-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
hát pont ez az, hogy éjjel nappal ki se kapcsolnám a HX-eset, hogy reggel 7-kor már forró legyen a gép
komolyra fordítva: akkor azt mondod, hogy otthon maradjon a baby, itt meg esetleg cseréljem le a GC-t erre (vagy egy ilyenre)?
Egyébként PID nélkül honnan tudom, hogy hány fokos? Valahogyan be lehet állítani?
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
lámpánál nem kell föld. csak olyan gépeknél, aminek foldelt dugója van. pl. vasaló, kávégép, vízforraló....
De szabadon választott a földelés használata, minthogy a gyereket bekötöd a hátsó ülésen, vagy nem kötöd be.
Nálam a javítandó gépekből kb. 10-ből 2 valamilyen okból leveri a fi relét. Ez azt jelenti, hogy legalább 25mA folyik a föld és a fázis, vagy nulla közt. Ez már halálos lehet szerencsétlen esetben, pl. ha nincs földelés és egy panellakásban egyik kézzel a gépet fogjuk, másikkal a falat.Amúgy egyszerűen megoldható ez a földelés téma. Olyan Orvibo-t kell venni, ami angol szabvány, mert az földelt. Aztán tenni kell bele egy angol-magyar adaptert, vagy angol Gaggia kábelt kell használni, amit akár kettőt is tudok adni, akinek kell.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
adriankoooo
senior tag
Az a baj, hogy több jóval több mint egy éve nem ittam robusztát (hacsak Paljoc nem kevert egy kicsit a Chocoba, Spicybe, meg az egyéb 100% arabika cuccba ). Előtte meg most visszagondolva égettem a kávét (90+fok), nem kicsit. 86-ot inkább felső közép tartományak mondanám. Jellemzően 82-86 közt lavírozok. Most szép őzikebarnák a kávék.
Most viszont elkezdem írni én is a hőmérsékletet, aztán majd közre adom. Akinek ugyanilyen Twinje van, simi PIDdel még hasznát is veheti.
Még annyi, hogy a Kilimanjaróból kell a 18-18,5 gramm, mert 17,17,5-nél nagyon szaggatva jön.
-
Ábi
tag
Ha figyelmesen olvastál, akkor láthattad, nem közvetlen az 1 csepp víz okozta az ízbeli változást.
Ez ok-okozati viszony.
1 csepp víz jelentősen csökkenti a statikus problémát, ettől a szemek egyenletesebben őrlődnek(nem pattognak, tapadnak fel a falra olyan nagy mértékben, mint nélküle), amiből egyenesen következik a jobb kioldódás, ami ízben is megjelenik.
Ha még nem próbáltad, érdemes kísérletezni.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Nem vagyok fizikus, de a statikusságra nem hat a gravitáció. A töltést nem csak lefelé, hanem felfelé is átveszi a kávé. Gondolom a kések között is dolgozik ez a folyamat, egyfajta átrendeződést okozva.
Ha csak a Combatra gondolok, ott is pusztán a fordulatszám változtatással más arcát mutatja a kávé. Nem hittem, próbáltam, ledöbbentem.
Én ezt tapasztaltam. Számomra nem csak kényelmi kérdés, hanem minőségi is.
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Nem emlékszem, a Mazzeredbe beraktál kis rácsot a nyíláshoz?
Tedd meg, hogy legközelebbi kávézásnál csapolsz egyet csepp vízzel és annélkül is. A DC-n nem probléma a konstans hőfok.
Én délután direkt kipróbáltam azonos beállítással és cseppes módszerrel ugyanaz a mennyiség lasabban jött le, ennek hatására az ízek is koncentráltabbak voltak. -
noss
csendes tag
Parci, zolnagy: a kérdésem nem az árra vonatkozott, az inkább csak paraméter.
inkább az érdekel, hogy a QM a Silvano alatt miért csak termoblokkot használ, ill. mik az előnyei, hátrányai, tipikus jellegzetességei a termoblokknak?érdekel továbbá, hogy amennyire a TX10 bevált konstrukció,
a kortárs utódjairól ez mennyire mondható el?
azon felül, hogy Parci szavaiból ítélve durván túlárazottak lehetnek.na most kicsit utánatúrva ráleltem a Pippa-ra, ami úgy 200e Ft és mégis bojleres..
noss
-
Ábi
tag
Őrlemény minőségről, szemcseméretről csak találgattam, mint ok.
Amit tapasztaltam, hogy Nepál Mt. Everest, Palkó Blendnél azonos in-outputnál szárazon gyorsabb volt a lefolyás, hamarabb szőkült.
A lényeg, áldozz rá max 10 percet és próbáld ki így-úgy. Csak egyféleképpen nincs értelme, nincs konkrét összahasonlítási alap.
A Combatnál sem tudom megmagyarázni, hogy miért van más íze a kávénak pusztán a fordulatszám változtatásával, mégis valóság, pedig ott is mikrométerekről beszélünk a kések között.[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
Én a WDTnél is fogtam a fejem, hogy nemár, hogy egyesek itt marháskodnak. Aztán kipróbáltam... Azóta csinálom.
Tény, hogy egy jobb daráló beszerzése egyszerűbb megoldás lenne, de egyelőre nem fér bele a családi költségvetésbe. Úgyhogy holnaptól majd vizezek is (pláne, hogy megtudtam, remek rövidítés is dukál hozzá, így egyből tudományosabb - RDT). Mondjuk amióta ráálltam a tejgőzölésre, és az asszony is csillogó szemmel fogyasztja el a napi koffeinadagot egyre jobban sikerülő kapu formájában, azóta nem komplett idiótának, csak kedves bolondnak néz a sok hókuszpókuszommal...Cave canem!
-
weinmaker
őstag
Nagyon nagy! Nálam is napi használatban van az " öreg" , és eddig senki sem panaszkodott, hogy rossz kávét kapott volna
Nálam a pulton: qm 0650, gaggia classic pid, egy ipari podos gép, és egy fiorenzato f64
Mellettük egy bialetti brikka, aeropress, hario v60, kalita wave, french press, egy hario mini millelLehet van még valami, de azokat nem nagyon használom, viszont az összes előzőleg felsorolt használatban van
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
fragola.6035
aktív tag
A rézcső tuningba már biztos vagyok, hogy van eredménye, ízben is, állagban is. Csak ez a pumpahang erősödés ne lenne. Nem vészes, de van. Nem tudom, hogy mitől. Rezonancia nincs, csak kb. 25%-os hang erősödés.
Múlt héten vettem, több, mint 10ezerért hangszigetelő meg rezgés csillapító anyagokat, de nincs túl sok eredmény. A magas frekvenciás hangok eltűntek, de az alacsony frekvenciás hang megmaradt, de eleve abból volt több. Jövő héten veszek jobb anyagokat.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Múltkor kaptam kölcsön kb. 2 hétre egy Reneka szűrőt. Mindenki el van ájulva tőle. Próbáltam PY kávékkal és egy Carraro robusztással is, amit műhelykávénak használok már nagyon rég óta.
Mindig VST-t használok, szimplát és 21g-t. A Renekával nem tudtam húzni egy tisztességeset. Állítottam hozzá a darálót, mindkettőt, de semmi, még a szimpla VST szintet sem hozta. Pedig sokan szeretik, és el is hiszem nekik, hogy jó.
Nekem nem tetszett a Reneka, szerintem kicsi is. De lehet, hogy béna voltam, de én még mindig a nagy VST-re esküszök.https://caffe35.webnode.hu/
-
Xabi78
aktív tag
Valószínű kávéval egy picit borul a dolog, mert az OPV nyit 9 báron, és elég sok meleg vizet eldobál a rézcsőből (mert ha jól értem, az OPV helye változatlan ennél a konstrukciónál, vagyis a rézcső és a bojler között van). Persze még így is sokat javul a hőstabilitás, de szvsz "élesben" valószínű kicsit nagyobb a hőmérsékletesés. De így is nagyon impozáns, gratula
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
Én ebből indultam ki:
A Gaggiánál az OPV nem közvetlenül a pumpa után van, hanem a bojler beömlőjén, tehát a rézcsőtuning és a bojler között.
Szóval, ha ez nem változott, akkor a rézcsőben lévő forró víz egy részét az OPV simán eldobálja 9 bar fölött. Erre megoldás lehet mondjuk egy plusz OPV beszerelése a szivattyú után 9 barra, és az eredeti OPV batekerése mondjuk 10 bar körülre, mert akkor ott nem szökik a víz.
Cave canem!
-
adriankoooo
senior tag
Ha lecserélitek a fejet, mondjuk kisebbre, ugyanakkora erővel fog engedni az előre beállított érték? Így hirtelen belegondolva kisebb felületen nagyobb erő fog hatni, ugyanazon beállítás mellett. Persze az is lehet, hogy rosszul gondolom.
Ha jól emlékszem az én ConcepArt-os automatámnál ez állítható. Ezeknél is?
Itt:
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Szedtem szét Espro tampert. Ez úgy működik, hogy egy rugó által nyomott rúd a száron belül egy hajlított lemezt nyom meg. Ez adott kitérésnél átugrik konvexből konkávba, és ezzel ad egy pattogó hangot. (Régen volt ilyen gyerekjáték, valami béka, azt lehetett ilyen nyomkodással "brekegésre" bírni.) Ez jelzi, hogy elérted a beállított erőértéket. A belső nyomórud pozícióját (és ezzel azt az erőt, amikor pattog a lemez), elvileg lehet állítani, mert menetes a nyomórúd, de elrejtették, ehez le kell a címkét szedni a tamper tetejéről. (Az utángyártottról persze nem tudom, hogy ugyanezt tudja-e, ugyanígy működik-e.)
Az eredeti darab kivitele korrekt, de nem tudom, ad-e ez annyi pluszt, hogy megérje. Vannak olyan vélemények (tesztek), hogy a nyomóerő számít a legkevésbé a kávé ízének alakulásában. Most kis méretű (49mm-es) szűrőjű gépet használok, és itt egyre inkább azt tapasztalom, amit Strietman, egy holland kávégépgyártó ajánl, hogy a kiegyenlítés, kocogtatás után alig, vagy sehogy nem kell összenyomni a kávét.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Tudom, meredek dolog, de eladtam az LM gépet, és most ennek a Strietmannak egy végletekig leegyszerüsített direkt (vagyis nem rugós) karos gépét használom. Ehez a gyártó csak nyitott szűrőtartót ad, tehát ha akarom, ha nem, látom a lefolyást. Itt is ezt tapasztaltam, hogy összenyomva a kávét nem tudok szép lefolyást produkálni. Ez alapján írtam, hogy akkor sikerül a legegészségesebbre a dolog, ha éppen csak kiegyenlítem a tamperrel.
-
hifis50
csendes tag
Hát egy leharcolt használt kocsi ára: 1430Euro. Nem kevés, de a kis sorozatú kézműves gyártást tényleg nem lehet lejjebb szorítani.
Egyébként igényes az anyaghasználata (csak réz és koracél némi fa kezelőelemekkel), ebből és az egyszerűségéből adódóan egy megbízható, időtálló darab. -
paljoc
tag
Nálam ma felszabadult egy kis hely a pulton, elvitték a Butterfly-t. Még szerencse, mert februárban jön vissza a gazdája és szerintem akkor én vettem volna meg ha addig nem viszi el senki, noha amíg a Catler műkszik szükség nem lett volna rá. Remélem nem pont most fog beszarni, mert akkor filterezhetek.
-
BlacKSouL
addikt
A súlya hogyan befolyásolja a tamperelés minőségét? Mondjuk egy (hasraütök) 250 g-os tamperrel 13 000 - 15 000 g-nyi erőt kifejtve. A 13 kg-hoz képest számít a 0,25 kg plusz súly?
No nem kötözködök, csak ha már az elektronok rezgését és a napszél hatását is belevettük az eszpresszózás paraméterei közé, akkor tudományos alapra helyezném ezt a részét is Például egy szerszámacél váz lenne arany maggal, az úgy elég nehéz, ha okosan csinálják esztétikus is és merev, és a talpa meg az éle meg iridium-platina bevonattal lenne. Az úgy elég kopásálló is. Olcsónak nem lenne olcsó, de manapság az arany mint értékálló befektetési eszköz még jól is jöhet.
Egyébként nem tudom mekkora és milyen igénybevételnek vannak kitéve a tamperek, mert fából és műanyagból is vannak azért elég strapabíró anyagok, az alut és az aranyat önállóan kizárnám, az alut duplán, a folyton lecsiszolódó oxidja miatt.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Még mindig tudományos szemszögből próbálom felfogni A dobókés egy dinamikus, míg a tamper alapvetően egy statikus igénybevételnek kitett eszköz. Ráadásul a dobókésnél a súlya a lendület és a perdület ideális alakításához szükséges, miközben a mozgás iránya merőleges a gravitációs erőre. Míg a tampernél a gravitáció és a tamperelés iránya vagyis az erő tengelye egybeesik. Tehát amikor már rátettem a kávéra, és épp azért, mert igyekszem minél pontosabban függőlegesen nyomni, hogy ne nyomjam félre, már mindegy, hogy a súlypont hol van. Kvázi statikus erőhatás lesz, vagyis akkor is félre tudom nyomni, ha alul 1 g-os, felül 300, és akkor is, ha alul 300 és felül 1g. Ha nem függőleges az erőhatás, akkor félremegy. De ez nem a súlytól vagy súlyponttól függ.
Ja, feltételezve, hogy a tamper súlya, és a tamperelés ereje nagyságrendben különböznek. Pl. 250-300 g vs. 13 000 g.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sorozatok
- Milyen légtisztítót vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ASUS Vivobook Snapdragonnal: talán egy új korszak kezdete!
- Diablo IV
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Philips LCD és LED TV-k
- Elden Ring - Shadow of the Erdtree teszt
- További aktív témák...