-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #98598 üzenetére
"Ha mondjuk 12-15g (standard 1 adag) kávéból akarsz csepegtetni, akkor a 02-es tölcsérnél elég magasról érkezik a víz a kávéra, míg a 01-esnél szinte félig van ekkora mennyiséggel a tölcsér, így mind élményben mind végeredményben azért elég nagy eltérés tud lenni már csak emiatt is."
Ez nem kéne hogy eltérést okozzon. Ha hattyúnyakúval öntöd, akkor úgyis olyan magasról kell önteni amilyen magasról csak tudod, anélkül hogy fröcsögne. Az bőven több lesz, mint amennyi a kettő közti különbség. Rendes vízforralóval meg úgyse az a pár centi fog számítani"Mégegy dolog, hogy a JH által mutatott technika inkább 30g körüli adagokra működik."
JH-s verziónál nekem jobban bevált a Coffee ad Astra féle, 1:17 aránnyal. Nagyon drasztikus különbségek nincsenek. Ami eltérés, hogy 3x kávémennyiséggel bloomol és csak 30s-ig, illetve hogy nem egyben önti fel, hanem először ~200g-ig, hagyja lefolyni egy kicsit és utána önti fel a teljes mennyiségig (és mindkét felöntés után enyhe Rao spin).
Ezzel nekem 15g-al is sikerült kifejezetten jó kávét elérnem, mondjuk alatta nem nagyon."Ha egy adagot akarsz főzni, akkor inkább Matt Perger technika"
Erre gondolsz? [link] Nem próbáltam még, de majd teszek vele egy kísérletet. Mondjuk annyi elméleti tévedés van benne, hogy a Rao spinnek nem az a lényege, hogy a kávéőrlemény fölötti vizet keringessük, hanem hogy az őrleményben lévő mikrocsatornásodást megszüntessük a centrifugális erővel. Szóval pusztán öntéssel nem igazán lehet elérni ugyanazt a hatást
Illetve ezt nem kommentelném... "Please note; direction of pouring should be reversed for those in the Northern Hemisphere." -
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #98602 üzenetére
Igen-igen, erre gondoltam amit linkeltél. A videónak ezen a megjegyzésein én is röhögcséltem magamban, de mindenesetre a végeredmény nekem ezzel a technikával lett leginkább jó a 12-15g körüli adagokra.
Ez az arányszám picit megzavart, de végülis 1:17 a JH-féle dolog is, bár többnyire az összes V60 receptnek ez az arány a kiindulópontja. Akkor lényegében tényleg majdnem ugyanaz a kettő, de most a délutáni kávéhoz rá is nézek erre a Coffee ad Astra-ra. Egy kis változatosság nem árt.
[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #98603 üzenetére
JH féle arány 16.6666-ra jön ki De igen, nem nagy eltérés.
Megpróbáltam most délután, tényleg kellemes kávé lett, szóval köszi a tippet
(#98604) vicces1
Nekem french pressel az egyetlen bajom, hogy zavar hogy kávéőrlemény mindenképp belekerül a végeredménybe. Jobban szeretem ha meg van szűrve. Mielőtt megvettem a clevert egyébként french pressel "szimuláltam" egy ideig: french pressben lefőztem egy kávét, aztán átszűrtem papírfilteren Reggeli kávénak nagyon bejött, azért is vettem clevert, ugyanez, csak picit kényelmesebb.
Mondjuk ha van french press otthon, akkor tényleg azzal a legegyszerűbb próbálkozni -
konzumpro
senior tag
Visszajött a Sage Barista Pro a szervizből, miután az előző szervizelés után jelentkezett a "three beep" probléma. Arra gyanakodtam, hogy víz maradt a csőtörés miatt a zárt gépházban és a nedves környezetben korrodált és kontakthibás lett a hőszenzor, ami miatt eldobta a főzést, gőzölést a gép. A munkalapon csatlakozó csere szerepelt és valóban, a thermojeten a hőérzékelő lett forrasztva. Eddig bele se néztem, gondoltam a repedt könyök lett cserélve garanciálisan, de nem! Ez többet nem reped szét a könyökén, mivel nincs neki többé! Szóval sikerült egy konstrukciós hibát kijavítani a gépen, ami nekem jó hír, örülök hogy jobb lett a gép mint újkorában, tetszik ha valaki ilyen gondosan javít egy hibát.
Sajnos a lecsapódó pára miatt látható a korrózió nyoma itt-ott, viszont most már teljesen száraz a belső tér és remélhetőleg jól működik a gép az elkövetkezendő tíz évben. Kb. ilyen élettartamról írnak korábbi modelleknél, de a thermojet nem tűnik tartós alkatrésznek. Aztán ki tudja. Egyelőre marad a jószág.
-
Tomi_Sci
őstag
Szentendrén tudtok jó kávézókat? Központ és a kerékpárút környéke érdekelne főleg. Nincsenek extra igényeim, talán, hogy legyen nyitva off-szezonban :D
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
HÁZIGAZDA
válasz Tomi_Sci #98610 üzenetére
nincs igazán jó. a "la mocca" van a dumtsa jenő utcában, ő a jó, de a bp-i specialty helyekhez képest messze nem elég jó. gs3 és mazzer akármi van, a kávé saját pöri, az egész papíron tök jó, de túlhúzzák a pöriket és keserű a kofi - nekem/szerintem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na, urak, beszakadt csavarfej kiműtve. (itt elkezdtem leírni a teljes kálváriát, de aztán rájöttem, hogy ez valószínűleg totál nem érdekel senkit, úgyhogy mindegy is, a lényeg, hogy kint van. holnapra majd a gépbe is visszaszeretek megint, most örihari van)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz hkarcsii #98620 üzenetére
annyira kevés volt az anyag, hogy onnantól, hogy a 2-es furat nem teljesen központos lett minden törekvés dacára, nem igazán maradt mozgástér. végül annyit tettem, hogy finoman fúróval megkapattam a vastagabb maradék oldalt, aztán először 3-as, aztán 3,5-ös, aztán végül a 4-es menetmetszőt belehajtottam, és így szép lassan "megettem" a fölös anyagot (a csavar maradékát)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz ZsZolee #98629 üzenetére
Az Allongé az új EK shot (egy újabb Szent Grál, amit 2 év múlva egy újabb követ. Ha olyan helyen járok 1x kipróbálom, végül is az EK shot sem volt rossz. Kellett egy fancy név a hosszúkávénak, mert az olyan oldschool már
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ZsZolee
csendes tag
válasz soldier2 #98630 üzenetére
Így van. Én csak két éve vagyok a "szakmában", de az "EK shot"-ot nem ismertem. Azért a hosszúkávénál ez lényegesen finomabb. Mármint azoknál amiket akár speciality kávézókban iszom. Nem is olyan triviálisan egyszerű lenyomni, hogy minden stimmeljen, a nyomás, az idő, a lefolyás mennyisége...
-
WarLock07222
tag
Egy egyszerűnek tűnő, de számomra mégse annyira egyértelmű kérdés. Továbbra is fröcskölős bottomless pf és nem kifejezetten kellemes ízű kávé a körülmény, ami adott. Illetve egy 18g-os prec. basket. Honnan tudom, hogy többet vagy kevesebbet kéne raknom a basketbe? Van egy olyan gyanúm, hogy a pontosan 18g őrlemény nem elég, mert sehogy se adja ki a dolog.
-
senior tag
válasz WarLock07222 #98634 üzenetére
Tömörítés után tegyél rá a kávéra egy 100 forintost ( bocs Nibiru ), tedd föl a kart, húzd meg, majd vedd le. Ha 100 Ft-os éppen hogy csak picit bele nyomódott a kávéba akkor jó. Ha nagyon akkor sok a kávé, ha egyáltalán nem akkor meg kevés.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
ZsZolee
csendes tag
válasz WarLock07222 #98634 üzenetére
Az új 18g AVX Pro-X szűrővel pont ugyanez a helyzet. Ettől függetlenül fényévekkel jobb kávét csinál még így is. Kipróbálom a 100Ft-os trükköt, remélem megoldja.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz WarLock07222 #98634 üzenetére
"kéne raknom a basketbe?"
Fú de menő!
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
djboris
csendes tag
válasz fragola.6035 #98638 üzenetére
A bottomless miatt nem is reklamáltál.
-
soldier2
őstag
válasz yazoo1 #98645 üzenetére
Jól gondolod. És azt a bumszli csavart is cseréld valami elegánsabbra :)
ZsZolee: Allongé: gyakorlatilag a hosszúkávé francia neve. A recept is gyakorlatilag ugyanaz, csak a klasszikus olasz "Lungo"-val ellentétben újhullámos kávéból készül nem robusztás blendből olaszos lazasággal. A világos pörkölés eltűri (kéri) a hosszabb csapolási időt, a darálót meg úgy lövöd be, hogy a Tds valahol a kotyogós kávé magasságában járjon. Ha tudsz nyomás/áramlásprofilt az bnusz, akárcsak a régimódi espressonál. Sokaknak a presszó túl "erős", a filter pedig "tea", ezt a piaci rést tölti ki az Allongé, amit hívhatnánk újhullámos Lungo-nak, csak itt az elegánsabb francia név terjed(t) el. Nagy szomorúságomra az otthoni géppark eme hullám meglovaglására alkalmatlan, így maradok a presszónál. Az EK shot hasonló, de közelebb áll a presszóhoz (TDS, test, hosszúság szempontjából), és EK43 darálóval kellett őrölni a kávét.
Parci: kivéve ha valaki original NAKED portafiltert használ, mert akkor mint brand name már cool.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Lunar Lander Beyond teszt
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest