-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #101696 üzenetére
Ott a pont!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Flashback
addikt
válasz stereofan #101699 üzenetére
Igen úgy tűnik menthető! Nagyon szépen lejött kb a 97% a rozsdának/kosznak 2-3 óra alatt. Reggelig azért benne hagyom aztán átviszem ultrahangos tisztításra. Itt is be kell lőni a késeket a filces metódussal? Vagy gyárilag ezek azért pontosak?
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
-
Nutra
tag
válasz hcstuning #101701 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek. Most jól fel vagyok tankolva, akkor egy darabig Pacificaffe így nem játszik. Pedig a Monsooned Malabarjuk bejött még a Jurán, kíváncsi lettem volna a Sette/Anna kombóval mit tudok belőle kihozni (meg persze jópár más kávéjukat is megízlelném még...) Azért nekem fura, hogy mindössze csak egy eléggé kieső (egyébiránt igen korrekt és szimpatikus) bolt a viszonteladó, ami inkább szervíz, alkatrész vonalon mozog.
-
user351
újonc
Kedves Csoporttagok!
Újonc vagyok a kávéfőzés területén. A kérdésem:
Mindenhol azt olvasom, hogy egy eszpresszó készítéséhez ~7 gr. őrölt kávé szükséges, amihez az egyadagos (középen rácsos) szűrő használadnó.
Ezzel szemben minden barista videón legalább ennek duplájával főznek, értelemszerűen 14, vagy akár egy 21 grammos szűrővel.
Mi akkor a standard, ha valaki egymagának akar főzni egy kávét? -
1amarr
tag
Csinált valaki már ilyet? Újrakábeleztem az egész gépet a dugaljtól indulva. Hőálló szilikon szigetelésű 1,5 mm^2 kábeleket használtam. A tömlőket is lecseréltem méretazonos szilikonra. Pedig csak egy leégett hőbiztosítéknak indult... Ám ahogy nézegettem, egyre több elöregedett, elfáradt részt láttam, nem tehettem mást... Ezek után egy PID-elés nem is tűnik komoly munkának.
-
Flashback
addikt
válasz user351 #101711 üzenetére
Persze mert jó duplát könnyeb főzni.
Nálam a dupla kosárba 19.5-20.5gr között megy.
Ebből lesz 40-45gr környéki ital.
A szimpla ennek a fele lenne. Páran szoktak itt is szimplázni majd ők mindjárt megmondják :)
Szerintem 7gr az kevésnek tűnik... Mondjuk a Nespressoba 5.5g van ahhoz képest előre lépésBocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
bbuffy
senior tag
Innen kik indultak a pörkölőversenyen?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
WiZARD
addikt
válasz Kávé Kálmán #101704 üzenetére
Köszi.
Picit más színárnyalatú a 2 tömítés, elsőre sok más nem tűnt fel, de nem sokáig hasonlítgattam, inkább gyorsan beraktam a másikat hátha azzal jó.
A szilikonzsír mennyire fontos? Amit levettem, azon kb keményre van száradva, már ahol van rajta...Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Toobee
veterán
válasz Toobee #101259 üzenetére
Kis Fellow Ode update. Valószínűleg kezd bejáratódni a kés, 15 gramm mellé 2-es álláson vagyok most a CasMo Wibeti filterrel (kettővel durvább, mint az 1.1), így hoztam ki a 3 percet: 30g/45s, 150g/75s, 250g/180s. Szerintem megmarad a kicsike, nagyon tetszik a végeredmény. Ebben a videóban lefitymálják rendesen vakteszten, úgyhogy szerintem jobban teszem, ha EK kávékkal nem szomorítom magam
Ezt csináltam meg a 9Baristaval is. Citromlére számítottam, de valahogy nem akarja elrontani a kávékat, hiába filterpöri. A videót filterkávé eszpresszónak szemüveggel nézzétek. Lassan visszatérek az eszpresszó pörikhez is, de most csak 2 filterem van kibonta, a többi pihen a fagyóban.
https://barbieripnk.hu/
-
vicces1
aktív tag
-
Tomi_Sci
őstag
válasz 1amarr #101712 üzenetére
A Gaggia szilikonkábelei szerintem nagyon jó minőségűek, semmilyen öregedést nem tapasztaltam eddig rajtuk. A hőbiztosító mondjuk elég gagyi így, hogy csak "inline" be van forrasztva, mindig félek, hogy eltöröm. Egyedül a burkolatlan sarukat zsugorcsöveztem le.
Amúgy a PIDhez én hestore-os mérőzsinórt használtam, szilikon, hőálló, rugalmas.
Szilikoncső csere lassan nálam is időszerű, Expolygonról vetted?Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz vicces1 #101720 üzenetére
A Roastopus FB oldalán. Tegnap este 7-kor került ki. Indultál te is?
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
general
addikt
Csinaltam több mérést is a pénzérmés módszerrel. A már korábban említett 57 mm IMS 12/18-as kosárral. Most közepesesen sötéttel 16gr-nál már megnyomja a rárakott huszas pénzérmét. (tudom, százast mondanak, vastagabb, de egyszerűen nincs itthon most ilyen érme, feltúrtam mindent ) Szóval ezekbe az 57 millis kosarakba olyan nagyon sok nem megy. Mondjuk nekem így is kicsit sok a napi 3-4 kávéhoz. Ezért csinálom inkább kicsit kevesebbel. Ennyi rendes duplát nem bírok meginni. De az ízét meg imádom.
Akkor ha jól értelmezem, egy kosárnál megadott töltőtömeg inkább a pörkölési szint miatt van úgy megadva, hogy 14-18gr pl. A mennyiség az nagyjából mindig ennyi legyen, pár mm a felső szűrőig.
-
Balus
tag
válasz bbuffy #101715 üzenetére
Én is indultam. Sikerült a dobogó aljára felkerülni.
Maximális tiszteletem Balázsnak, hogy megszervezte ezt a "versenyt".
Az otthoni pörköléssel az a baj, hogy nincs viszonyítási alap, hol áll az ember, mit lehetne kihozni az adott babból. Én például vettem a Roastopus saját pörkölésből is, de saját bevallások szerint nem sikerült hozni azt a szintet, de összességben elégedett vagyok a produktummal.
Engem is érdekelne, ki milyen eszközzel profillal indult.
-
JózsefK
csendes tag
válasz user351 #101711 üzenetére
Teljes mértékben kávé, egyén és ízlésfüggő.
Szimplát is lehet jót főzni. Betöltővel és 42,3 mm tamperrel (a 41mm elterjedtebb és elméletileg kevesebb kávét is kíván) 8-10g kávé megy bele, a duplába 16-18g.
Duplával egyszerűbb a kávét kikísérletezni, mi áll jól neki (mennyiség, őrlési finomság, hőfok, lefolyás stb) és esetenként jobban kijönnek az ízek.[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz SteelCowboy #101722 üzenetére
Persze, Hasbean Colombian - t küldtem, de Bazsi kiszurta
Nem! csak kíváncsi voltam, hogy sikerült.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
konzumpro
senior tag
válasz vicces1 #101726 üzenetére
Én voltam a 6-os. Eléggé ragacsos babok voltak, alig indultak meg a pörkölés elején, nagyon kellett rázogatni, eddig minden babot elég volt ringatni, néha picit meglódítani és jó volt.
Ennél a pörkölőnél a folyamatos mozgás az egyenletes pörkölés titka, különben meg is ég egy-két babszem.
Túl is pörköltem, hogy ne legyen olyan egyenetlen, ez a visszajelzések alapján sikerült, viszont így el is tűnt ami izgalmas lett volna ebben a kávéban, ideje csökkenteni a pörkölési időt az első reccsenésig, kíváncsi vagyok milyen úgy, miről maradtam le eddig ízekben... -
1amarr
tag
válasz Tomi_Sci #101721 üzenetére
A kapcsolóknál lévő kábeleknél láttam pár helyen, hogy megtört a szigetlés. Mivel a Baby-n ez a rész elég közel nyomódik a kazánhoz, el tudom képzelni, hogy egy helyen egy vezeték hozzáért valami szigeteletlen részhez, és ez okozta zárlatot, ami leolvasztotta a hőbiztosítékot. Szerintem nem kell félj, hogy eltöröd, nagyon stabilan volt az is betéve és a 100 kOhm-os ellenállás is. Szilikoncsövek: https://bondex.hu/
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Minden várakozásomat felülmúlták a kávék, és olyan szempontból is tanulságos volt, hogy a Gene-nel bizony lehet filterre pörkölni.
Izgalmas volt ennyi változatban kóstolni ugyanazon kávét, nem nagyon volt még ilyenre lehetőségem, de a zsűritagoknak sem. -
Bazsee71
őstag
válasz konzumpro #101733 üzenetére
Nem-nem, de pár kávé egyszerűen annyira kerek volt, édes utóízzel, hogy bármikor elszürcsölgetném filterben. Ahogy Toobee írja, cupping volt, az egyedüli kérés pedig az volt a zsűritársak felé, hogy a sötétebb pörkölés ne legyen lepontozva, ha amúgy a pörkölés szépen sikerült. Itt jött ki legjobban Jarjabka Zoli tapasztalata, ő tudott a legjobban elvonatkoztatni tőle.
-
bandras83
csendes tag
Segítségeteket szeretném kérni! Van egy La Scala Butterfly-om (e61) Nestle Veraval használom, de szeretnék egy vízkőtelenítést. Ugyanúgy csináljam, mint pl. A Gaggia Babymmel, vagy itt valami más technika van? Valamint a Puly Caff-os visszaöblítés itt is mehet?
-
soldier2
őstag
válasz general #101723 üzenetére
"Akkor ha jól értelmezem, egy kosárnál..." igen, jól gondolod. El lehet ettől térni, de kevés az esélye, hogy jobb legyen (ilyenkor ugye állítani kell az őrlőn, hogy maradjon a megfelelő lefolyás, így egy idő után keserű lesz ha túl keveset teszel bele).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bbuffy
senior tag
válasz Balus #101724 üzenetére
Szép helyezés, gratulálok!
Etióppal szenvedek én is néha, bár csak kétfélét próbáltam. sztem eddigi legnehezebb pörköléseim egyike az a kávé. Általában, ha új kávé van egy kicsit informálódom, aztán indítok egy pörkölést. Mondjuk Sidamonál pont bevált az hogy kicsit előszárítom, mondjuk 190 fokon egy 5-6 percet, aztán feltolom 230 ra, reccs után meg 220-225 re vissza. Szin alapján is nézem, nyilván, de nem a leg megbocsátóbb kv. A verseny kv sztem nagyon felhasználóbarát, mind a négy profilom más-más jó kávét adott.
A legnagyobb szopóka eddig egy Guatemala volt, bár még nagyon az elején, de konkrétan 2 kg kuka lett.
De Etióp fényében rá fogok menni egy Yirgára most már. Bár most van vagy 10 kg itthon.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #101743 üzenetére
"reccs után meg 220-225 re vissza"
mármint, amit meghallod, hogy elkezdődött a(z első) recsegés? ha igen, innen még kb. mennyit hagyod menni?
én azt figyeltem meg, hogy ha ilyenkor visszaveszem, nagyon leáll a recsegés, miközben itt már nem szívesen nyújtom a pörkölést. szóval, mindenféle "profilozás" után visszaálltam arra, hogy 240 fokon nyomatom, aztán reccskezdés +1 perc környékén leállítom. így sem az igazi, mert recsegne még szívesen, de ha tovább hagyom, hamar csokiszínű lesz a kofi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
válasz Parci #101745 üzenetére
Nem sok, 60-90 mp kb. tényleg kv függő, sőt tételfüggő is kávéfajtán belül. szivtam már be Hondurasival, ugyanolyan profillal másik rendelésből sötétebb lett, ihattam az unicumot.
Amúgy 8 perctől végig figyelem a kávét, szine alapján is döntök....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Balus
tag
válasz bbuffy #101743 üzenetére
Én is elég hasonlóan csinálom a Gene-vel. Annyi különbséggel, hogy a szárítást újabban 210-en kezdem aztán 4-5 perc után feltolom kávétől függően 235-240-re. A reccs körül visszaveszem, de csak ~10 fokkal és hagyom ~1-1,5 percet. Azt vettem észre, ha ennél jelentősebben visszaveszem a hőt, akkor teljesen lekapcsol a fűtés és további 5 fokkal visszaesik a beállított érték alá. Bár lehet a teraszon hidegben pörkölés miatt van ez. Ez a profil az etiópoknál is működött.
Van, aki a családban a Malabart szereti. A ma bontott 3 hetes pörkölés kicsit túlment, olajos lett... Malabarból a világos pörkölés nem jön be. El kell nyomni a "terroir ízeket", így viszont étcsoki.
-
vicces1
aktív tag
Nehéz ezt kimondani: Az állam leesett!
(nem részletezem, nem rasszizmus, de ezért szeret bele valaki a világosba )
- és ezt presszóval, vst15, 17be 43ki 93pid 26mp
rögtön csináltam +1et
+olyan illat van most itt, ha a szomszédba laknék "bekéreckednék" ide.
(kösz az ötletet Toobee.)Nicaragua Pacamara-Nat.-87p Specialty
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Toobee
veterán
válasz vicces1 #101749 üzenetére
Én még nem vettem át, majd pénteken járok Szeged irányába. Ezeket rendeltem. Az 1. 4 omniroast, az utolsó 2 tétel közepesen világos néven fut (ezeket a 9Baristával akarom elkészíteni, mindössze 125 g-os zacsik).
El Salvador Paca
Nicaragua Hybride
Nicaragua paca
Ethiop Gují
Ethiopia Yirga Kerchanshe
El Salvador Pacamara 87pKép van? Az ízekről nagyjából beszámolhatsz, ha van kedved, mert nagyon érdekel.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/