-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
Kisördög mindig lesz
Most inkább egy VST t rendeltem, hogy megnézzem mit tud a Reneka mellett.
Annyiban jó hogy piszok drága a legnagyobb Rocket, hogy nem is fanyalodok rá. Ja és nincs oldallapja
Amit még megfogadtam, hogy ha lesz is upgrade, Dzsotto marad (Legszebbgépevör), max majd a lanyom megkapja ha aktuális lesz. Az kizárt hogy nem fog kavezniBTW baristaszakûzletben van most készleten vst 12500 ert 20/22 es.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
#75655680
törölt tag
Sziasztok, olyan kèrdésem lenne, hogy a világos pörkölésű kávéknál ki milyen arányt szokott húzni? 1:3? Vagy alatta? Közepes pörkölésnél? Tudom persze, kóstolgatni, próbálkozni kell, de érdekelne a véleményetek. Főleg ha a Robottal van tapasztalat. Általában Hány másodperces elŐáztatást szoktatok alkalmazni?
Most Gábor (kávékalmár) világos etiópjával próbálkoznék, es tényleg csak egy kiindulási ajánlat érdekelne.
Köszönöm előre is. -
#75655680
törölt tag
Egyébként bocsi a kezdő kérdésért, tudom hogy ez profi topik, de az automata kávés csoportokban nem tudnak ilyenekre válaszolni....
-
RetepNyaraB
veterán
válasz #75655680 #98902 üzenetére
Robotot nem tudok mondani sajna.
Presszóban addig áztatom, míg az első csepp meg nem jelenik (~15s) aztán igyekszem 4(-6) baron lehúzni úgy hogy 40-50s legyen végül az egész procedúra. 2,5-ös aránnyal mondjuk.De ez nagyon tájékoztató jelleg...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
zolnagy
őstag
Én nem tudok róla. A loxeal egyébként is az olcsóbb alternatívája a loctite-nak. Nekem évek óta megvan egy 50 ml 15-36, de nem száradt be. Nekem is volt ilyen félelmem a mindig beszáradó pillanatragasztókból kiindulva, de nem. És úgy tudom, van kisebb kiszerelés is, de én már a vízvezetékhez, radiátor szereléshez is ezt használtam itthon.
-
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #98908 üzenetére
Gondolkodom, hogy feljebb kéne lépni a mazzer mini electronictól, de nem szívesen válnék meg tőle, mert nagyon szeretem használni, és jó masszív a felépítése. Nagyobb gépet sem szeretnék, ezért gondolkodom egy ssp késen. Visszaolvasva elég vegyesek a tapasztalatok a 64 mm mazzer ssp késről. Home baristán is olvastam tapasztalatokat, ott mindenki szerint több ízt hozott ki a kávéból és gyorsabb lett az őrlés. Ez nagyjából hasonló, mint amikor f64 evo késre váltottam. Most viszont visszatettem a SJ kést, és más ízeket hoz. Nagyon jól sikerült beletennem, pont egy ponton ér össze, és nincs előtte pici csiszatolás itt ott, tehát valószínűleg párhuzamosak a kések. Ennek ellenére nem hozza azt ízben a Roastopus Starfishel, mint előtte az evo késsel. A commandante kézi örlőm kb azt az ízt hozza, mint amit az evo kés, és most jól érezni a különbséget az sj késsel. Korábban is éreztem ezt ezek között a kések között (sj-evo). Na az lenne a kérdés, hogy az ssp hozna-e még ennél is többet.
-
butchergreg
újonc
Sziasztok,
KERESEK Baratza Vituoso+ orlot. Ha van valakinek aki megvalna tole. (Talaltam webshopban jo aron, de hatha hasznaltan is akad...)
koszi -
MODERÁTOR
Hol tudok venni szilikon vagy viton fejtömítést? 58/73-as méret 8,5 vastag. Expolynál nem találtam.
-
boygabi_
aktív tag
Sziasztok. Van egy Gaggia Factory Baby gépem ami a következőt produkálja:
Nagyon kevés víz jön a fejen keresztül, viszont, ha kinyitom a gőzcsapot akkor tódul a víz a gőzcsőből. Vízkőtelenítve nem nagyon volt a gép de mikor megvettem új volt benne a bojler és azóta oscar zacsis vízzel használtam és majd minden főzés után vakszűrőztem is. -
senior tag
válasz boygabi_ #98913 üzenetére
Az a tapasztalat, köztünk, akik foglalkoznak gép felújítással, hogy az Oscar párnával használt gépek kazánjaiban nem csak, hogy vízkő, de valami fehér trutyi is képződik. Szét kellene szedni és bele nézni, sanszos, hogy kazán csere is szükséges lesz, de ne legyen igazam!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
zolnagy
őstag
válasz stereofan #98910 üzenetére
Super jollyhoz én mindenképp az evo kést ajánlanám a gyári helyett, és az a gép biztos el is bírja. A mini-e 100W-al kisebb motorja határeset hozzá, de pl az enyém egy adagos örlésnél vitte simán, de itt írták páran, hogy náluk nem. Az SJ kés viszont simán megy a mini e-vel. Más kérdés, hogy szerintem jobb ízeket hoz az evo (legalábbis világosabb pörikből). Klasszik kávéhoz úgy emlékszem jó volt az SJ kés is.
-
hkarcsii
csendes tag
válasz boygabi_ #98913 üzenetére
Külföldi fórumok szerint klasszik gaggia baj. Enyémnek is volt... Ha bekapcsolt pumpa mellett benyomod a gőz gombot, rendesen kattan a mágnes szelep? Ha nem, akkor vízkőtelenítés közben nyomkodni kell, mert meg van szorulva a lerakódott vízkőtől.
https://www.youtube.com/watch?v=rQvJpwcV3KI -
#75655680
törölt tag
válasz konzumpro #98914 üzenetére
Rendben. Megpróbálkozom ott. Elnézést hogy fárasztottalak benneteket a kérdéseimmel,csak nehéz ezen az úton elindulni úgy hogy senki sincs a környezetemben akiktől tanulhatnék. Próbálok minél többet olvasni fórumokon (home barista stb), youtube videók, de sajnos minél többet olvasok, annál több a kérdőjel a fejemben....
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz #75655680 #98902 üzenetére
Az arányok kérdése valóban elég szubjektív. Van, akinek az 1:1-es ristretto jön be és olyan is, akinek az 1:3. Ízlés- és főleg kávéfüggő. Ezt tényleg csak tapasztalati úton fogod megtudni, ha kísérletezel. Nem kőbe vésett dolgok ezek, a lényeg, hogy ha neked ízlik a kávé, amit készítesz, akkor nyertél.
Robottal nincs tapasztalatom, csak Flair-rel, de működési elvben lényegében ugyanaz. A világos kávékat elég fakírság ezekkel készíteni. Nem lehetetlen, de elég strapás. A világos pörkölések általában szeretik a magasabb hőt és érdemes előáztatni is (tetszés szerint 5-10-20-30mp-et), de itt kerül képbe a Flair és a Robot gyengéje, hogy hiába melegíted lobogó vízzel a hardvert, ha kiveszed, helyére teszed, elkezded húzni a kávét, a környezeti levegőn elkezd fejvesztve visszahűlni. Ha mondjuk előáztatással együtt 1 perc fölötti shotnál jársz, fokban már meglehetősen sokat veszít a rendszer. Néhány fok esés még jól is állhat a kávénak, de ez már biztosan több lesz.
Érdemes minél több kávét kipróbálni, de én a Flair-hez mindig közepes pörköléseket vettem.@konzumpro: szerintem nem voltak ezek olyan láma kérdések, hogy egyből a másik topikba tanácsold Bandi8607-et. Ott meg lehet, hogy azt mondják, hogy "Robotod van, te kávésznob? Menj a hárdkór topikba". Ha nem is oly rég végigkísértük BMW fórumtárs agonizálását a Brikkától több stáción át a Mini Vivaldiig és többen tudtak neki érdemben segíteni, akkor azt hiszem, hogy ennek a segítségkérésnek itt van helye. Persze nem kötözködni akarok, csak vélemény... And World Peace
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
vicces1
aktív tag
válasz #75655680 #98902 üzenetére
Véleményem szerint,
-minél magasabb hő, főleg a manuál karoson
- hosszú előáztatás
- lassú csöpögős húzás
- És az 1:3 körül jó kiinduló pont, de kóstold ki, hogy ízlik és arra térj el!Nekem most így nagyon ízlett egy filterher pörkölt extra világos Kenya. Sőt csak így volt jó presszóra.
És jó helyen vagy!
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
brumi1024
veterán
válasz vicces1 #98922 üzenetére
Meg tudom erősíteni, nekem is hasonló "recept" jött be legjobban világosra a Robotnál. Akár 30 sec előáztatás 1-2 baron (utána kezdett el csöpögni), lassú, alacsonyabb nyomású húzás (6-7 bar), és 1:3 arányig mentem. Persze amennyire csak tudtam előmelegítettem mindent.
[ Szerkesztve ]
-
#75655680
törölt tag
válasz SteelCowboy #98921 üzenetére
Szia, nagyon köszönöm a válaszodat, a tiédet is, és RetepNyaraB-ét, vicces1 és brumi-ét is.
Az az igazság, hogy fogyasztói oldalról nézve nem érzem már magam kezdőnek, azt hiszem merem mondani hogy felismerem az egyes ízjegyeket, és abszolút kialakult bennem hogy milyen termőterületről származó, milyen feldolgozású és pörkölésű kávék amik bejönnek. Rettentően érdekel a dolog, az elmúlt években meglátogattam pár termőterületet is. Ha érdekel valakit szívesen rakok fel képeket. Nagyszerű élmény volt. Voltak olyan Finca-k, ahol nem csak termesztik a kávét, hanem pörkölő üzemmel is rendelkeznek, és természetesen saját kávézóval is, profi baristákkal.Viszont ķészítői oldalról baromira amatőr vagyok, de nagyon szeretnék fejlődni, mert jó kis hobbinak tartom. Be akartam iratkozni egy otthoni barista tanfolyamra, csak az a bajom hogy 2 éve elköltöztem Budapestről, a környékünkön képzések nincsenek, a munkabeosztásom pedig olyan hogy amikor a Fővárosban járok akkor nem tudok ilyeneken részt venni. Igy marad a net...
Mindenesetre köszönöm a tanácsodat. Azt már látom, hogy maga az espresso készítés hihetetlen szubjektív dolog, lehetetlen standardizálni. Cold brew készítésébe is belekezdtem a nyáron, az azért nagyságrendekkel egyszerűbb volt.
Csak nem akarok úgy elindulni eszpresszó vonalon, hogy már a kiindulási pont is teljes marhaság legyen. Ma sikerült sokadik próbálkozásra egy elég jót húznom, amiben határozottan kiérezhetőek voltak az ízjegyek. Az nagy öröm volt.
Te személy szerint közepes pörkölésnél is szoktál 1-2 baron előáztatni a Falirnél? Ha igen mennyi ideig?Köszi még egyszer mindenkinek.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz SteelCowboy #98921 üzenetére
De érdekes, senki nem vette a fáradtságot hogy válaszoljon neki. Kiprovokáltam. Sikerült. Köszönet és hála!
-
zolnagy
őstag
válasz #75655680 #98920 üzenetére
Szerintem ez a kérdésed abszolút elfér itt, és nem a kezdő topikba való. Én is több év után is kísérletezem az arányokkal az egyes kávéknál. Mondjuk nekem az 1:2 jön be álltalában. Robotom nincs, de van egy flair. Ott a kialakítása miatt se nagyon lehet 1:2-nél hígabbat készíteni. Robotnál lehet nagyobb a mozgástér. De ahogy soldier topiktárs is írta próbálgatni, kísérletezni kell, hogy neked mi ízlik jobban, és ez lehet kávéfüggő is.
-
adriankoooo
senior tag
válasz brumi1024 #98923 üzenetére
Nem dob el a Flair 30mp előáztatás után annyi hőt, hogy kevés lesz a maradék időben?
Ezt a 6-7 BAR-t már Verti is írta nekem, hogy annyin húzza, de azt hittem a 9 BAR a szentírás. Most utána olvastam egy kicsit és alacsonyabb nyomáson egy minimálisan nagyobb a TDS és szinte minden esetben jobb kv-t eredményezett a tesztek szerint.
-
degec
senior tag
Tisztelet,
Kérhetnék szépen konkrét véleményt erről, az általam összeszedett szettről..indulónak..
FIORENZATO F4E NANO ELECTRONIC daráló
MAGISTER ES 30 kávégépEz 500k ig megvan kompletten..ez a határom.. Ha van jobb ötlet szívesen fogadnám.. új jöhet szóba csak, használt nem !
-
verti1
tag
válasz konzumpro #98925 üzenetére
Nem kell kiprovokálni semmit, tegnap egyébként is be volt lassulva a fórum népe a tegnap előttihez képest. Nyilván dolguk volt stb. SteelCowboy nem a kiprovokálás miatt válaszolt hanem, mert akkor ér rá írni többnyire. A srác pedig nem nézett itt le senkit. Teljesen normálisan elmondta, hogy hogyan áll a kávézással jelenleg. Semmi lenézőt és bántót nem találok az írásában. Nem mindig lesz válasz azonnal vagy lehet elsikkad a téma. Ez nem ügyfélszolgálat. Be kell írni még egyszer.
-
#75655680
törölt tag
válasz adriankoooo #98928 üzenetére
Arra gondoltam azt lenne még érdekes megnézni, hogy milyen módszerrel lehet jobban, megfelelőbben felmelegiteni a Robotot, esetleg a Flairt. A Robot esetében azt láttam többeknél, hogy a vízforraló felett gőzölik. Ilyenkor ugye egy idő után a vízforraló kikapcsol, újra be kell kapcsolni. Ezért gondoltam arra, hogy két legyet ütni egy csapásra alapon egy kis vízforralóban forralni a kávévizet, és ebben perceken keresztül kvázi " megfőzzük" a hengert, vajon még hőstabilabb lesz-e? Nem tudom a választ. Tehát forralás, majd a nyélnél fogva kiszedni, egy konyharuhára rátenni. Kávé be, tamper, a maradék forróvízzel felönteni, majd lehúzni a kávét. Jelenleg így csinálom.
Kalmár mondta ugyebár hogy közepes pörinél is érdemes előmelegíteni. Na lehet hogy ez az előmelegítes akkor már túl sok is lehet. -
HÁZIGAZDA
lépjünk tovább...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
konzumpro
senior tag
válasz adriankoooo #98928 üzenetére
6 bar-ral kapcsolatban biztosan volt már, de érdekes:
"Espresso is always – always – extracted with a water pressure between 9 and 10 bars. ... Ignore that, Dr Hendon said. Drop it to six bars." [link]Most meg ezt olvasom a témában.
https://strivefortone.com/2016/05/18/this-low-pressure-rehash/Pumpás gépeknél vajon dimmer a megoldás - nem mert megdöglik tőle az ULKA - vagy kisebb nyomású és/vagy vízhozamú ULKA?
-
qvik27
tag
Valaki korábban írta, hogy a PY Little flowerből citromlevet húz.
Tegnap próbáltam először, Vario kb. "joker beállításon", Ascaso Steel PID 92 fokon, nyomás 9bar. 16.5g kávé, 32 mp alatt kb. 50ml jött le.
Az eredmény: szép crema, kellemes pörkölt magvas, édeskés ízvilág, enyhe citrusossággal, illetve én némi jázmint véltem kiérezni.
Nem lett citromlé.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HÁZIGAZDA
válasz konzumpro #98944 üzenetére
mondom a szokásos mantrám: óvatosan ezekkel a "felfedezésekkel". most mindenki rohan 6 baron kávézni, aztán, amikor a 9 bar már feledésbe is merült, egy sztárblogger felfedezi majd, és mindenki rohan 9 baros holmikért.
ez csak egy nyomás érték, aminek hatására kioldódik a kávéból a sűrűje. ki köll próbálni, hogy melyikből mi lesz. picit is cremásabb kávéknál például ritkán jobb az alacsonyabb nyomás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
válasz boygabi_ #98919 üzenetére
"használjon az ember bármilyen vizet."
Nekem Nordával használva soha nem nézett ki így a bojlerem, amíg alu bojlerem volt. Finom papirral, vagy Dremellel+drótkoronggal eltávolítható. Nem látszik, hogy van-e kráteresedés, ha igen akkor én cserélném.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
qvik27
tag
válasz boygabi_ #98919 üzenetére
Picit régebben kb. pont ilyesmiről írtam itt. Igen, az ilyen együttállás egy galvánelem. Sztem nem mindegy, hogy milyen a víz, a hígabb elektrolit (~ alacsonyabb ásványtartalom) ilyen szempontból kedvezőbb. Persze az nem feltétlen jó a kávé szempontjából. A csiszolás önmagában szerintem nem annyira jó megoldás. Valahogy eloxálni kéne, legalább egy kicsit.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Gyúrósok ide!
- Medence topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Merida összteleszkópos kerékpár
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen