Új hozzászólás Aktív témák

  • Kávé Kálmán

    tag

    válasz Bazsee71 #99859 üzenetére

    "Igen, pontosan úgy befolyásolja a lefolyást az előáztatás, mint bármilyen más gépnél. Ugyanazzal az őrleménnyel, ha nekifekszel és egyből felküldöd 9 barra, akkor be lehet fullasztani, de ha szépen előáztatva, és egyenletesen növelve érjük el, akkor szépen lejön.
    Ehhez képest a hőfokot elhanyagolhatónak érzem, mint tényezőt, de leszögezem, hogy ez csak megérzés, sosem próbáltam.
    Rá kellene akasztani Kávé Kálmán SEP-jét, és megnézni 10-10 egyforma shotot 95 fokos és 100 fokos vízzel."

    Ezt nem vállalom, de van az un. cold presso, amit Andrew, a Flair termékfelelőse hájpolt kb 2 éve. Eszpresszó szobahőmérsékletű vízzel. Emlékszem sokkal finomabb őrleményt kívánt. Ezt ugye kevés géppel lehet eljátszani (Flair, Robot vagy a nyitott bojleresek közül a Strietman vagy a Caravel, valszeg a La Peppina is tudja). Na, ezt most eljátszottam a megSEPpentett Robot-tal rugós dugattyús profilt mímelve :

    Csak a hőmérséklet különbözött (a szürke/szürke a 20 fókás, előmelegítetlen, a piros/barna a 100-as előmelegített verzió):

    20g őrlemény, 80g víz (mindkétszer 20g-ot tartott vissza a párna, azaz 60-as shot jött le). Látszik, hogy a szobahőmérsékletűnél már az 1 bar-os előáztatásnál kifolyt 10-12g. A eszpresszó hőmérsékletnek megfelelő hőfokon a kávépárna ellenállása lényegesen nagyobb. Nyilván az őrleményrészecskék jobban megduzzadnak/zárnak. Ez a hatás egy olyan szituban, ahol a felső szűrő, effektív határolja a megduzzadást, fokozottan jelentkezik. A Flair-nél és a Robotnál max megemeli azt. Lehet tovább agyalni a kérdésen. Ha egyszer, kevésbé vérzivataros időszakban Balázsnál összejön a tél végén/tavasszal emlegetett manuál teszt, akkor nagyon szívesen adok hozzá mindent, amire szükség lehet.

Új hozzászólás Aktív témák