Aktív témák

  • mutyi

    őstag

    Hali!

    Lenne egy pár kérdésem, bocs ha nem mindegyik vág teljesen ide.
    1. Meg van a D90-es vázam (Ornamentől)de a két obit még várom hozzá. A melóhelyre meg ugyebár vettem a D40-et és most azt az obit tudom rátenni a 90-re is. Azt vettem észre hogy mindkét gép esetében mikor bekapcsolom meg kikapcsolom a gépeket akkor egy halk magas cincogás hallatszik. Gondolom az obi cincog nem a két váz.
    Ez normális?
    2. Valaki magyarázza már el a dpi és a felbontás közötti különbségeket. Konkrétan az a helyzet, hogy az én kis 3 mpixeles nikon kompakt gépem is 300 dpi-be fényképez mindegy hogy mekkora felbontásra állítom. A haveromnak van egy fuji 5600-a és bármire állítottuk 72 dpi-t ír az exif. A D90 szintén 300 dpi-be megy.
    Az világos hogy felesleges 10 mpixelben fotózni ha nem akarok plakátot nyomtatni, inkább a jpeg beállításnál a fine-re állítottam hogy minél kisebb legyen a tömörítésből származó veszteség.
    Az egyik fotós könyv is írja, hogy 300-400 dpi-be érdemes a képeket használni, hogy jó minőségű nyomdai terméket akarunk belőle előállítani.
    De akkor egy fuji 5600-as miért 72 dpi-be készíti a képeket?
    Hiába állítanám át a képeket photoshopban 72-ről 300-ra az nem lenne jó hisz felfelé javítva a képet úgy is rossz eredményt kapunk.
    Valaki ezt magyarázza már el pls nekem.

Aktív témák