Új hozzászólás Aktív témák

  • Flashcash

    Közösségépítő

    válasz attiati #8998 üzenetére

    Forinthitel téma:
    Megvan a lehetőség a bankok koordinációjára

    A 4cast - az egyik vezető londoni befektetési-pénzügyi elemzőcég - felzárkózó piaci közgazdászai szerint kedvező elem, hogy a bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez. A ház szerint azt könnyű belátni, hogy a magyar bankszektor egészének rendszerszinten nem érdeke forinthitelekkel támogatni a devizaalapú hitelek visszafizetését, mivel - különösen akkor, ha a részvétel 100 százalékos - ez nagyon nagy veszteségeket okozna a bankrendszernek.

    A bankoknak megvan a lehetőségük "különböző formális vagy informális társulások" révén a koordinációra, és arra, hogy e társulások tagjait a közös stratégia - vagyis a tartózkodás a forinthitelek nyújtásától - betartására késztessék. A 4cast londoni elemzői szerint azonban elég csak egyetlen olyan piaci szereplő, amelyik hajlandó forintalapú finanszírozásra, és máris bukna az ilyen egyezség.
    -----------------------------------------------------------

    Többnyire a 180 és 230 közötti árfolyamkülönbözettel kalkulálnak. De ha a bankok egyszerre akarják előteremteni a chf, eur forrást az előtörlesztéshez (3 hónapon belül), akkor akár 100 ft vesztesége is keletkezhet a banknak minden egyes chf-en.
    Minél többen végtörlesztik, annál inkább elindulhat az árfolyam.

    Nem hiszem, hogy túl nagy arányban lennének olyan devizahitelesek akik képesek végtörleszteni. Jelen piaci helyzetben a 3 hónapon belüli lakáseladáshoz is óriási szerencse kell. Szerintem már nem chf-ben vannak a bankonkál ezek a hitelek lefedezve, hanem már rég átálltak eur alapú finanszírozásra, csak maga a 'fogadás' van chf-ben könyvelve. :))

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák