Új hozzászólás Aktív témák

  • Ear001

    addikt

    válasz devil-k #14031 üzenetére

    Én ezt nem bonyolítanám túl. A Telekom által adott optikai végpontok/routerek teljesen rendben vannak, ha nem akarsz extra tűzfal szabályokat, sok VPN-t futtatni. Én első körben arra bíznám a routolást, de minden eszközt switchre-switchekre kapcsolnék, attól függően, hogy van bekábelezve a ház. Ha egy switchre be tud futni az összes eszköz, akkor szuper, de ha nem, akkor akár szintenként is lehet egy elosztó. Amit megfontolnék az az, hogy legyen-e rajtuk SFP+ os csatlakozási lehetőség, vagy rögtön 2.5Gbps-s rezes port. Ez utóbbi sajna nem olcsó, de az SFP+ os rezes modul sem. Viszont az optikai, hozzá kábellel vicces áron van.

    Nálunk nem volt behúzva UTP kábel, én ezért két CSS610-8G-2S+ vettem. Az egyikbe ment egy ilyen modul , ez drága volt, ez csatlakozik a modem 2.5 Gbps-s kimenetére. A másik SFP+ portba pedig az fs.com-ról lőtt generic optikai csatoló és a hozzá való kábel lett, ez 10Gbps-t tud, és a két csatoló, hozzá a kábel, kábelcsatorna firlefranc olcsóbb volt, mint az az egy szem 2.5Gbps-es SFP+ modul. Ennyi port nekem elég, a két switch pont kellőképpen menedzselhető, a sebesség pedig nagyon is rendben van, pedig itt is lóg a hálón 2-3 laptop, Mac Mini, Apple TV, NAS, Streamer, AP, 3-4 telefon, sőt még egy NMHH mérőbox is. Ez egy olyan spéci router, ami óránként feltölt-letölt egy jó nagy adatcsomagot. Ezt elvileg a bejövő eszköz, nálunk a Telekom Ont után kéne rögtön kötni, és a kimenő portjaira dugni minden mást, hogy tudja figyelni, ne akkor generáljon forgalmat, amikor a többi eszköz, de így bekötve kicsit lassabb volt minden, mint az első switch bemenetére kötve csak úgy önmagában. :C Szóval maradt, most ott lóg ez első switch egyik portján, és gyakorlatilag észrevehetetlen, hogy nem az első a láncban, sőt.

    Aztán ha a hálózaton mégis azt látod, hogy kevés a Telekomos végpont routing ereje, akkor gond nélkül berakhatsz a hálóztba valami tökösebb cuccot.

Új hozzászólás Aktív témák