-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Musicbox
tag
A nagyobb gond, hogy amennyit tudsz darálóra szánni az kevés, legfeljebb egy Hario Mini Mill jön ki belőle.
-
BlacKSouL
addikt
0 tapasztalatos ámde utánaolvasott kezdőként a következőt vettem ki úgy 10-20 órányi kávézással kapcsolatos netes irodalomból :
A nyomásfokozó a szűrőben mesterséges cremát hoz létre azáltal, hogy a nem tökéletesen tömörített, nem tökéletesen homogénre darált, nem teljesen friss és nem teljesen espressónak való méretre őrölt kávén áthaladó vizet nem engedi át azonnal a kávén, csak bizonyos túlnyomás elérése után a szűrőn belül. (fokozó nélkül pont ugyanúgy előkészített kávé híg lenne mert hamar átfolyna a gyenge tömörítés és más miatt) Állítólag valami trükkel "habosítja" a lefolyó kávét. Magánvéleményem az, hogy valószínűleg a kávéőrlemény között lévő levegő az elején a vízzel együtt távozik, de később mintha ez a "hab" képződés erőteljesen csökkenne. Talán ezért lehet, hogy a meztelen szűrőkről készült videókon a főzés végén is látható némi krémképződés, a nyomásos szűrőknél meg nem.
A nyomásfokozó azt mondják segít elsimítani a kezdők és a kis költségvetés (értsd alacsonyabb kategóriájú eszközökkel elkövetett) hibáit. Kb. mint a 4 évszakos gumi. Kicsit télen is jobb, mint a nyári, meg nyáron is jobb mint a téli. Cserébe a nyomásfokozó nélkülivel neked kell megfelelően (egyenletesség, méret) őrölni friss kávét, megfelelően tömöríteni és kellően hő- és nyomásstabil géppel főzni.
Ugyanakkor szerintem egy frissen, egyenletesre és megfelelőre őrölt, nem öreg kávéból, a típusnak megfelelően kikísérletezett mértékű tömörítéssel lehet jó kávét főzni, amin a mesterséges mellett a rendes crema is jelen van, tehát így ami sokkal jobb, mint az öreg, egyenetlen kávéból főzve, amin csak mesterséges crema van de nem lesz olyan jó, mint a drága eszközökkel lefőzött.Aztán majd a szakabb értők úgyis megmondják.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Csak a rend kedvéért csinálnál egy képet a szűrőtartó karról
1)üresen,
2)szűrővel,
3)szűrőben a kávéval letömörítés után,
4)a zuhany(felső fix szűrő) állapotáról mielőtt beletennéd a szűrőtartót.
Hogy lássuk.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Optika01
tag
Szia
Én is visszavittem egy ilyet garanciában. Ha jól értem hasonló hiba miatt: Ha megtöltöttem kávéval, a kart csak nehezen tudtam vissza rakni, és nem középre ált be. Mikor visszavittem, ott mutattak egy olyat, h többször kell "ráhúzni". Ezt úgy kell érteni, h amikor már nem bírod tovább húzni, elengeded a kart, és a rugó visszarántja, ilyenkor ismét meghúzod. Ezt addig ismételed, míg nem jól áll a kar. Remélem érthetően írtam.
(az más kérdés, h én a végén mégis kicseréltem, mert egy másik hiba is előjött, és annál pedig elsőre is fel lehetett tenni a kart normálisan)
üdv:Optika
-
BlacKSouL
addikt
Hát.. fura:
1) Miért lóg ki annyira a zuhany? Összehasonlítva pl. ezzel, ahol az általam ismertekhez hasonlóan mélyebben ül.
2) Miért van akkora hézag a szűrő és a tartó között? Elvileg nem kéne, mert a szűrők általában pontosan illeszkednek a tartó pereméhez.
Így teljesen érthető miért nem ment a helyére, és nem tűnik rendeltetésszerűnek ha a kávé nekiszorul a zuhanynak...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Fura, most hogy megjött az én gépem is, nekem is felér a tömörített kávé teteje a felső zuhanyig, sőt, bele is nyomódik teljesen, úgyhogy ha nem akarom hogy ráégjen, akkor forrón le kell takarítani róla a ráragadt kávét. Igazából az egyadagos szűrőnél, ha a kávé a belső gumigyűrű fölé ér, akkor már beleér a zuhanyba. Mondjuk nálam a szűrő teljesen beleesik a tartóba, így nincs hézag. Mindegy, tegnap este örültem, hogy áttisztult párszor a gép, lefőztem 1-2 kávét régi öreg őrölttel, fűtögettem, gőzölgettem tejet, tesztelgettem, tisztogattam, majd ma vagy holnap még kísérletezgetek a kávé mennyiségével is.
Kolléga majd esztergál nekem fasza kis tömörítőt, aztán úgy jobban tudok ügyködni. Mert kicsit úgy érzem híg még a dolog. Ha meg még beizzítom a kézi darálómat is...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ráadásul intenzívebb a cappucino íze is, ha a két csésze két bögre megoldás helyett a két csésze kávét egy bögrébe teszem, és arra csinálom meg a tejhabot.
De a hülye tejjel még mindig szenvedek. Van amikor sikerül tökéletes mikrohabot csinálni, van amikor meg hiába küzdök, borsónyi buborékok születnek meg a maradék forró tej. De ha beledöglök is kikísérletezem hogy ezzel a jelenlegi helyzettel hogy tudom kihozni a stabil maximumot...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Igyekszem azonos hőmérsékleten gőzölni, vagyis temp surfing'-ezni, és ennek ellenére sem azonos az eredmény. Persze tudom, hogy gyenge a gépünk(stabil gőzkapacitás szempontból), de ha nem jönne össze soha a jó, akkor elsimerném. Ám mivel néha sikerül, ezért csak a stabilitást szeretném elérni."szarabb" tejjel is volt már kiváló tejhab, és drága, hideg, 1,5%-os tejjel is ócska eredmény.
Amikor bedugul a 3 lyukból kettő, akkor rossz, ha szelel legalább 2, akkor jó. (Mármint a Delonghi féle speciál habosító rátéttel.)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
TörökSzabi
csendes tag
Értem, szóval a gép beléből folyik. Szedd le a tetejét, és keresd meg, hol szökik a víz.
A csepegés lehet vízkő is, mert nem tud rendesen tömíteni a tömítés, beakadt egy nagyobb darab, vagy elnyíródott a tömítés. Gőzkar/csapot szedd szét, és nézd meg. A vízkövet a citromsav feloldja.
SiD szokott javítani, de nem tudom mennyire van ideje.
-
-
soldier2
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Ukrajnai háború
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- iPhone topik
- Megjelent az iOS 17.4, minden idők egyik legfontosabb iPhone-frissítése
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...