-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HÁZIGAZDA
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #108037 üzenetére
#nebosszancsáfel!
Látom a Hoffmann bohóckodik vele, ilyen tekergetős kis szóró. Ha neki szabad, akkor biztos nekem is. De nem tudom mire keressek rá..."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #108040 üzenetére
nyilván beleszórom én is, aztán kis fogpiszkálózás. De nagyon amatőr vagyok, csatornásodik is, a Phoenix nem is túl jó(nak tűnő) filterre, sok a fine; szeretném jobbá tenni a vörkflót...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #108042 üzenetére
Vagy túl sok a víz (ha épp vizezni kell).
Nálam amúgy a CasMo Papua New Guinea-ja szivatott szét teljesen filterre mostanában. Baromi sötétre volt pörkölve, és iszonyat finomra is kellett őrölni különben átzubogott rajta a víz. Nem igazán tudtam hová tenni a dolgot. Nem ittam belőle kifejezetten rossz italokat, de határozottan jobbat vártam volna.
Amúgy én se annyira értem, hogy mire lenne ez a cucc hasznos. Jó víz + jó kávéval már célban is vagy egy jó kávéhoz. Egy szuperjó kávéhoz mondjuk még konzisztens örlemény meg jó öntési technika kell. De szerintem a filterezés pont az a műfaj, ahol több jó kávét iszol, mint amennyit állítgatni vagy varázsolni kell
[ Szerkesztve ]
-
-
Zen42
tag
válasz Bazsee71 #108137 üzenetére
"Volt Major, gondolkodás nélkül az AllGround" Írtad még, hogy a K30 kitúrta a Majort.
A Majort milyen késsel használtad?
A K30 is fölmerült, de csak késileg. Viszont nem tudom mibe lehetne beletenni azokat a késeket ha egyáltalán. Valaki épp hirdet egy SJ-t K30 késekkel. Abban viszont vagy nem gyári a késtartó vagy megfúrta még egy ponton, az ilyesmit meg kihagynám. -
Krajcsi
csendes tag
válasz Bazsee71 #108203 üzenetére
Az egy Mestre és múlt szombaton nálam kötött ki.
Nagyon finom presszókat húzok vele, de világos pöriből 6 bart lehet belőle kihozni nagyon lassú, 50 mp-s lefolyással, mert utána összeérnek a kések.
Filterre pazar.
A jx-pro-hoz képest kb. másfélszer jobb presszóban és filterben is. Biztos van feljebb, de óriási az ugrás.
Ha meghagyom a 10/10-et a jövőnek, akkor a jx-pro 10/5, ez meg 10/8.[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz Bazsee71 #108203 üzenetére
Megnéztem közelebbről ami eladó volt. A négy csavar ami a késeket tartja mind más. Brrrr.
De azért köszi akkor ezt is figyelni fogom hátha lesz egy másik.
A ZM késről szinte semmit nem tudok. De minden "harapós" késnél ha az nem az őrlő sajátja szükség van felszabályozásra? Ha igen akkor ez bonyolítja a dolgokat. -
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #108265 üzenetére
Bár már nagyon rég nem szeleteltem, de nekem úgy rémlik hogy a csöpögős eleje tényleg nagyon tömény szirupos volt, talán sós is, de leginkább nekem a gyümis savas dolgok is ott jöttek, az eleje közepén az édesség, a végén meg csak híg, szőke kesernye...de lehet rosszul emlékszem...holnap megint rápróbálok, bár én nem a kijövő súlyt szedtem szét 6 felé, hanem 6 x 5 másodperc alatt jött ami jött.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Bazsee71 #108313 üzenetére
Annyiban jobb lett nálam a dolog, hogy a 21g helyett 19+- pár tized sokkal szebb lefolyást eredményezett, 21-nél nagyon nem volt egyenletes a lefolyás. 18-19,5 körül elég szépen összeállt középre és kitöltötte rendesen a kosár teljes felületét. A 18->36 viszont az én ízlésemnek borzasztó vizes érzetű lett.
-
Gery0505
tag
válasz Bazsee71 #108313 üzenetére
Erre én is kíváncsi volnék, hogy miről is szól pontosan egy barista bajnokság. Én csak James Hoffmann bajnoki videóját láttam, ott nekem az jött le, hogy a kávét mesteri módon készíti el, szinte játszi könnyedséggel, mintha 100 éve csinálná. De szerintem nem maga a kávé elkészítése a lényeg, illetve az is, hiszen azt is pontozniuk kell, hanem maga a vendéglátás, ahogyan a vendégeire odafigyelt közben. Minden mozdulatán látszott, hogy a vendégeiért dolgozik. Ahogy finoman megfogja az üveget, tölt nekik vizet, ahogy felszolgál, mind mesteri, és maximálisan odafigyel rájuk közben.
Milyen VBM Domobar érkezik hozzád?[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #108313 üzenetére
Nem tudom van-e értelme reagálnom, mert a válaszodból egyértelmű, hogy az utóbbi válaszaim közül nem igazán olvastál vagy jegyeztél meg egyet sem.
Belinkelem a kedvenc cikkem mégegyszer, ami szerintem jól szemlélteti, hogy mit lehet elérni az adag változtatásával. A parttalan vitából pedig inkább kiszállnék. Ebben a témában az első kommentem segítségként indult, hogy ne citromlé legyen az illető poharában a vásárolt kávék 3/4-e esetén. Aki szintén kísérletező típus, az már írt a témában, aki nem, az pedig igya továbbra is úgy ahogy eddig vagy ahogyan neki tetszik.
https://onacoffee.com.au/news/the-perfect-dose-how-to-choose-the-right-dose-for-your-espresso/
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #108333 üzenetére
Semmi gond, érthető Amúgy a 25 seces shotos berögződés valóban picit árnyalja a cikk értékét, de szerintem ezt leszámítva abszolút korrekt.
Pici gondolat a barista vwrsenyre: Szerintem alapvetően nincs baj ezzel a formátummal és eléggé transzparens az is, hogy ez inkább a show-ról és a vendéglátásról szól. Viszont azért akik a mezőny elején végeznek, többnyire sok kísérletezési időt tettek abba, hogy a pucér espresso is a legjobb legyen, amit ki tudnak magukból csikarni. Viszont tény, hogy például a budapesti specialty helyek jó részére jellemző, hogy egy szolgáltató nyitás környékén körbemegy és adott napra belövi, hogy mennyi az annyi. Ami mondjuk nekem nem szúrja a szemem, hiszen ki ismerné jobban például a Bagira kávékat Bagira Ádámtól? De tény, hogy például a WayCupban tényleg várják a feedbacket napközben, ami számomra simán ad a hitelességhez és az élményhez.
Viszont amit mondasz abban is van fantázia, mondjuk valami dial-in competition néven el tudnék képzelni valami sprint versenyt különböző kávékkal egymás után. Csak ugye itt megint mit lehetne pontozni? Hány adag őrölt kávét öntöttél ki a kukába őrlő állítás miatt? Milyen gyorsan sikerült eljutni a célhoz? Mert ha már versenyeztetés van, akkor sokkal árnyaltabb a dolog, mint az hogy jól sikerült-e a végtermék vagy sem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #108562 üzenetére
Oh, ez valahogy nem esett le nekem, hogy van helyi képviselet
Kicsit nehezen tudom megfogalmazni pontosan a problémát. Casino Mocca vagy pl. April Coffeetól rendelt kávék esetén valahogy tisztább ízjegyek jönnek ki, illetve azoknál azért kell küzdenem, hogy mindent ki tudjak hozni a kávéból, nem kell "visszafogni" semmit, hogy ne legyenek zavaró ízek a kávéban. Ha túl is tolom, akkor sincsenek bántó ízek, csak egyszerűen már "sok" az íz, és emiatt lesz kellemetlen.
Roastopus-os kávékból is nagyon finom eredmény születik, de általában kicsit zavarosabbak az ízjegyek, és kell némi kísérletezés, variálás hőmérséklettel, öntési technikával, hogy biztos ne kerüljön olyan a pohárba ami nem tetszik. Nem érzek pörkölési hibára vagy túlpörkölésre utaló ízvilágot, tehát nincs égett vagy hamus íz, csak elkezdenek kijönni olyan keserű ízek, amik a fent említetteknél nem.
És nyilván ezek csak tendenciák, zacskónként lehet eltérés, pl. volt egy zacskó Casino Mocca aminél küzdenem kellett, hogy ne legyen keserű, mint ahogy volt egy Seahorse aminél az volt a kihívás, hogy amit csak lehet kisajtoljak belőle. Ugyancsak hasonlóan jól sikerült a Squid (abból egy zacskót ittam még csak, másik fagyasztóban várakozik).
Had tegyem hozzá, hogy a Squid nagyon ízlett, kifejezetten szokatlan és érdekes ízvilág volt, remélem lesz máskor is hasonlóŐrlő jelenleg 1ZPresso K-Pro, eszköz meg váltogatva v60 (műanyag), April Brewer (kerámia), Clever Brewer, Aeropress.
SoundON:
Nem gondoltam, hogy teljes lenne a lista, azért sok pörkölővel nem vagyok képben De majd topic ajánlásokból csinálok egy összefoglaló listát majd.WarLock07222:
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #108638 üzenetére
Igen, az AVX-es mérleg mindenképp csak filterre jó. Bár ugrálást nem tapasztaltam, de szerintem a súly frissítés sebessége túl lassú espressohoz.
Illetve az automata programjai teljesen használhatatlanok szerintem, túl kötöttek is, meg nem is megbízhatóak (volt hogy főzés közben egyszer csak leállt az időzítő magától).
Szóval aki többet szeretne annál, hogy legyen egy mérlege filterre ami tud időt is mérni manuális módban, annak nem ajánlanám.KS36 szerintem is best buy, még évekkel azelőtt, hogy nekiálltam volna kávézni vettem egyet fűszer mérésre, és valószínűleg nem is vettem volna mást azóta se ha a Clever Brewer kényelmesen ráférne (pont ráfér, de egy picit meglöki az ember és már lecsúszik róla)
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #108638 üzenetére
Egy ideig én is Beurer KS36-al nyomultam. Aztán jött a Robot és hamar kiderült, hogy annyira azért nem kedveli a vizet, főleg ha több, mint 2-3 cseppet kap belőle. Meg nekem eléggé nyeklős, nyaklós, recsegős volt, bár ár/érték arányban még mindig top. Ezeket a Rhino mérlegeket, amiket használok, szerencsére lehet öntözni és nem bánják, viszont mostanában a kisebb elkezdett random ugrálni 0.2 grammokat álló helyzetben, amit korábban nem csinált. Lehet az elem kezdi az utolsókat rúgni benne, ami megint csak egy fájó pontot érint számomra ezekkel (ahogy a Nanofoamernél is, amihez utólag is köszi az ajánlást mindenkinek, végül az IKEA Ladda lett a nyerő) - mindkettő elemmel üzemel.
Én a Timemore-tól személy szerint picit tartok, ránézésre nem tűnik úgy, hogy az építés minősége túl király lenne, de lehet csak a képek csalókák. Jó lenne kézben is fogni egyet legalább, hogy ezt a kételyt eloszlassa / megerősítse.
-
norkov84
tag
válasz Bazsee71 #108638 üzenetére
Amelyik verzió nekem van (este tudom megmondani), ott nem állítható az aut. kikapcsolás ideje. De lényegesen hosszabb a KS36-nál (előtte azt használtam).
Akkut kb. havonta - másfél havonta töltöm, napi 3-4 presszó mellett.
Nekem egyelőre tetszik, csak elég nagy, éppen elfér az R58 tálcán úgy, hogy a háromjáratú kifolyócsöve ne pont telibe nyomja rá. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #108899 üzenetére
Almádi Beaverben most kaptam one eleven etióp presszót. Múltkor vonogattam a vállam a filterre (aminek amúgy otthon is ugyanolyan jellege volt, tehát nem volt igazam a bolt aljazásban), de ez a presszó első osztályú. Jó kis bár
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #109106 üzenetére
szerencsére nem túl sok a változó: pid boxot 91 fokra beállít, húzás közben a kart felfelé végig nyomod, hogy picit látszódjon a bicepsz, oszt kész is. pid box sem kell, csak ahol van, ott gondolom fel van tekerve a bimetál magasabb hőfokra, hogy ne az korlátozzon...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #109118 üzenetére
én egész pontosan úgy szoktam, hogy:
- lenyomom a kart, aztán egy pillanatra visszaengedem, hogy rányomja az aeropress papírt a pogira, majd azonnal rögtön lenyomom
- várok 10 mp-et
- finoman és lassan ráengedem a rugó nyomását
- várok, amíg elkezd csöpögni (1-2 mp, ha sokkal több, túl finom az őrlemény)
- ráhúzok a rugóra az egész csapolás alattdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #109190 üzenetére
...tök durva, nem is hallottam erről...
De azt azért csak illene feltüntetni a csomagoláson.
Nem gondolom hogy "azonos" csomagolásban, azonos csomagoláson feltüntetett összetevőkkel, mégis más tartalommal lehet árulni valamit. Ha mégis így van azt a fogyasztóvédelem miért nem bünteti? -
konzumpro
senior tag
válasz Bazsee71 #109249 üzenetére
Bocsi hogy csatlakozom kérdezőként, de kíváncsi vagyok a véleményedre.
Motta disztribútorból hogyhogy csak sima 58-as van? Jó az egyáltalán ilyen célra? Nálam is felragad a peremre egy kevés kávé és ilyen disztribútorban gondolkodom tamper helyett/mellett.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hivatalos képen a Samsung hajlíthatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- LEGO klub
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Milyen légkondit a lakásba?
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen