-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
válasz bajnokpityu #53128 üzenetére
Ha a vízterítő lyukán át dugod le, akkor "csak" a felsőszűrőt kellene megfúrnod (persze csak ha átfér rajta a szenzor, de ha nem akkor is összehozható ez ha csak a felsőszűrőn keresztül mész le nem?).
-
adp
őstag
válasz bajnokpityu #53131 üzenetére
Ertem a logikadat, de ha mered a felsoszuronel a vizhot es az atomstabil,nem csokken, akkor az tok mindegy, hogy egy gaggia vagy egy la marzocco sb,a pogira erkezo viz is pont annyit fog hulni mindket gepnel.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz bajnokpityu #53215 üzenetére
Hogy?! Ha rézcsövezve van a gép akkor többet esik a kilépő vízhőmérséklet mint nélküle?
-
Sinisi
senior tag
válasz bajnokpityu #53227 üzenetére
Ok! akkor nem mondok le a rézcső tuningról.
Ha jól értem ezt a vízes témát akkor végül is a környezet az ami elvonja a hőt a víztől? Szóval nem melegedett eléggé át a fej, vagy ilyesmi? A víz a kv. pogival való érintkezésekor peidg ez hatványozottan igaz?
Sz.zs.: a videót nézve mi az a háromgombos lcd-s csoda a kapcsolósor alatt?
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53231 üzenetére
a 3,5 deciseket tényleg kevésbé éri meg, azok amúgy is jobbak egy duplánál. igazából konstrukciója válogatja, ki kell mérni a kilépő vízhőfokot, mert tökre függ a gép felépítésétől. a gaggiánál egyértelműen bizonyított, ott én mindenképp kifizetném a felárát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
válasz bajnokpityu #53250 üzenetére
Nálunk sem sokminden fér a kávén és kutyakaján kívül mindkettőt én intézem, szoktam is kapni néha.... dehát ha egyszer eljön a világvége, az eb tudjon enni, én meg kávézni, ez a lényeg!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces
addikt
válasz bajnokpityu #53250 üzenetére
se kutya, se macska. és még a gyereknek sincs sem igénye amit a fagyóba kéne rakni. kis dió nagyanyámtól, fagyasztott zsemle, fagyasztott rosejbli. néha egy kis hús.
és semmi szag.
a kávés fiókban van az sos-pizza is. a kávékat meg egyszerűen bevágtam a paljócos csomagolásban a fiókba. minden alkalommal kimérek annyi gramm kávét amennyi kell és aztán megy vissza a fagyóba. szerintem jó igy is. én biztos nem fogok mézesüvegezni. ennyire azért már nem vagyok ....:)
-
Csápájev
őstag
válasz bajnokpityu #53382 üzenetére
Miért adod el Silviat?
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53496 üzenetére
Ha nem habositasz, persze, hogy neked furcsa..
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz bajnokpityu #53514 üzenetére
Hidd el, én pont ezt csinálom. Ezért tartom ezt a gépet.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
jolti
senior tag
válasz bajnokpityu #53563 üzenetére
De neki már megvan a gépe, nem most veszi.
Az csak annak jó úgy max, aki nem habozik'. Nem minden nap, de azért néha meg-meg iszok egy caput, a vendégeink meg többet, nálam az nem opció.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53565 üzenetére
valószínűleg (sőt, biztos), hogy igazad van abban, hogy olcsóbb a gőzölést egy külön géppel (akár habosító, akár egy régi termoblokkos cucc) megoldani, a kávéhoz meg elég a tuning gaggia. ehhez képest egy db gép egy vagyon. de hát mégis te is épp vagyonokat költesz egy még nagyobb gépre úgy, hogy még gőzölni sem akarsz vele.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
válasz bajnokpityu #53565 üzenetére
De azért ugye nem azt mondjátok, hogy olyan tejhabot csinál mintha géppel gőzölöm fel
Én is játszottam frenchpressel is, az is tejhab és még önteni is lehet vele, de jóval elmarad a profi tejhabtól.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53594 üzenetére
"ahogy egyébként a silviám is remek példány, és első 3 naptól eltekintve folyamatosan jobb KVkat iszok a kiscsillagból, mint a silviából. ha valaki abban akar hinni, h a tuning GC mindenre elég, úgyis meggyőzi magát."
jó, hát ezt a monitor mögül nyilván nem lehet cáfolni. de maradjunk annyiban, hogy egyszerűen nem hiszem el (azt, hogy van különbség, azt igen, de mindig az a kérdés, hogy miért. amit nem hiszek el, az az, hogy azért, mert ez "csak" egy silvia, az meg egy xy)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
senior tag
válasz bajnokpityu #53612 üzenetére
A bz 99 "szárnyai" a karhoz viszonyítva kb 45 fokot el vannak fordítva.(hasonlóan mint a gaggia-nál) A Mitica-nál viszont (szerintem) natúr e61es felfogatás van, azaz a karhoz képest 90fokot zárnak be.
Hacsak nem buziztak valami egyedit, mint a Stregánál (mert ott meg a kar pereme magasabb 5mm-vel a normálhoz képest.)
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz bajnokpityu #53644 üzenetére
Ez nem semmi! 2000 hsz-t visszanéztél?
Azt írtam " hasznára vált", nem azt, hogy jobb, vagy a V1 rosszabb. Sőt inkább azt akartam írni, hogy nem vált a kárára mint a GC-nél a fejlesztés.V5 bojler szigetelés, automata kikapcsolás (ez utóbbi egyrészről hasznos, másrészről akár bosszantó is lehet, hogy kikapcsol).
Fűtőszálat jellemzően kell cserélni ? Ha nem, akkor nem igazán releváns.
Igazad van, a szűrőtakaró lehet aggályos. Majd kiderül meddig bírja. De az csupán esztétikai.Sok jó kávét az új géphez. Már azzal tesztelsz?
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz bajnokpityu #53647 üzenetére
Az a lényeg, hogy a pszichédben legyen rendben, a többi nem számít. Én még szenvedek a multikávékkal, már csak alig több mint 1 kiló van...szisztematikusan gyűröm, amikor nagyon elkeseredek a produktum látványán, akkor előveszek egy üvegcsét a frigóból és helyreáll a pszihém nekem is. És újra meg újra megállapítom, hogy a döglött kávénak sosem lesz cremája csak max. nyomásfokozós karral. Én meg crema fetisiszta vagyok, így szenvedek...még... de már nem sokáig. Tudom, ki is dobhatnám, de engem nem úgy szocializáltak.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
dozó
tag
válasz bajnokpityu #53882 üzenetére
Nem használtam még a 2 gépet egymás mellett, a sajátomat 2 éve használom nagy megelégedéssel, Szilviat is vehetem volna mégis ez lett.
-
Elekellek
csendes tag
válasz bajnokpityu #53610 üzenetére
Sziasztok!
Vettem egy tizenéves kiscsillag-szerűséget (egybojleres Vibiemme Domobar Piccolo). Rettenetes kávékat készítettem vele, úgyhogy meg is PID-eltem hamar. Két hete van benne a PID, próbálgatom, de továbbra sem oké valami. A Rancilio Rocky egyértelműen kevés hozzá (elfogytak a fokozatok), így múlt héten megvettem prandris Fiorenzato darálóját, amit fragola normálisan megcsinált.
El-á-bé-teszteltem majd egy kiló P&Y kávét, de a GC-ből még mindig jobb kávékat húzok (réz vízterítő, IMS felsőszűrő, Pt100, Omron PID). Azt reméltem, hogy akkora lesz a különbség, annyival több íz jelenik meg, mondjuk mint amikor T&P-ben iszom kávét... Úgy értem, a VBM javára : )
Nemcsak az a baj, hogy 19 grammből a két kávé vékonyka, nincs teste, de a crema sem szép, tigris sehol, ízre pedig valahogy nagyon egyszerű. A lefolyás sem szép, elég hamar ideges lesz.
16 grammos Renekával már versenyben van a Gaggiával, de nem jobb, csak más karakterű az ital. Ezt naked karral csinálom, itt teljesen rendben van a lefolyás.
Nyomást 10-ről visszavettem 9 barra, ellenőriztem egy karra szerelt nyomásmérővel is. Megjött a K-szenzoros kínai kütyü is, azzal mérve a kilépő vízhőfok hasonlóan 80°C alatti, mint a GC-n. A szűrőket minden karban tudom használni, keresztapper-féle kütyüm is van, azonos a kávé, a Norda, így elég hasonlóak a feltételek.
A kérdésem pedig az lenne, hogy vajon technikai a probléma (ez esetben merre keresgéljek?), béna vagyok, és gyakorolni kell (de mit?), vagy egyszerűen meg kéne szokni az új ízt?
Semmiképp nem az az élményem mint bajnokpityunak, miszerint már elsőre is érezni, hogy feljebb léptünk, sokkal finomabb a kávé.
-
Elekellek
csendes tag
válasz bajnokpityu #54107 üzenetére
Nem hiszem, hogy ennyire szar, csak az keserít el, hogy nem tudom, merre lenne az arra... Szedjem szét a fejet? Vagy a sajátomat?
Mindenesetre köszönöm szépen a gyors választ!
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54109 üzenetére
"ami feltűnő, hogy nagyon lassan (5-10mp-ig semmise történik, majd újabb 5mp alatt épül fel a nyomás a saját műszer szerinti 8baros maximális nyomás. Talán ebből ki lehet indulni."
szóval 15 mp-ig egy csepp kávét sem látsz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54122 üzenetére
a silvián sem kéne pikk-pakk lejönnie. volt szűkítőzve? (bár fogalmam sincs már, hogy gyárilag milyen, azaz mennyi a vízhozama)
előáztatáshoz (az ulka nyomásfelépüléséig tartó időn kívül) azért kell valami hardver, az e61 csak hálózati víznyomás mellett tud ilyet, nem?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Elekellek
csendes tag
válasz bajnokpityu #54128 üzenetére
Asszem megvan a hiba, csak nem bírok már több kávét inni
Egy szimpla szűrőt áldoztam fel a K-szenzor rögzítéséhez, de túl sok víz folyik át rajta, szóval ezek csak közelítő mérések.Az etalon Gaggia 90-91 fokra van állítva Paljoc Yirgájához, a kilépő vízhőmérséklet 87-88 fok lehet.
Vibiemme 93 fokra van állítva (ezek szerint jó irányba indultam, csak kicsi volt az első lépés), a fejhőmérséklet 83 °C. 88 fokos vízhez 97 °C-ra kell a PID-et állítani –> megvan az iható kávé! Csak közben elfogyott a Yirga, így nincs A-B tesztCsapolás közben nem nagyon esik a hőfok, utána viszont felkúszik 6-8 fokot, olykor a vizet is felforralja, szóval vagy az autotune után kéne meg egy finomhangolás, vagy egyszerűen csak rossz a hőátadás a kazán és a Pt100 között (azt eddig is láttam, hogy csapolás után van egy nagyobbacska hullámzás, de mivel idle állapotban stabilan tartja a beállított értéket, még nem foglalkoztam vele).
Gondolom senki nem tudja, hogyan kell PID-et hangolni manuálisan... én csak ezeket ismerem: http://www.omega.de/temperature/Z/pdf/z115-117.pdf
https://innovativecontrols.com/blog/basics-tuning-pid-loopsMég egyiket sem próbáltam.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bajnokpityu #54135 üzenetére
Akkor rosszul emlékszem, vagy kompenzálás van a piden beállítva.
https://caffe35.webnode.hu/
-
walter70
tag
válasz bajnokpityu #54135 üzenetére
Ilyen különbséget tapasztaltál a Silviánál is?
-
walter70
tag
válasz bajnokpityu #54147 üzenetére
Stabilnak elég stabil,csak arra gondoltam,hogy ha próbálgatom asz adott kávékhoz ajánlott hőfokot,akkor valamennyit rá kell számolni.
De persze így is folyamatosan állítgatom,kb.most hétvégén értem vele arra a szintre,amin a Baby volt (mármint ízben). -
walter70
tag
válasz bajnokpityu #54149 üzenetére
Köszi,száz fölé még nem menten velede akkor úgy is kipróbálom.
A lassú belakást én is tapasztalom. -
#13880064
törölt tag
válasz bajnokpityu #54171 üzenetére
De azok kalapácsos őrlők voltak szita palásttal mint a terményőrlők, nem?
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54195 üzenetére
ezt is megmérem holnap, de nálam szerintem 5 mp után jön a kofi (és eddig minden gépem így tett (mindegyik ulkás volt))
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54220 üzenetére
ideálistól éppenséggel messze van. mind a gőz miatt, mind az e61 fej miatt. (ettől még jó cucc!)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54228 üzenetére
az e61 fej miatt van a "nagy" offset. de igen, tud mindent végülis, amit kell
nincs semmi mágia ezekben a gépekben, ami valamennyire átgondolt konstrukció, jól tud működni. az igazi ugye a t3, ahol a fejet is külön fűtik (és a fejbe bejövő vizet is), ha ez jól ki van találva, akkor elég a kis térfogat/tömeg is, de izomból/kilókból is meg lehet oldani, lásd e61 vagy akár a dalla corte (ez is csak t2-es gép, de ilyen tömegű fejbojler mellett ez kb. mindegy is)
darálóból én végleg révbe értem (gépből is), maximum egy combatra cserélném el , ha a produktuma nem rosszabb, miközben a kényelme meg jobb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Elekellek
csendes tag
válasz bajnokpityu #54230 üzenetére
A múltkor elfelejtettem megírni a számokat, de az derült ki, hogy hasonlóak, mint nálad. 7 másodperc, mire felépül a 9 bar nyomás, 10 másodpercnél jelenik meg az első csepp.
Fragolával beszéltem, hogy mi lehet még a nyűg, és arra jutottunk, hogy rossz helyen volt a Pt100 (lenyomtam a 14 centis cső mélyére, de az eredeti érzékelő egy kapilláris cső, ami nem a végén érzékel, hanem a teljes hosszában, ezért a picike szenzort feljebb kellett húzni). Ezzel meg is szűnt a PID ronda túllövése, beállt a nálad is tapasztalható 10 fokos offszet. A PID beállításait izélgettem még az Omegás PDF alapján, most lassabb ugyan, de szép lapos görbén mozog, 3 fok a max. túllövés és nincs hullámzás.
A Gaggiát is mértem azonos feltételek mellett, ott 4 Celsius eltérés van körülbelül.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54230 üzenetére
az e61 fej tök külön van a kazánjától, külön fűtés (azaz külön paraméterezhetőség) nélkül. ettől még meg lehet csinálni jól, gondolom a keringetésénél is lehet változtatni (szűkíteni) a keresztmetszetet, szóval biztos jól belőhető fragola-féle tuningokkal "hardkódolva". de ha most nekiállnék egy üres papírra egy ideális pro gépet tervezni, nem ezt a rendszert használnám.
az offset mértéke meg teljesen mindegy. nekem még egyetlen pid-em sem volt, ahol foglalkoztam volna az abszolút értékekkel. vagy csak nem tudtam róla , mert ki sem mértem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz bajnokpityu #54745 üzenetére
szinte ingyen van
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #54828 üzenetére
Szerintem csak az első kettő, legalábbis az LG ezen szériájában én csak 3 fázis kimenetűt láttam. Triak pedig kiesik sajnos, azzal tényleg odavész az erő.
Kínából lehetne még rendelni, de most eltűntek aliexpressről, alibabáról pedig macerásnak tűnik, egyelőre nem rizikózok.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bajnokpityu #54828 üzenetére
Azok 3 fázisú motorokhoz valók.
Most kérdeztem az ismerősömet, aki 40 körül mondta az egyfázisút, de az nagyon kis teljesítményű. A 0.75 kW-os 79e. Ft.https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54860 üzenetére
lassan megemészthetnéd, hogy bizony sokkal jobb gép az a fulltuning gaggia, mint azt gondolják
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #54862 üzenetére
nem hiszem, hogy bármelyik gép (e61 single bojler és fulltuning gaggia) tök egyértelműen jobb lenne a másiknál (kávéra, a gőzt hagyjuk). szóval csodálkoznék, ha toobee szólna, hogy kukázni kell bármit. just my 2 cents
egyébként a nagyobbik gépről úgy sem akarna kb. senki visszaváltani (bár ilyenre is van példa), én is ragaszkodom már a dc-hez, akkor is, ha mondjuk egy ilyen gaggia sem csinálna rosszabb kávét. őrlő dettó.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SierraFox
tag
válasz bajnokpityu #54885 üzenetére
A Bar Argentót próbáltam tőlük frissen pörkölve (6 ezer/kg). Ez az alap (robusztás) keverékük, tippre olyan 50-50 lehet. A pörkölés valahol az olasz és a szén között van, sok hibás szemmel. A kezem is budös lett tőle. A hőmérsékletet nagyon alacsonyra kellett vennem. Keserű, égett, írtózatos mocsári robuszta íze volt.
-
looser
addikt
válasz bajnokpityu #54885 üzenetére
Azt hiszem, nekik volt valamikor tavaly az 50%-os akciójuk, akkor sajnáltam, hogy lecsúsztam (korlátozott mennyiség volt akciós), de előbbi hsz miatt talán nem is baj.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #56629 üzenetére
Lehet van expolygonnál is, de én Danettitől rendeltem Major E takaró lemezt, 3280+áfa volt. Most lehet már a grocery típusét venném, az nagyobbnak tűnik.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #57189 üzenetére
"Nomeg, hogy legyen olyan teszt, véleménynyilvánítás is, az országon belül, ahol az kerül ki, amit a tesztelő megír, és nem kozmetikázott reklámszöveg."
nem ismerem a kávés tesztoldalakat, de ehhez annyit azért hozzátennék, hogy a kávékorzóra mindig szó szerint az került ki, amit írtam. és ha bárki olvasta is, amiket írtam, akkor tudja, hogy elég szigorú voltam. mások irományaira nincs rálátásom, de a sajátaimmal ez volt a tapasztalatom, 100%-ban.
csak a korrektség kedvéért szerettem volna ezt leszögezni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bajnokpityu
félisten
válasz bajnokpityu #57189 üzenetére
nekem egy kritikám van az egéssszel kapcsolatban, ezt ott is irtam, hogy nagyobb adag kellene ezekből a jobb KVkból, mert az a 7 adag, ami egy zacsiban van, általában kevés, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Hifiben úgy teszteltünk, hogy 1-2 hónapra együttéltünk a cuccokkal, és így ki tudtuk próbálni kellően sok környezetben, zenével. Ott ezt tartottam igazi tesztnek.
Erre meg azt lehetne mondjuk válaszolni, hogy ezért van 10ember, hogy 70adagból már majdcsak lesz releváns vélemény. Itt azért az olvasónak is lesz dolga, mire kiértékeli a kiértékelést
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
mdav88
senior tag
válasz bajnokpityu #57191 üzenetére
Van amelyik mintából a 140gr is sok Némelyiket meg ugye tovább tesztelgetné az ember fia...
Viccet félretéve, ezzel viszont egy viszonylag gyors kört lehet szervezni, ami a kávé érésének szempontjából nem hátrány.
-
mdav88
senior tag
válasz bajnokpityu #57195 üzenetére
Persze lehet sakkozni a minták számával és mennyiségével... pl 4 minta/220gr kávé az megközelítőleg azonos kávémennyiséget jelent.
-
bl4ze
veterán
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #57234 üzenetére
ne kötekedj, akkor átfogalmazom: jó, ha józsi egyáltalán rak bele vasat és nem viszi haza magának az egészet stikában
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #57248 üzenetére
Én ugye csak a darálóval tudok rendelkezni, annyi biztos, hogy legalább 2 hétig Parcinál lesz, ő már a frekvenciaváltót is leegyeztette. Egyébként a logisztika miatt lesz ez 3-4 hét is, én célszerűnek tartanám, ha valamilyen formában ő mutatná meg a többieknek. Felőlem akár a Macskakőbe is mehet, csak nincs olyan profi fórumtárs, aki egy ilyen monstrumban kárt tudna tenni.
Szerencsére fényezést még nem kapott, így azt sem lehet hazavágni.
-
kozsy18
tag
válasz bajnokpityu #57261 üzenetére
Az én Jollymnál alámászik (már forgatom a fejemben, hogy feldobom az esztergára és összeillesztem a késsel), sőt a forgó késtartó alá is bemegy, a csapágytakaró lemezről meg nem tudja kisöpörni.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #57677 üzenetére
amikor a k10-et váltotta a robur, én el elb.sztam valamikor elején
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen