Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz Ati.Inc #31033 üzenetére

    nem nehéz a pavonival jó kávét csinálni, és azok a kávék, amik a "kezdőknek" ízleni szoktak, pláne jól hasítanak vele. be kell tartani mereven pár szabályt, a silvano kicsit megengedőbb. de mindkettőnél például kis ékszermérleggel mérnéd ki a kávét grammra, ecsettel söpörnéd ki a maradékot a daráló garatjából stb.

    nekem volt mindkettő (pavoni még most is van), tök más gépek, de mindkettő képes jó kofira. a silvano viszont az 1000 eurós új árát szerintem nem éri meg, az nagyon sok pénz. azonos árban viszont a kényelem miatt tuti azt venném.

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ

    tag

    válasz Ati.Inc #31033 üzenetére

    merd! JÓ őrlő hozzá! ;)
    mondjuk az igényeidtől is függ! a Pavoni-nál az egy csészés szűrőt szokták javasolni! (szóval, így, h cs egyedül kávézol, ideális választás lehet! v mint nekem második gépnek... :DDD vissza lehet hűteni hidegvizes ronggyal is, pl!)
    és egy jó tanács, ne újonnan vedd! mind anyagminőségben, mind műszakilag fényévekkel jobbak a régebbiek ('74ig! most is van fenn a KávéKorzón egy hirdetés, hátha még aktuális...)
    szükséged lesz hozzá:
    -egy jó tamperre (lali.hu/fragola tud neked precíziós tampert esztergálni hozzá!)
    -egy fejhőmérő csíkra (Kávékalmár aka Kávé Kálmán-tól beszerezhető)
    -tizedgrammos mérleg
    -jó minőségű hőtartó, vastag csésze

    más hirtelen nem jut eszembe... ja, persze:
    -FRISS pörkölésű kávé! :K
    (paljoc, Kávékalmár, Kapuczíner különösen ajánlottak! remek ár/teljesítmény!)

    [ Szerkesztve ]

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz Ati.Inc #31035 üzenetére

    én is inkább felújított, használt pavonit vennék 100e ft körüli áron, mint az új, sokkal több elemében műanyag gépet 250-ért. illetve hát így is tettem, nekem egy 1964-es van, full felújítva (kivéve krómozás, az maradt a patinás eredeti).

    meg kell szokni a pavonit, de igazából tényleg annyi precizitást is időt igényel egy normális kávé elkészítése mindenképp, hogy nem gáz a pavoni sem. azaz ajánlom, igen.

    de meggondolhatsz egy utólag pid-elt gépet is (gaggia classic, faema family, rancilio nancy stb.), ugyanazt tudják (főleg a rézbojleresek), mint a silvano konkrétan (ott a többi okosság már a külön használható gőzhöz van).

    [ Szerkesztve ]

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

  • Kávé Kálmán

    tag

    válasz Ati.Inc #31035 üzenetére

    Kicsit másként látom a dolgot, mint Parci v Soldier a kiskarossal, mint első géppel, bár én nem látom az esélyét annak ma, hogy valaha pumpás gépre térjek vissza.

    Az első gépem egy Gaggia Baby volt kb 5 éven keresztül, ami valami csoda folytán pid nélkül is fasza kávékkal örvendeztetett meg (persze nem az első perctől). Aztán elkezdtem gyűjteni az LSM Practical zombikat. 6-ig jutottam. Egyet összeraktam a baráti CNC műhelybe, egyet az üzemben nyúztam, egy otthon kellett kávét készítsen. Egynél kicsit elkapott a gépszíj. Simply Red-et NSZK-ba vitték ki. A Baby-n két évig gyűlt a por, aztán szomorú szívvel eladtam. Közben rájöttem néhány törvényszerűségre, pl hogy mi is az az eszpresszó :-).

    2 éve jönnie kellett egy kézi őrlőnek. Szerencsétlen módon a gyártó az őrlőt egy Creminá-val reklámozta. Síkos lejtő ez, na. Találtam egyet másnap a neten 75e-ért. Előző nap kelt el :-(. Az eladó nem akarta elárulni kihez fog kerülni (még várta az utalást). Felhívtam SiD-et. Röhögött. Ő volt a vevő. Mondta, csak ki akarja próbálni, aztán az enyém. Vesz bele tömítés-szet-et. 3 hét múlva még nem jutott odáig, azt mondta vihetem.

    Egy hónap után kapcsoltam be először. Addig csak olvasgattam róla. Így nagyon gyorsan megbarátkoztunk. Aztán még követte öt karos, most épp Faemina-ra vadászok.

    Nagyon hasznosnak ítélem meg azt az 5-6 évet, amíg mással készítettem az eszpresszókat. Mehet ez másként is persze, de biztos vagyok, hogy rögösebb út, számos buktatóval.

    Ebben megerősített, hogy két cimborának is kölcsönadtam a Pavoni-mat az elmúlt 3 hónapban, akik kotyesz/nyomásfokozós után akartak kiskarost. Az egyikük egy perfekcionista őrült. Ő is úgy hozta vissza két hét után, h szerinte nem hozott ki a 40%-ot se (a Pavoni-ból és a kávéból se). Előtte mindkettejüknek adtam egy gyakorlati gyorstalpalót.

    Én mindenképp kipróbálnék egyet a Helyedben valamelyik fórumtársnál, mielőtt 100-150e Ft-ot elpaskolsz egy elfogadható v szép példányra. Konyhadísznek egyértelműen drága mulatság. Egy év tanulás egy rendkívül könnyen továbbértékesíthető, használt és ajánlott eszpresszógéppel fájdalommentesebb tanulási folyamatot garantál szerintem.

    [ Szerkesztve ]

  • And06

    aktív tag

    válasz Ati.Inc #45480 üzenetére

    én egyszer ittam ROK kávét egy kávézóban. A "nagy" géphez képest kevésbé volt testes, és savasabbnak hatott volt a vele készült kávé. önmagában nézve azonban teljesen jó volt. amúgy sem fair összehasonlitani egy milliós géppel.

Új hozzászólás Aktív témák