-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #101899 üzenetére
Az sem sokkal jobb. Ráadásul a teljes adag kávét elhasználja, akkor már jobb kiönteni a felesleget, úgy legalább amit megiszik az ok. Az már másik téma, hogy tejjel, cukorral "desszertekhez" igazából mindegy is. Oda jó ha kevesebbet tesz bele, legalább kávét spórol. Csak az nem ez a topic
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Serpenthelm
csendes tag
Nem jelölök meg választ, de mindenkinek köszönöm.
A rövidebbet húzok szvsz azért nem gondolnám, hogy megfelelő, mivel egy kávé húzásnál pont az a lényeg szerintem, hogy adott víz-kávé arány, adott idő alatt (tartózkodási idő), ehhez szükséges szemcseméret, adott nyomáson (és a hőmérséklet). Ha rövidebbet húzok, a későbbi térfogategységben kioldódó aromákat is elveszítem, ha a szilárd anyag mennyisége ugyanúgy ~18 g.
~9 g kávés szűrőnél a szilárd-folyadék fázisarány nagyjából hasonló maradhat, a tartózkodási idő is.
Ha nincs így, akkor elhihetem, meggyőzés után, viszont azzal azt az alapot kérdőjelezzük meg, hogy presszónál 2-3-szoros tömegű folyadékot szeretnénk adott tömegű kávéból, mert úgy jó. -
SoundON
tag
válasz bayarena #101887 üzenetére
A BWT kancsos vizzel szinte mindenkinek van mar itt tapasztalata amire ra is kereshetsz. NAGYON NEM AJANLOTT! A BWT kepviseloi is ezt mondjak, hogy kavefozesre kavegepbe nem hasznaljuk. En ittam mar vele kifejezetten finom kavet is 1x1 szer de a gepeket gyilkolja, mert a 7,4pH csapvizbol 6,2pH koruli savas vizet csinal, meg itt Europaban is. Bele se merek gondolni hogy az ausztral lagy, savasabb csapvizbol mit csinal...
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Serpenthelm #101904 üzenetére
Mindenesetre a kérdésre válaszolva az IMS The Single nem valami jó. Az LM ( vagy LM utánzat) szimpla szűrő 41 mm-es tamperrel és segéddel viszont jó italt eredményez.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Kulbi
aktív tag
Ez a Satrap Espresso XA úgy néz ki mint az AVX EM TB1: [link]
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
vicces1
aktív tag
-
ribarszki
őstag
válasz Kulbi #101910 üzenetére
Persze, mert a Corrima kínai cég gyártja. Utána azt szitáznak rá amit kér a vevő, vagy amilyen név alatt futtaja. Youtubeon, Aliexpressen Corrima és Gamilai név alatt sok sok gépet találsz. Nem csak a TB1, a DB1-et is ők gyártják. [link] Lehet a honlapjukon nézelődni ha éppen betölt.
[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz Toobee #101889 üzenetére
Még várok a bontással.
A másik Nicaraguát fogyasztgatom, most már a fagyasztóból.
2.4.3-nál járok a Kinunál, (ez baromi fine már) nehezen is indul, mégsem megy 30mp fölé a 17/43, de legalább a bántóan túlzó sav nélkül, a balanszos gyümölcsök komplexé szelídültek és üresebbek.
Kellemes spec lett belőle, de a kezdeti katartikus bumm már nem lesz.
Na mindegy, 2 csodás duplát adott kezdésre. Végig kellett volna tolni a 250gr-ot aznapXiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vicces1 #101916 üzenetére
Én épp egy pacificaffé costa rica tarrazùval vagyok hasonlóan. Mármint, első nap igen jó, fűszeres finomság, de már másnap csak a citromlé
Nem tudom hogyan lehetne ezt az időszakot nyùjtani, így csak röhejes erőlködés..."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
vicces1
aktív tag
válasz RetepNyaraB #101917 üzenetére
Azonnali fagyasztással, de a "másnap" tényleg bosszantó, főleg, hogy gondosan van tárolva addig is.
Miközben rengeteg hetekig is elvan bontva a csaját zacsiban.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
verti1
tag
válasz SoundON #101906 üzenetére
Nekem praktikus okból mg+ BWT kancsóm van, ez a leggazdaságosabb megoldás nekem. A Flair miatt nekem nincsen problémám vele. Összességében nagyon jók a kávék vele. Az érdekessége az a dolognak, hogy ugyan eltolja savas irányba a vizet, de amikor forralni kezded akkor a távozó co2 miatt átmegy lúgosba. Pontosan nem tudom mérni műszerrel, csak ilyen bohóc módszerrel, de kb a 6,5-ről felmegy 7,5-8,0 köré. Ha nem forr 100 fokon akkor kevésbé tolja el, illetve lassabban. Zárt rendszerben egy kávégépben is kiválik nyilván, de amikor lehűl akkor újra feloldódik benne egy része és újra savas irányba megy. Egész biztos, hogy ott se azon az értéken marad a víz ph-ja mint a beállított. Minél több a pangó víz, nagyobb a bojler annál jobban eltolódik idővel szerintem a ph. Otthoni használatnál ezért is célszerűbb a kisebb bojler. Ha lesz kedvem akkor lehet méregetek ismerősöm Silvia-ján is egy párat.
-
JózsefK
csendes tag
válasz Serpenthelm #101894 üzenetére
Nekem nagyon nem jött be, én korábban IMS competizione szűrőt és utóbb LM klónt használok, mindkettő jobb..... sokkal
-
soldier2
őstag
válasz RetepNyaraB #101917 üzenetére
Kb másfél adag megy a kis mézesüvegeimbe (vagy 1 adag a kicsibe, de lusta vagyok egyszerre méregetni, inkább a nagyobbat használom), bontás után irány a fagyasztó. Így egész jól eláll.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz soldier2 #101924 üzenetére
Borzasztó...
annyira szeretnék megszabadulni a fagyótól; tele is van, fenének is hiányzik a bohóckodás a mézesüvegcsékkel
Vettem valaki nyomán két levegőkinyomós bödönt de halottnak a csók azok is. Ezúton jelzem a következő áldozatoknak, hogy semmi értelme..."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kzoltann
aktív tag
válasz RetepNyaraB #101926 üzenetére
Ez eleg erdekes, hogy 1-2 nap alatt bedoglenek a kavek.
En ma ma haldokoltam olyan csodas alongee keszult el az 1 hete fagyasztobol kivett pulton alldogalo maradek 19g kavebol. (19g Las Lajas black diamond filter porkoles)Erre rakotve mini osszefoglalo Kafatek Monilith Flat Max-rol.
Espresso (1:2-2.5 arany) Az elejetol fogva sokkal edesebbek a kavek, az edesebb/tropusi gyumolcsos izek nagyon intezivek a kezdetektol fogva.
Ahogy haladt elore a bejaratas csillapodott egy kicsit az edesseg sokat tisztultak az izek, jobb lett a balance. Eleinte irtam, hogy olyan mintha mezzel/juharsziruppal kentek volna he a keseket.
Amin valtoztattam, hogy lentebb vettem az rpm-t 400-rol 300-ra. (Foleg filter miatt, csak lusta voltam visszaallitgatni)Filter: az elejen keszult par csodafilter, azutan mintha egy szakadekba zuhantunk volna. Itt nagyon kellett a bejaratas, mert az elejen sok volt a fine es kesernyesek voltak a brew-k.
Kb 3-4kg kave atengedese utan (es kozben) valamint a fordulat levetelevel elkezdtek tisztulni az italok, kevesebb fine lett, mostmar vakteszten tulteljesiti a Commandantet (konzisztensen), de a dialin meg nehezkesebb, tanulni kell. (19grams adventi kalendar sem segit, hogy minden nap mas kave, tds is ugral emiatt 1.2-1.8 kozott, van hogy tul, van hogy aluloldom a dolgokat, vagy csak belassul/befullad)Allongee (1:4.5-5 18-19g kave > 80-90g ital, kb 40-45 sec alatt hosszabb eloaztatassal) fenyevekkel jobb, mint a Kinu tenyleg hihetetlen intenziv szirupos kavek jonnek ossze, mintha szorpot innek, csak emiatt megerte mar.
-
Peti...(16v)
tag
Eladó Catler Dual Boiler kávégépem.
-
WarLock07222
tag
válasz kzoltann #101927 üzenetére
Nálad egyébként ez az adventi kalendár összességében hogyan szerepel, illetve mit tudsz kihozni belőle? Én valamennyire elengedtem azt, hogy állítgassam agyba-főbe az őrlőt minden kávénál, legfeljebb ha valami nagyon nagy bibi van. A hőfokokkal szoktam nagyon minimálisat játszani esetleg, vagy ha valami "kívánja" akkor esetleg a Switch-et előveszem. De így 3 brew-ból azért nem túl nagy a tér a játékhoz szerintem, és legfeljebb arra jó a dolog, hogy egy-egy területről jövő kávé meggyőzzön arról, hogy akarok-e még onnan külön csomaggal beszerezni vagy sem. Szóval jó móka, de azért nálam abszolút nem simogatja a hardcore részét a hobbinak.
-
SoundON
tag
válasz verti1 #101921 üzenetére
Flairhez szerintem is jó, bár kávés kiállításokon a BWTs srácok mindig elmondták hogy a kancsó az csak ivásra való!
Régebben én is használtam időnként mg+ BWT kancsót a sok negatív vélemény ellenére, tudva hogy a gépemnek nem jó, mert igen is bizonyos kávéknál nagyon betaláltam vele.
ezt meg is írtam annó többször.
De például én minden fémet éreztem benne a rezet, a krómot, az alut, de még az ezüstöt is kicsit, bár ezzel a fémíz faszsággal úgy tudom egyedül vagyokA Bestprotecthez képest íz szempontból sem rúg labdába.
Az pedig hogy melegen a 6,5pH feljebb megy az 2 dolog miatt sem győzne meg engem:
1.Hogy egy otthoni gép a 24órából legalább a felét ki van kapcsolva így többnyire a hideg savasabb víz eszi a gépet.
2.Ha a 6,5pH feljebb megy akkor gondolom a sima csap 7,4pH vagy a tudományosan bekevert designer víz is arányosan, tehát mindig savasabb marad a kancsós. -
SoundON
tag
válasz bayarena #101925 üzenetére
Nem vagyok szakértő, de szerintem neked Sydneyben a bestmax sőt a bestmax prémium (a magnéziumot hozzáadós) sem jó mert az is a csapvízben lévő sókat alakítja át ami neked nagyon kevés. Szerintem nálad a bestmin a megoldás, de érdemes lenne az ottani BWTs arcoktól megtudnod mindezt.
-
Wolfy999
tag
válasz Peti...(16v) #101928 üzenetére
Hu ezt kedvem lenne osszeprobalni a mostani gepemmel, ami egy DB E61 Expobar. Anno Dewlatol vettem, akinek egy ilyen Catler lett az utod meg a DC Mina elott. Valaki vegye meg gyorsan.
-
kzoltann
aktív tag
válasz WarLock07222 #101929 üzenetére
Eddig 1 recivel mentem (3. Naptol fix orlo beallitas, hario switch 31-33g es 500g viz), csak meguntam, hogy a kavek nagy resze a mandula-edes-csoki-mogyoro-kis sav vonalon mozog 80-85%-ban. (Azert valtakozik a mennyiseg mert elvileg 50g van dobozonkent, de mikor fagyasztani ketteszedtem, fixen mertem ki 20g-t es a maradek az 31-33g kozott ugral).
Az elmult napokban ha nem valami gyumolcsos afrikai akkor, 18g megy hosszu espresso lefozesre (18g in > 75-80out) es mellette 13-15g kavebol megy 210-250 filter. Igy kicsit feldobja ugyanaz 2 variacioban.
De ezert is irtam, hogy nagyon ugral a TDS filternel, van ami ala van ami kicsit fole megy neha, de mar igy leiras alapjan probalok jatszani ezzel tobb (inkabb) kevesebb sikerrel.Igazabol az egesz megerositette miert alltam le a kaves elofizukkal, mert ott is szenvedes volt meginni ezeket a - szamomra unalmas - edes-csokis-mogyoros-vmi kis gyumolcsosseget mutato full standard kozep/del-amerikai kavekat.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz kzoltann #101933 üzenetére
"Igazabol az egesz megerositette miert alltam le a kaves elofizukkal, mert ott is szenvedes volt meginni ezeket a - szamomra unalmas - edes-csokis-mogyoros-vmi kis gyumolcsosseget mutato full standard kozep/del-amerikai kavekat."
uborkaszezonban azért ez aláírás-gyanús lenne
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kzoltann
aktív tag
válasz WarLock07222 #101929 üzenetére
De amugy az egesz abszolut fun, megismersz uj orszagokat, esetleg eljarasokat. Pl a Zambia, Kina megleptek.
Nem szabad rafeszulni, en azert raktam felre 20g-t, hogy igy meg 2 cuppingba be tudom majd dobalni oket, nem alltam neki 3 fele osztani es gorcsolve voodozni hogy vmi csoda lefojjon. Beszeltuk is, hogy ami annyira nem tetszett az majd megy espresso tonicba vagy tejes italba. -
verti1
tag
válasz SoundON #101930 üzenetére
Tudom, olvastam annak idején. Fém ízre, ezüstözésre is emlékszem. Nem faszság ha zavar, akkor foglalkozni kell vele. Ha otthoni hideg víz rendszerben két hét használat után megnyitod pl a rézcsöves rendszered akkor annak is szar íze van. Meleg közegben ez hatványozottabb. Bestmax prémium van ismerősömnél, azzal akarom majd összehasonlítani a kancsós vizet. Egész biztos, hogy feljebb megy a ph forralás miatt. Ha van rendes ph mérőd akkor ki tudod mérni. Nekem nincsen pontos műszerem, hogy nagyon pontos számokat írjak, de 2 perc forralás után is jelentős a változás. Ha vissza hűl és másnap megint megforralod akkor még jobban eltolja, mert nem tud vissza oldódni a co2 pl. Zárt rendszernél másképp működik, de biztos, hogy befolyásolja. Mint jelenség és a kávé ízére gyakorolt hatása miatt érdekel egyébként a dolog. Az másodlagos, hogy a kancsós víz miatt kezdtem méregetni.
-
soldier2
őstag
válasz RetepNyaraB #101926 üzenetére
Ha egész frissen (pár naposan) csomagolod kisebb adagokba, és úgy pihentetetd az is több a semminél. Ez akár lehet adagonként is, vagy 2-3 adagot egyben. De ez csak akkor működött, ha egész frissen csomagoltam szét.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
WarLock07222
tag
válasz kzoltann #101935 üzenetére
Érdekes amúgy, engem is a Zambia lépett meg leginkább. Én tolok egy táblázatot mellé, és most visszanéztem a kommenteket. Emellé van először felírva valami kiemelkedő dolog :D Egyébként abszolút egyetértek, én nagyjából a tizedik nap körül törtem meg, és lett elegem ebből az ízprofilból. A tryhard az szerintem az 5. nap körül már elfogyott :D
-
kzoltann
aktív tag
válasz WarLock07222 #101938 üzenetére
10. Napon lelegeztem fel aznap egy klasszik kenya volt. De nekem is kb a 12-13. nap volt mikor fogtam magam 0.51dl utan kivettem a fagyobol egy kis colonna lakossagi geshat es huztam egy gyors 13/200 brew-t, mert mar total nem birtam mar.
Ha mar temanal vagyunk a mai kifejezetten kellemes (plusz elore rohanva ez a kovi par nap mar jo lesz) -
RetepNyaraB
veterán
válasz soldier2 #101937 üzenetére
Biztos valami konstans júzererror is játszik, amiért frissen elnéző velem a cucc, aztán betorzul pár naposan. Nem jövök rá sajnos mit csinálok alapvetően rosszul
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
bl4ze
veterán
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Serpenthelm #101894 üzenetére
Nekem bevált, de nagyon kell figyelni az előkészítésnél, a függőleges tömörítés és az állandó mennyiség nagyon fontos. Hamar büntet a vékonyka pogácsa miatt. A rövidre húzott dupla nekem nem jön be. De az ízlések nagyon eltérőek. Használom mind a 7,5, mind a 9,5-es változatát. Világosra a nagyobbat. Világosnál minden hatványozottabban igaz tapasztalatom alapján.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Peti...(16v)
tag
válasz bl4ze #101941 üzenetére
Egy R58 zakatol (szó szerint) helyette már szeptember eleje óta, csak nagyon megszerettem a Catlert, és nem volt szívem meghirdetni. De mennie kell, mert nincs értelme hogy itt porosodjon...
A kávék jók, egyik jobb mint a másik! Illik szidni az olasz “bolti” kávékat, de azért ha jobb fajtát választ az ember és még frissek is, azért ezek elég jók tudnak lenni. Most épp a Barbera van soron, na ez már nekem is túl olaszos, sötét, töredezett és olajos (tipikus nápolyi), de a többi meglepően világos/közepes pörk volt, finomak is voltak.
És a csészék is nagyon beváltak, utólag is köszönöm őket -
qvik27
tag
válasz RetepNyaraB #101926 üzenetére
Hadd adjak pár ötletet, amit én figyelembe vennék, ha ilyesmit keresnék!
A vákum segít azokban a helyzetekben, amikor a levegőben lévő anyagok károsító hatásától akarunk védeni: oxigén, mikroorganizmusok, pára stb. A szemes kávé minőségvesztésénél, főleg a világosabb pöriknél szerintem nem ezek a fő tényezők egy normális levegőjű helyiségben. Ezeknél erősebb befolyásoló tényező az aromák stb. elillanása. Ezt meg inkább úgy lehet csökkenteni, hogy kevésszer nyitjuk-csukjuk a zacsit, üvegcsét, dobozt, és a tárolót úgy választjuk meg, hogy ne legyen benne sok levegő. (Így kevesebb aroma illanásával lesz -mondjuk így - "telített" a tároló levegője. ) Másrészt, ha alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk, csökkenni fog az illanás sebessége is, és a tároló levegője által felvehető aromaanyag stb. mennyisége is.
Ezek alapján a kisebb, telitöltött üvegcsék hűtőben tarva: szerintem az egyik legszerencsésebb megoldás.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
bl4ze
veterán
válasz Peti...(16v) #101943 üzenetére
ah, oké. Értem nem tudtam/emlékeztem van egy R58 nálad, neked
Igen, jó kávék ezek, az biztos. A Barbera nagyon tipikus dél-olasz (szicíliai!) kávé.
Én szeretem. Nálam még a Hausbrandt megy, kifogyóban éppen utána vélhetően egy Costadoro Espresso kerül sorra
Örülök, hogy tetszenek a csészék !.:. bl4ze .:.
-
Peti...(16v)
tag
válasz bl4ze #101946 üzenetére
Nem kellett tudnod, még nem mondtam
Barbera: a csomagolás szerint nápolyi, de nincs jelentősége, valóban igazi dél-olaszos pörk. A kávé nem rossz, de azért nem tudnám minden nap ezt inni.
A csomagból eddig a Mokaflor Oro ízlett a legjobban, a csokis alap mellett bejön egy mandulás-karamellás-konyakos íz, pont ezt keresem az ilyen típusú kávékban.Más: kollégák tudják, hogy szeretem a jó kávét, így ajándékozáskor rendszeresen biztosra mennek. Az eredmény: 2 zacsi Frei és 2 zacsi Starbucks...
Más is jár/járt így? -
soldier2
őstag
válasz Peti...(16v) #101947 üzenetére
Szerintem a többség innen járt így. Én már csak kíváncsiságból is szoktam adni ezeknek egy esélyt, aztán mennek ajándékba a munkahelyi szarvasiba. A poén, hogy idén kaptam egy Black sheep kávét, de hála a nyomorult Covidnak nem tudom kibontani (eleve felkúrta a pulzusomat 60-ról 90-re, meg különben se érzem azt ízeket). Megy is a fagyasztóba....
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Azon emberek segítségét szeretném kérni, akik használnak/használtak flair classicot és cafelat robotot is, hogy az elkészített kávé mennyiségén kívül van-e egyéb különbség végtermék tekintetében? Főleg ízre gondolok.
Nagyon agyalok egy cserén, de csak akkor vágnék bele, ha a kávé finomabb a robotból.
Előre is köszi a válaszokat
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó