-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #39132 üzenetére
kommunikáltam már életem folyamán azért pár emberrel, aki cigizett. anyám és egy - éveken át - volt párom, hogy ne menjek messzire. de ha ez a topik az a hely, ahol a cigaretta ízlelést romboló brutális hatása is hitvita lesz, akkor én picit remeteségbe vonulok mindenki örömére
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #39145 üzenetére
nem mondtam, hogy nem különböznek. de azért leszokásnak hívni az ecigit olyan... cigis-leszokós. az van leszokva, aki leszokott, "de" nélkül...
(a picsogással nyilván hülyéskedtem)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
válasz bajnokpityu #39151 üzenetére
Nálam most nagyon pörögnek a tanzaniai, burundi, kenyai kávék, illetve indai minden mennyiségben. Ha jó helyről vásárolsz, akkor találkozhatsz idei szüretelésű kávékkal is.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
jveres
csendes tag
válasz bajnokpityu #39151 üzenetére
Kávékalmár: Burundi, Guatemala
Beyond Within: kii-1873, Chelbessa
Én ugyan Kalita wave-el tolom, de nekem ezek bejöttek
Ezt adp-nek szántam[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz bajnokpityu #39158 üzenetére
adp-nek címeztem
-
Ábi
tag
válasz bajnokpityu #39398 üzenetére
Sajnos nem, használtan vettem.
-
Tonyo
őstag
válasz bajnokpityu #41151 üzenetére
Viszont lenne vevod a ranciluora
-
vendingo
veterán
válasz bajnokpityu #41459 üzenetére
Van belőlük 1001 fajta. Melyikre gondolsz?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
levytee
csendes tag
válasz bajnokpityu #41461 üzenetére
Nekem ez van : Caso 1650 Fomini Jet. Könnyű tisztántartani, mert nincs a forgórész és a meghajtó rész között mechanikus kapcsolat. A hab is rendben van. Nem egy éve van meg,hanem kb 8 hónap.
levytee
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bajnokpityu #41461 üzenetére
Szerintem egy Frenchpress is legalább ilyen jó.
https://caffe35.webnode.hu/
-
vendingo
veterán
válasz bajnokpityu #41461 üzenetére
Ezekkel nekem nincs tapasztalatom, olcsóbbakat ismerem.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
zolnagy
őstag
válasz bajnokpityu #41465 üzenetére
De miért kéne pisztolyfúró? Fel-le kell mozgatni...
-
bluesfan
tag
válasz bajnokpityu #41465 üzenetére
Nekem eggyel korábbi modell van ugyan ebből a típusból. A Brikkához szoktam néha használni.
Abszolút korrekt tejhabot produkál, de azért nem téveszthető össze a gőzzel készítettel.
Hajlamos a tejet túlmelegíteni, ilyenkor gumimatrac szerű hab úszik a forró tej tetején. Érdemes tehát figyelni és tapizni az edény oldalát habosítás közben és ha már jó, leállítani.
Kiöntés előtt ugyan úgy szoktam egy kicsit ütögetni, körkörösen kevergetni, mint a gőzöltet.[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz bajnokpityu #41465 üzenetére
nekünk asszem ilyen van: [link]
pár hónapja vettem az egyik fórumos kollégától. Ha hidegen öntöd bele a tejet, akkor mire megfelelő hőmérsékletű lesz, túl kemény a hab. Így kicsit elő kell melegíteni mikróval, de olyankor meg sokszor előfordul, h összeesik a kiöntés után nemsokkal. Tehát a lényeg, h Asszony szereti, mert nem kell gőzölni és meg ritkán iszom tejes italt, akkor meg kibírom. Plusz ha néha sikerül eltalálni és jó időben lekapcsolni, akkor egész jó habot produkál.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bajnokpityu #41465 üzenetére
Nem pisztolyfúró, hanem frenchpress!! Gomb sajnos nincs rajta, cserébe kevesebb, mint 1 perc az egész habosítás. A lényeg, hogy ne legyen a benne fém, hogy be lehessen tenni a mikróba.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #42153 üzenetére
púpozáshoz már sikerült belőni, talán a hőfokot is, mégis marha vizes a kávé, de próbálkozom majd teljesen friss pörivel is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bajnokpityu #42345 üzenetére
ceed-el nincs túl sok gond
Ez sok mindenkinél kevés indok egy autó vásárlásnál. De írhattam volna daewo lanost is.
Azért inkább a Te Suzukidat választanám, mint egy Kia Sportage-t.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Ábi
tag
válasz bajnokpityu #42400 üzenetére
Igaz, de nagyon érzékennyé váltunk néhány kifejezésre, és lassan a jóakaróban is kémet látunk.
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #42400 üzenetére
Viszont ilyen érzelmeket csak azóta vált ki.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
-
debsa
csendes tag
válasz bajnokpityu #42555 üzenetére
Igen, a genen nincs más állitási lehetöség.
Tapasztaltam.
A 100%, ahogy teis irtad, nekem legalábbis ez jött le, viszonylagos. Az dönti el milyen lett, aki issza. Ha valaki eddig rendszeresen polcos kávét ivott, még a 4 éves szüretelésű, túl pörizett, lapos, de vastag cremás frissen pörkölt is freno élményt fog adni... nekem legalábbis ez a tapasztalatom.A kérdés azoknak szól, akik nem gene vel pörkölnek és állitják az airflow-t...
[ Szerkesztve ]
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz bajnokpityu #42561 üzenetére
Az airflow szükséges a gene-nél mindenképp, mivel nem közvetlenül a dobot melegiti, de nem is fluidbed.
Lehet hogy más lenne a tapasztalat, ha meg lehetne hackelni a ventijét, és dimmerrel szabályozni....
Debreceni Sanyi
-
Deadzone41
őstag
válasz bajnokpityu #42561 üzenetére
genével én azzal szenvedek, hogy vmiért a legtöbb fajtájú kávé "tipping"-es lesz, valahol a barnulás fázis kezdetekor.
-
Deadzone41
őstag
válasz bajnokpityu #42565 üzenetére
Na ma szétszedem és kitakarítom
-
mester6
tag
válasz bajnokpityu #42561 üzenetére
Nekem is Gene van, nem kell rajta semmit barkácsolni, nagyon jól működik!
-
Deadzone41
őstag
válasz bajnokpityu #42659 üzenetére
Eddig ódzkodtam az ilyen hosszú pöri időkről amit írsz, de kipróbálom, hátha ezen a gépen ez működik. Nekem eddig az volt a metódusom, hogy fűtés maxra első reccsig, aztán 30-60s múlva levenni pár fokot, hogy a végén lassuljon a dolog. Gene-vel az a baj, hogy ki-be kapcsolgatja másodpercekre a fűtőelemet, és úgy szabályozza a hőmérsékletet, ez nekem nem igazán tetszik.
Ami fura nekem, hogy a popkorngépbe ilyen 3-4 perces idők voltak, mégis szépek voltak a babok. Mondjuk ott nagyon gyorsan mozgott a kávé a Gene-hez képest.
-
Deadzone41
őstag
válasz bajnokpityu #42663 üzenetére
A foltosodás inkább annak a következménye, hogy túl nagy hő éri, túl hosszú ideig, egy ponton. Az újhullámos pörizés inkább most a rövidebb 9-13 perc körüli időkkel operál, ahogy én olvasgattam. Aztán ez lehet csak a rendes dobos gépekkel működik.
-
pacuha69
csendes tag
válasz bajnokpityu #42663 üzenetére
Ezt csak megerősíteni tudom. Valahol azt olvastam, hogy a nedves feldolgozású kávékat "szárítási" fázissal kell kezdeni kb. 180 fok 8 perc, aztán ettől plusz-mínusz el lehet térni. Van aki 160 fokkal szárít. Ez után a szárítási fázis után szoktam én is felvinni a magasabb hőfokra. Azt is hallottam már, hogy a gyümölcsös kávéknál, ha a végét elnyújtjuk (hőmérséklet csökkentésével) akkor növelődik az "gyümölcsösség". Nekem ezek eddig bejöttek.
-
pacuha69
csendes tag
válasz bajnokpityu #42669 üzenetére
A normális lefolyáshoz állítva 4 másodperc körüli a darálási idő. Nem tapogattam még meg az őrleményt, de ennyi idő alatt szerintem nem sokat melegszik. De majd lecsekkolom.
-
Ábi
tag
válasz bajnokpityu #42659 üzenetére
Jól értem? 210 fölé nem is mész a pörköléssel?
-
debsa
csendes tag
válasz bajnokpityu #42659 üzenetére
Pityu! jól értelmeztem? 8perc? milyen gépen pöriztek? gázos, mekkora a btu-ja és a charge?
Debreceni Sanyi
-
Ábi
tag
válasz bajnokpityu #42715 üzenetére
Kipróbáltam ezt a 180/210 lépcsőt a Cuba kávéval.
22 percnél értem el egy Full City közeli állapotot.
Hagyományos, 1 lépcsős 230 fokos pörköléssel ez kb 14-15 perc.
Kíváncsi leszek az első csapolásra. -
paljoc
tag
válasz bajnokpityu #43337 üzenetére
Igen, az, a közepe meg tölcsér alakú és szűkül pont 41-ig amin átcsúszik a tamper míg a kávéig ér. Klassz.
k831187 /vagy vmi ilyesmi :-)/: 2e
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz bajnokpityu #43345 üzenetére
Igen, ott meg magasitokent funkcional, konnyebb kavargatni az orlemenyt.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #43484 üzenetére
lyukasra nézegettem a szemeimmel a késprofilokat és ordító különbségeket én sem látok, de azért látok, a mazzeré nekem agresszívebbnek tűnik (gyorsabban is őröl, 4 mp kontra 6 mp egy dupla ). hacsak nem atom pontatlan a k10, nem hiszem, hogy az egyik zseniális cucc a másik meg szar, de sosem fogom tudni összehasonlítani. meg nem is érdekel, most az érdekel, hogy a mini-e-nél jobb legyen. aztán majd lehet felszabályozni, tuningolni, ha kell.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #43638 üzenetére
szerintem sehol sem állítottam, hogy az a jó, ha görbe a tengely
annyit mondtam, hogy ha egyenletes a kopás, akkor nem stresszelném magam rajta, pont
amúgy új síktárcsás késnél parasztpróba gyanánt elég filctoll: körberajzolod mondjuk a felső kés lefelé néző peremét, összerakod az őrlőt, addig állítod finomra, amíg épp összeérnek a kések és megnézed, hogy egyenletesen koptatott-e az irkafirkából. nem, ez nem egyenlő egy esztergályosműhellyel, nem helyettesíti azt és nem is old meg semmit, csak egy könnyen megszerezhető első információ
mindenki eldöntheti, hogy hol húzza meg az igényei határát. mások szitálás nélkül nem húznak le egy shotot, megint mások öt menetben söprögetnek, hogy 1 gramm pangó őrlemény se maradjon. mindent szénné lehet optimalizálni
engem a daráló téma a fentiekig izgat. fölötte annyi, hogy ha véletlenül rám esik egy esztergályosműhely, akkor beadom, mert miért ne
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #43815 üzenetére
szerintem egyébként nem (grammos mérés helyett lehet térfogatra, az első shot után végülis szemre is tudod már minden kávénál)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Xabi78
aktív tag
válasz bajnokpityu #43815 üzenetére
Eddig ez volt: 18,0 g kávé kimérve, az vizezve, darálva. kavargarva, tamperelve. Erre gondoltam, amikor azt írtam, adagonkénti mérés-őrlés.
Most ez megy: Catlerrel az első 3-5 shot alatt kitapasztalom a kb. őrlésfinomságot, meg az ahhoz tartozó időt, azt beállítom rajta, onnantól egy adag kávé egy gombnyomás. Mivel kb +-0,3g difivel darál, ez megfelelő nekem, és nem korrigálok mérleget használva.
Szóval ha van automata őrlőd, akkor meg lehet úszni, nyilván nem teljesen.
Parci: azt senki nem vitatta, hogy 3 év alatt jelentős tapasztalatot lehet szerezni napi 3 kávéval. Körülbelül ennyi tapasztalatot egy valamirevaló barista pár hónap alatt összehoz. Hiszen neki csak ez a dolga, napi 8 órában.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #43868 üzenetére
könyörgöm, ne keverjünk most ide mindenféle darálót. fogalmam sincs, hogy a tiéd milyen. ha fokozatmentes, akkor nincs miről beszélni (de egyébként rendszeresen használom a teljes 4 ricnis tartományt a mazzeren, tehát ricnik között is), meg eleve egy konkrét darálóról, a rossiról volt szó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ábi
tag
válasz bajnokpityu #43877 üzenetére
-
zscz
tag
válasz bajnokpityu #43958 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
SZóval ma szétdöntöttem a VOLTA gépem kazánját, ki is van takarítva.Ebbe szeretném beókumulálni a hőelemet. Sajna amit kaptam kínából az ilyen hülye megoldás, gondolom gaggia féle tekerős hőelemes megoldásnál jó, de itt nem lesz az, mivel a menet és a hőelem különálló és mozog a menet a hőelemen. Na ilyenkor ha az egészet ónnal beforrasztom az működhet? Van szúróláng -om, gondolom félprofi megoldás, de szerintetek működhet?
Képeket tettem ide fel.
ÉS akkor a lényeg:
Ezt:
Szeretném ide beilleszteni a fűtőszál közepébe: -
vendingo
veterán
válasz bajnokpityu #44823 üzenetére
Az Sj-be asszem 1 éves kések voltak, a mythos késein meg kb 600-700-800 kiló mehetett át (gyári adat szerint 1.2 tonnát tudnak a kések).
A beállítás alatt mit értesz? Be volt lőve mindegyik az adott kávéhoz.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz bajnokpityu #45171 üzenetére
Nem egészen. Alig hosszabb mint 10 pereces pörkölésekről (soxor még annál is rövidebb) van szó, ami relatíve gyors/rövid. 5kg max kapacitású Probat-ba dobtak 2,5kg zöldet, amire azt gondoltam volna, hogy az abszolút alsó limit, amit egy ekkora gépen jól meg lehet pörkölni. Persze ez a Probat az új égőszett-jével van szerelve (nem atmoszferikus), aminél az égő teljesítmény totál tág határok közt variálható, azt mutatja ....... vonal (ilyet nyúztunk a PÖRKÖLT2-ben, az a Barn rendelésére készült). A világoskék a maghőmérséklet deltáját, a vastag sötét kék a maghőmérsékletet, a piros meg a keringetett hőt mutatja. De mégis a dob alapvetően a hőtehetetlensége folytán meghatározza hol/hogyan működik jól a gép. És optimálisan kell tudnia pörkölnie az 5 kg-ot is, ami szintén biztonsági ráhagyással van meghatározva.
Azért elég erős eltérések vannak a profilok között. A harmadik helyezett például extrém magas hőfokon töltött (Charge temp 230,9). Amiről én azt gondoltam volna, hogy odab@sz a mézes feldolgozású kávénak, pláne egy ilyen alacsony töltetnél. De hát valszeg tévedek, ha ecce harmadik bírt vele lenni. Zember mindig tanul...
Zaklatom is Frans-t és Marko-t a részletekért :-).
Frans blogján a csomó részlet, leírás, foto, video megtalálható:
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz bajnokpityu #45179 üzenetére
Természetesen túlzok a fehérrel, citrommal, mielőtt valaki komolyan venné. Valahogy a telt sűrű csokis végeredményeket szeretem.
Az még izgalmas lehetett a versenyen, hogy gondolom nem mindenki ugyanolyan géppel, gázzal dolgozik otthon, mint a versenyen, és át kellett állni a versenykörülményekre.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #45198 üzenetére
ez egybevág azzal, hogy lisztet kell őrölni bele -- magyarán azoknál a kávéknál jó, ahol jól áll a túlkivonatoltság. na de erre írtam, hogy később, amikor az embert elkezdi zavarni a büdös robuszta , meg az egyen gejl ízek és felfedezi a savakat, hirtelen nem a reneka lesz a megoldás a világmindenségre, "csak" egy jó szűrő lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #45621 üzenetére
akkor lesz majd ilyen mordorban...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #45702 üzenetére
Így sem sőt vsz jobbat iszok így mintha magamnak pörkölnék, meg nagy kedvem sincs hozzá. Bontás után ugyanúgy öregszik a saját is mint a többi, így erre a problémánkra nem lenne megoldás.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz bajnokpityu #46214 üzenetére
A végén az csak egy megjegyzés volt, hogy a reneka egy olyan kvból hozott elő egy leheletnyi gyümit, amit eddig nem éreztem pedig a 700g kv nagy része már elfogyott És óriási meglepetést okozott. Oda akartam írni, hogy ez 2 robis blendből egynél volt igaz, de addigra már nem tudtam szerkeszteni.
Én savasságban éreztem a különbséget és volt ami nagyon tetszett.
Eddig azzal indokolták ezt, hogy a reneka finomabbat igényel mint más, viszont a Strada nálam még a renekától is finomabbat kér
Renekához még annyit hozzátennék, hogy sokszor csatornásodott a széle, amit tök nem értettem, volt rögtelenítés, vdt,aero filter papír, tamperelésre is extrán figyeltem.... és mégissurda: én borosdugóból faragtam dugót hozzá. Ezt használom "vakszűrőnek" is
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz bajnokpityu #46214 üzenetére
Ha igazad lenne, az tök jó lenne, mert helyreállhatna a világ rendje. Az tervezhető dolog, ha egy 30%-kal drágább cucc 30%-kal jobb...
De egy rézcsöves Gaggiát hasonlítottál a Silviához...?[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #46237 üzenetére
tök mindegy, hogy mire gondoltál magadban a tuningolatlan gc-nél, mert semmi köze a tuningolthoz, csak a nevük azonos. az anyagminőség és hasonlók persze elbillenthetik a silvia felé az ember mérlegét, de a kávéhoz ennek semmi köze.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- YouTube
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Elfelejtettem a film címét
- EAFC 24
- Megérkezett a Corsair új M.2-es SSD-je, és mindennek mondható, csak lassúnak nem
- nVidia tulajok OFF topikja
- Kupon kunyeráló
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen