Strada EP nem tudja. Nem is értem ott miért nem fejlesztenek!!??[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #117552 üzenetére
Nekem valami közösködésről magyarázott a Maran srác,amikor egyszer beszéltünk, de nem úgy tudtam, hogy Bagira Ádám pörkölte volna a Maran kávékat. (Mondjuk sztem. a Bagira is lehalványodott eléggé a covid alatt. Le is szoktam róla.)
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
őstag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #118242 üzenetére
Engem a saját gaggiás b@szódások után afrikaival, főleg ruanda tájékon meglepett, hogy egy nyilvánvalóan kissé rontott shot nem volt citromlé. Persze, alulkivonatolt, az világos, de alapvetően finom.
ui.: aprón van egy mazzer miniE. Innen árulja valaki? Barátomnak (a marax-esnek) promóztam, de azért érdekelne mi van benne...
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
phranxinatra
aktív tag
-
Flashback
addikt
válasz Bazsee71 #120080 üzenetére
Utána számoltam mert nagynak tünt a szám, de valóban 46,0069444% azaz 832,5mm² plusz felület. Az talán már érezhetö különbség
Bár szerintem inkább az egységnyi felületen lévö lukak szám lesz a döntö.
1809,6mm² v 2642,1mm²
Toobee: Biztos hogy szép és minöségi darab. Nagyon jónak tünik már a képeken is. Ez egy mütárgy Lesz elönye is biztosan. Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #120144 üzenetére
Ja, ezt akartam is kérdezni, hogy kupakot senki nem használ hozzá, mert engem simán leköp a boa Tudtok ajánlani rá valamit?
Hehe, jó ötlet. Mindjárt 2x3 db kell, hogy az összes 98-as SSP késprofilt tudd használni.
Ha jól emlékszem, P100-at is magánszemélynek érdemes venni, mert késár alatt szerepel az érték, szóval a nettón kívül olyan bazi sokat nem kell rá fizetni. Decentnél meg valami más rémlik, ott meg a hardver és a szoftver értékével játszanak, maga a gép talán csak töredéke a végösszegnek, de jó lenne látni egy valid számlát, hogy pontosan hogyan bontják meg a tételeket. Gondolom, céges cucc lenne neked.
https://barbieripnk.hu/
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #120264 üzenetére
Én az AP italoknál (presszó őrleményfinomság, kevés víz, nagy nyomás) kísérletezgettem mindenféle finomságú fémszűrővel meg papírral és nálam az lett az eredmény, hogy kb pont a VST szűrők perforáltsága lyukmérete hozta a számomra kellemes balanszot a testesség és az íz tengelyen Nekem papírral már nagyon vékony lett ahhoz képest amiket szeretek. De gondolom ez a balance mindenkinél más és más... Ettől persze lehet kurv@finom is ez az UF presszó
Tényleg és papír nélkül eltömődött?
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #120263 üzenetére
Egyáltalán nem feszültem, főleg nem pattanásig, ha rám utaltál.
Bocs, de teljesen inadekvát kifejezéseket használsz: "rárúgni az ajtót", " win-win helyzet"...
A Fogyvédnél tett bejelentés csupán annyit jelent, hogy kivizsgálják az esetet, semmiféle ajtórugdosás nincs. Ha minden rendben volt, akkor minden rendben, bár a konkrét esetben a hibázó félnek illik állni minden plusz költséget - ugye. Ha a kereskedő jogszabályt sértett vagy a saját ÁSZF-ét, akkor meg fizet kártérítést, bírságot, és majd jobban figyel a továbbiakban - no, tán ez nevezhető win-win megoldásnak (nem "helyzetnek").
Egyébként van nem szürreális ötleted arra, hogy hogyan kerülhet valami a küldött pakkba, amit NEM árul a cég? (Konkréten: használt, de inkább leharcolt késpár.)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
Zen42
tag
válasz Bazsee71 #120397 üzenetére
Köszi a gondolatébresztőket. Mostanában szerintem nem vagyok elég türelmes a kávékkal. Nehezen érzek rá, hogy most a csöpögős indulás áll jó neki picit alacsonyabb hővel vagy inkább a "standard" lefolyás magasabb hővel. A sötét pörkölés egyszerű mint a faék. Azok mindig jól sikerülnek. A világosabbakkal van mindig a bajom. Amire régen rámondtam volna, hogy egész jó arról ma már tudom, hogy mégsem vagy lehetne jobb is de állandóan becsapnak az ízek. :-/
Szóval azt mondod, hogy a hőmérséklet állítgatását felejtsem el és a szemcsemérettel/lefolyási idővel próbáljam beállítani a kávét? Eddig ez eszembe se jutott, de még van ezekből a babokból, úgyhogy holnap újra nekilátok.
Úgy érzem, azért még egy ideig folytatódik majd a szívásom. Az mennyire pofázhat bele az ízbe, hogy én duplázom, ca. 15g-ból miközben az automata kb 7 g-ból nyomja ki nekem a kávét?
Próbáltam az arányokat lekövetni de túl vizes, híg lett a kávé.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Bazsee71 #120419 üzenetére
Ezt hasznos volt megemlíteni, szerintem sokan használjuk updosinggal a gépeinket, vagy overdosinggal, amikor már szárazon belenyomódik a felsőszűrő a pogácsába, de ilyenkor is csak egy csatornán át folyik, naked karral rögtön látszik milyen izgága a lefolyás, de ez sima karral is feltűnik.
-
rastacsz
tag
válasz Bazsee71 #120966 üzenetére
Ez esetben sajnálatos, hogy nem én vettem meg. De éppen az utóbbi hetekben kapom a csesztetést, hogy nincs a flair sem használatban, csak filterezés megy.
Aztán ma jött, az is, hogy ugyan csinálok-e délután is kávét, mert olyan finom volt a reggeli@Flashback
A paragon nem gránit, de a fém, belső zselés cuccal is van alin 5-10 euróért, EUs szállítással (+11-12euro)There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #120979 üzenetére
"de ugyanezzel a recepttel egy 90-100 °C közötti bloommal kiderül."
Igen, holnap ez lesz majd a teszt8-10 perces bloom? Ez új.
"Így lehet menni durvább őrleménnyel"
Nem teljesen értem az összefüggést. Oké, hogy jobban átitadódik vízzel az őrlemény a hosszabb bloom miatt, de attól még amikor a víz nagy része átfolyik, ugyanúgy nem fogja tudni a belsejét rendesen elérni, vagy rosszul gondolom? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #121000 üzenetére
Ezt olvastam, de ez szerintem csak megerősíti, hogy az alacsony hőmérsékletes bloom működhet. Bloomnak részben az a lényege, hogy csökkentse a csatornásodást. Ha alacsonyabb hőmérsékleten bloomolunk, akkor ahogy a cikk is írja, kisebb az esélye, hogy kellemetlen dolgok kioldódjanak az akkor még erősen csatornásodó kávéágyból. Utána a bloom jótékony hatására viszont már mehet nyugodtan a forróbb víz, mert kevesebb lesz a csatornásodás, és jobb lesz a kávéágy szűrőképessége és a kellemetlen részeket kiszűri.
De nyilván ez csak okoskodás Illetve nyilván ez nem magyarázza meg az utólagos lehűtés (whiskey stone) működését. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #121002 üzenetére
De ő nem csak hidegen bloomingolt, nála az egész főzet 70 fokon ment.
"Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással."
Gyakorlat mindig veri az elméleteket Mindenképp elkísérletezek majd ezzel a hosszabb előáztatással."A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine."
Mehetsz vagy kell menni? Csak azért kérdezem, mert ma reggel tettem egy kísérletet a 100 fokos 2 perces bloom + szokásos receptem kombóval, és a tegnapi hideg bloomos jobban ízlett. Viszont gyanús, hogy ez túlkivonatolt lett, szóval lehet csak utána kéne mennem az őrleménnyel. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz Bazsee71 #121004 üzenetére
Hú, ez nagyon jól hangzik, mármint, ez az egész beszélgetésfonat, bár azt hiszem, így olvasva kevesebb jön át, mintha ezt kávé mellett beszélnénk meg (úgy nem lehetne, eseeetleg? )
Ahogyan mondtam is, nálam az alap recept nem 2X felöntés, hanem 5X, de itt most előjött egy fura kérdés részemről: Az első felöntés (ami tkp. a bloom adagja) ugyanúgy benne hagyjátok a végső italban, igaz? Mert mintha egyszer valahol, valamilyen videóban (talán) lett volna olyanról szó, hogy ezt az első részt "kukázzák".Szóval egyébként az alap receptem:
15->5*50g víz, 95 °C, 30 másodperc időközönként, az 50 g vizet kb. 10 másodperc alatt felöntve. Ebből nagyjából 3.00-3.30 a lefolyás.
