Új hozzászólás Aktív témák

  • Jancsi

    aktív tag

    válasz Az-X #31576 üzenetére

    Hasonló DAC-ot építgetek lassan 3 éve. [link]

    Táp: ilyen kis áramra 1N5819 szerintem megteszi. Minden táp ágra amint lejön a trafóról tegyél egy CLC szűrőt, még az egyenirányítás előtt. 1-2uF, 5-10mH, 1-2uf már elég. Fontos hogy az induktivitás egy áram kompenzált szűrő legyen, mert így kioltják egymást a zajok. [link]
    Ha biztosra akarsz menni akkor már a trafó elé is teszel egy EMI szűrőt.

    Feszstabok: az enyémnél kétlépcsős volt a feszültség stablilizálása, először 8V-ra majd 5 és 3,3V-ra. Persze össze hába volt 2db 7808-as, az analóg és a digitális rész össze volt keverve a kettőn. A kis feszstabok LM1117-ek valószínűleg. Ha kit-ben veszek, ezeket szerintem be se ültesd az analóg részre, a digitálishoz még elmegy.

    Én a DAC-nak LM317-el csináltam egy előstabilizátort, majd AD586-al egy nagy pontosságú tápot (12.o. 25.-ös ábra), amellé elég pár száz nF-nyi kondi. (a következő verzióhoz papíron már kész van a zeneres feszültségstabilizátor)

    A műveleti erősítőnek a fent említett zeneres fesztab korábbi verzióját használtam.

    Kondit az egyenirányítás után annyit teszel amennyit csak akarsz, de 1-2000uF-nál több felesleges max 100mA mellé. A stabilizálás után viszont a túl nagy kondi ronthat a helyzeten, főleg ha még lassú is. Oda szinte csak annyi kell nehogy begerjedjen, max 10-15uF. Pár 100nF-os kerámia viszont ártani sehol sem fog.

    DAC-ok és analóg rész körül: kidobálsz vagy inkább be sem ültetsz semmit a két IC-n kívül. Ellenállásokból vegyél valami jobbféle fémréteget. Valószínűleg [ez a kapcsolás (25.o. 27. ábra)] lesz a panelen. A kondikat ki lehet hagyni, ha a szkópon nem látsz semmi rendellenességet. Az ellenállások változtatásával tudod befolyásolni a kimenet feszültségét. Ez egy összeadó majd különbségképző kapcsolás. Ha mindegyik 2k lenne akkor 4V RMS lenne a kimenten. ( ha a DAC-ok 5V-ról járnak)
    Műveleti erősítő helyett lehet kísérletezni diszkrét megoldásokkal is, de az OPA627 is szépen illett a WM8740 mellé.

    Most látom csak nem szeretnél agyonrészletezett hangot. Amit leírtam módosítások leginkább dinamikát és részleteket hoztak a zenébe. A táp átalakítását mindenképp érdemes megcsinálni, ha nem szeretnéd hogy túl harsány legyen, akkor ne módosítsd a DAC környékét.

Új hozzászólás Aktív témák