-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
csak harmadik!
egy minden variációt felvonultató sorhoz ""kell""
Mini-E / Super Jolly DR / Major Doser
HajTömeg: csak az expolygont tudom belinkelni... a szűrőkhöz majd hozzászólnak a szűrőfétisűek...
maradok a Mazzereknél...Toobee: én próbáltam lejönni... sokat el is adtam... de segítség nélkül visszaesik az ember
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Igen, ez így van.
Így utólag elolvasva a tamperes "híradásomat", a félreértés talán az átmérős megjegyzésemből adódik. Ennek nincs köze ahhoz, hogy melyik tamperol jobban. Csak arról szól, hogy tényleg "tisztábban" dolgozik, tehát itt nincs feltapadó kávé a szűrőn, a pont 58mm-es gyárinál viszont van. Csak ennyi. Minden bizonnyal a konvex is ugyanezt tenné, ha 58,35mm-es lenne, mint pl. a VST. -
vendingo
veterán
Ne is mond, épp a pavonikat nézegetem, találtam is egy szépséget 90-ért, de NEM szabad megvennem!
Kicsit elszaladt velem a ló, először a gaggiát kell gatyába rázni.
Gondolkodtam a pid-en is, de az se lenne sokkal nagyobb előrelépés.
Ha meglesz az új gép, dukálna mellé valami jófajta Mazzer is...ördögi kör...Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
weinmaker
őstag
Simán vissza lehet hűteni, és után tölteni ha muszáj, csak ésszel, és óvatosan. Lekapcsolod, és kinyitod a gőzcsapot, és megvárod amíg lecsökken a nyomás (ezt a kar mozdításával tudod is érzékelni, mert lepuhul. Azután óvatosba le lehet tekerni a kupakot és után tölteni, majd mehet a móka újra. Persze ilyenkor már másogy viselkedik, ki kell tapasztalni, de nem lehetetlen vállalkozás.
Szerintem simán ki lehet eszpresszó mennyiséget nyerni, csak csapolás előtt ki kelll engedni lassan egy csésze vizet (ezzel ráadásul elő is tudod melegíteni a csészét). Ha ezt elhagyod akkor valóban csak risztrettónyi mennyiséget kapsz.
Parcinak a többiben igaza van. Néha én is bánom, hogy eladtam, de annyi gépem van, hogy szegény csak állt a pulton. Azazatinál jobb helye van, igazán jó helyre került.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
vendingo
veterán
Az adagok száma mindegy, ez az én saját gépem lenne, a család hozzá se nyúlhat
Csokis ízvilággal nincs gond, nekem amúgy se fekszik a gyümi és társaik.A gaggia mindenképpen maradna mellé, ha rohanás van, akkor tuti nem pavoniznék.
Még csak nézegetem őket, lóvé amúgy se nagyon van ilyen extrára.Azért gondolkodok inkább ilyenben, mert amik tetszenek (E61) gépek mind nagyon drágák számomra, ez meg mérsékeltebb áron tudna nagyon jó kávét csinálni.
A gaggiára most mérges vagyok, ezért is jutott eszembe másik gép vásárlása.
Egyik nap nagyon megsajnáltam anyukám, pont nála szart be reggel a gép, és majdnem sírt mert neszkáfét kellett innia.
Sajna legtöbbször ő faragott rá a szivattyúhibára.Most árulom pár vackomat hardveraprón, ha azok közül adok el, akkor nincs mese, lesz egy Pavoni.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Nekem nem lenne szívem kiadni 200-250 ezret egy E61-re.
A pavoni ~90K, a gaggiám meg ér 30-at, bárhogy számolom ez csak 120, amiből nem nagyon telik e61-reA pavoni nem csak azért tetszik, mert "olcsón" ad jó kávét, hanem tetszik a formavilága, technikája...
Más mint a többi, nem egy tömegcucc.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
bbuffy
senior tag
Szerencsére én komplexen élek meg mindent, így hiába a gyors hardverfejlesztés ha élvezem a kávétökölést is. Egy pár hobbiban már megtanultam a komplexitás lényegét. Azt hiszem.
De hátra van sok jó kv. A darálóm pimpelése. Aztán tuti lesz fejlesztés Rocket fronton is, ami upgradelhető, úgyhogy nem tartok a gyors kifulladástól. Emellett szeretem a kv t is, nem utolsósorban. Etc.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-
hifis50
csendes tag
Tényleg így van, abszolút nem baristásan, inkább "hobbistásan", vagyis pepecs módon csinálom a kávét. Mindent mérek, hogy tudjam, merre mozduljak legközelebb. A rutinom még nem sok, de sokat olvasgatok. Tehát használom a hústűt, sőt még egy habverővel is összeborzolom a kávét. Ezért őrölök inkább pohárba. Láttam videót a szűrésről, de erre még tényleg nem bírtam rávenni magam. Lehet, hogy kipróbálom, de rendszerbe állítani tuti nem fogom.
Egyébként az eredmény tényleg nagyon finom volt, egy sűrű csoki szirup. Savanykásság nem volt benne. -
vendingo
veterán
Ez a sidamo szopatós volt pörkölés szempontjából..
Alapból úgy álltam neki, hogy világosabbra fogom pörkölni.
A gond az volt, hogy megviccelt, ugyanis nagyon sok pernye volt rajta a babon, ezáltal az összkép világosabbnak tűnt.
Miután elkezdtem hűteni, akkor tűnt fel igazán, hogy nem teljesen okés.
Egy zárható edényben összeráztam, hogy a pernye eltűnjön róla, akkor jött elő az összkép.
Legközelebb jobban figyelek erre.
A hőfokból vissza kell majd vennem egy kevset, illetve egy hangyányit kevesebb idő kellene neki. 2. reccs elején leállítom a gépet és elkezdem hűteni.Köszi a kritikát, végre hozzáértőhöz is eljutott a produktumom.
Itthoniaknak a szénfekete olajos faszén ízű kávé is ízlett, amit még a kezdetek kezdetén elkeféltemA Bnáf és mexiko direkt sötétebb lett.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Tényleg pofonegyszerű a pörkölés. Kellett egy minimális háttérinfó, hogy mégis mi merre hány méter.
Béla, paljoc, adapter és sok más ember is segített, hogy neki tudjak állni.
Az a trükkös, hogy egyes ízeket hogyan lehet előcsalogatni, eltüntetni, vagy éppen felerősíteni a pörkölés során. Ehhez nagy tapasztalat, sok kísérletezés kell, mindent dokumentálni, feljegyezni...
Én most csak ott tartok, hogy próbálom felmérni a kávék választékát, végig inni minél több fajtát, hogy legyen honnan elindulni. Már most van 1-2 nyerő fajta, amikkel tovább szeretnék kísérletezni, de vannak olyanok is, amikkel többet nem játszok, mert nem az én világom.
3 hét és ~5 kiló kávé pörkölése után eddig jutottam.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
meg is lett az első bnáf húzás. várni kellett bő fél percet az első cseppig , de végülis jó lett. nem ismerem, hogy milyen blend, de az biztos, hogy robusztás, vastag cremában jött le az egész. ízre abszolút klasszikus, csokis-füstös. nem zavaró a robuszta, igazából egész jó kávé az olasz vonal szerelmeseinek. molinari ezüst nálam jóval gyengébben szerepelt anno.
holnap belövöm hozzá rendesen a darálót.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
Nálam alacsony hővel finom volt csöpögősen illetve normál lefolyással is.
Amit tegnap pörköltem belőle az meg kegyetlen rossz lesz, szerintem a kukában fog landolni, de egy főzésnyi lehetőséget adok neki.
A pincében pörkölök és neon fényben nagyon csalóka a szín, vagy világos lesz, vagy odaégA mexiko altura kicsit sötétebb lett a kelleténél, de a másik kettő amit még nem próbáltál az szerintem nem lett jó, tegnap próbáltam őket
Bőven van még mit tanulnom, nem adom fel, jó móka
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Most az a terv, hogy berendelek belőle pár kilót és szinte csak ezt fogom pörkölni amíg tökéletes nem lesz.
Ha jó a főzés, akkor nagyon adja ez a kávé. Mandula, mogyoró, csoki...ezt mind kilehet hozni belőle pörköléssel illetve jó főzéssel. Sikerült belőle húzni egy olyat, hogy azóta is azt emlegetem.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Mexikora azt a tippet kaptam, hogy ne pörköljem agyon.
Még mindig rejtély számomra, hogy miért van ekkora a szórás a szemek színében. Vannak világosabb illetve sötétebb, gyakran olajos szemek is a kész produktumban.
Próbáltam lassan 180 fokon pörkölni mogyoró színig, aztán utána állítottam nagyobb hőre.
Próbáltam egyből nagy hőfokon. Próbálkoztam különböző előmelegítésekkel is, de valahogy nem mindig jön össze a dolog.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
tariattila
veterán
annyi a 'szépséghibája', hogy C M A brand...
de hátul van a logo... oldalán a matrica már mazzer
én még nem nyúltam bele... úgy tudtam, hogy a rács antisztatizál, rögtelenít... de olvastam tőled valamit s azóta inogok, hogy csak moddolni kelleneja S.J.-ből volt még astoria brand...
-
hifis50
csendes tag
Ez a kisérletezgetés valójában csak arról szól, javít-e a csapolás áramlási viszonyain egy filterszűrő, ha nincs telepakolva a szűrőkosár kávéval. És tényleg csak ezt figyeltem eddig, ízbéli különbségek detektálásához jóval több időre van szükség. Tehát még az is lehet, hogy szemre bénább a kifolyás, de ízre nincs eltérés. Akkor nyilván felesleges még ez a csekély beavatkozás is. (Bár az az előny, hogy a filter használatánál a zaccos víz a fej felé csak töredékében áramlik, nekem még így is sokat számít.)
Az eddigi próbáimhoz Hario V60 papírból vágom ki a korongokat, mert ez van itthon. De úgy tűnik, a French Press filter szűrője egy az egyben jó méretben erre a célra.
Az alábbi megindulást eddig csak filterrel tudtam produkálni, bármilyen óvatosan is indítok:
[link][ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Igazán egzakt vizsgálatokhoz kiterjedt kisérletezgetés kellene. Például többféle daráló. Lehet, hogy az ősöreg Mazzerem csinál valamit ferdén. Vagy több felsőszűrő, vagy még egy ugyanilyen modell stb. stb. De spéciel pont a tamperelést olyan precízen csinálom, továbbá ez aztán tényleg nem eszközfüggő, és szerintem nem is egy ördöngös kézügyességet igénylő dolog, hogy ezen szerintem nem múlhat. De azért a szitálást még kipróbálom, de mivel hadra úgysem fognám, mégha csodát is tesz, ezért nem tudtam eddig rávenni magam. (Egyébként mivel ez utóbbit senki nem csinálja, ez nem lehet a jó működés elengedhetetlen része. Vagyis enélkül is tudnia kell a leckét.)
-
SiD-
tag
Nálam is elég háklis a kivonatolás a La Marzocco GS/3 MP-n. Sajnos a Gaggia most szét van szerelve, de amint ismét egyben lesz, csinálok egy részletes összehasonlítást. Először a víztömegáramra gyanakodtam, de az benne van a 60-90ml / 10s-es ideális keretben és előáztatni is tudok, ergo nem ez a gyenge láncszem. Sajnos nyitott szűrőm még nincs, de már megrendeltem.
Az összehasonlításhoz össze fogom hangolni a két gép vízhőmérsékletét és már van 1-1 garnitúra egyforma LM Strada VST szűrőkosaram is a teszthez.
-
lagoon79
tag
megmondom őszintén, h én azért nem rendeltem LM szimplát, mert ott egyáltalán nem lehet szintezni az őrleményt. meglátjuk, h a 14 grammosat mennyivel lehet megtölteni tömörítés előtt, remélem tudom használni szimplának. természetesen filterpapírral a tetején nekem ez nagyon bejött - látványra. ízre egyelőre nem nagyon tudtam különbséget tenni, de még folyamatban a tesztelés
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Motoros topic
- Energiaital topic
- Nubia Neo 5G - olcsó játék
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Xbox Series X|S
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elhozná az olcsó önvezető autók korát az Xpeng
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen