-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz Koczó93 #99490 üzenetére
Hasznos, érdekes infó.
Én a "tölcséres" Mazzer SJ-n próbáltam, hogy a sima ecsetelős garatsepréshez képest mennyi jön még ki pumpával, és arra jutottam, hogy megnyugtatóan kevés, így én biztos nem fogok vele kockáztatni, hogy esetleg oda is befújjam a kávét, ahova nem lenne való. Őrlés után a garatban viszonylag sok marad, azt kisöpörve, majd egy pillanatra ráindítva, hogy ami még a gépben van könnyen kijöhessen, majd mégegy pici sepréssel már szinte tökéletesen kijön, ami bele került. Gyors, hatékony, és tiszta megoldás.
Én ezért is választottam ezt az őrlőt, mert könnyen hozzáférhető a garat, így adagonkénti őrlésnél könnyen alacsonyan tartható a pangó és teljesen be is váltotta a hozzá fűzött reményeim. Nálunk gyakran van többféle kávé is kinyitva, így csak kevés pangóval dolgozó, jól takarítható "egyadagos" őrlő jöhetett számításba. -
ddrom
csendes tag
Az normális, hogy a gép (Saeco Talea Ring) kb 10 sec alatt főzi le az eszpresszót? Ügye a kávés honlapokon mindenhol 20-30 mp között mondják a szükséges időt, hogy kijöjjön a kávéból, ami benne van (íz, aroma).
Daráló már a legfinomabb őrlésen, folyási sebesség (Flow L/h) minimumom - 10 -, SBS állító a gép elején végállásban van, kávémennyiség maximumom (aroma 3, "Set aroma = 106) ezt ha feljebb állítom, nem jön le a kávé.Közepes - 7 - pörkölésű kávé. A crema vékony, gyenge
Ötlet?
miért ne?
-
bbuffy
senior tag
Én pár éve már csak granitőrlemény bevonatos vasakat használok. Mind massziv nehéz, atomhőstabil cucc. Vagy teflonos öntöttvasat. Több márka is gyártja, de én feljebblêptem a tefal konzumer vonalról. Mgy vett nemrég vmi atom cuccot, vmi hardcore anyag.
De van az ikeanak is ilyen vas vonala, tesztelem hamarosan.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #99505 üzenetére
és ezeknek nem megy szét a felülete idővel? mert a tefal edénnyel persze semmi gond sincs, de középen a teflonbevonat idővel kopik, odakozmál és már szar használni a cuccost.
a másik kérdés az ár, mert egy tefal izé megvan mondjuk 8-bó', ha amiket mondasz, 25-30e, akkor azt monduk 3-4 tefááál
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #99507 üzenetére
igen
(egy barátom miatt kérdezem, mi természetesen a barlangban eszünk, faedényekből és a kirándulásra is üvegkulacsot viszünk)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
-
resool
aktív tag
Erről az új AVX gépről mit gondoltok?
Specifikációk alapján jónak tűnik. Dual bojler és PID is 150/180 ezerért.
[link][ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
válasz vicces1 #99502 üzenetére
Amikor írtam a hsz-t, akkor még nem olvastam Adriankoooo hasonló javaslatát és szerettem volna egy másik, hasonlóan életképes alternatívát javasolni a GC mellett.
Nem azért írtam le, hogy vannak akik lecserélték a GC-t a Flairre, mert jobb, hanem azért, hogy tud olyan jó eszköz lenni
Plusz könnyen beszerezhető és újonnan annyi, mint egy használt, tuning mentes GC. Azért ez sem elhanyagolandó szempont (bár az árát nem fogja olyan jól tartani a jövőben) -
Tomi_Sci
őstag
válasz WarLock07222 #99465 üzenetére
Az én GC-men arra való, hogy légtelenítsem vele a bojlert néha, meg víztelenítsem a tágulásit. Állítólag tejet is lehet vele gőzölni, de hát kávégép ez, nem tejgép
#99332 Ludovicus: A PV a process variable. Azaz a pillanatnyi mért értéket kéne mutatnia. Ha bekapcsolod, akkor ez szobahőmérsékletről nagyon gyorsan felkúszik kilencven - százegypár fokig offset és túllövés függvényében. Ha statikus az őőő... nem jó Nincs fordítva bekötve a hőelem?Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
KVfun
csendes tag
Sziasztok. GC-m karja eltörött, illetve a szűrőtartó kifolyó krómozása is eléggé kopott. Melyik az ajánlott típus helyettük?
-
HÁZIGAZDA
válasz resool #99512 üzenetére
tudásra kb. egy qm silvanónak tűnik, de az 1000 euro volt, amikor évekkel ezelőtt utoljára néztem. ha rendes, ipari opv, háromjáratú és egyéb alkatrészek vannak benne, meg standard 58 mm-es kosarakat fogad, egész jó vételnek tűnik. ki kell próbálni(a valakinek).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Karthmann
csendes tag
Nem szükséges kenni, a két tömítés ami benne van soha nem nyikorog, ha elkopik simán csak szivárogni kezd, de ez talán majd pár év múlva.
Belül a szelep nyitó "bütyök" (nem tudom szakszerűbben megfogalmazni) szokott nyikorogni zsírtalanítás után, ez leginkább annak a jele, hogy tiszta belűről és a "bütyök" nincs elkopva.
Pár kávé után megkeni saját magát (a pogácsáról lejutó zsíros zacclé) és nem fog nyikorogni.Happy wife happy life
-
bbuffy
senior tag
Ilyet birtokol vki? Érdekes darabok.
[link]...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
WarLock07222
tag
válasz Tomi_Sci #99514 üzenetére
Ez mondjuk nálam is hasonló módon zajlik a Silvia-val. Bár azért heti 1, vagy kétheti 1 gőzölés azért megesik a légtelenítésen kívül.
Viszont a korábbi válaszoktól azért jó pont, hogy tényleg kellemetlen ha emiatt a feature miatt áll a szervizben a gép.
Picit más:
Az ULKA pumpás gépeknél az előáztatást hogyan szokták megoldani, ha egyáltalán szokás? Kevesebb áramot nem nagyon adnék azért, hogy a vízhozamát csökkentsem a pumpának, mert nem hiszem hogy hosszú távon jót tenne neki. A szilárd test relé elég fura megoldásnak tűnik erre a célra, bár gondolom elég gyors kapcsolással lehetne azért vezérelni a nyomást. Valami egyéb megoldás, ami nem kerül a gép árának kétszeresébe és elegáns is? Vagy csak eresszem el ezt a témát, aztán majd jöhet az upgrade előbb utóbb?[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Azt leszámítva, hogy a Silvano 15 kg, ez meg csak 9. Azt nem tudom ezt hogy tudták elérni, mikor egy 5,5 dl bojler van benne, meg még thermoblokk. Kicsit szkeptikus vagyok a ház masszívitásával kapcsolatban, meg a bojler fal vastagságával kapcsolatban is.
A rézbojleres GC volt 9 kg, mikor mértem. -
ribarszki
őstag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kedves válaszát, segítőkészségét a belépő eszpresszó főző, daráló témában. Nem sürgős, van időm, hátha valaki időközben megválna egy GC-tól, ami akár pides is lehetne, kiegészítőkkel. Őrlőben pedig rátok hallgatva, használt helyett egy új Graef cm 702-t néztem. Már ha ez az őrlő kiszolgálja a GC-t. Ha mindent beszereztem, majd sok kérdésem lesz.
Illetve egy más jellegű kérdés. A Saeco/Philips 5000 szériás automata kévegépeken lehet az őrlőbeállítását a kézi tekerőn kívül állítani? Arra gondolok, hogy kávégépszerelő ha leszedi a babtartály tetejét, akkor van mód arra, hogy az őrlőn kézzel pár fokot még állítson? Legkisebb fokozaton van, de még így is elég durvára őröl. Arról nem is beszélve, hogy az eszpresszó vízmennyiség átszalad rajta. 30mp helyett 6-7mp alatt lejön..
-
Koczó93
őstag
válasz WarLock07222 #99522 üzenetére
Triakos nyomásszabályzást szoktak rakni kisgépbe.
-
konzumpro
senior tag
válasz ribarszki #99524 üzenetére
Az új Philips őrlők gyárilag le vannak korlátozva, egy bizonyos fokon túl nem tudod közelebb tekerni a késeket és ez egybe esik a gyárilag beállított skálán látható minimum értékkel.
Régebbi Saeco (Xsmall) őrlőt össze tudtam tekerni annyira, hogy a kerámia kések egymáson csúsztak, szorultak üresen. Presszóképes volt. Kár érte, legalább az őrlőt megtartottam volna...
Nézz be az automata topikba ahol ezt a témát már párszor kiveséztük.
A lényeget itt is leírom persze: Más rendszer az automata mint a presszógép, eleve nyomásfokozós - gyakorlatilag - mind. Így a lefolyást úgy tudod korlátozni, ha a nyomásfokozó ellenállását fokozod (Pl. Talea Ring és egyéb SBS nyomásfokozós gépek), csökkenteni lehet a vízhozamot szűkítővel, kisebb vízhozamú ULKA pumpával, külső őrlővel előre őrölt, ezáltal presszóra alkalmas kávé őrölt kávé tölcséren való beöntésével.
A gyakorlatban automatán nekem az vált be, hogy középállásban van az őrlő, mivel ha finomabbra állítom, nem lesz "presszósabb" a főzet, viszont hosszan tartó keserűséggel "örvendeztet" meg. A lassabb lefolyást pedig plusz nyomásfokozóval, pumpacserével oldottam meg, jóllehet nem igyekszem megközelíteni a hivatalos olasz presszó lefolyási idejét sem, szimplát főzök 7 grammból, a legalacsonyabb aroma fokozaton, kb. 16-18 másodperc között folyik le, ennél jobbat karos géppel sem tudok elérni ugyanazzal a kávéval.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz vicces1 #99530 üzenetére
Ez jó, áll egy beavatatlan - igaz nem lyoni acél, csak jó kis piaci ungherese - a lomkamrában, mert eddig nem adódott még alkalom beavatni...
De ahogy olvasom a linkelt oldalon, nem is olyan vészes, mégse kell hozzá pokol tüze, elég csak kiolajozni, melegíteni... Holnap asszem rászánom magam. Köszi a tippet! -
zolnagy
őstag
válasz kurtuzov #99531 üzenetére
Alapvetően igen. Jó, a megnevezés sántít, mert a thermoblokk nem boiler, de a lényeg, hogy a gőzölés és a kávékészítés egymástól függetlenül, külön vízkörön, külön pumpával működik. Tehát úgy tudod használni, mint egy igazi DB gépet. Más kérdés, hogy a thermoblokk gőzölési képessége azért nem mérhető egy nagy gőzbojleréhez, de otthonra elég. A gépet nem ismerem, de QM Silvanom volt, ami ugyanilyen kvázi DB volt themoblokkal.
-
ddrom
csendes tag
Tobee 99504-re válasz
Háát annál sajnos bonyolultabb volt, mint a babtartály leszedése (van olyan gép is - youtube-on okosodtam). Itt le kellett szedni a gép tetejét (az elejével együtt), kivenni a daráló egységet, felső őrlőfejet újrapozícionálni, majd vissza az egész. Elsőre ez 2,5 órámban volt, de ebbe már benne volt a takarítás is, minden kivett egységnél és a megnyíló helyeken.
A vicc, hogy gyári beállításon volt. Ennél csak kb 3 fogaskerékkel lehetett volna finomabbra, de az összes youtube-os videón az volt, hogy azt nem kellene, mert ott már egymáshoz ér a felső és alsó őrlőfej = vagy nem darál, vagy tönkreteszi a motort.
Szóval gyárin hagytam - de legalább ki lett rendesen pucolva a gép - volt mit takarítani rajta. De a crema ugyanaz
[ Szerkesztve ]
miért ne?
-
ddrom
csendes tag
válasz konzumpro #99528 üzenetére
Bármit csináltam eddig 9-10mp- alatt jön le az espresso, amin érződik is ez sajnos.
Az SBS tekerő a gép elején végállásban, az átfolyás (Flow L/H) minimumom (10)."A lassabb lefolyást pedig plusz nyomásfokozóval, pumpacserével oldottam meg..."
Mi az a plusz nyomásfokozó, hogyan oldottad meg? (pumpacserének biztosan nem állnék neki)Tök új vagyok, de nézegettem, olvasgattam a témában. Talea Ring - 2 napja van meg.
Daráló már a legfinomabb őrlésen, folyási sebesség (Flow L/h) minimumom - 10 -, SBS állító a gép elején végállásban van, kávémennyiség maximumom (aroma 3, "Set aroma = 106) ezt ha feljebb állítom, nem jön le a kávé.miért ne?
-
Zaji
őstag
Sziasztok!
Őrlő javításához kérek segítséget Tőletek. Graef CM70 megszorult. Szétszedtem találtam benne egy szem "kávét?" amit nem tudott ledarálni. Összeraktam, de azóta nagyon durva a darált kávé a legfinomabb fokozaton is. Olyan, mintha a motor tengelye lejjebb került volna.
Egy másik kérdés, hogy kerülhetett egy ilyen szem a kávéba?
Nem teljesen sikerült jól fokuszálni, de bizonyos okok miatt nem tudtam kávét inni.
Van értelme reklamálni ahol vettem? Bár bizonyítani nem tudom, hogy éppen az Ő kávéjuk volt az őrlőben.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Ahogy előttem is írták, rosszabik esetben letört a felső (álló) kés tartójáról a két kis pöcök. Ezt sokan letörik amikor szétszedik-összerakják a gépet , de az erőhatástól is letörhet. Jobbik esetben csak rosszul raktad össze.
konzumpro: ugyanaz a mechanika mindkét gépnél.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen