Új hozzászólás Aktív témák

  • vlevi

    nagyúr

    válasz Somatom #136042 üzenetére

    Ha csak hirtelen belemarkolsz a fékbe, akkor, ha nincs ABS, az első kerék nagyon hamar megcsúszik. Sokkal nagyobbat lehet fékezni, ha folyamatosan húzod be a féket, mert akkor összeül a teló, szétlapul az első gumi, így nagyobb felületen érintkezik a talajjal.
    Ha van ABS, akkor az első kerék nem fog megcsúszni, de beavatkozik az ABS, elveszi a fékerőt.
    Ennyi a fotelfizika :)
    A gyakorlatban, ha pályanapon, vagy tréningen vagy kinn, akkor pontosan tudod, hol kell fékezni, van rá idő felkészülni, tehát van lehetőség a blokkolás határainak kitapasztalására.
    A való életben viszont bármikor jöhet egy húbammeg szituáció, amikor kifordulnak eléd, vagy friss tehénszar van az úton, ilyen esetekben nem tudsz jobbat fékezni, mint az ABS.

    De a vészfékezésnél (ahogy a videóban mackó is mondja) nagyon fontos, hogy előre nézz. Nem hittem volna, de, amikor a legutóbbi, hasonló tréningen a vészfék közben hagytam magam előre dőlni, és ezzel együtt magam elé néztem, akkor rögtön imbolyogni kezdett a gép. A következő próbánál már odafigyeltem, hogy akármi történik, messzire, előre nézzek, és a motor atomstabil maradt, egészen a fékezés végéig.

    Megint más dolog a terephasználat, az off-road felhasználásra (is) tervezett motorokon kikapcsolható az ABS (leginkább csak a hátsó). Mert annak a megcsúszása még kezelhető, sőt, terepen néha szükséges is, mert a laza talajon a bütykös hátsó gumi jobban fékez, ha csúszik, mintha a homokban az ABS kattogna.
    De az első kerék megcsúszása ott sem "kívánatos" :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák