Új hozzászólás Aktív témák

  • Flashcash

    Közösségépítő

    Néhány reakció a rögzített árfolyamon való végtörlesztésről:

    Itthon sem sikerült megnyugtatni a kedélyeket: az index.hu azt közölte, a kormány annak tudatában jelentette be a végtörlesztési lehetőséget, hogy az jogellenes, és az első körben a bankokat terhelő akár több százmilliárdos költségét a magyar államnak kell majd megfizetni. Az internetes portál arra hivatkozott, hogy egy a birtokába jutott dokumentum szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a kormány számára készített jogi szakvélemény a javaslatot lényegében jogellenesnek minősítette. A portál szerint így megtévesztés volt az a kormányzati kommunikáció, miszerint a javaslat egy új, a kormánypárti frakcióban megfogalmazódott ötlet lett volna. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonban hamisnak minősítette a portálon megjelenteket.

    Szász Károly , a pénzügyi felügyelet elnöke szerint ugyanakkor azzal, hogy az érintett hitelek forintra váltása nem vált kötelezővé, pozitív folyamatok indulhatnak el a bankszektorban. A Reutersnek nyilatkozva az elnök kifejezte örömét, hogy a PSZÁF által a múlt hét végén a kabinetnek eljuttatott kalkulációk meggyőzték a kormányt, ne tegyék kötelezővé a forintalapú refinanszírozást. Szász Károly szerint amennyiben az összes devizahiteles él a lehetőséggel, ez 2600-2700 milliárd forintról 1000 milliárddal apaszthatta volna a hitelintézetek tőkéjét, és néhány nagybank tőkemegfelelése a megkövetelt 8 százalék alá eshetett volna. Ez sokkot okozott volna a bankrendszerben, a kormány ehelyett bölcs döntést hozott a PSZÁF kalkulációinak figyelembevételével. A piaci szereplőknek viszont – úgy tűnik – nem ez a véleménye: a Magyar Bankszövetség tegnap délután rendkívüli elnökségi ülést tartott a fejlemények miatt, amely lapzártánk után ért véget.

    „A magyarországi kereskedelmi bankoknak érdemes lenne megegyezniük abban, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon szűk körben finanszírozzák forinthitelekkel a devizahitelek kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztését” - ezt Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa mondta a Világgazdaságnak. Becslése szerint bankon kívüli forrásból a lakossági devizahitelek legfeljebb tizede törleszthető. Ám ha a hitelintézetek forintkölcsönökkel finanszírozzák ezt, akkor az adósságnak akár a kétharmadát is átválthatják. Minél nagyobb arányú lesz az átváltás, a hitelintézeteknek annál nagyobb lesz a vesztesége.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák