-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz gyuri860213 #100544 üzenetére
Teljesen más az a mérés, mint amit te csináltál. Nem lehet összehasonlítani. Úgy kéne megmérni, ahogy Sz. Zs. írta.
-
pbalint
csendes tag
Csökkenteném az itthoni kávékészítésre alkalmas eszközök számát, így akit érdekel keressen privátban. Flair signature, Kalmár féle nyomásmérővel, két kosárral (mind a két felsőszűrővel) és minden verti-féle csodatuninggal (előmelegítő gyűrű, betöltő tölcsér, rugós tamper), a hordtáskájával együtt. Először csak ide teszem be, hátha topikon belül új gazdára talál.
-
verti1
tag
-
Tomi_Sci
őstag
Hozzám került vicces1 Flairje
Ma reggel olyan presszót ittam vele, hogy csak na. Nem mondom, hogy a fullGC-t megközelíti, (elsőre nyilván nem is fogja) de ahhoz képest, hogy azzal mennyit dolgoztam, ezt meg csak összeraktam néhány fémdarabból Hát ja.Egyelőre csak egy 38-as késes kínai kézi őrlővel próbáltam, ez is lehet a hátrány oka nyilván. Ha elragad a hév majd nézek valami combosabbat.
Elsőre annnyi nem tetszik benne, hogy a zacc nem lett valami száraz, és a knockbox előtt kb. 20 centivel szétloccsant a konyhapadlón a fele. Lehet kicsit kevesebb víz kéne.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Toobee
veterán
Baratza Sette 270 Wi filter vonal. Még nincs meg az ideális finomság, de szerintem a holnapi már patent lesz. Mai hajszállal lassabb volt még a kelleténél, 3:30-as 18/300 lett. Teljesen más ízvilág, mint a Comandante C40. Jóval több a test, karakteresebb az ital, de egyáltalán nem olyan tiszta, mint azzal. Próbálgatni fogom folyamatosan, szerintem még fél kiló kávénál sem járok vele. Valószínűleg több a fine, de ez csak egy tipp részemről, majd hazahozom a cégtől a Kruve-ot és jól megszakértem őket, ha megtaláltam az ideális állást. Egyébként elég könnyű ide oda mászkálni vele, most 7E volt az eszpresszó, 25E a filter, de szerintem 26 lesz a tuti (31-ig lehet állítani).
Csak addig kell ide oda állítgatni, még meg nem jön a FellowOde. Talán a jövő héten. Csoportjába láttam, hogy van, aki már SSP késsel pörgeti a babokat. Nem tudom Fragolát mennyire érdekli a dolog, szívesen megnézetném vele, hogy mennyire pontos gyárilag a késtartó.
https://barbieripnk.hu/
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
DeLonghi EC685-hez keresnék non-pressurized/szimplafalú szűrőkosarat, azt hiszem, 51-es méret kell hozzá. Lehet itthon szerezni ilyet, esetleg valakinél (ismerősnél, a GC-k mellett )? Köszi -
őstag
válasz Serpenthelm #100563 üzenetére
Szia!
Én Aliexpressról rendeltem.
[link] -
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100563 üzenetére
Ha gyorsan kell, csiszold le az eredeti alját.
-
pbalint
csendes tag
válasz Parci #100557 üzenetére
Használtam kb 2 hónapig egymás mellett a kettőt.
Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
(Bár azért az alap Flair modell a gyári nyomásmérővel vs a Kalmár nyomásmérős, verti tuningos flair szerintem két külön liga, nyílván az utóbbi javára).
Az én rutinomban gyorsabb és nekem kényelmesebb a Robot, szóval nálam az a nyerő. Illetve tényleg kezd sok cucc lenni itthon .@home.barista Szeretném egyben eladni, például a rugós tamper is egyedi méretre gyártódott.
-
vicces1
aktív tag
Mai feladvány!
Az agyamra megy, hogy ezt látom a pogácsa tetején. Aeropress papír alatt így néz ki!
Amúgy meg látszólag jó a lefolyás és nem tört, csatornásodott mélyebben, a szűrő felől teljesen szép és száraz homogén hibátlanul egybe ütöttem ki.
Vízhozam se sok 70-80gr. Üresen gyönyörű egyenletes cseppekben jön a víz, nem ferde, nem féloldalas, sehogyan nem hibás. Tipikus GC "álomvízterítés". Erre ilyen krátereket csinál.
Ez egy világos Kenya volt, finomra kellett őrölni, 20 gr az IMS-be, viszonylag hosszú előáztatás 2-3 bar-on, aztán lassan fel 9-9,5-re, 40mp körül a csapolás.
Lehet ennyire nincs vízszintben?Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
-
senior tag
Nem a réteg a lényeg, hanem az, hogy a kancsós víz elkezdi “megenni” kioldani az alumíniumot. Ezért kráteres.
jugeen: vigasztaljon, hogy a kávépogácsa ezt jórészt kiszűri. És hogy most már egy ezerszer jobb gépből iszod a kávét![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz vicces1 #100569 üzenetére
Négyfuratos felsőszűrő-tartód van? A lyukak pozíciója alapján azt mondanám, azok a vízbelövési pontok, de miért csak kettő? Mostanában szedted le a helyéről? Nincs esetleg eltömődve?
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
ZsZolee
csendes tag
Tudnátok valami leírást linkelni vagy írni, hogy mi alapján változtatjátok a PID-es gépeken a hőfokot? Tehát arra gondolok hogy bizonyos kávéknál 92 van ahol 90 stb. Előre is köszi!
-
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100567 üzenetére
Az enyém nem kivehetős volt.
-
senior tag
válasz ZsZolee #100577 üzenetére
Általában:
Sötét pörkölés robuszta tartalommal 86-88 fok
közepes pörkölés robuszta tartalommal 88-90 fok
közepes pörkölés 100 % A 89-91 fok
világos pörkölés 91-93 fok
Ezek a kifolyó vizet jelentik, ami a piden jelzettől akár 8 fokkal is kevesebb lehet a tapasztalatok alapján. Épp ezért csak úgy tudod jól beállítani, ha kitapasztalod magadnak minden adott kávéhoz.
Savanyú a kávé »»» kevés a hő, keserű a kávé »»» sok a hő.jugeen: vagy keverj magadnak vizet! Vagy amiről beszéltünk: BWT bestmax ill. bestprotect.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
válasz SteelCowboy #100576 üzenetére
Persze, van az eredeti alu, van réz is, (most az van fenn) most a gyári felsőszűrő van fenn mert azzal szebben is jön a víz, mint az iparinak mondottal. megnéztem úgy is, hogy nincs rajt a felső szűrő, jön mind a 4 lyukon a vízterítőből egyenletesen.
Toobee pesze naked kar, én is azt használom szinte kizárólag, még a szimpla kosárhoz is. Azért mondtam, hogy rendben, mert végig néztem a lefolyást, de szerintem látszik a kiütött pogácsán is.
Na mindegy egyszer elgurulok sz.zs.-hez a szolenoidos szűkítőért, hátha csoda történik.
PeterAgos ja így kicsit jobb, szar is a szemem. (jó lesz vigyázni, nagyon komoly a kép )
- nos égett a széle, de extra magas a hőfok is, mert ez filter világos kenya, máskülönben savanyú 98 tényleges a hő, bár ez tényleg sok ahogy megégett, ezeket a krátereket viszont nem magyarázza.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vicces1 #100584 üzenetére
Ha kicsit félrecsúszik a papír a kosárban és a szélén nem fedi a pogit, vagy meggyűrődik a szélén és alámegy a nagynyomású, akkor ott becsatornásodhat, vagy legalább is kis krátert üthet.
De ha finom volt a végeredmény, #felejcsedel[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Tomi_Sci
őstag
válasz vicces1 #100568 üzenetére
Sok videóban azt láttam, hogy többnyire egyben kiesik a pogi, volt aki megfújta a szűrő oldalról és kvázi kilőtt belőle. Nálam egyelőre szintén mocsár van
#100571 sz.zs.: Pont tegnap olvasgattam a Brita oldalát, és nagyon diplomatikusan volt megfogalmazva, hogy ha alu vasalód van, akkor nem kancsós vízzel jobb lesz a performansz, mert ők réz vasalókra optimalizálnak
Fej teteje milyen? Azt is megette?Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Peti...(16v)
tag
válasz Tomi_Sci #100586 üzenetére
Nálam 10-ből 10x ilyen a pogi (egyben maradós), de lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy általában nem szedem szét rögtön a gépezetet, hanem hagyom kicsöpögni, nyugiban megiszom a kávémat, és majd valamikor később amikor eszembe jut, akkor jöhet a tisztítás. Amúgy is könnyebb és egyszerűbb a folyamat ha már kihűlt a henger. De ha még melegen nekiesek, akkor is le szoktam hűteni hideg vízzel.
Másik dolog, hogy szerintem kevés a 15g, nálam 16,5g volt eddig a minimum, de inkább 17-17,5g szokott belemenni. -
Tomi_Sci
őstag
válasz Peti...(16v) #100588 üzenetére
Sima Classicnál?
Ma 16g-al próbáltam, itt úgy fért fel a felsőszűrő, hogy már egész jól meg kellett nyomogatni a kávét. Holnap kipróbálom 17-tel, és erősebben tampelni.Én utána rögtön szétszedtem, a motiváció az lenne, hogy így rögtön jöhet a következő, nem kell a hengert melegíteni annyit. Persze ha mocsaras, akkor nem úszom meg a mosogatást.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100582 üzenetére
Egy képet dobjál róla, mostanába 1-2 hónap mire lejön az alis csomag. Én azt nem bírnám kivárni
-
Warloo93
tag
válasz Serpenthelm #100592 üzenetére
A pici lyukat ha megfúrod egy 10es fúróheggyel, és kész a nem nyomásfokozós kar.
-
sutszi
veterán
válasz sz.zs. #100571 üzenetére
Én csak halkan szeretnék kételkedni... Brita kancsós vízzel használok Brikkát... X év..nem tudom mennyi ideje. Előtte csapvízzel. És a kettő között max a vízkő volt a különbség. Időnként ecettel van azért átfőzve... De még csak el sem indult ebbe az irányba...
Ez persze nem mérvadó az világos. Viszont az elmúlt 2 évben hányszor cseréltek szűrőt abban a kancsóban és, hogy ez az egész történet mennyire igaz. Egy csomó tényező nem ismert... Próbálták-e valamilyen szerrel karbantartási céllal vízkőteleníteni..stb... Szóval rengeteg kérdés merül fel.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
verti1
tag