Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz MrZenan #62850 üzenetére

    Maximum zoom alatt azt a helyzetet érted, amikor legnagyobb az optikából kicsikarható képméret? Ha igen, akkor az a vetített felület minőségétől függően okozhat rosszabb képminőséget.

    Pl. ha a felület nem teljesen matt, és a diffúz fényvisszaverődés mellett lapos beesési szög mellett kialakulhat némi spekuláris csillanás is, akkor a kép szélei felé laposabb szögben beeső fénysugarak olyan mértékben is visszaverődhetnek a felületről, ami károsan bevilágíthatja a kép környezetét, ami így rontja a kontraszt arányt.

    Ha pedig a felület nem teljesen sík (pl. vakolt, nem glettelt falfelület, ami még rücskösen is van festve stb.) vagy szimplán egyenetlen, akkor az ugyancsak laposabban beeső fényben ezek az egyenetlenségek árnyékokat vethetnek magára a képfelületre, ami nyilvánvalóan rontja a képminőséget.

    Mondjuk, ezek főként a (ultra) short throw optikák esetén okozhatnak fejfájást. De nagy vetítési szög mellett a gyengébb minőségű lencsék kromatikus aberrációi is láthatóbbá válhatnak a kép szélei mentén.

Új hozzászólás Aktív témák