Új hozzászólás Aktív témák

  • FEDman

    addikt

    válasz Lassú Víz #93793 üzenetére

    Komolyan nem hiszem el, hogy ennyi év szakmai fórumozás után még mindig itt tartunk. A dpreview jó pár éve frissített összehasonlító táblázatán remek újítás volt a kompenzációs nézet bevezetése. Azt hittem ez sokaknak segíteni fog majd a helyes értelmezésben. Elengedhetetlen mikor különböző felbontású képeket hasonlítunk össze, hogy előtte azonos felbontásra hozzuk őket. Minden más esetben csak önbecsapás lesz a vége.
    "Azért, mert mindenki kihagyja felbontást és ezen keresztül a pixel méretet. Ha 10 Mpixeles MFT szenzort hasonlítanánk 40 Mpixeles FF szenzorhoz ugyanott lennének zajban és nem azt mondanánk, hogy 2FÉ hátránya van a kis szenzornak, hanem azt, hogy negyed annyi pixelből alkot képet és nem lehet belőle akkorát nagyítani."

    Plusz ehhez hasonló legendák életben tartása. Pedig ezt a teljesen azonos pixelsűrűséggel, szenzortechnológiával dolgot piszok egyszerűen le lehet ám modellezni.
    Az általad fentebb felvázoltakhoz igazodva készítettem egy szemléltetőábrát. Alapnak letöltöttem a dpr Sony A7RIII iso12.800-as RAW konverzióját, ami nagyjából 40Mp. Kopra ugyanezzel a szenzortechnológiával egy bő 10Mp MFT szenzort kapnánk. De ugye ha önbecsapás nélkül akarunk összevetni zajban egy 40 és egy 10Mp-es képet, akkor azt előbb azonos méretűre kell hoznunk. Jelen esetben 10Mp volt az összehasonlítási alap. Az elméleti MFT szenzor ugye jelen esetben pont ekkora lenne, tehát kivágtam az eredeti képből egy 100% kivágást. Másik esetben pedig a bő 40Mpes képet először leméreteztem 10Mp-re, majd utána vágtam ki ugyanazt a kivágást.

    Az eredmény pedig:



    Ezt kapnánk ha teljesen azonos pixelsűrűség és szenzortechnológia mellett legyártanának egy FF és egy MFT gépet. Azaz ebben az esetben nem hogy nem igaz, hogy így nem lenne különbség zajban, hanem épp hogy így lenne meg pontosan az a sokat emlegetett 2 FÉ különbség.
    "Ha egy Nikon D5-öst DX módban használsz, és ezzel kivágod a kép közepét, zajosabbak lesznek azok a pixelek? Ugye, hogy nem."

    Ez sem igaz, csak egy újabb legenda, minden FF gép kicsit zajosabb lesz crop módban. Itt is pontosan ugyanígy működig minden, max a különbség nem olyan nagy, hogy feltűnjön.
    Remélem így ábrával levezetve jobban átmegy a lényeg. Persze lehet továbbra is mindent kizárólag pixelszinten vizsgálni, csak akkor marad az önbecsapás.

Új hozzászólás Aktív témák