-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti...(16v)
tag
válasz ronin s8 #28957 üzenetére
Legjobb kutas kávét a mosonmagyaróvári Marchéban ittam. Lehet, hogy csak véletlenül sikerült úgy a hölgynek, de annyira finom volt, hogy meg is lepődtem. És a mennyiség is rendben volt. OMV valóban pocsék, pedig nemrég kampányt is csináltak rá, amikor kávét váltottak...
-
HÁZIGAZDA
-
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #29257 üzenetére
igen, így is érzem magam , de talán most lesz némi remény, egész egyszerűen baromságot írnak a legtöbb hobbista oldalon és totál tévútra vittek. szeretem érteni egyébként, amit használok, de jelen esetben ez nem volt triviális
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
válasz ronin s8 #29256 üzenetére
Én meg nem értek egyet veled, Ronin ebben : elhiheted, és sztem tudod is, hogy több száz talján kávét ittam, készítettem el. És nagyon kevés esetben volt jó eredmény úgy, hogy a crema bőrös volt (és ezzel párhuzamosan legtöbb esetben) és égett. Volt 1-2 kávé ahol rendben volt így, de a 99%-nál NEM.
És ez vonatkozik a vendéglátó helyeken kóstolt kávékra is Olaszo./Szicília. Persze lehet te jobban tolerálod az égett ízeket, mint én. Talán csak ezzel tudnám magyarázni ezt..:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #29314 üzenetére
gyakran probléma, de nem mindig. a silvanóé másfél literes, könnyen kihúzható, sosem telik meg. hibátlan. a bfc-é is jó volt, de ott a hűtőcsapolások miatt így is hamar megtelt. a dalla cortéével semmi baj nem lenne, ha nem szorulna, amikor ki/bepattintod. így viszont akkorát rántasz rajta akaratlanul is, hogy háborog benne a tenger
más, bár csak félve merek berakni képet, mert szétszed a nép, ráadásul picit hősokkos lett, de:
megint más: talán sikerült megfelelőre belőni a sestost, de nem volt egyszerű menet (és nem is biztos még). az I (M50) értéke például 0, sima Pd vezérlőként működik, az autotune által belőtt értékek kb. ötödével...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Keresztapper
senior tag
válasz ronin s8 #29314 üzenetére
Épp ez az. Ez tartályos, nem hálózatos gép, ezért itt nincs a csepptálcának sem hálózatos bekötése, vagy ahogy tetszik kivezetése. Ettől függetlenül, biztosan meg tudják oldani...
Minden esetre annyit látok, hogy lett volna hely akár egy háromszor ekkora tálcának, de nem olyat raktak bele.
http://palscoffeetech.com/
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #29316 üzenetére
ez egy elég egyszerű kávé (50-50% A), ízre olyan, mint várja az ember, korrekt, de nem túl izgalmas. ez a shot picit sok hőt kapott, de nem vészes. mondjuk nem is kihívás kb. semmilyen gépnek egy ilyen kávé, jól boldogul vele bármi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #29427 üzenetére
Legalább darált Mikor én kaptam a vaniliás/mogyorós szemest (azt tudták, hogy nekem csak szemest LOL) szedhettem szét a darálót, olyan vanília szaga volt mindennek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #29433 üzenetére
egészen biztos voltam a hasonló reakcióban.. csak tudnám, hogy miért
a gép épp elég ultimáté, de attól még gondoltam beszámolok a tapasztalatokról (vagy egy fórumon ezt inkább ne?), pláne, hogy kicsit megkövethetem az e61-et. a felsőszűrőt tekintve az jobb. a gép egészét tekintve meg nem, bár a gyári termosztátos állapotában azért a dc is szépen lengedezett fragola mérései szerint. PID-del nyilván rajzszög.
attól meg, hogy valamit kritizálok, nem felejtettem el kávét készíteni, köszönöm az atyáskodást. elég sok gép ment át a kezeim között, látom a különbségeket, tényleg miért kell minden egyes alkalommal hülyének nézni, ha valamit szóvá teszek? a gépet ettől még nem szeretem kevésbé, viszont meglep, hogy amikor közismert egy ötven éves és jól működő megoldás, akkor egy tapasztalt mérnöki gárda csinál még tíz éve is rosszabbat egy drágább gépbe.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
-
tariattila
veterán
válasz ronin s8 #29520 üzenetére
már bocs de hülye lennék új adagot beengedni ha nem akarnám végignyomni...
mert ha ezt tenném akkor lenne igazad abban, hogy ''értelmetlen a fellini húzás''
úgy valóban az... főleg ha úgy csinálod hogy emelgeted a kart mint ha 'fellíniznél' de valójában nem éri el a dugattyú a vízbeeresztés határát...
if you know w.I.m.alapból az öreg pavonik nem 'hoznak' 30ml kávét...
de ez csak !szerintem! -
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #29522 üzenetére
A filmben valóban egy rugós géppel csinálják. A Cremina egy húzással nem ad 30ml-nél több italt, míg az 1:2 aranyhoz is (ami inkább ristretto mint espresso)kell a 36ml ha egy a gyarinál picit nagyobb kosarat használsz (pl Electra). Ilyenkor jól jön a "Fellini" plusz pár mililitere. Szimplánál, vagy 30 ml-ig nem sok értelmét látom, hisz akkor valóban nem nyomod ki a plusz beengedett vizet. Sokat olvasgattam róla (tudom, nem ér fel a tapasztalattal, de majd jön az is) van aki csinálja, mert tetszik az eredmény, vagy kell a plusz térfogat, van aki nem, mert csak szimplázik.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #29524 üzenetére
a pavoninál bonyolítja a kérdést, hogy én például nem engedem bele az egészet a csészébe, kb. a shot feléig-kétharmadáig csapolok, a többi kuka. akkor viszont jól jöhet a fellini, hogy meglegyen a kívánt mennyiség. hogy miért az első fele? érdemes megkóstolni azt is, a második felét is, aztán mindenki szabadon dönthet
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #29522 üzenetére
Tök jó Ronin, hogy jó irányon ülve a lovon tök szar irányba lovagoltál (lásd a Cremina dugattyú feletti tér hozzászólásod), majd egy olyan dologról nyilatkoztatsz ki tényszerű megállapításokat, amit nem használsz (szerintem nem értesz), és ami legalábbis ízlés dolga.
A Fellini-ről azt nyilatkozni, hogy egy statiszta tévedése, nos az meglehetősen "bátor". A német és amerikai fórumokon több kiskaros user megelégedéssel él vele, míg egy posztolás gyakoriságát illetően kisebb arányú csoport vitatja az értelmét. Ilyen esetekben azt mondhatom, ha objektív akarok maradni, hogy ízlés dolga. Miután lemérve a pogácsánál keletkező hőmérsékleteket megállapítható, hogy nem lesz hősokkos fellini-nél sem a pogácsa, és mérleggel mérve (talán a legcélszerűbb eszköz erre a célra) nagyobb adagot eredményez az alkalmazása. Józan paraszti ésszel átgondolva ez talán nem is olyan meglepő. Azt is mondhatnám diplomatikusan, hogy könnyelmű dolog kvázi lehülyézni az Fellini húzást alkalmazókat (szerintem :-))))).
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #29524 üzenetére
Ha a Pavoni tud 60 ml-es duplát, akkor ízlés kérdése, hogy kell Fellini, vagy nem (azon meg ugye kár vitatkozni). A Creminán "pumpálás nélkül kb 30 ml egy húzás, így ott kell (így vitatkozni rajta megint nem érdemes). Szerény véleményem amit csak igen hiányos olvasmányaimra tudok alapozni, a Pavoni esetében nagy értelme nincs a dolognak, hiszen ha be tudsz szívni a fejbe 60 ml-t, aminek egy részét úgy is kidobod, miért dobnál ki még több meleg vizet?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tariattila
veterán
válasz ronin s8 #29528 üzenetére
a fellini szerintem nem a minőség javítására szolgál!
van, hogy egy eszpresszónyi szűkösen jön le (gondolom kávé függő is, hogy mennyit vesz el a pogi stb)
na ilyenkor lehet ''kiegészíteni kis plusz vízzel)a cremina és pavoni teljesen más vízhozammal bír..
nem lehet és nem is kell összevetni!a fellíni módszernek további ''előáztatásfokozó'' szerepe is lehet amennyiben nincs megfelelő ellenállása a kávénknak ezen módszerrel ''keményíthető'' javítván ezzel a kivonatolást
sok variáció lehet... de ezt menet közben az ember tudja kombinálni...
azt, hogy nincs értelme, hülyeségnek tartok!
nem minden esetben szükséges persze de többször ad jobb eredményt...
ez IS erősen egyén/izlésfüggő...nem tudom neked milyen pavonid van én a 61-73-ig gyártottak nevében tudok csak nyilatkozni, azoknak szűkös a vízhozama.
ha kávé nélkül csinálod akkor meglehet a 30ml is -
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #29528 üzenetére
A tényszerű(nek tűnő) megállapítások, amik szerintem a fölösleges viták legjobb táptalaját szolgálják.
A kvázi lehülyéz az nem egyenlő az nyíltan lehülyéz-zel. Szerintem egyik koordináta-rendszerben sem.
A mérések nélküli, visszaigazolatlan feltevések sokszor kacskaringós tévutakra vezetnek (saját hibákból nyert tapasztalat). A feltevéseknél pedig csak az előítéletek a rosszabbak.
Milliliterekről beszélni, amúgy értelmetlen a kréma ezt "meghamisító" hatása miatt. Ebből a szempontból a volumen is pontatlan terminus technicus részemről. Arról viszont, hogy ki hogyan szereti a kávéját vitatkozni, teljességgel értelmetlen. Nem is értem igazából, mit vitatsz. Először úgy tűnt azt, hogy egyáltalán nagyobb shot-ot eredményez-e a Fellini. Most már úgy tűnik, csak az értelmét, amiről Magad is bevallod, hogy voltaképp ízlés dolga. Persze lehet, h vhol én vesztettem el a fonalad.
@Soldier2. Megnézném azt a videót, amin vki Fellini nélkül 45-45g (de akár ml) kávét eredményező húzást produkál egy Pavoni-val. Vágni nem éri :-).
A szomorú törvényszerűség ezzel szemben az, hogy a minden egyéb változatlan alapon, mindent azonos módon előkészítve és végrehajtva a szimpla kosárral történő húzás nagyobb tömegű shot-ot eredményez a duplánál, azon egyszerű oknál fogva, hogy 18,5g kávéőrleményben mérhetően több víz marad a húzást követően, mint 11g-ban. Itt attól eltekintek, hogy a szimpla és a dupla kosárnál kívánatos egy csekély mértékű őrlemény finomság különbség (ennek faktornak a bentrekedő vízre gyakorolt hatása szerintem elhanyagolható).
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #29674 üzenetére
Ha főzött az asszony valaha indukcióson soha az életbe nem fog gázzal, vagy kerámialappal főzni (és te sem). Én espressos történetem is az indukciós lappal kezdődött. Azaz a feleségem eltörte az indukciós/kerámialap kombo tűzhelyet, és mivel a kerámialap rész annyira gagyi volt az indukcióshoz képest, az utód már full indukciós lett, így viszont nem ment a brikka. Az ikeás kotyesz meg már nem volt elég jó. Így lett egy éve a Gaggia + Imat, és azóta nincs megállás (azaz remélem a legutóbbi upgrade már végállomás )
Egyetlen dolog amivel nem boldogul az indukciós, az a wok, de elvagyunk nélüle#Ed_007: a brikka csak vicc volt, arra, hogy a kotyogós ízeket keresed, amit soha nem fogsz megtalálni az automatával, de azért jó kávéval etetve az is tud iható kávét főzni (nekem pl a nyáron a brikka csalódás volt, pedig anno több évet használtam). A fém alátéttel meg nekem az a bajom, hogy ha nem igyekszel, túlmelegíti a tűzhelyet, az lekapcsol, a kávé meg nem fő le, inkább szükségmegoldás.
#Prandris: gyakorlatilag bármelyik megteszi. Valaki linkelt egy egész jót egy hete kb, ha megtalálod. Volt fotó is
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
válasz ronin s8 #29950 üzenetére
Tudod hányan el vannak ájulva tőle?
Pont tegnap mesélte nagy áhítattal egy ismerősöm, hogy be szoktak néha Szolnokra menni a Frei kávézójába. De már mondta más is.
Egy átlag ember szarvasi+sárgacsíbó kombójától biztos jobb lehet amúgy.
De főleg az, amelyiknél semmit nem éreznek a kávéból, mert elnyomja a sok aroma. -
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #30037 üzenetére
Ez tényleg egy érdekes kérdés, és a kávékészítés egyik rejtélye (szerintem), hogy mitől függ és mitől szép a lefolyás. (Mikor belevágtam ebbe a kávédaráló projektbe, akkor még tényleg arra gondolva, hogy magamnak csinálok egy szuper darálót, azt hittem, hogy nem nagy dolog korrektül megforgatni egy kést. Naív elképzelés volt, most bonyolultabbnak tűnik, mint eddig bármikor.) Elég sok bemenő paraméter van, például a kávé maga, a szemcseméret eloszlás, a kávégép, szűrő, előáztatás, akármi.
Ha már ultimét kávégép, erre a gépre az biztosan mondható, hogy pontos. Merthogy az előző verzió nagyon nem volt az, ezért itt kínosan ügyeltünk erre. Itt előny, hogy a külső kést forgatom, mert egy nagyátmérőjű csapágy futáshibája már csak a geometriából adódóan is kisebb. Itt most pár század mm max.
A kés Compak K10-es, az egyik csúcsmodell. És mégis, wdt-zés nélkül, újhullámos kávéval, az én kávégépemen reménytelen jó csapolást produkálni.
Komolyabb felkészültség, mérőapparátus, (pl. a szemcseméret eloszlás pontos mérésére, ami most nincs), idő stb. kéne, hogy kiderítsük, ez miért van[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz ronin s8 #30037 üzenetére
Egyetértek, egy ultimét' derálónál ne kelljen már semmit csinálni a tamperelésen kívül.
Én ahogy elnéztem azt az őrleményt, azon bármilyen hozzányúlás csak ronthat.Soldier a laza őrleményt ugyanúgy össze préseli a tamperelés, mint a kevésbé lazát, max egy nagyon picit jobban rá kell nyomni. Legalább is nekem ez a tapasztalatom, mert bizonyos kávéknál a darálóm is lazábbra veszi a figurát. Mondjuk azt szeretem, mert akkor nincs egy csomó sem benne és nem kell küszködni a kavargatással, csak tamp and pull.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Autós topik
- Háztartási gépek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- OLED TV topic
- Mercedes topic
- Computex 2024: beröffentette az AI-t az AMD
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen