Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ontheground #65530 üzenetére

    Swap is nyugodtan mehet az SSD-re. Lehetőleg swap fájl, annak rugalmasabban szabályozható a mérete, mint a swap partíciónak. A zram tömörítés mindenképp csak szükségmegoldás, általában nem stabil, sok embernél okoz fagyást.

    Kb. 10% szabad helyet valóban érdemes hagyni az SSD-n, de ebben az is segít, hogy a linuxos fájlrendszerekben általában vagy egy default tartékolás, nem engedi megtölteni az egész partíciót.

    Egyébként a minimális szabad hely nem az SSD-k specifikuma, a HDD sem örül neki, a szarásig van rakva, csurig van töltve, akkor látványosan be tud lassulni a normál sebességszint alá, nagyon durván, mivel egyre jobban fog töredezni a fájlrendszer.

    Azt nem tudom mekkora SSD-ről van szó, de ha nem elég a tárhely, az SSD-k elég olcsók lettek, érdemes venned. A belépő szintű, kisebb tárhelyű (120 gigás) SATA3-asok már szinte egy normális pendrive árából kijönnek, nem szabad ezen spórolni, a gépet nagyon megdobja egy SSD. De már lassan a 240-250 gigások sem komoly pénzek, alig néhány ezressel drágábbak csak, mint a 120-asok.

    HDD-t ma már nem éri meg rendszermeghajtóként használni, csakis adattárnak (filmek, videók, zenék, képek, lemezképek, szoftverek telepítői, dokumentumok). Ami viszont teljesítménykritikus (swap, böngészőcache, lassan induló, lemezintenzív alkalmazások, OS, stb.), annak az SSD-ről kell futnia. Az SSD azért van, hogy mindent felgyorsítson, egyébként csak dísznek lenne a gépben teljesen feleslegesen.

Új hozzászólás Aktív témák