-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces1
aktív tag
válasz Bazsee71 #93791 üzenetére
Igazad van, jól át vertek.
Meg ne kóstolja senki!
Talán még időben leleplezted ezt a Frasi familit meg akikkel pacsáltatja a döglött babokat 70 éve.Baromira megöregszik 1nap alatt 1kg amit kb 12-14 óra alatt elsütnek, főleg az olasz pöri.
A Frei is jó hasonlat volt, teljesen azonos tartalmat képvisel a két cég és a személy.
-és ja, be van állítva az őrlő, meg szervizelik is...ezek teljesen hülyék.
Nem baristák, borzalmas tejet habosítanak és nem is öntenek rozettát. Sőt fermentált univer mustár színű eperdzsemet sem speciálkodnak.
Viszont komoly a pékcucc, stb. -ezt már csekkoltad is, kivéve a presszót.
Ettől még lehet valakinek szar is, nekem speciel baromira bejön olasz vonalon.Ne vedd sértésnek!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #93814 üzenetére
"szerintem egy normál Autogrill szint."
Emlékszem, mikor Rómában bebaszódtam vonattal a Ciampino-ról, a Vizzeerből kihantolódva a bugris paraszt utazóközönséggel, reggel 8 tájban voltam a Termini-n, 30 kilós hátizsák, mint egy falhoz vert lóf@sz. A néni a helyi #nagyonciki Utasellátóban feltűzte a blokkot egy szögre, mint 1975-ben egy pesti cukrászdában, unott képpel elém qrta a műanyagpoharas presszót és félve belekóstolván olyat néztem, mint Motkány a Jégkorszakban. Ez pedig elkísért végig (nyilván szerencsém is volt).
(#93817) petfoto@ köszi, ez lesz az út (az igazság, az élet).
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
vicces1
aktív tag
válasz Bazsee71 #93814 üzenetére
Jah, hát itt ezen a fórumon sok minden van fejtegetve.
Talán nem kell egy tradícióba beleállni bizonyos oldalról.Ne már, hogy őrlőt állítsanak délután egy bármelyik olasz vagy akárhol restiben, vagy michelin kajázóban.
Majd megbeszéljük remélem egyszer személyesen egy remek kávé mellett, netán egy csoportos teszt mellett.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #93858 üzenetére
de nincs itthon norda és mint írtam, nálam a kényelmi határon túl van, hogy vízzel hakkoljak. a "patikába" se akarok menni, mert 127 covidos vénember áll előttem sorban másfél órán át. tudom, hogy ezek a maszek problémáim, csak mondom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
norkov84
tag
válasz Bazsee71 #93870 üzenetére
Kinuval toltátok? Phoenix vagy traveller?
Igazából a Royallal a mérete a bajom. A Major még így elmegy az R58 mellett, de egy Royal még annál is nagyobbnak tűnik, kicsit overkill lenne talán...
Kissé tanácstalan vagyok, mert a Kinut kivéve mindegyik azért jelentősebb tőke befektetést igényelne, és nem tudom mennyire lenne előrelépés a felszabályozott, bejáratott Major után -
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #94053 üzenetére
oké
(külön kiemelném, miszerint "finomabb a kofi nyitott szűrőtartóval". ez ellen anno is tiltakoztam, mert hulla mindegy, hogy hogyan kerül a csészébe a kávé, ami már elhagyta a szűrőt. egy oka mégis lehet: a crema levegőssége jobban megmarad. na, a kevergetés azt szépen kinyírja. úgyhogy nekem mindegy, hogy miben hisz a topik hifista része, csak a kettőben egyszerre ne. aki meg nem szereti a cremát, az biztos, hogy szereti az eszpresszót?)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #94055 üzenetére
ezeket a vitákat már megfutottuk az indexen is anno. crema nélkül nem presszó a presszó, nekem. az egy másik ital. és igen, kóstoltam (azért volt rá alkalmam )
én nem keverem, picit átpörgetem, és kész. vagy azt sem. és nem bánom, ha nem full homogén az íze az összes kortynak, nem ez lenne az első étel/ital a világon, aminek változik az íze a szádban ezért vagy azért.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #94068 üzenetére
én nem kevergetem
egyrészt, mert nem és kész
másrészt, mert bár nem nehéz észrevenni (bármiféle szcénázás nélkül), hogy más lesz az első korty íze tőle, de ennek nincs akkora jelentősége. sőt, én - ha már tényleg egy keverést elemzünk - általában nem légüres térben iszom a kávéimat, hanem reggeli után. ami akár édes is lehetett, de mindenképpen valamilyen ízű. ilyenkor a cremában gazdag első korty tökéletes "reset" a nyelven, hogy ne mást érezzek a kávé helyett aztán
összességében tényleg soha nem hiányzott, hogy kevergessem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #94149 üzenetére
Ez hasonló, mint a DE "blooming espresso" profilja. Ott is egy kezdeti PI fázis után leáll a pumpa (advanced módban a második lépés átfolyás 0 ml/s). Nálam van most egy DE, és próbáltam ezt - elég jól működik az ilyen világos pörikkel. A lényeg szerintem, hogy sokáig ázik a pogácsa kis nyomáson, ettől jól felpuhul és hosszan tud oldódni. A puhulás miatt finomabbra is kell őrölni, így nagyobb lesz a kivonatolási arány, ami nyilván más ízprofilt eredményez, mint a rövidebb csapolással.
Mondjuk nekem hasonlóan bejön a karos-rugós profilhoz hasonló, de nagyon lassan felfuttatott előáztatással. Először, amíg fel nem megy kb. 1,5 Barig a nyomás, 2,4 ml/s-mal megy az előáztatás. Aztán innen leviszem 0,6 ml/s-ra, így hosszab idő alatt megy fel 3,5 Barig. Majd innen szintén lassan, fokozatosan engedem fel 8-8,5 Barra (ez lehet kevesebb is), majd ahogy elérte, néhány másodperc után mer elkezdem ejteni, a csapolás végére akár 3 Barra is lemegyek vele. Ez a DE-n ugye programozva megy pontos értékekkel, a tűszelepes E61-gyen meg kézzel próbálom mímelni - ott nyilván fogalmam nincs a pontos ml/s értékekről, csak "érzésre". -
senior tag
válasz Bazsee71 #94149 üzenetére
Sic.Transit ajánlotta egyszer ezt egy kávéhoz és azóta kipróbálom szinte mindnél. A legtöbbnél be is válik ( pl. az összes Starfish-nél és úgy általában az etiópoknál. ) Amelyik kávénál nem így csinálom annál pedig úgy, hogy csak simán elengedem a nyomást a rendszerből (pumpa szabályzó leteker 0-ra, pumpa bekapcsol, megvárom míg teljesen elmegy a nyomás a rendszerből, pumpa kikapcsol). A dimmert vissza tekerem olyan állásba, hogy kb. 7 barig menjen majd fel a nyomás. És akkor így 0-ról szépen, lassan épül fel a nyomás, kb. 15 mp-nél jelennek meg az első cseppek és az egész csapolás ~ 40-45 mp.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #94153 üzenetére
Esik a nyomás, mondjuk 3 Barról 1 Bar alá is lemegy. Ami érthető, mert a pogácsa közben fokozatosan veszi fel a vizet. Ebéd után ezzel készítem majd a kávét és teszek fel képet a görbéről.
Nem minden kávéhoz jó, és elég macerás belőni hozzá az őrleményt is. Ez valószínűleg a kiállítás forgatagában nem sikerült tökételesen. Ami viszont azért gáz, mert így a reklám visszafelé sül el.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #94136 üzenetére
hosszúra csapolok már mindent egy jóideje, 17 gramm kávéból lesz 50-55 grammnyi ital (full tele csésze)
megpróbálom akkor ultrafinomra őrölni, de már így is visítás határán vannak a kések. lehet, hogy megprószálom a kinuval akkor.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #94168 üzenetére
túl gyorsan, muszáj még púderebbre őrölnöm. a kinu csak ebben javíthat, talán, de akkor nem kímélem a fortét és megénekeltetem a késeket (anno is ez volt az egyik fő bajom a síktárcsás vasakkal, valahogy ultrafinomra nehezen őröltek, igaz, ilyen böszme nagyok abból nem jártak nálam).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #94168 üzenetére
na, kipróbáltam a legagresszívebb beállítással a fortén. így is gyorsan jön le, de már vállalható tartományban. hosszan előáztattam, már abból elkezd csöpögni, aztán 6 bar körül csapoltam, mert kicsi az ellenállás és amennyire lehet, nyújtani akartam.
így már iható lett, gyümölcsös, fanyar, de tolerálható. jól esett szerencsére.
viszont azt már megfigyeltem, hogy amelyik casmo kávénál fel van sorolva a lime ízjegy, az nem lesz a kedvencem. és most nem a pörkölés világosságára gondolok, mert a többi is világos, meg a sajátjaim is világosak (a topikban közepes pörkölésnek hívott kb. nálam az, amit még megiszok, annál sötétebb már "szén").
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Bazsee71 #94447 üzenetére
Mondd, hogy azért (is) voltál Fehérváron, hogy feltöltsd a Saveur készleteit! valamikor hét elején hívtam őket, hogy szokott-e lenni eladnivaló szemes polipkávéjuk, aztán a kishölgy elszomorított, hogy teljesen ki vannak fogyva...
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #94519 üzenetére
én sem, a mérleget már csak arra használom, hogy kimérjem a pörköléshez az adagot. ja, meg a kinuhoz. de most, hogy így leírtam ezt: tulajdonképpen a fortével is ki tudnám mérni, még akkor is, amikor épp lerepül a feje és nem darál
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #94519 üzenetére
Szerencsére nem ütköztem nagy ellenállásba, mutattam a főnöknek, hogy mit tud a sima, mit tud ez, így nem is volt kérdés. Írni kellett a németeknek, hogy céges vásárlás, küldték is az AM számlát e-mailben. A rendszerük nem tudta lekezelni, pedig meg lehet adni EU adószámot. A Stoll-nál nagyobb a választék, tudja is alapból az adószámos vásárlást, viszont a Moak kanalam miatt ragaszkodtam az előbbi shophoz Írni fogok róla. Méréssel kapcsolatban ezt a videót néztem, meggyőző volt, a kávé is. A neon kávéfőző ultra bazári.
https://barbieripnk.hu/
-
konzumpro
senior tag
válasz Bazsee71 #94836 üzenetére
Juránál ha túlléped a nyomást, eldobja a főzést, érdekes OPV megoldás.
Könnyebb reprodukálni az optimális TDS-t automatán durvább őrleménnyel, gyorsabb lefolyással, a gyártók hamar rájöttek erre, nemrég volt ebből tudományos cikk, de lehet ragaszkodni az olaszos presszóhoz, csakhogy ott 1:3-as arányok vannak, nem lehet minden tökéletes. -
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #95422 üzenetére
Azért bántotta a szépérzékem az a tegnapi ronda naked, ezért készült egy lehelettel szebb Baratza Sette Wi + Lelit Diana round 2. Ugyanúgy utókezelés nélküli őrlemény, csak síkba húztam, tampereltem. Kívánt mennyiség 16,2, ahogyan a kapott is, pusztán ezért raktam be a két képet.
https://barbieripnk.hu/
-
#64275200
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hardcore café
- Motoros topic
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Előzetes élménybeszámolókon az Elden Ring: Shadow of the Erdtree
- Diablo IV
- Háztartási gépek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Az iPhone 15 frissítésgaranciát, a 16 szép rendereket kapott
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen