-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jugeen
addikt
Mótvá?
-
Wolfy999
tag
Ha nem is tokeletes ra a kodlampas hasonlat, de lehet egy sima PIDes GC es egy mazzer osszessegeben jobb kavet produkalna. Ha azt vesszuk, hogy mondjuk 145 a full tuning GC, 30 a graef, akkor arban kb egy szint a sima PIDes Gaggia es egy jol kifogott mazzer. A budget fele orlore jo elv.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #98753 üzenetére
Számomra is. Idegesít ez a fajta marketing.
-
CB
senior tag
válasz hkarcsii #98757 üzenetére
Csak kötözködöm ám! Ne vedd komolyan.
Igazából azért,mert az árakra hívtad fel a figyelmet:
" akkor annak a felét az örlőre költsd. Különben a drága gép a gagyi örlő mellé olyan, mint rollerre szerelt ködlámpa"
Egyébként azt kérdezném, hogy hol kezdődik a nem gagyi őrlő?Most csak azért kérdezem, mert ugye a Graef702-t mindenki belépő szintnek tartja. nekem is az van.
A Mazzer családját mindenki dicséri. Viszont ezek 60e Ft-tól 130e Ft környékén láthatók. Más a kés, a pontosság, a tartósság. Mindenki dicséri. Sokan használják. Aki ilyet vett, az jórészt Graef-ről váltott feljebb.
Aztán most sokan váltottak Niche Zero-ra. Meg ne sértődjetek - elég sok videót néztem róla - de a kések, és szerintem a pontosság olyan mint a Graef702. Szép a dizájn, nincs pangó, halkabb, de 200 eFt. Egyből szuper vele a kávé. Sokan a Mazzer és hasonló kategóriájú társairól váltanak át, van, aki a Mahlkönig őrlőjét cserélte rá.
Félre ne értsetek. Csak felvetettem valamit, és jelzem, hogy én is Niche Zerot szeretnék venni!Értem én, hogy több szempont van. Eddig a síktárcsás őrlő volt a nyerő, mert azzal jobb volt az őrlemény, és a fórumot olvasva mindenki az őrlemény minőségét tartotta előnyben.
Most megjelent egy jobb dizájnal szerelt, nulla pangós őrlő, ami egyébként a késekben Graef, de azzal is szuper a kávé.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
HÁZIGAZDA
őrlőnél három szempont lehet felhasználói oldalról szerintem:
- az őrlemény minősége
- az őrlő használatának milyensége (kényelme)
- az őrlő tartósságaha a harmadik szempont nagyon fontos, akkor a mazzert nem lehet megverni. a niche a második pontban nagyon erős. az első pont pedig nehezebben ítélhető meg, én azért sokkal jobban szerettem a mazzer robur/kony párost, mint a jolly késes mini-e-t.
de...
faterom maga pörköl, egy qm 0650-en (vagy a családi pavonin) főz, és egy fragola-féle super jolly-val darál.
és elnök kávékat csinál. savas, gyümölcsös, arányos, de icipicit már mokkás, nagyon jó egyensúlyt lőtt be, világos és közepes pöri között valahol. ha félreteszem a hibátlanul elkészített specialty világos vonalat, nem kell jobb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
Cathfaern
nagyúr
"az első pont pedig nehezebben ítélhető meg"
Egy elvetemült csávó írt egy programot amivel (körülményekhez képest) objektíven összevethetőek a különböző őrlők: [link]
Egy kicsit körülményes használni, de ha az ember rászán pár órát, hogy kitapasztalja hogy hogyan célszerű kiönteni az őrleményt meg lefotózni, akkor utána egy-egy mérés már nem olyan vészes (plusz windows alatt kicsit parancssorozni kell, de az oldal alján kommentekben leír mindent, csak copy-paste). -
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #98766 üzenetére
ez roppant tudományos -- az egyébként már bizonyított dolog, hogy van jó és rossz szemcseméret-eloszlás? nem lehet, hogy a szemcsék más-más kioldódást eredményeznek és kávéja válogatja, hogy ez melyiknél mit ad a pohárban?
de egyébként ez nekem már basket.. izé, too much
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
CB
senior tag
Bejött még egy szempont, az pedig a külcsín. Többen említették, hogy milyen szép a Niche. Utóbbi időben ez is számít. nekem mindenképpen.
A mazzer mini is kúpos késes?
Most megnéztem a kések különbségét a Niche-Graef gépeknél. Valóban minőségibbnek látszik a Niche késpár.
Bár, ha nem tudnám melyik melyiké, és csak az élek profilját látnám, nem tudnám megmondani, melyikkel lesz jobb az őrlemény. Most csak arról az alsó, kb. 10 mm-es részéről beszélek a késeknek, ami a finomra őrlést végzi. A felső, durva őrlő-bevezető rész az tényleg teljesen különböző, az alsó rész, az naggyon hasonló.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
Cathfaern
nagyúr
"az egyébként már bizonyított dolog, hogy van jó és rossz szemcseméret-eloszlás"
Teljesen jogos a felvetés Tudtommal nem. De elvileg minél szűkebb tartományba esik a szemcseméret, annál jobb az őrlemény, mivel ha van túl finom meg túl durva is benne, akkor értelemszerűen az egyik része a kávénak alul, a másik része túlkivonatolt lesz. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez miért eredményezhet finomabb kávét, mint ha pontosabban be lehet lőni a kivonatolás mértékét. Szitálással lehetséges nagyon szűk tartományú őrleményt előállítani kvázi bármilyen őrlővel, amennyire olvastam mindenki nagyon elégedett az eredménnyel, csak az a probléma hogy elég macerás művelet, 5-10 perc adagonként, plusz a kávé egy jelentős része kukába kerül Aztán persze ki tudja ebben is mennyi a placebó, nem tudom valaki csinált-e komolyabb kísérletet ilyen téren.Azt viszont már nem sok értelme van elemezni szerintem, hogy pontosan hogy néz ki az eloszlás, inkább csak azt hogy mennyire szűk.
De igen, igazából a program arra jó, hogy az őrlők összevethetőek legyenek. Arra nem, hogy megmondja melyik jobb őrlő
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #98773 üzenetére
persze, alapvetően így logikus, ahogy a hőstabilitás is előny egy gépnél, mert kontrollálhatóbb az egész.
ezzel együtt a gyakorlat sokszor megvicceli az embert -- én legalábbis erre jutottam. meg arra, amit mindig mondok is, hogy ha a kávé nagyon jó, akkor a fórumban jellemzően használt cuccok mind alkalmasak rá, hogy finomat igyunk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Ugyanazt a kávét készítettem el a múlt héten 2 féle módon (filter). Kruve-on átszitálva, 3g fine-t kiszedve és szitálás nélkül. A szitált verzió számomra túl streril volt, nagyon durván elkezdett dominálni a víz íze (itt ki is jött szerintem gyorsan, hogy a Clearwater nem a legideálisabb filterre, a picit kesernyés íz miatt). Sajnos ebből a kávéból nincs már több, de lehet lassan kipróbálok egy kevert vizet is. Ja, az őrlemény mennyiséget ugyannyira állítottam be mindkét esetben, Kruve-os szitálásnál 25 grammot daráltam, így lett 22g a vége. C40 a filteres daráló jelenleg, V60 meg a szett. Vízhőfok szabadesés, de remélhetőleg hamarosan itt lesz a Bonavita hozzá. Szóval ebből az egészből azt akarom kihozni, hogy vagy nagyon mélyen beleásod magad és mindenre odafigyelsz vagy örülsz a jó cuccoknak a keményvonalas dolgok nélkül. Ez esetben számomra finomabb ital született szitálás nélkül.
Filter vonalon a Fellow Ode-ra és az Orphan Apex-re lennék kíváncsi. C40 szerintem elég nagyot szór, a Kruve-os szitálásból kiindulva.
Parci: Baratza Sette 270Wi Etzinger 40 mm kés van benne.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Cathfaern
nagyúr
"a fórumban jellemzően használt cuccok mind alkalmasak rá, hogy finomat igyunk."
Persze, ezt nem is akartam vitatni. Azért valahol a kávé is olyan, mint a bor: szakértők elvitatkoznak azon, hogy most mi a csúcs, de van egy pont ami felett napi fogyasztásnál nincs értelme foglalkozni. Mert már nem az a különbség, hogy finom a kávé, vagy nem finom a kávé, hanem hogy a szumátrai kávé akkor tökéletes, ha 30 vagy ha 35 féle ízjegyet hozol ki belőle, és a mogyorós ízjegy 21%-ban kell hogy érvényesüljön a karamellás meg 19.56%-ban, mert egyébként nem hoztad ki belőle amit lehet -
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #98782 üzenetére
így van. ittam 80 ezer forintos grange-et, tényleg vannak elképesztően összetett borok. egy pazar kávé szerencsére ezer forint sincs egy megfelelő kávézóban. és így, hogy tudom, hogy mi a csúcs, azt is tudom, hogy amit nap mint nap iszom, hol helyezkedik el a skálán. néha elmegyek a csúcsért, és annyi elég is, itthon felhőtlen az öröm a jó esetben 80%-os sajáttal.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Tökre megértelek! Nekem a kedvencem manapság, hogy feldobom a naked kart a 270Wi-re, 16 grammot beküld nekem 1 gombnyomásra (Acaia beépített mérleg), lehúzom szintbe, tamperelek és már mehet is fel. Kiba*** gyors az egész, nulla eszközigénnyel ahhoz képest, amit otthon csinálok. Pont ma köszönte meg a főnököm, hogy milyen jó szettet válogattam össze a céghez. Nekem se mindig hiányzik a sok macera, de kikapcsolódás jelleggel imádom magát a rituálét. Otthon ugye kézivel bohóckodom, ezer+1 kis gyösz, basz van, amit használni kell közben.
https://barbieripnk.hu/
-
MODERÁTOR
válasz Toobee #98785 üzenetére
Én is szeretek szuttyogni a kávékészítéssel, az egész folyamatot élvezem nem csak a végeredményt. Persze jó néha beülni egy kávézóba, de manapság egyre ritkábban teszem, mert a legtöbbször az a tanulság, hogy itthon jobbat készítek. Főleg flat white-ozok és 10-ből 9x a tejhőt cseszik el, egyszerűen nem figyelnek rá.
Amúgy amikor vettem az őrlőmet nagyon sokáig szemeztem a 270Wi-vel, aztán jött Bazsee ajánlata -
bl4ze
veterán
"de a kések, és szerintem a pontosság olyan mint a Graef702."
Uhh, ekkora ökörséget nettó marhaságot rég olvastam itt.
A kedves topiktárs látott már Mazzer kony késeket élőben, látta őrölni, dolgozni azokat ?.:. bl4ze .:.
-
CB
senior tag
Mondjuk azt, hogy még nem láttam mindent....Kicsit finomabb is lehetnél.
Most már világos számomra, hogy a kések nem egyformák. Elfogadom, hogy sokkal jobb kései vannak a Niche-nek, ami minőségben is biztosan sokkal jobbat produkál.
A pontosság még kérdéses mert a pontosságról mérések kellenének. Talán a márka és a presztízs az, ami azt sugallja, hogy pontosnak kell lennie. A Niche-nek van valami múltja?[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
CB
senior tag
Ti most nagyon támadásnak veszitek, amiről írok, pedig nem az.
Én csak beszélgetni szeretnék róla, és meg szeretném érteni azt a filozófiát, hogy egyesek miért nyergeltek át síktárcsás őrlőkről egy kúposra, mikor korábban a század milliméter pontosan beállított síktárcsás őrlő volt az "isten". Ráadásul azok az őrlők a Niche árának
70%-áért megvehetők kis túlzással.
A fő szempont nálatok a pangó csökkentése, vagy megszüntetése, és az adagonkénti őrlés?
Mint mondtam, nekem is a Niche a szimpi a legtöbb szempontból, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy fél év múlva kiderül, hogy a Graef-nél műszakilag alig jobb, 7 szeres áron.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
vicces1
aktív tag
Mazzer Kony késpár 63mm-es önmagában drágább vagy ugyanannyi mint a Greaf őrlő, meg jóval nagyobb késméret. Illetve nem fog imbolyogni, de még mindig ajánlott 30-35ezer körül egy új Graef, használtan meg 20-ért, mert annyiért mit kapni?! -egy "hájpolt" tampert, disztributort, meg felesleges cuccokat.
Én meghagyom tarcsiba, simán jó még világosabb kávékhoz presszó minőségben is.
Kontrasztnak, viszonyításnak is jó pl. egy új kávé próbálásnál, de láttam már kávézókban filterhez használva.
Vizezni kell a babokat, és ütni, ráindítgatni szegényt, de ez ilyen.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
bl4ze
veterán
Ne haragudj, de ez kiverte a biztosítékot.
Tényle rettentő hülyeséget írtál be, megbántani nem akartalak, de a véleményem fenntartom.
Nagyon sok őrlő átment már a kezemen, pár száz kávét életemben leteszteltem már, van némi tapasztalatom őrlőket, őrleményeket illetően.Ez a Graef-NZ Kony kés ősszehasonlítás olyan, mintha a Trabant mellé tennél egy Ferrarit.
Ha te úgy gondolod, hogy nem pontos, nézz utána kinti szakmai fórumokon, elég sokan utána mentek ennek már, megmérték ahogy néztem vásárlás előtt.
Részemről ennyi a téma, én nem meggyőzni akarlak, de hidd el vásárlás előtt élőben kipróbáltam, összehasonlítottam egy szintén kiváló őrlővel és a vásárlás mellett döntöttem, mert a minőség minden tekintetben nagyon meggyőzött..:. bl4ze .:.
-
CB
senior tag
Biztosan nagyon tapasztalt lehetsz a témában, én nem firtatom.
Milyen őrlőid voltak ezelőtt?
Az NZ előtt milyen őrlőd volt?
Miben jobb az NZ, mint a korábbi, vagy korábbiak? Téged mi fogott meg benne?Egyébként a kúpos késes őrlő csak annyira pontos és jó, mint a legpontatlanabb, leggyengébb alkatrésze. Tehát ha a tengely mondjuk műanyag perselyekben forog, a kés "lötyög" a tengelyen, akkor hiába van Kony kés az őrlőben. Nem láttam még szétszedős videót, nem tudom mi van belül. Bár nyilván ezeket az őrlőket már nem az örökkévalóságnak készítik.
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Aliexpress tapasztalatok
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politika
- A Play Áruházban is fellelhető a legjobb Samsung segédalkalmazás
- További aktív témák...
- Gorilla Wear- csatos súlyemelő Öv. Állítható . Kiváló . Gorilla Wear
- Motorola TLKR-T41 walkie-talkie
- AKCIÓS! Gentleman Givenchy Society Extreme Eau De Parfum (Férfi Parfüm) 100ml, teszter
- LEGO Ideas 21317 Willie gőzhajó bontatlanul eladó (első sorozat, rossz sorszám a dobozon!)
- Órák ballagásra (az alkalmi mechanikus öltönyös és a pilóta)