-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #99050 üzenetére
Szerintem amúgy se tudsz. Egyet lehet fejenként, ha pedig több pénzt szánsz a projekre, akkor "csak úgy" is lehet adni. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Én decemberi szállításos alapcsomagot kértem, majd november 6-án zárolják az összeget, ha sikeres a projekt (úgy látom jócskán elérte a kitűzött célt). ~37 USD szállítássa legyütt az Early Bird, de ez szerintem már elfogyott.
https://barbieripnk.hu/
-
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #99049 üzenetére
DJBoris, Kzoltann, Bazsee71 - köszi a tippet!
Rácuppantam a vizes témára és ezt a rendkívül informatív leírást találtam Jim Schulman (nagy kávéguru a külföldi fórumokon) tollából:
http://www.gaggiausersgroup.com/index.php?action=ezportal;sa=page;p=5Gaggia kisgép tulajoknak külön is kedveskedik egy összefoglalóval korrózió és vízkő ügyben:
A Water Treatment for Gaggia Home Machine Boilers
High alkalinity and low hardness water protects a Gaggia, since the alkalinity won't be reduced by scaling; while low alkalinity, high hardness water is deadly, since even if the original alkalinity is above the 50 mg/l safety limit, it will scale out, making the water and steam corrosive [section 1.8]. This leads to the following recommendations.
For those who are willing to be painstaking: 1. Use good coffee water (see above) 2. In the presence of calcium, steam temperature will reduce the alkalinity to a corrosive level. If you are using very high calcium water, even the brew temperature can reduce the alkalinity to corrosive levels. Therefore, after every espresso making session, flush the boiler and immediately turn the machine off. Descale on a regular schedule as explained above.
For those who want it foolproof at the slight expense of taste: Start with hard and high alkaline water (higher than 50mg/l), then soften it with an ion exchanger. The ion exchanger removes the scaling calcium and magnesium, but leaves the high alkalinity intact.
If you use a small ion exchanger connected to the machine's hose, don't forget to recharge it weekly. Avoid the Brita or Pur jug filter for this, since their use of hydrogen ion replacement makes the water slightly acidic, and leaves much of the calcium in.
If you have very soft water, or an RO system in the house, add a small pinch of baking soda (sodium bicarbonate) to every liter of water when you refill the tank. This will not be tasteable, and will supply about 70 mg/l of non-scaling alkalinity, more than enough to protect the boiler. -
djboris
csendes tag
válasz John3:16 #99053 üzenetére
Arra érdemes odafigyelni hogy mg/l vagy CaCO3 ekvivalensben akarsz gondolkozni. A TDS csutka ami a képen van vezetésen alapszik. Kb a CaCO3 ekvivalensben megadott értéket mutatja. Elvileg az ásványvizekre viszont mg/l van megadva. Ezekre figyelni kell, mert pl. a korábban belôtt KisZoli^TM víz mg/literben kalkulálta a 20/40-es vizet (puffer/Magnezium). Azt viszont át kellett számolni CaCO3 ekvivalensre ha TDS merôvel akarta az ember visszamérni. A 20/40 es viz simán van 180 ppm is CaCO3ekv-ben.
[ Szerkesztve ]
-
kzoltann
aktív tag
válasz Bazsee71 #99055 üzenetére
Én multkor adtam a vendégeimnek Barn Gesha Napoleon filtert (nekem kb az egyik meghatarozo kávé élményem eddig, ök kivancsiak voltak a filter kávéra) és az egyik kedves lány megkérdezte , hogy eseleg cukrot, tejet kérhet bele. De igy majdnem elsirtam magam
Szoval én azota tartok otthon a fagyasztoban frisebb sötétebb pörkölést, meg veszek egy adag tejet ha valaki habositott cuccot akar inni. -
verti1
tag
Van valaki köztetek aki épített/használ “fluid bed roaster”-t?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kzoltann #99057 üzenetére
Az élmények megfizethetetlenek. Többire a maszterkárd.
Ex apósomnak fiatal és tapasztalatlan férjként valami meglehetősen drága villányi bort adtam ajiba, érezze a törődést. Megkóstolta, picit torzult csak el az arca (úriembernek gondolta magát végső soron), aztán kiment a konyhába egy kockacukorért.
Utána Törley charmant doux-t kapott kizárólag. Win-win"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kzoltann
aktív tag
válasz djboris #99056 üzenetére
John3:16
Ha a barista hustle mostani receptet hasznalod és CaCO3 ekvivalensben akarod keverni akkor az 1literes oldat receptek az alabbiak:
Puffer: 1.68g szoda bikarbona + 1l deszt viz
Magnesium: 2.45g epsom so + 1l deszt vizHa a mg/liter akarod csinalni (pl.: a fent emlitett 20/40 viz)
Puffer: 1.38g baking soda + 1l deszt viz.
Magnesium: 10.14g epsom so + 1l deszt viz[ Szerkesztve ]
-
CB
senior tag
Akkor megtörve a csendet, még mindig őrlő téma.
Megnéztem pár videót, és ez érdekes volt.
Egyrészt volt már valakinek dolga a kézi őrlővel?
Másrészt a végen látható kávé íz, aroma teszt szokványos? Így szokták?40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
dozó
tag
Akkor megtörve a csendet, még mindig őrlő téma.
Megnéztem pár videót, és ez érdekes volt.
Egyrészt volt már valakinek dolga a kézi őrlővel?
Kérdezd [soldier2] forumtársat, szerintem neki nem csak volt hanem van is dolga ilyen kézi őrlővel. -
Kávé Kálmán
tag
Csak kiontott beleken és szétloccsantott agyvelőn edződött kávéfanatikusoknak!
Fejtranszplantáció mélyaltatásban. Valszeg több napon át tartó művelet lesz, mert a support (Charles a Decent-től) vmelyik amerikai időzónában van.
30 perec (ennyi volt ma rá) alatt a bontás kezdetéig jutottam.
A normál upgrade-nél rögösebb lesz az út, mert John azt hitte, hogy 1.1-es Decent Pro-t adott el nekünk anno. Amikor szétborítottam, akkor derült ki, hogy 1.0 valójában, úgyhogy még utólag küldött egy zsák alkatrészt, amit ki kell cseréljek. Két hónapja keresem az idejét, hogy nekilássak. Ha ezen a héten nem sikerül, akkor csúszdára kerül a projekt 2 hónapra...
-
kzoltann
aktív tag
válasz zolnagy #99068 üzenetére
Nekem ilyen van amazonrol: [link]
Aliexpressen eu warehousebol: [link]Nekem a london 290ppm vizet 2-3ppmre viszi le, es felfuti a szobat is
Erdemes nagyon nagyon 20szor kimosni a hozzaadott muanyag kancsot vagy venni egy uveget, mert elsore eleg muanyag ize van a viznek.
Vagy uvegkancsos valtozatot keresni. [link][ Szerkesztve ]
-
Tr0ckij
újonc
Sziasztok! Bő egy éve használok egy Brasilia Portofino-t. Az utóbbi 1 hónapban elkezdte kiforgatni a kart kávékészítés közben, szép lassan szivárogni kezd, majd rendesen folyik körben. Mi lehet az oka? Nyomàs szépen 9 bar-on, kartömítés egy éves.
-
#64275200
törölt tag
válasz zolnagy #99068 üzenetére
Nem tudom van-e olcsóbban valahol. [link]
Én is ezt használom már 2 éve. Kb. 3 óra alatt főzi át a vizet és a végén magától kikapcsol, ha nem vagy mellette.
Csak megerősíteni tudom kzoltann véleményét, nálam is hasonló értékeket produkál és tényleg befűti az alagsori tátoló helyiséget működés közben.[ Szerkesztve ]
-
CB
senior tag
válasz soldier2 #99070 üzenetére
Szóval… ami nekem eszembe jut ezzel az őrlővel kapcsolatban, mikor megláttam, és megnéztem róla pár videót:
Hú de szép! Ez ám az alacsony fordulatszám…..és ebben aztán jó nagy méretű kés van!
Na meg az, hogy ezt még az ükunokám is tekergetheti.
Közben láttam pár motorosra átalakítós videót, és akkor meg az motoszkált bennem, hogy vajon azért alakították át, mert annyira lassú, és macerás, nehéz tekergetni?
Csak a szokásos kérdések, ezek talán másokat is érdekelnek:
Mennyire fér el? Nem érzed-e azt, hogy a tekerő tárcsa (lendkerék) miatt nagy hely kell neki?
Mennyire tartod stabilnak? Látom, hogy kétkezes, de tekerés közben nagyon akar mozogni az asztalon?
Mennyire tartod macerásnak vele a munkát?
Mennyire lehet finoman állítani vele az őrlemény minőségét?
Ahogy a videókat látom, pangó nem marad…..vagy mégis?
Milyen időközönként szoktad tisztítani, és mi a tapasztalat?
Volt-e már olyan, hogy felbosszantott, és olyan gondolatod támadt, hogy: „eladom a p.csába, és veszek egy rendes őrlőt”!
Te újonnan vetted?40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
senior tag
Ha roto pumpás kávéfőzőt szeretnék venni akkor mi az ajánlott? Jól sejtem, hogy ilyen csak e61-ből létezik?!
Nem lenne vízhálózatra kötve, kevert vízzel használnám, így fontos, hogy ne kelljen hűtőcsapolásokkal több dl vizet elpacsálni. Gondolom ez esetben csak pides gép jöhet szóba?!hejj, de szépek lettünk
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
djboris
csendes tag
válasz zolnagy #99068 üzenetére
Hát elég sok lehetôség van. De nagyjából ugyanaz a kivitel.
Én aliexpresszrôl vettem.
aliexpress
Bevallom én üvegkannásat választottam, mert nekem nem tetszett az a ronda müanyag kanna, illetve rozsdamentes acél burkolatosat, de ez csak ízlés kérdése. Illetve az üveg törékeny, jobban kell vigyázni rá. Arra mindenképp kell figyelni, ha ezt választja az ember akkor elôre kell gondolkozni, mert a kicsit kevesebb mint 4 liter víz kb 3 és fél óra latt készül el nekem. De általában lenyomok 3-4 kört 1-2 nap alatt, amit a korábban használt DM es palacokban tárolok. Az elég egy darabig. Érdekes módon nem büdösödik, nem nyálkásodik a palack nekem, pedig csak csapvizzel szoktam kiöblíteni, hogy kapjon egy kis klórt. Ebbôl aztán keverek általában 1 palack presszó meg 2-3 palack filtervizet. Persze a filtervíz ígyis gyorsabban fogy. Abból kell néha +1-2 palackot gyártani mire elfogy a presszóvíz.[ Szerkesztve ]
-
ZsZolee
csendes tag
Én kb. 10 éve RO víztisztítót használok, most már csak előszűrésre, mert kb. 3 éve csak deszt vizet iszom és ebből csinálom a Kis Zoli féle 40/40es vizet is a GC-hez. Remélem azért ez nem eszi meg az alubojlert. Ha igen, akkor már csak ez maradt ki a tuningból és ezt is kicserélem rézre. BTW mi a különbség az alu vs. réz bojler között?
-
ZsZolee
csendes tag
Ja elfelejtettem, én innen vettem: http://vizdesztillalo.hu/ a képeken nem az van, az enyém nagyobb méretű így 5 órás időzítővel használva közel 4.5 - 5 liter a végeredmény.
Egy öreg házaspár forgalmazza, szimpatikusak, még a régi értékrend szerint dolgoznak, így vettem a szüleimnek is anno egyet.
-
bl4ze
veterán
Igen, annak tűnik.
Más, kibontottam a második 100% A kávét - tőlem szokatlan módon 0% robuszta
A "régi" receptúra szerinti változat, bármit is jelentsen ez.
Még az elején járok, de meglepően bejövős ez is.
Ami érdekes, hogy úgy látszik a toszkán régióba nem jutott el a taljánokhoz, hogy ilyen
néger "mulatt" arcokat nem teszünk 2020-ban termékre, főleg nem úgy, hogy arany tálcán szolgálják fel vélhetően az uraságnak éppen a "kofit"[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
Toobee
veterán
válasz Toobee #98715 üzenetére
Megkövetném magam, konkrét próba sosem volt még a pattogó szemekkel kapcsolatban, csak ahogy ürült a tartály. Szóval: kimértem 16 gramm kávét, a mérleg 15,6-ot írt a végén. Minimális pattogás (GetUp), tökéletes lefolyás. Videó nem készült, csak pár kép. Szóval ha nem is 100%-os adagonkénti őrlésre, de alkalmas rá a Baratza Sette 270Wi, minimális pangóval. Nem egy Niche, de szerintem némileg eltér a koncepció is.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Ez a Lelit Diana sem egy E61-es gép, ami a vízterítést illeti, de össze lehet vele hozni ilyeneket. Nagyon fontos szerintem, hogy milyen kávéról beszélünk, ez egy PallYotz GetUp, ami nem igazán kényes. Egy világos pörköléssel nehéz ezt produkálni. Ezek jönnek ma, látatlanba mondom, hogy össze vissza fognak spriccelni a Lelittel
Etno Cafe - Guatemala Huehuetenango Omniroast
Etno Cafe - Abyssinian Highland
Etno Cafe - Ethiopia Djimmah
Figa Coffee - Brazil San Rafaelhttps://barbieripnk.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Házimozi belépő szinten
- BestBuy topik
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Napelem
- Milyen processzort vegyek?
- Formula-1 humoros
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen