-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti...(16v)
tag
-
WarLock07222
tag
válasz kzoltann #101939 üzenetére
Én is rápróbáltam így délután a mai napi adagra. Picit tényleg felüdülés az eddigiekhez képest, bár nekem kicsit ilyen "zöldséges" ízvilágot hoz a megszokotthoz képest, de ez a babok láttán is várható volt, mert pár darab szinte nyersen került bele a fém dobozkába. Amire inkább ráébresztett ez a nap megint, az az, hogy a mellé szánt dokumentációs anyag köszönő viszonyban sincs azzal, ami a dobozban található, a farmon / helyen kívül. Az ízjegyekből egy sem stimmel a weblap és a doboz között
-
norkov84
tag
válasz Peti...(16v) #101951 üzenetére
Gratula az R58-hoz, gyarapodunk már itt
Melyik verzió? Már az új, stopperes, érintő kijelzős?A blond Starbucksot nővéreméktől kaptam valamelyik karácsonyra, az még egész tűrhető, dél-olasz jellegű eredményt adott még a Silvian. Igaz, nagyon friss pörkölés volt.
Kaptam vele egy dark-ot, na az katasztrófa. Iszonyat keserű, füstös valami. Leőröltem ilyen németes filterkávé készítéshez ismerősöknek, ahol nyakon zúdítják majd tejjel, cukorral. Durva illata vol utána a Majornak 1-2napig -
Peti...(16v)
tag
válasz norkov84 #101954 üzenetére
Köszönöm!
Nem, ez még a V2-es. Jó lehet az új, a shot timer nagyon hiányzik, meg az is vicces, hogy ennél a hőmérséklet állításához külön táblát kell használni, de lassan megjegyzem a fokokat.
Élmény használni ezeket a tankokat, de azért ergonómiában a Catler magasan veri, uh kellett egy kis idő eldönteni, hogy melyik megy és melyik marad. -
vicces1
aktív tag
válasz Parci #101934 üzenetére
Bang!
Ma délután a fagyóból egy unalmas Costa Rica (mert arra felé a kávéhoz sem értenek)a Pacifictől(ők meg a pörköléshez nem) és még nem is legalább egy geisha (merazalatt minden szar) se nem 100GBP/ mg-os hype coffe. Nem beszélve egy fémipari hulladék Kinuval mentem rá, a gépet már meg se merem említeni akkora gáz...Ahogy Bödőcs mondta van ahol az ünnepi halászlé delfinből van
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
bl4ze
veterán
válasz Peti...(16v) #101947 üzenetére
Bocs, ott a pont tényleg, Nápoly mellől vannak, nem Szicíliaiak : 81038 – Trentola Ducenta (CE)
Mokaflor jó kávékat csinál, az Oro most hirtelen nem rémlik - de jók. Na Ők viszont tuti Firenze, jártam is ott a gyárhoz közel
.:. bl4ze .:.
-
pbalint
csendes tag
Egyébként minden országból jönnek izgalmas kávék, de azért egy csoki-mogyi-vanília ízjegyekkel megáldott közép-amerikai kávét (=unalmas centrál) filterben én senkinek nem kívánok. Presszóban ez nyílván más.
-
bbuffy
senior tag
válasz Parci #101958 üzenetére
En meg a polipos Bányait. Mondanám hogy qrvajó de nem beszelek csúnyán.
Oké hogy unfancy közép amerika, de amit most pörköltem Yellow bourbon olyan törökmogyoró aromát adott hogy csak pislogás volt. Filterben nem jó ez az tuti de presszóban, szep selyem lágy mogyorós cortado lett.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
válasz Parci #101962 üzenetére
Igazából a komment első fele volt a reflektálás, csak vmiert egyberakta szünet nélkül a kommentet.
De lefiltereztem a legvilagosabb YB t ma amugy, és kb semmi sav, csak édes ízek. Finom igy is, de nem az a málnaözön.
Megnezem Bányait is bár picit talán sötét filterhez....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
kzoltann
aktív tag
válasz Parci #101962 üzenetére
Ez a tema tulegyszerusitese, az eredeti kommentemben is egy Costa Ricabol szarmazo nem geisha kavet dicsertem agyon, hogy elhalaloztam milyen jo volt (€13 volt 250g)
Semmi baj nincs kozep/del-amerikaval, sot szerintem ok elorebb tartanak a kulonlegesebb eljarasokkal valo kiserletezesben, rengeteg eszetlen jo kave - nem csak geisha - jon toluk 3-4ezer/250g arkategoriaban is.
Az en kommentem lehet egyeseknek serto volt, de semmi lenezes nem volt benne, egyszeruen filterben 2-3 decit elszurcsolgetni az az izvilag nekem lapos es unalmas en nem elvezem.
Abban remenykedtem, hogy itt megfer ez a kavefogyasztasi szokas is, hogy a hatasa egyaltalan nem erdekel, csak az izelmeny ami nekem inkabb a gyumolcsosebb kavekban izlik.
Magyar porkolokrol pedig soha nem nyilatkoztam negativan, eddig kb mindenkivel nagyon jo tapasztalatom volt. -
WarLock07222
tag
válasz kzoltann #101965 üzenetére
Én se kifejezetten értettem a szarkazmust, amit szült az eredeti hozzászólásod. Nekem legalábbis kifejezetten jól esett, hogy tudom, hogy nem feltétlenül velem van a baj, hogy az adventi kalendár 80-90%-a full unalmas és nem kifejezetten filternek való kávéból lett összerakva (ami amúgy egy ~20-25k/kg árra jött ki végül?). Őszintén szólva én picit többet vártam ettől a csomagtól, mikor nagy lelkesen berendeltem a 19grams-től.
Kicsi espresso vonal:
A másik "csalódás" az a szombaton vett April Costa Rica lett. Elég ratyi a pörkölés minősége, szerintem nagyjából az összes lehetséges pöri szín megtalálható a csomagban 7200/250g-ért. Ez ízben is tökre visszaköszön, mert két egymás után húzott shotnál is vannak olyan eltérések, hogy hű.... Nekem mostanában amúgy a Kalmár-féle Guatemala az, ami viszi a prímet, egyszerűen nem tudom megunni. Pedig általában a 250g végére többnyire minden kávét megunok, viszont ebből kellett rendelnem egy plusz csomagot.[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Elvesztettem a fonalat, pedig többször elolvastam. Tényleg az a gond, hogy valaki számára unalmasak a dél amerikai kávék? Nem pont az a szépsége ennek, hogy mindenki mást szeret, más az ízlése? Ha nem kedveli akkor nem kedveli...szíve joga, szerintem.
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #101969 üzenetére
ühüm. és neked például ilyen volt az összes dél- és közép-amerikai casmo filtered?
de felőlem nyugodtan húzzátok át másfél kontinens összes kávéját így el tollvonással (bocsánat: 3-4 jelzővel), az tényleg hardcore szemlélet.[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
norkov84
tag
válasz Peti...(16v) #101955 üzenetére
Igen, ezt én is sajnálom, hogy a v2-ben még nincs benne a bbuffy-féle stopper, bezzeg v3-nál az is, meg a képernyő is számol.
Na ja, a PID elég körülményes, bár én megfejeltem az ergonómiát még egy Profitec flow-regulatorral is -
kzoltann
aktív tag
válasz Parci #101970 üzenetére
Nem tudom, hanyszor kell meg leirnom, hogy nem huzom at a teljes kontinens kave kinalatat. Fantasztikus kavekat ittam Kolumbia/Costa Ricabol, pont ma beszeltuk Pbalinttal, hogy a CasMo San Isidro egy meghatarozo elmeny volt. Az egesz kommentet egy Las Lajas Black Honey Caturra kaves allongee elmenyem inditotta el. Sonora Sl28 19gramstol is eszetlenul bejott.
De attol meg a tobbunk altal unalmasnak velt izvilag az adventi naptarban 95%-ban az amerikai kontinensrol jott.
Amire en gondolok, hogy ha egy kaven meglatom szarmazasi helynek valami del-amerikai orszagot es izjegyek kozott dominalnak az csoki-vanilia-mez-csonthejas izjegyek azt filterre nem vennem meg. Ennyi es nem tobb.
Ezt ne gondoljuk tul, ne vonjunk le belole hamis kovetkezteteseket, koszonom.[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Parci #101970 üzenetére
Szerintem totál mindegy, hogy nekem milyen egy kávé ahogy te mondta az én “koordináta” rendszeremben. Ugyanaz a kávé nálad biztos más lesz. A kolléga óvatosan oda is írta, hogy “számára” unalmas. Nem a hardcore topik adott ki nyilatkozatot vagy írta be az összefoglalóba hogy a dél amerikai kávé kerülendő. Nekem ez egy személyes vélemény/ízlés, semmi más. Te is köztudottan ki nem állhatod a robustát pl. aminek itt hangot is adsz. Ezzel nem vagy egyedül, de van itt jó pár kemény hardcore arc akik szeretik. Ők se horkannak fel, hogy nehogy már kijelentsük, hogy mocsári. Ismerem nagyjából az elveidet itt, hogy nem szereted ha alaptalan, nagyívű megállapítások születnek, mert félre vihetik az olvasót és lehet egy hét múlva más szelek fújnak. Ez a része rendben is van, rendesen kipróbált és megrágott dolgokat szabad csak kijelenteni. Ez viszont semmi más csak egyéni ízlés, egy ember saját véleménye volt.
-
Peti...(16v)
tag
válasz norkov84 #101971 üzenetére
A flow-szabályzót majd a Jézuska hozza
A timer hiányát most úgy oldottam meg, hogy előtúrtam a fiók mélyéről a Brewista mérleget, amit azért tettem féle, mert 1-2 nap alatt leszívta az elemeket, de most újra adtam neki egy esélyt, és egyelőre működik. Persze ez is egy plusz gomb, uh az igazi a beépített timer lenne. Eddig csak ezt találtam, de ennyiért hanyagolom...
-
WiZARD
addikt
válasz Parci #101970 üzenetére
Én is áthúzom.
Pont most ősszel döntöttem el a kávézóban, hogy én soha többé nem rendelek dél- és közép-amerikai (CasMo) kávét eszpresszónak. Elmúlt 3 évben próbálgattam, mégiscsak annak a szezonja. Sokaknak ízlett, de nekem sose ízlett. Úgy meg utálok bemenni, hogy 1-2 hétig olyan kávét kelljen innom, ami nem ízlik és sokszor már inkább nem is ittam kávét amíg el nem fogyott.Filterre is csak azért rendelem, mert ott elfér a másik mellett és aki akarja az választhasson.
De amíg eszpresszóra 1 őrlőt használunk, addig abban az 1ben többé biztos nem lesz ilyen.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #101973 üzenetére
oké, ebben van igazság. tényleg csak azért tettem szóvá, mert - nekem - bántóan leegyszerűsítő, nem is tartom igaznak (hogy ne menjek nagyon messzire, egy relatíve világosra húzott kalmár kolumbiát iszom, presszónak ráadásul, és ott sem olyanok már az ízjegyek, mint amit a fórumtárs megunt).
a robusztát tekintve van igazságod, még gondoltam is rá, amikor a kommentet írtam, hogy tuti megkapom majd...
#101972 kzoltann: oké, így picit pontosabban fogalmazva már nem tettem volna szóvá
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Daneeka
senior tag
Én néha iszok egy két fermentet innen-onnan de egyébként csak Afrika. (sőt szerintem ezek az új feldolgozások, hogy anaerob tejsavas ferment meg ilyesmik a világ érdektelenebbik ültetvényeinek a válasza az afrikai gyumolcsbombakra de lehet gonosz vagyok)
-
SoundON
tag
válasz WiZARD #101975 üzenetére
Igen, ettől szép hogy mindenkinek más és más...
Én mindkét állítást értem, de az biztos hogy az elmúlt évben engem pont a brazil kávék leptek meg nagyon a CMtől mint például a BAIXADÁO, ASSUMPCÁO. De volt onnan mexikói is ami szintén extra érdekes volt, hogy az AWAKEN szintén brazil FLORAL GOLD-ról vagy a kolumbiai FINCA VERACRUZ-ról már ne is beszéljek amik szintén emlékezetesen kib@szott jók voltak annak ellenére hogy alapvetően és üzembiztosan az afrikai kávékat szeretem. -
WiZARD
addikt
válasz SoundON #101978 üzenetére
Igen, ez már erősen ízlés kérdése.
Én inkább bevállalom hogy a
z elveimtapasztalataim miatt kihagyom azt a 20ból 1 bomba kávét. Eddig próbálgattam, de meguntam a nekem nem ízlőket.Szerintem alapvetően 2 módon lehet csinálni a kávézót. Vagy úgy, hogy tényleg érdekel mi van ott, de ehhez nekem kell hogy az én ízlésem/véleményem határozza meg az egészet, vagy lehet hagyni az egyéni preferenciát és csak a profitot nézni, akkor viszont kb a segafredo/ily, de mindenképp valami olcsóbb kávé irányba mennék. Tőlem nagyon távol áll ez a második verzió.
Így is vissza kell fognom magam, hogy ne menjen az üzlet rovására az amit én szeretek.
Például nagyon irigy vagyok pl a Kontaktra hogy meg merik és tudják tenni, hogy nincs semmi édesítőszer náluk.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
#75655680
törölt tag
-
Toobee
veterán
válasz kzoltann #101984 üzenetére
Ma megyek majd a Frinsa Collective JÁVA filterért, erre nagyon kíváncsi leszek. Presszó pöri nincs is belőle, de azért megkóstolom annak is. Presszónak meg barnázok, El Martillo EL SALVADOR. A posztjuk alapján kívántam meg őket.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
vicces1
aktív tag
Újabb izgalmas információ:
Én a diós bejglit szeretem a kedvesem a mákosat...
Találós kérdés; Kinek van igaza?Ha pékségem lenne, szerintem mindkettőt árulnám, pedig nem eszek mákosat.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
KVfun
csendes tag
válasz WarLock07222 #101966 üzenetére
Kalmárnak a régi vagy az új Guatemala? A régi nekem is kedvenc volt. Az újat még nem próbáltam.
-
WarLock07222
tag
válasz KVfun #101989 üzenetére
[EZ], én a korábbit sajnos nem próbáltam. Viszont ezzel és a Robot párossal kb. lehetetlen volt hibázni, mind a 250g nagyon ínycsiklandóan jött le, többféle arányban / dózisban is (picit variáltam, hogy milyen textúra áll neki jól).
Rendeltem még amúgy mellé a Brazilból, illetve a Salvadorból is, az év utolsó pörköléséből, de azokat még nem volt alkalmam megbontani. A Salvador egészen izgalmasan hangzik így a leírás alapján, elvileg a hét közepén már tud bontódni a csomag
-
norkov84
tag
válasz Peti...(16v) #101974 üzenetére
Én is agyaltam sokat, de egyelőre elengedtem a stoppert. Mondjuk mérleg szinten nagyon foglalkoztat valami, ami akksis, szép és jó, de nem az Acaia árban van Bár ez a Beurer KS36 sem rossz, de meg kéne próbálnom, hogy bírja NiMH akkukkal az AA elemek helyett.
Ezt a stoppert szépen beárazták
[ Szerkesztve ]
-
norkov84
tag
válasz WarLock07222 #101990 üzenetére
Salvadort ma bontottam, szintén a most szerdai pörkölés.
Nekem nagyon ízlik. Kicsit talán finomabb őrlést kér, mint a Sidamo (az abszolút kedvenc Gábortól), de szerintem szépen hozza az ízjegyeket.A brazil amúgy jó kis klasszik cucc, én azt flat white-nak szoktam használni.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
https://444.hu/2020/12/21/balfasz-barista-megtalaltam-a-tokeletes-munkadrogot-a-bezartsag-idejere-ami-legalis-cserebe-sokkal-rosszabbul-leszel-tole-barmilyen-tiltott-kabitoszernel
.:. bl4ze .:.
-
TOZ
addikt
válasz Toobee #101996 üzenetére
No dikert figyeltem most. (Van amikor csak erzesre csinalom, nem izgatom magam par grammon)
15g kávé 250g víz. V60. Szinte masodpercre pontosan 3 perc ezzel a beallitással (na jo hazudok, kerek négyesen volt).30 mp virágzás (50g vízzel), aztán 130ig, fél perc mulva 180ig, ujabb fel perc ment rá a maradék. És 3 percnél kegyent le a vége.
SSP-t nem tervezek.
Szétszedni nem szedtem, hogy megnezzem a késtartód.[ Szerkesztve ]
-
Papacoffee
csendes újonc
Sziasztok!
Olvasgatva a korábbi bejegyzéseket azt vettem ki, hogy vannak tagok akiknek van tapasztalata a Behmor pörkölővel. Most szemezek a 2000 AB Plus modellel, de külföldi fórumomon azt olvasom, hogy nehéz vele világos/filter pörit csinálni. Tudja azt valaki cáfolni illetve igazolni?
Más: Meddig lehet Angliából ÁFA mentesen rendelni? Két helyen látom a neten ezt a gépet. Az angoloknál 380 Font a németeknél 499 Euro, de ezt a DHL szállítja így itt egyből van egy jó magas vámkezelési díj. Szerintetek honnan rendeljem meg?[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz bl4ze #101997 üzenetére
Mindent elárul ez a cikk a szerző igényeiről...
Amúgy se szeretem a cold brew-t, de azt inkább nem akarom megtudni hogy ez milyen lehet valami ~0,5-1 éve pörkölt szénné égetett 50+% robustás bolti förmedvényből, késes elektromos darálóval darálva, csapvízzel, random arányokkal.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Tidradio td-h3 rádiót keresek!
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!