Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvarez81

    csendes tag

    válasz bkercso #69051 üzenetére

    @ karmaresz : :R Köszi! :) Biztosan fel tudnék még idézni pár részben ideillő dolgot, de blogot nem fogok írni :) . Ezeket is csak azért mertem leírni, mert elég sokat asztrofotóztam, és van személyes tapasztalat, amire az egyetem rátett némi technikai tudást, és ez jó páros tud lenni tanulásban.

    Az audiovilág más téma, de szerintem nem is annyira a fizikai világban, mintsem az emberi feldolgozás jellegében. Én ráadásul itt kezdő is vagyok.
    Fázistolás. Na ez egy érdekes felvetés. Mivel Furier-Transzformációval (FT) képeket is lehet ide-oda transzformálni a kép, és a frekvenciatér között, szűréssel ott is létrejöhet egy fázistolás jellegű esemény, csakhogy a szemünk fázist nem érzékel, szemben a fülünkkel. Az nekünk elmosódás, élesedés, kettőzés, vagy valami ilyesmi lesz inkább. Kb ezt, illetve ennek a fordítottját használtam a motion -blur (bemozdult képek) korrekciójára. Nagyon durva, hogy ha ismerjük a kamera mozgási szögét, és időfüggvényét, akkor majdnem bármilyen elmosódott képből vissza lehet állítani az eredetivel majdnem megegyező képet. (elmosódott csíkhúzós asztrofotókon, és rendszámok visszaállításán teszteltem. de nem adtam oda a hatóságnak! :) mielőtt megköveznétek ezt ki kell jelentenem ! :DD ) Ez nagyon hasonló ahhoz, amikor fázist akarunk korrigálni hangsávban. Ugyanakkor mégis nehezen vethető össze, de ez a mi bezárt szemléletünk miatt van inkább így szerintem. (kb mint az, hogy matekban akármennyi térdimenzió elképzelhető, számolható, de én így hirtelen nem tudom jól elképzelni a 4 térdimenziós kockát )

    Abban teljesen igazad van, hogy nem is feltétlenül az eredeti minta visszaállítására, jó a túlmintavételezés, hanem a szűrési zajok csillapítására. Lehet, sőt valószínű hogy SNR dB-ben nézve ennek többet segít. :R

    A lekonvertálással, és utána oversamplinggel csak az a bajom, hogy azzal eleve kisimítunk, eltűntetünk némi részletet, algoritmustól függően rárakunk egy konverziós zajt, és utána ha ezt állítjuk vissza túlmintavételezve, akkor nem szép elvárni, hogy ugyanúgy szóljon. Itt vigyázni kell, hogy egész számú osztókkal, vagy szorzókkal dolgozzunk, hogy ne kelljen interpolálni. Még így van a legjobb esély arra, hogy csak a jelet torzítsuk, és zajt ne rakjunk rá. A kérdés inkább, hogy a lekonvertált, és az oversamplinngel "javított" között hallanánk-e különbséget.
    És ha hallunk? Én nem tudom, hogy az eredetivel jobban egyező lenne-e az, ami a fülemnek jobban tetszik. Lehet, hogy a fülem szereti az elmosást :) . (mondjuk akkor az ad900x-et nem szeretném annyira szerintem :), inkább valami Beyer-t hajtanék)

    óó, fraktálok...Középsuliban írtunk fraktálgenerátort, de én annál közelebb nem kerültem hozzájuk. Viszont emlékszem, hogy mennyire nehezemre esett akkor lebegőpontosan számoltatni, hogy ahogy írtad is, a pixelhatárokon simák legyenek az átmenetek. Meg mondjuk 10 percet vártunk, mire kirajzolta a 800*600-as felbontásban az a 486-os gép. :)

Új hozzászólás Aktív témák