Amit kipróbáltam módosításként, az egyszer az volt, hogy az első 50 g víz után 2 percet vártam a 30 másodperc helyett, illetve egy másik módosításként azt is, hogy az első 50 g víz 70 °C-os volt, és a 2 perc várakozás alatt melegítettem fel a maradék vizet 95 °C-ra. -
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #121140 üzenetére
Ez jó! A verőceit nem tudtam eddig, de jól jött az infó, majd megnézem!
Sajnos nem tudok a kérdésedre okosat. Esetleg a nagymarosi Piknik manufaktúrát meg lehet kérdezni, ők az a fajta hely, de nincs kávés tapasztalatom velük.
Vácott van a Lujza & Koriander, ahol anno Maran volt, a készítők meg -hát- nem a flow szintjén művelik a mesterséget.
Apropó Maran: fenntartottam, hogy lehet olyan, aki meg tudja csinálni jóra. Megkóstoltam a Grafiban két helyen is, ahol egyébként elég jókat készítenek. ...háát, sajnos nem kell revideálnom a korábbi véleményemet. "Kutyából nem lesz szalonna."
Legutóbb Impressot rendeltem, etiópot és guatemalait. Ezek nagyon rendben vannak![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #120979 üzenetére
Kísérletezek ezzel azóta is. 3 különféle kávéval megpróbáltam több körben is. Ugyanaz a főzési módszer (12g kávé, 200g víz, Orea v2. 40g bloom, 2 percet vár, közben víz felforral 100 fokra, 80g víz beleönt, vár amíg víz kávéágy felett kb. 1 cm, maradék 80g beleönt) , csak egyik esetben 60 fokos bloom, másik esetben 100 fokos. A végeredmény minden esetben ugyanaz volt: a 60 fokossal készült egyszerűen finomabb.
Azt nem tudom eldönteni 100%-osan eldönteni, hogy van-e a 60 fokosban valami plusz aroma (ami a 100 fokosnál elveszik), az viszont biztos, hogy a 60 fokosban több ami jó, kevesebb ami rossz. Ha durvábbra megyek az őrleménnyel a 100 fokosnál, akkor sokkal tompább lesz az ízvilág (miközben az kellemetlen ízek még mindig ott vannak, még ha csökkennek is).
De megkockáztatom, hogy tényleg vannak plusz aromák a 60 fokosban, illetve illatra egyértelműen gazdagabb.
TDS mérőm nincs, szóval arról nem tudok nyilatkozni, de érzetre azt mondanám, hogy a kettő kb. megegyezik, csak az összetétel lesz más.Amit nem tudok kizárni, hogy az őrlő befolyásolhatja a dolgot, ugye 1ZPresso K-Plus, ami kézi őrlők között bár egyik legjobb, de nyilván nem SSP MP. De ezzel a felállással nálam egyértelműen a 60 fokos jön ki győztesnek.
Amin nem lepődnék meg, hogy ha itt nem is annyira a 60 fokos bloom lenne a lényeg, hanem ahonnan kiindultunk, hogy hamarabb lehűljön a lefőzött kávé. Ugye 60 fokos 40g-os bloom + áll két percig, és arra megy rá a forró kávé, esélyesen hűvösebb lesz, mint ugyanez 100 fokos bloom után. De ennek eldöntéséhez kéne whiskey kocka
Tud esetleg valaki értelmes árú, nem kínai oldalról (kajával érintkező dolgot nem szívesen rendelek random aliexpresss forrásból), fém whiskey "kő" / golyó beszerzési helyet? (lehetőleg ahol 1-2 db van egy csomagban, nincs szükségem többre)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest